Kouluväkivaltaa

Juukalainen 9-vuotias koulutyttö joutui eilen koulumatkallaan pahoinpitelyn uhriksi. Tuntematon nainen löi häntä yllättäen keskellä kävelytietä aivan koulunpihan lähellä. Tekijää ei vielä ole tavoitettu, mutta poliisi on kertonut hänen tuntomerkkinsä ja pyytänyt yleisöltä apua. Vaikka tuntomerkit näyttävät äkkiä katsoen sopivan moneen henkilöön, löytyy tekijä pienellä paikkakunnalla varmasti.

Koulumatka voi olla vaarallinen, mutta mitähän pitäisi ajatella, kun oppilas joutuu koulussa pelkäämään opettajan fyysistä väkivaltaa? Tällaisesta tapauksesta kertoi paikallislehden yleisönosastolla oppilaan isä ilmeisesti saadakseen kunnan viranhaltijat toimimaan lain edellyttämällä tavalla.

Isän mukaan erään sivukylän koulun oppilaan ja opettajan välit olivat ennen joulua kärjistyneet niin, että opettaja oli oppitunnin aikana käynyt oppilaaseen käsiksi. Tapauksesta on tehty rikosilmoitus ja poliisi tutkii asiaa pahoinpitelynä. Lisäksi vanhemmat tekivät asiasta kantelun sivistyslautakunnalle, joka käsitteli asiaa salaisena. Isä haluasi kuitenkin julkistaa asian lehdessä ja siihen hänellä on oikeus.

Lautakunta velvoitti sivistysjohtajan tai kunnanjohtajan pidättämään opettajan virantoimituksesta esitutkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin ajaksi kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 47 §:n edellyttämällä tavalla. Mitään ei tapahtunut, vaan kevätlulukauden alkaessa koulutyö jatkui saman opettajan johdolla. Oppilas ei halua mennä kouluun, koska pelkää pahoinpitelyn toistuvan.

Nämä sivukylän koulut ovat ala-asteita, joten mistään murrosikäisen kouluhuligaanin rähinöinnistä ei ole kysymys. Se huligaani taitaa seistä luokan edessä.

Sivistysjohtaja on ilmeisen neuvoton. Tiettävästi hän vetoaa puuttuvaan toimivaltaansa ja on siirtänyt asian kunnanjohtajalle. Kunnanjohtaja luultavasti on toivonut koko tapauksen unohtuvan. Ikäviä asioitahan nämä ovat.

Kun oikeaa lakipykälää ei taaskaan tunnu löytyvän, niin kerrotaan se. Laki kunnallisesta viranhaltijasta sanoo näin:

47 §

Virantoimituksesta pidättäminen

Jos viranhaltijan voidaan todennäköisin perustein epäillä syyllistyneen virantoimituksessa virkarikokseen tai muuten menetelleen siinä velvollisuuksiensa vastaisesti, hänet voidaan pidättää tutkimuksen tai oikeudenkäynnin ajaksi virantoimituksesta. Asiasta on viipymättä tehtävä rikosilmoitus, jos kysymyksessä on ilmeinen virkarikos.

Toimivaltainen viranomainen on 48 §:n mukaan kunnanhallitus. Pitäsiköhän saman tien kertoa myös se pykälä, jossa kerrotaan virkavelvollisuuksien laiminlyönnistä ja jota voidaan tarvittaessa soveltaa sivistysjohtajaan ja kunnanjohtajaan? Antaa olla toistaiseksi, kyllä he varmaan sen itsekin löytävät.

Kommentit (8)
  1. Nii asia on vakava ja vaikea. En hyväksy että opettaja käyttää väkivaltaa lapsia kohtaan..mutta itse teen opetustyötä ja tiedän että viime vuosina lapset ovat alkaneet muuttumaan väkivaltaisempaan ja väkivaltaisempaan suuntaan. Lapset saattavat ihan oma aloitteisesti lyödä, potkia jne. sekä toisia oppilaita että opettajaa. Lapset saattavat myös uhkailla erilaisilla esineillä toisia lapsia. Osa lapsista ei selvästikkään ymmärrä mitä tekee ja tekee kuitenkin. Vanhemmat eivät halua puuttua asiaan koska oma lapsi ei koskaan tee mitään pahaa. Yleensä on niin että nämä lapset joutuvat myöhemmin erilaisten hoito/sosiaalipalvelujen piiriin myöhemmin. NYT en puhu murrosikäisistä vaan ihan alakoulun ensimmäisistä ja toisista luokistakin.

    Jos opettajana reagoi itseään potkivaan lapseen niin että ottaa lapsen syliinsä rauhoitaakseen häntä..saa miettiä että tekikö oikein vai väärin. Minua itseäni on sekä lyöty mahaan nyrkillä, että potkittu..puhumattakaan sanallisesta. Tämä ei ole omalla kohdallani päivittäistä mutta sitä tapahtuu, vaikka varmasti omaan lasten silmissä auktoriteettiäkin.

    Asiat eivät ole niin yksinkertaisia..

  2. Ts. tarkoitan että jos ja kun tästä asiasta puhutaan sitä tulisi käsitellä vakavana yhteiskunnallisena ongelmana ja jättää yksittäiset asiat sivuun julkisesta keskustelusta. (ne tulee ratkaista tuomioistuimissa, jos siihen on oikeasti aihetta) Väkivalta sinällään on lisääntynyt näin yksittäisen ihmisen näkökulmasta katsottuna. Ennen kaikkea pitäisi voida ratkaista asiat siten että ne johtavat hyvään tulokseen. Lapsilta puuttuu monesti tänä päivänä turvalliset aikuisten mallit ja ne turvalliset lähiaikuiset erityisesti ja nämä lähiaikuiset eivät useinkaan osaa katsoa itseään sellaisina kuin ovat.

    ko. yksittäinen lapsi pitää siirtää toiselle luokalle..mutta opettajakaan EI saa hutkia tukimatta. On todella järkyttävää jos syytön ihminen joutuu esim. vakaviin taloudellisiin ongelmiin ilman mitään syytä. Asia on eri jos syytä on..mutta se pitää tutkia viipymättä ennen kuin ristiinnaulitaan ketään.

Kommentointi suljettu.