Kukin tavallaan

Jokainen suhtautuu Norjan tapahtumiin omalla tavallaan. Kaikkien yleisin ja odotetuin tapa on ainakin sosiaalisessa mediassa kollektiivisen surun osoittaminen. Itse pidän sitä hiukan ylikorostuneena tunteenilmaisuna, joka ei välttämättä ole aina kovin aitoa. Ei minulla kuitenkaan ole yhtään mitään sitä vastaan, koska se saattaa ihan oikeasti helpottaa ahdistusta. On siinä sekin hyvä puoli, että kaikki osalllistujat ainakin ottavat selvästi kantaa tapahtuneen kaltaista hulluutta vastaan.

Oma lukunsa ovat sitten kaikki ne, joiden maailmakuva on jo tiukasti johonkin suuntaan jumissa. He saavat vahvistusta omille käsityksilleen ihan mistä tahansa maailmalla tapahtuvasta. Ensimmäiset salaliittoteoreetikot ovat jo julkaisseet kirjoituksiaan. Niiden mukaan kaiken takana ovat tietenkin USA, CIA, Israelin salainen palvelu, Bilderberg-seuran uusi maailmajärjestys, pikkulapsia syövät Illuminatit ja kaikki muut tavalliset tahot aina avaruusolioita myöten. Näitä teorioita saamme lukea tulevaisuudessa paljon ja jotkut niistä ovat varmasti ihan ajatuksia herättäviä. Meidän kun on niin vaikea uskoa, että näin hirveän teon takana voi olla yksittäisen ihmisen sairas mieli.

Asehullut ovat kiirehtineet julistamaan vakioteesinsä, jonka mukaan aseet eivät tapa, vaan niitä käyttävät ihmiset. Heidän mukaansa leiriläisten olisi pitänyt olla aseistettuja ihan itsepuolustuksen takia. Olisihan sillä keinolla epäilemättä säästynyt monta ihmishenkeä, mutta mikä on sellainen maailma, jossa jokaisen pitäisi olla koko ajan valmis ampumaan suunnilleen kaikkia?

Ihan oma erityisryhmänsä ovat juuri ne, joiden viiteryhmään tekijä kuului. He ovat tietenkin nationalistisesti ajattelevia monikultturin vihaajia, jotka vastustavat ehdottomasti maahanmuuttoa, vasemmistolaista ajattelua ja islaminuskoa. Tietenkin he vastustavat myös epämääräistä viherpunikkiajattelua, hyysäystä kukkahattutäteineen sekä seksuaalisia vähemmistöjä ja kannattavat isänmaalliseen henkeen perustuvaa vahvaa puolustuskykyä suojeluskuntineen. He eivät katso toisinajattelijoita hyvällä.

Suurin osa tästä joukosta on ymmärtänyt pysyä hiljaa. He eivät missään tapauksessa olisi halunneet mitään tällaista tapahtuvan. He tajuavat luonnostaan, että se porukan heikoin lenkki petti ja joku rupesi toteuttamaan sairaita näkemyksiään ihan oikeasti.

Sitten ovat ne, jotka eivät koskaan opi mitään. He olivat perjantai-iltana lähdössä ristiretkelle islamia vastaan. Kun totuus tekijästä paljastui, he aloittivat vähättelyn ja korostivat tapauksen yksittäistä luonnetta. Samalla he jatkoivat ihan entisellä linjallaan jatkuvaa kiihotustyötään kaikkia mahdollisia vähemmistöjä vastaan.

Eräs outo poliitinen ajattelija julisti, että ei totisesti haluaisi olla nyt Norjan vassareiden housuissa. Tämä ajatus ei minulle auennut, mutta eipä ollut ensimmäinen kerta. Tosiasiassa kohta kukaan ei halua olla näiden äärioikeistolaisiksi sanottujen fanaatikkojen housuissa. On nimittäin ihan varmaa, että heidän kirjoituksiaan tullaan tarkkailemaan suurennuslasilla. Jo on aikakin.

