Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kouluväkivaltaa

Juukalainen 9-vuotias koulutyttö joutui eilen koulumatkallaan pahoinpitelyn uhriksi. Tuntematon nainen löi häntä yllättäen keskellä kävelytietä aivan koulunpihan lähellä. Tekijää ei vielä ole tavoitettu, mutta poliisi on kertonut hänen tuntomerkkinsä ja pyytänyt yleisöltä apua. Vaikka tuntomerkit näyttävät äkkiä katsoen sopivan moneen henkilöön, löytyy tekijä pienellä paikkakunnalla varmasti.

Koulumatka voi olla vaarallinen, mutta mitähän pitäisi ajatella, kun oppilas joutuu koulussa pelkäämään opettajan fyysistä väkivaltaa? Tällaisesta tapauksesta kertoi paikallislehden yleisönosastolla oppilaan isä ilmeisesti saadakseen kunnan viranhaltijat toimimaan lain edellyttämällä tavalla.

Isän mukaan erään sivukylän koulun oppilaan ja opettajan välit olivat ennen joulua kärjistyneet niin, että opettaja oli oppitunnin aikana käynyt oppilaaseen käsiksi. Tapauksesta on tehty rikosilmoitus ja poliisi tutkii asiaa pahoinpitelynä. Lisäksi vanhemmat tekivät asiasta kantelun sivistyslautakunnalle, joka käsitteli asiaa salaisena. Isä haluasi kuitenkin julkistaa asian lehdessä ja siihen hänellä on oikeus.

Lautakunta velvoitti sivistysjohtajan tai kunnanjohtajan pidättämään opettajan virantoimituksesta esitutkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin ajaksi kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 47 §:n edellyttämällä tavalla. Mitään ei tapahtunut, vaan kevätlulukauden alkaessa koulutyö jatkui saman opettajan johdolla. Oppilas ei halua mennä kouluun, koska pelkää pahoinpitelyn toistuvan.

Nämä sivukylän koulut ovat ala-asteita, joten mistään murrosikäisen kouluhuligaanin rähinöinnistä ei ole kysymys. Se huligaani taitaa seistä luokan edessä.

Sivistysjohtaja on ilmeisen neuvoton. Tiettävästi hän vetoaa puuttuvaan toimivaltaansa ja on siirtänyt asian kunnanjohtajalle. Kunnanjohtaja luultavasti on toivonut koko tapauksen unohtuvan. Ikäviä asioitahan nämä ovat.

Kun oikeaa lakipykälää ei taaskaan tunnu löytyvän, niin kerrotaan se. Laki kunnallisesta viranhaltijasta sanoo näin:

47 §

Virantoimituksesta pidättäminen

Jos viranhaltijan voidaan todennäköisin perustein epäillä syyllistyneen virantoimituksessa virkarikokseen tai muuten menetelleen siinä velvollisuuksiensa vastaisesti, hänet voidaan pidättää tutkimuksen tai oikeudenkäynnin ajaksi virantoimituksesta. Asiasta on viipymättä tehtävä rikosilmoitus, jos kysymyksessä on ilmeinen virkarikos.

Toimivaltainen viranomainen on 48 §:n mukaan kunnanhallitus. Pitäsiköhän saman tien kertoa myös se pykälä, jossa kerrotaan virkavelvollisuuksien laiminlyönnistä ja jota voidaan tarvittaessa soveltaa sivistysjohtajaan ja kunnanjohtajaan? Antaa olla toistaiseksi, kyllä he varmaan sen itsekin löytävät.