Vökkelötautia

Sanomalehti Karjalaisen mukaan noin 40 % kutsuntaikäisistä nuorukaisista vapautetaan varusmiespalveluksesta. Pohjois-Karjalassa on sellaisiakin kuntia, joissa armeijaan kelpaa alle 60 % miehistä. Syynä on usein ylipaino ja heikko fyysinen kunto, mutta yhä useammin varusmiespalvelusta pidetään henkisesti liian ahdistavana. Ei hemmetti, eivät asiat voi olla näin huonosti. Tässä on pakko olla takana jotain muuta, tai sitten kaikkein yleisin syy on vökkelötauti.

Mitä minä olen katsellut lähiympäristön nuoria miehiä, niin eivät he nyt niin vaivaisilta näytä. Aika monella on selvästi ylipainoa, mutta se olisi helposti korjattavissa säännöllisellä liikunnalla. Armeijassahan sitä saisi. Psyykkiset ongelmat eivät tietenkään näy, mutta asiat ovat todella huonosti, jos lähes puolella on sellaisia ongelmia, ettei heille uskalla antaa asetta käteen. Jos ahdistuksen syynä on tottumattomuus ottaa vastaan käskyjä ja sopeutua kuriin, niin siihen on paras lääke siedätyshoito.

Alan tosissani epäillä, että kyseessä on säästäminen valikoivan asevelvollisuuden avulla. Mitä enemmän vapautuksia myönnetään, niin sitä vähemmän on koulutettavia. Kun koulutettavia on vähemmän, niin varuskuntia voidaan lakkauttaa. Mitä vähemmän on koulutettuja reserviläisiä ja varuskuntia, niin sitä helpompi on turvautua sotilasliittoon. Natoon tässä näytetään olevan menossa kovaa vauhtia.

Koska tästä nyt näyttää tulevan ihan tyypillinen mielipidekirjoitus, niin jatkan samoilla linjoilla. Mielestäni varusmiespalvelus ei ole kohtuuton velvollisuus ja vastapalvelus yhteiskunnalle siitä huolenpidosta, jota parikymppinen mies on ennättänyt saada. Hänelle on jo järjestetty perusterveydenhoito, päivähoito ja peruskoulutus, ja tulevaisuudessakin hän tulee saamaan lisää erilaisia etuuksia. Minimissään puoli vuotta asepalvelusta ei ole liikaa pyydetty.

Asia erikseen on tietysti aseistakieltäytyminen, joka on täysin laillinen ja hyväksyttävä menettelytapa. Siviilipalveluksen huonot järjestelyt ovat epäilemättä ongelma, mutta kaikkea voidaan aina korjata. Ainakin palvelusaikaa voisi lyhentää lähemmäksi varusmiespalvelusta.

Olen siis yleisen asevelvolloisuuden kannattaja, kuten valtaosa kansalaisista. Sitä en osaa sanoa, kuinka suuri osa vökkelötautiepäilyistäni on vanhan äijän käninää pullamössösukupolvesta. Ainakaan kovin paljoa joukossa ei ole ajan kultaamia muistoja, koska muistan armeijan alkuajan ahdistavana. Vähän vetelälle ja itsetietoiselle pojalle oli kova paikka opetella herroittelemaan 17-vuotiasta alikersanttia ja nöyrtyä hyppäämään hänen käskystään. Kaikin puolin tiukka tiukka kuri 70-luvun loppupuolen armeijassa ahdisti. Siihen tottui kuitenkin yllättävän äkkiä menettämättä silti ajattelukykyään ja identiteettiään.

Kommentit
 1. 1

  Enoch Nitti sanoo

  olen ainakin tyytyväinen ettei minua huolittu armeijaan. en tosiaankaan osaisi päättää mihin suuntaan ase olisi suunnattava jos sellainen minulle annettaisiin.

 2. 2

  Jan sanoo

  Nyt on kyllä luetun, prosenttien ja tilastojen ymmärryksessä lipsunut aika pahasti. Karjalainen puhuu kolmesta _kunnasta_, jossa vapautusprosentti on 40, ja siitä seuraten lunnollisesti näissä kunnissa hyväksymisprosentti 60. Ei siis missään vapautusprosenttia 60, ja vapautumisprosentti 40 on paikallinen maksimi, eikä valtakunnallinen keskiarvo, kuten annat ymmärtää. Mikähän tauti tässä mahtoi iskeä?

