Kouluväkivaltaa

Juukalainen 9-vuotias koulutyttö joutui eilen koulumatkallaan pahoinpitelyn uhriksi. Tuntematon nainen löi häntä yllättäen keskellä kävelytietä aivan koulunpihan lähellä. Tekijää ei vielä ole tavoitettu, mutta poliisi on kertonut hänen tuntomerkkinsä ja pyytänyt yleisöltä apua. Vaikka tuntomerkit näyttävät äkkiä katsoen sopivan moneen henkilöön, löytyy tekijä pienellä paikkakunnalla varmasti.

Koulumatka voi olla vaarallinen, mutta mitähän pitäisi ajatella, kun oppilas joutuu koulussa pelkäämään opettajan fyysistä väkivaltaa? Tällaisesta tapauksesta kertoi paikallislehden yleisönosastolla oppilaan isä ilmeisesti saadakseen kunnan viranhaltijat toimimaan lain edellyttämällä tavalla.

Isän mukaan erään sivukylän koulun oppilaan ja opettajan välit olivat ennen joulua kärjistyneet niin, että opettaja oli oppitunnin aikana käynyt oppilaaseen käsiksi. Tapauksesta on tehty rikosilmoitus ja poliisi tutkii asiaa pahoinpitelynä. Lisäksi vanhemmat tekivät asiasta kantelun sivistyslautakunnalle, joka käsitteli asiaa salaisena. Isä haluasi kuitenkin julkistaa asian lehdessä ja siihen hänellä on oikeus.

Lautakunta velvoitti sivistysjohtajan tai kunnanjohtajan pidättämään opettajan virantoimituksesta esitutkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin ajaksi kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 47 §:n edellyttämällä tavalla. Mitään ei tapahtunut, vaan kevätlulukauden alkaessa koulutyö jatkui saman opettajan johdolla. Oppilas ei halua mennä kouluun, koska pelkää pahoinpitelyn toistuvan.

Nämä sivukylän koulut ovat ala-asteita, joten mistään murrosikäisen kouluhuligaanin rähinöinnistä ei ole kysymys. Se huligaani taitaa seistä luokan edessä.

Sivistysjohtaja on ilmeisen neuvoton. Tiettävästi hän vetoaa puuttuvaan toimivaltaansa ja on siirtänyt asian kunnanjohtajalle. Kunnanjohtaja luultavasti on toivonut koko tapauksen unohtuvan. Ikäviä asioitahan nämä ovat.

Kun oikeaa lakipykälää ei taaskaan tunnu löytyvän, niin kerrotaan se. Laki kunnallisesta viranhaltijasta sanoo näin:

47 §

Virantoimituksesta pidättäminen

Jos viranhaltijan voidaan todennäköisin perustein epäillä syyllistyneen virantoimituksessa virkarikokseen tai muuten menetelleen siinä velvollisuuksiensa vastaisesti, hänet voidaan pidättää tutkimuksen tai oikeudenkäynnin ajaksi virantoimituksesta. Asiasta on viipymättä tehtävä rikosilmoitus, jos kysymyksessä on ilmeinen virkarikos.

Toimivaltainen viranomainen on 48 §:n mukaan kunnanhallitus. Pitäsiköhän saman tien kertoa myös se pykälä, jossa kerrotaan virkavelvollisuuksien laiminlyönnistä ja jota voidaan tarvittaessa soveltaa sivistysjohtajaan ja kunnanjohtajaan? Antaa olla toistaiseksi, kyllä he varmaan sen itsekin löytävät.

Kommentit
 1. 1

  tiipi sanoo

  Nii asia on vakava ja vaikea. En hyväksy että opettaja käyttää väkivaltaa lapsia kohtaan..mutta itse teen opetustyötä ja tiedän että viime vuosina lapset ovat alkaneet muuttumaan väkivaltaisempaan ja väkivaltaisempaan suuntaan. Lapset saattavat ihan oma aloitteisesti lyödä, potkia jne. sekä toisia oppilaita että opettajaa. Lapset saattavat myös uhkailla erilaisilla esineillä toisia lapsia. Osa lapsista ei selvästikkään ymmärrä mitä tekee ja tekee kuitenkin. Vanhemmat eivät halua puuttua asiaan koska oma lapsi ei koskaan tee mitään pahaa. Yleensä on niin että nämä lapset joutuvat myöhemmin erilaisten hoito/sosiaalipalvelujen piiriin myöhemmin. NYT en puhu murrosikäisistä vaan ihan alakoulun ensimmäisistä ja toisista luokistakin.