Kommentit
 1. 1

  Seppo Lindewall sanoo

  Olen kai niitä, jotka ylikorostuneesti tuo Norjan tilannetta Facebookissa esille. ParasParas ystäväni on orjalainen, joka aikaisemmin on työskennellyt samassa talossa missä pääministerin toimistokin sijaitsee. Lisäksi hän asuu aivan räjähdysalueen vieressä. Kenties hän olisi kuolleiden joukossa ellei hän olisi saanut selkäydinvammaa ja halvaantunut kaulasta alaspäin ja päässyt eläkkeelle. Siksi asia koskettaa minua. Hän ei ole ainoa norjalainen ystäväni. Ystäviä on kertynyt 33 vuoden aikana, jolloin olen matkustanut Norjassa reilusti yli 20 kertaa. Tarkkaa lukua en osaa sanoa, koska olen mennyt sekaisin laskuissani.

  Olen siis Norja-intoilija ja haluan tuoda sen esille. Suren siis niitä kaikkia uhreja, jotka joutuivat sekopään näkökenttään. Samalla olen helpottunut, että ystäväni Bente on kunnossa ja voi niin hyvin kuin tässä tilanteessa on mahdollsta.

  Heja Norge!

 2. 2

  Esa sanoo

  Olen otsikkosi kanssa samaa mieltä. Jokainen suhtautuu tragediaan varmasti oman sosiaalisen viiteryhmänsä puitteissa, mutta itseäni ärsyttää median tarkoitushakuinen kärjistäminen sekä yleistäminen asioissa. Median tehtävä on ensisijaisesti uutisoida, eikä harrastaa mielipidemuokkausta. Nyt näissä monen sivun spesiaaleissa ratsastetaan tragedialla ajamalla samalla toimittajakunnan poliittista agendaa.

  Haluaisin, että politiikasta kitkettäisiin ääripäät, niin vasemmalta kuin oikealtakin. Juuri siksi, että molemmat edustavat sellaista yhteiskuntarakennetta, joka ei pitkässä juoksussa pysty toimimaan ja aiheuttaa suunnatonta kärsimystä.

  Summa summaarum, teko oli järjetön ja sairas ja siitä pitää ottaa opiksi. Toivon, että asian tiimoilta viimein alettaisiin keskustella asiasta ja syistä miksi näitä tapahtuu, eikä ampuma-aseista tai -laista, tietokonepeleistä tai vain äärioikeistosta.

 3. 3

  Enoch Nitti sanoo

  vaikka isänikin oli norjalainen, tuntisin samalla tavalla surua tästä järjettömyydestä tapahtuipa se missä maailman kolkassa tahansa. uutisissa ei vaan kovin paljon tahdo olla näistä miljoonien ihmisten joukkomurhista joita lähihistoriassa on tapahtunut.
  korvaani särähtää pahasti joka kerta kun uutisissa sanotaan, että joukossa ei ollut yhtään suomalaista.

 4. 4

  Pönni sanoo

  Erittäin hyvin analysoitu ja tiivistetty Saku. Ihan samoin minäkin ajattelen.

 5. 5

  Pönni sanoo

  Tai.. olen kai n. 97% samaa mieltä.. mikäänhän ei voi olla koskaan täysin identtistä.

 6. 6

  Pönni sanoo

  Hm.. miks mulle tulee tommonen ”hymiö” aina.. en koe itteeni ihan noin surkeaksi.. No.. aian ei ulkoinen olemus ole balanssissa vallitsevien normien tai omien tuntemusten mukaan..

 7. 7

  Lippis sanoo

  Poikkeuksellisesti olen samaa mieltä kanssasi, Timo. Ja erikseen vielä Esan kommentti median tarkoituksesta kiteytti sen, mitä olen yrittänyt toitottaa, mutta en ole noin hyvin osannut kiteyttää sanomaa.