  Aseistakieltäytyjien lisäksi perinteisiä vapautettuja ovat ahvenanmaalaiset ja jehovan todistajat.

 3. 3

  Evp. sanoo

  Kun vapautuneita on 40 prosenttia ikäluokastaan, se on sairaan paljon! Olivatpa syyt sitten mitä tahansa ja miten hyväksyttäviä tahansa. Kertonee vakavaa kieltään pohjois-karjalan tulevaisuudesta ja niiden kuntien tulevaisuudesta, joista löytyy tuollaiset luvut. Vökkelöitä taikka ei, mutta se on suuri häpeä sodan käyneitä ja varusmiespalveluksensa senkin jälkeen lähes 100 prosenttisesti suorittaneita ikäluokkia kohtaan. Päivähoito, peruskoulu ja hyvä sosiaaliturva, sekö lienee kaiken takana? Onko meillä nyt paapomisen maailmanennätys.

 4. 4

  sanoo

  vai koki saku intin alun ahdistavaksi? Aika outoa, musta se oli hauskaa. Meilä ol yhen kaverin kanssa tapana olla kun talvisodan ”käet”. Siis kukuttiin eri päässä joukkuetta. Aina kun valvova silmä oli toisessa päässä, toisessa kuulu ”kukkuu”. Kerran saatiin yhdeltä kouluttajalta ääni pois. Kukuttiin 6 tuntia ja se karju taakse poistu kunne meni ääni.

  Kaveri haki venemies kurssille ja tekivät uudestaa psykologiset testit uskaltaako sille antaa venettä. Sillo ku aukkii menijät julkaistiin, mu nimen kohala kuulu koko komppaniasta selalne yllättyny huokaus. Mä rehvastelin et sotilas jumalan armota mut jätkät väänti et alikersantti kapteenin armosta.

  Mahtava kokemus tuo intti ja todella väärin ettei kaikkia oteta sinne nykyisin. Siis kuinka moni nykynuori osaa marssia ja huutaa. Äiti, Äiti, minusta tehdään mies.

  Että tää nykyne pullamössä sukupolvi ei pärjää kun niiltä uupuu taistelutahtoo. Jos asenne ois oikee, kaikki pärjees.

  Mä kuulun siis yleisen asevelvollisuuden kannattajiin ja olen sitä mieltä ettei ole demokratiaa ilman asevelvollisuutta. Historia ei tunne sellaista. Jokainen palkka armeijaan turvautunut maa on muuttunut harvain vallaksi.

 5. 5

  korppi sanoo

  Kävin lorvimassa 8 kk intissä. Tiesin jo etukäteen, että minusta ei tule olemaan mitään hyötyä armeijalle. Eikä sitten kyllä ollutkaan. Jos olisin käyttänyt saman ajan opiskeluun tai työntekoon, olisin ollut paljon enemmän hyödyksi yhteiskunnalle. Luulenpa, etten ole ainoa tätä lajia. Ehkäpä nykyään jo osataan katsoa kenestä sinne inttiin oikeasti on ja kenet kannattaa jättää rannalle heti kättelyssä.
  Sain oikein korpin natsat tunnustuksena jostain. Silloin kuvittelin tietäväni miltä apukoulun priimuksesta tuntuu.

 6. 6

  Piit sanoo

  Vökkelötautia tuo silti on jos joka viides syksyllä aloittanut on keskeyttänyt armeijan 🙂 Rupusakkia !

  Naisilla kynnys keskeyttää palvelus on korkeampi. Naiset yrittävät usein pitää esimerkiksi sairaudet piilossa mikä taas ei ole välttämättä oikein. Haettiin sitä ennenkin ”venttiiliä” kun penikkatauti vaivas jne mutta Jan, ei tuollaisia prosentteja osaa oikein mitenkään puolustellakaan. Täytyy vaan todeta että vökelötautia 😉

 7. 7

  evp sanoo

  Uutisia myöten on virheellisesti väitetty, että PV on lakkauttamassa varuskuntia.