  Jos opettajana reagoi itseään potkivaan lapseen niin että ottaa lapsen syliinsä rauhoitaakseen häntä..saa miettiä että tekikö oikein vai väärin. Minua itseäni on sekä lyöty mahaan nyrkillä, että potkittu..puhumattakaan sanallisesta. Tämä ei ole omalla kohdallani päivittäistä mutta sitä tapahtuu, vaikka varmasti omaan lasten silmissä auktoriteettiäkin.

  Asiat eivät ole niin yksinkertaisia..

 2. 2

  tiipi sanoo

  Ts. tarkoitan että jos ja kun tästä asiasta puhutaan sitä tulisi käsitellä vakavana yhteiskunnallisena ongelmana ja jättää yksittäiset asiat sivuun julkisesta keskustelusta. (ne tulee ratkaista tuomioistuimissa, jos siihen on oikeasti aihetta) Väkivalta sinällään on lisääntynyt näin yksittäisen ihmisen näkökulmasta katsottuna. Ennen kaikkea pitäisi voida ratkaista asiat siten että ne johtavat hyvään tulokseen. Lapsilta puuttuu monesti tänä päivänä turvalliset aikuisten mallit ja ne turvalliset lähiaikuiset erityisesti ja nämä lähiaikuiset eivät useinkaan osaa katsoa itseään sellaisina kuin ovat.

  ko. yksittäinen lapsi pitää siirtää toiselle luokalle..mutta opettajakaan EI saa hutkia tukimatta. On todella järkyttävää jos syytön ihminen joutuu esim. vakaviin taloudellisiin ongelmiin ilman mitään syytä. Asia on eri jos syytä on..mutta se pitää tutkia viipymättä ennen kuin ristiinnaulitaan ketään.

 3. 3

  Enoch Nitti sanoo

  Onko väkivalta lisääntynyt vai onko vain puitteet muuttuneet. Minun lapsuudessani opettajien väkivalta oppilaita kohtaan oli tavallista ja yleisesti hyväksyttyä. Fyysinen väkivalta ei ollut laissa kiellettyä. Ja henkinen väkivalta oli jopa laissa säädetty pakolliseksi.

 4. 4

  Orwell sanoo

  Tuohon yksittäisen opettajan tapaukseen en osaa ottaa kantaa näin vähillä taustatiedoilla. Mutta muuten olen huomannut, että ns. häirikkölapsia on aivan liikaa. En tarkoita AD-HD oireita, vaan jonkinlaista muiden kunnioituksen puutetta.

  Koulukiusaaminen on yksi niistä halveksuttavimmista asioista, joita voin ajatella. Jos lapsena oppii, että toisia saa alistaa rangaistuksetta, niin miten aikuisena mahtaa toimia?

  Itsekin huomasin tuon uutisen eilen ja pidin tapausta aika outona. Mutta toisaalta en ihmettele. Ehkä lääkitys oli unohtunut?

 5. 5

  Ikäviä asoitakin on hoidettava sanoo

  Virasta pidättämisen ensiasteen päätöksenteon oikeus ja velvollisuus on kunnanjohtajalla, ja niin toimiessaan hänen on viipymättä saatettava asia kunnanhallituksen ratkaistavaksi. Lautakunta ja sivistysjohtaja ovat tehneet asianmukaisen esityksen. Luulisi olevan yksinkertaista toimia eteenpäin.
  Tällä en ota kantaa siihen, onko joku syyllistynyt rikokseen vaiko ei, vaan siihen, mitä blogin pitäjäkin korostaa. Menettelytapapykälät ovat selvät, jos ne vain ymmärtää ja jos haluaa asian niin vaatiessa kantaa vastuunsa. Virkavastuulla toimivan kunnanjohtajan olettaisi yleensä niin ymmärtävän haluta. Opettajalla on velvollisuutensa ja lapsella oikeutensa, ja molempia kunnan on valvottava.

