Saattohoitoa

Eilisessä Juuan paikallislehdessä oli juttua sekä omaishoidosta että saattohoidosta. Ei jutuissa mitään vikaa ollut, ihan asiallisia kirjoituksia, jotka kuvastavat hyvin kunnan ikärakennetta. Väki ikääntyy, sairastuu ja kuolee pois. Samana päivänä juttelin erään TE-toimistosta tulossa olevan tuttavan kanssa ja keskustelu kääntyi meneillään olevaan yleisempään saattohoitoon.

Pielisen Karjalan TE-toimiston Juuan toimipaikka palvelee 1. heinäkuuta lähtien vain yhtenä päivänä viikossa ja silloinkin ajanvarauksella. Tämä enteilee koko toimipisteen lakkauttamista lähiaikoina. Palvelut pitäisi hoitaa kuulemma pääsääntöisesti verkossa verkkopankkitunnuksilla, mutta tämä tuttuni sattuu olemaan yksi niitä, joille pankkitunnuksia ei myönnetä. Hänellä ei ole säännöllisiä tuloja, koska hän on joutunut ns. ikuiseen karenssiin ja elää toimeentulotuella. Sitä ei pankki katso tuloksi. Lisäksi tuttavani ei edes omista tietokonetta ja osaamisenkin kanssa taitaa olla vähän niin ja näin.

Ensi kesänä hänen pitää joko mennä asioimaan Nurmekseen tai ainakin soittaa sinne tilatakseen ajan Juuan toimipisteestä. Jos hän ei näin tee, niin hänet saattohoidetaan alennetulle toimeentulotuelle kieltäytymisen takia. Kun toimipiste luultavasti ensi vuonna lakkautetaan, niin saattohoito tehostuu.

Valtiovalta on muutenkin ajamassa alas kaikkia palvelutoimintojaan kunnassa nähtävästi tulevaa kuntaliitosta silmälläpitäen. Verotoimiston toimipiste on jo kauan ollut auki vain yhtenä päivänä viikossa, mutta nyt se lopettaa toimintansa kokonaan. Maistraatti lähtee parin vuoden sisällä, koska sen toimipiste on ollut lakkautusuhan alla jo monta vuotta. Poliisilaitoksella on ollut kaksi poliisia ja yksi toimistovirkailija, mutta senkin toiminta on päätetty lakkauttaa. Kaikki lupa-asiat on hoidettava 50 kilometrin päässä Nurmeksessa.

Viimeinen niitti taitaa olla ulosottomiehen lähtö kunnasta lopullisesti Nurmekseen. Hän on ollut tavattavissa yhtenä päivänä viikossa tai sopimuksen mukaan, mutta ehkä asukkailla ei ole enää mitään ulosmitattavaa.

Kunnalla itsellään sitä vielä on. Juuka on päättänyt pysytellä sinnikkäästi itsenäisenä, eikä siihen ole minullakaan huomautettavaa. Kunta on vielä toistaiseksi velaton, joten edellytykset itsenäisyyteen ovat olemassa. Valtiovalta vain näyttää hylkäävän kunnan ja sen asukkaat. Olen oikeastaan ihan varma, että siihen on muitakin syitä kuin valtion säätötoimet. Säästöt sattuvat vähän liian sopivasti yhteen kuntaliitoskeskustelun kanssa.

Kommentit
 1. 1

  Lare sanoo

  Oon ollu siinä uskossa, että tässä maassa ois oikeus pankkitunnuksiin ihan lakiinkin kirjattu?
  Olenko väärässä?

 2. 2

  sakutimonen sanoo

  Valitettavasti olet väärässä. Pankeille ei ole säädetty yleistä velvoitetta myöntää verkkopankkitunnuksia, vaan ne päättävät asiasta ihan itse.

 3. 3

  Anna-Liisa sanoo

  Karmeita juttuja.

  Entäs sitten se, että mikään ei tietoliikenteessä ole sataprosenttista, vaan tietojen nappaamisen riski on aina olemassa. Minusta on epämiellyttävää käyttää pankkitunnuksia yhtään missään muualla kuin verkkopankissa. Eikö tosiaan mikään muu tunnus ole mahdollinen? Hankin äskettäin uuden henkilökortin, ja sain sen mukana sähköiseen asiointiin tarkoitettuja tunnuslukuja. Voiko niitä käyttää viranomaisen kanssa pankkitunnusten sijaan?

 4. 4

  sanoo

  Siis onko Juuan kunta ihan velaton? Kuinka paljon asukkaita kunnassanne on? Tai voinhan sen tiedon itsekkin hakea 🙂 Mutta että velaton ja vielä tänä päivänä! Onnittelen!

  Meidän kunta on korviaan myöten velassa eikä kai huippua vielä ees näy…, niin reteesti täällä yritetään elää.

 5. 5

  sakutimonen sanoo

  Henkilökortin tunnusluvuilla voi tosiaan asioida viranomaisissa, mutta se taas vaatii erillisen kortin lukulaitteen.

  Juuan kunta on yhä vieläkin velaton ja on ollut jo aika kauan. Sen takia naapurit liittäisivät sen mielellään itseensä.

 6. 6

  Vexi L sanoo

  Kirjoitin tuosta aikanaan Suoraan linjaan aikaisemman blogikirjoituksesi vuoksi. Toimituksesta he ottivat yhteyttä TE-toimistoon ja sieltä kertoivat, et riittää yhteydenotto puhelimella.

  Sinänsä olen kuullut tarinoita, ettei TE-toimistossa välttämättä kirjata puhelimella tehtyjä ilmoituksia.

 7. 7

  Surkea suunta sanoo

  Juuan kunta on ollut viime vuodet vakavan sairauden takia saattohoidossa, ja kunto laskee kaiken aikaa. Ei siinä velattomuus auta, kun järki seisoo, sydän on rampaantunut ja elintoiminnot näivettyvät. Valtion supistustoimet viitoittavat, mihin suuntaan Juuka on mennyt ja edelleen menee. Aikansa yrittää henkitoreissaan räpiköidä, ja se on sitten siinä. Puoskarointi päätyy aina potilaan menehtymiseen.