  Se ei pidä paikkaansa. Esityksessä puhutaan joukko-osastoista, joita voidaan yhdistellä rationalisoinnin nimissä. Esim. Helsingin varuskunnassa on 17 joukko-osastoa. Pohjois-Karjalan varuskunnasssa 6 jne.

  Ei ole järkeä, että esim. huoltopataljoona (joukko-osasto) on jokaisen rykmentin yhteydessä, kun sama joukko voi palvella monen sadan kilometrin säteellä useita koulutus-joukkoja ja jopa varuskuntia. Siis tukijoukkojen määrä on tarkastelun alla ja samalla valtava kiinteistömassa, josta PV joutuu maksamaan korkeita vuokria.

  Samoin ruotsinkielinen joukko-osasto ei tarvitse omaa varuskuntaa pienuutensa vuoksi, koska silloin heillä tulee olla omat tukijoukotkin, siksi yksi vaihtoehto on siirtää ruotsinkielinen koulutus-osasto lähemmäs yhteisiä tukiosastoja esim. Upinniemeen. Koulutuskieli jatkuu omassa joukko-osastossa.

 8. 8

  kirsti era sanoo

  ”valtava kiinteistömassa, josta PV joutuu maksamaan korkeita vuokria. ” Niinpä niin, tässä on yksi valtionlaitosten rahapulan taustaselittäjä: Senaattikiinteistölle asetetut yli 10-13% tulostavoitteet. Niinpä kun kansalainen lahjoitti tontin Joensuun tulevalle yliopistolle, lahjoitus päätyikin Senaatti-kiinteistölle, joka kiskoo varmalta vuokralaiseltaan sellaisia vuokria, ettei IsoMyyssä edes uneksita moisista. Armeijalla sama juttu. (lue lisää: Leena Eräsaari, Julkinen tila ja valtion yhtiöittäminen. Gaudeamus 2002)
  Ja joo, naisihmisenä en onnistu keksimään yleistä asevelvollisuutta + sivarimahdollisuutta parempaakaan. Palkka-armeijat on pelottava vaihtoehto, koska sinne menee ne, jotka HALUAA oppia surmaamaan ihmisiä kustannustehokkaasti.

 9. 9

  RAMI sanoo

  VÖKKELÖTAUTI, se on erinomainen nimitys omaannapaansa tuijottajille, rahanahneille jotka teettävät työt vähävaraisilla ja hätää kärsivillä ja eritoten ARKADIANMÄEN populaatiolle joka sumputtaa SUOMEA kehä III:n tuntumaan. ON lyhempi matka hoitaa suhteita, paskat Lapista ja Itäsuomesta. Ne lahjoittaa varmaan P-k:n Prikaatin naapurille, on lyhyt komentotie ja VÖKKELÖITÄ molemmin puolin rajaa.

 10. 10

  Nimetön sanoo

  Eilisen tv-ohjelman mukaan Pohjois-Koreassa asevelvollisuus kestää vaatimattomat 10 vuotta ja sinne taitavat joutua myös naiset. Mallia sieltä ei tietenkään pidä ottaa, mutta antaa tuo vähän suhteellisuuden tajua armeijaan haluamattomille vökkelöille ja muille varusmiespalveluamme alas ajaville. Kannattaako muutaman kuukauden kansalaisvelvollisuudesta juurikaan keskustella. Kaikki ruotuun ja aseet vain ampumaan kykeneville ja siihen testien jälkeen oikeutetuille. Muille riittää tekemistä rättivarastolla, korjaamolla, siivouskomppaniassa ja perunateatterissa. Ei tarvitse sen jälkeen koko ikäänsä perunoita kuorineen syödä, kuten äidin valmiista pöydästä lähdettyä näkyy aika monella tapana olevan. Armeija on tietenkin maanpuolustusta varten muodostettavaa reservia varten annettavaa koulutusta, mutta yhteiskunta tarvitsee kriiseissä muutakin osaamista kuin aseellista sotimista. Jos siviilipalvelusmies nousee vaaleissa kärkikisaan puolustusvoimien ylipäälliköksi, kaipa luusereille löytyy aseettomanakin kuuden kuukauden verran koulutustarvetta voidakseen toimia armeijan avustettavisssa tehtävissä, siviilikriiseissa tai edes selvitäkseen kunnialla omasta elämästään. Sanonta ”armeijassa tehdään miehiä” on yhä edelleen voimissaan.