 6. 6

  sanoo

  Enoch: ”Ja henkinen väkivalta oli jopa laissa säädetty pakolliseksi.”

  Nyt minulla lyö tyhjää. Mitä tarkoitat? Mistä laista voisi olla kysymys?

  Itse aiheeseen: Onneksi fyysinen väkivalta nykyopettajien taholta on äärimmäiaen harvinaista. Opettajiin kohdistunutta väkivaltaa esiintyy yllättävänkin paljon. Kaikki opettajat eivät edes kehtaa ilmoittaa asiasta eteenpäin.

  ”Tuntematon nainen löi…”

  Kyseessä ei kait ollut opettaja. Luulisi, että oppilas tuntee opettajansa.

  Käsiksi käymisestä…opettajalla on oikeus poistaa luokasta häiriköivä oppilas vaikka kantamalla, jos oppilas ei kehotuksista huolimatta poistu luokasta. Väkivaltaa ei tietenkään saa käyttää.

  Jos vanhempien ja opettajan välit ovat pahasti tulehtuneet, esim. näistä luokasta poistamisista tai taluttamisista herkästi tehdään ilmoituksia.

  Paikallislehtien kirjoittelut eivät oikeastaan kerro mistään. Kuka tahansa, paitsi opettaja, voi kommentoida miltei mitä tahansa. Opettaja tällaisissa tapauksissa on julkisuudessa aika puolustuskyvytön. Opettajia sitoo salassapitovelvollisuus, kaikkea ei saa rääpiä lehtien palstoilla.

  Kirjoitin täysin yleisellä tasolla. En tiedä, mistä kunnasta tai tapauksesta on kysymys. Jos poliisi tutkii tapausta pahoinpitelynä, välttämättä pahoinpitelyä ei ole tapahtunut.

  Opettajan suorittama fyysinen väkivalta on ylipäätään tuomittavaa.

  Niin, ja pikkukunnissa maaseudulla kaikki kunnan viranhaltijat tuntevat toisensa…

 7. 7

  kommentaattori sanoo

  Ja sitten mahdollinen selitys. Asiassa ei ole mitään perää. Oppilaan vanhempi vain on yksinkertaisesti hullu. Tällaisia tapauksia on tullut vastaan, kun satun opettajia laidasta laitaan tuntemaan. Yksi yllättävän usein esiintuleva juttu on, että tämä vanhempi on epäpätevänä hakenut tuohon opettajan virkaan. Kun ei ole siihen päässyt, on ruvennut vainoamaan valittua opettajaa ihan millä keinolla tahansa. Tuo, että tämän henkilön lasta on lyöty, on yllättävän yleinen hullujen väite. Ja usein kyseessä on sivukylän ala-aste. Toinen motivoiva asia hulluilla on, että opettajilta halutaan kiristää rahaa.

  Kannattaa miettiä sitä, että opettajat joutuvat uransa aikana satojen/tuhansien ihmisten kanssa tekemisiin suhteellisen intiimisti. Eikö olisikin outoa, jos siihen porukkaan ei muutama hullu mahtuisi.

  Sitä paitsi opettajaksi pääsemiseksi täytyy opiskella aika paljon, joten kyllä siinä putkessa hullut tippuvat aika paljon pois.

  Joten kannattaa aina hiukan miettiä, mitä uutisen taustalla mahdollisesti on.

 8. 8

  Saku Timonen sanoo

  Toinen mahdollinen selitys: Opettaja on hullu. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun opettaja pitkästä koulutuksesta ja työkokemuksesta huolimatta sekoaa. Myös nimimerkki Kommentaattori saattaa olla hullu, mistäpä minä tietäisin. Nimimerkki saattaa olla vaikka tämä opettaja itse tai joku hänen läheisesnsä. Anna olla viimeinen kerta, kun tulet nimimerkin suojista ihmisiä hulluksi sanomaan minun blogissani.