Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Saattohoitoa

Eilisessä Juuan paikallislehdessä oli juttua sekä omaishoidosta että saattohoidosta. Ei jutuissa mitään vikaa ollut, ihan asiallisia kirjoituksia, jotka kuvastavat hyvin kunnan ikärakennetta. Väki ikääntyy, sairastuu ja kuolee pois. Samana päivänä juttelin erään TE-toimistosta tulossa olevan tuttavan kanssa ja keskustelu kääntyi meneillään olevaan yleisempään saattohoitoon.

Pielisen Karjalan TE-toimiston Juuan toimipaikka palvelee 1. heinäkuuta lähtien vain yhtenä päivänä viikossa ja silloinkin ajanvarauksella. Tämä enteilee koko toimipisteen lakkauttamista lähiaikoina. Palvelut pitäisi hoitaa kuulemma pääsääntöisesti verkossa verkkopankkitunnuksilla, mutta tämä tuttuni sattuu olemaan yksi niitä, joille pankkitunnuksia ei myönnetä. Hänellä ei ole säännöllisiä tuloja, koska hän on joutunut ns. ikuiseen karenssiin ja elää toimeentulotuella. Sitä ei pankki katso tuloksi. Lisäksi tuttavani ei edes omista tietokonetta ja osaamisenkin kanssa taitaa olla vähän niin ja näin.

Ensi kesänä hänen pitää joko mennä asioimaan Nurmekseen tai ainakin soittaa sinne tilatakseen ajan Juuan toimipisteestä. Jos hän ei näin tee, niin hänet saattohoidetaan alennetulle toimeentulotuelle kieltäytymisen takia. Kun toimipiste luultavasti ensi vuonna lakkautetaan, niin saattohoito tehostuu.

Valtiovalta on muutenkin ajamassa alas kaikkia palvelutoimintojaan kunnassa nähtävästi tulevaa kuntaliitosta silmälläpitäen. Verotoimiston toimipiste on jo kauan ollut auki vain yhtenä päivänä viikossa, mutta nyt se lopettaa toimintansa kokonaan. Maistraatti lähtee parin vuoden sisällä, koska sen toimipiste on ollut lakkautusuhan alla jo monta vuotta. Poliisilaitoksella on ollut kaksi poliisia ja yksi toimistovirkailija, mutta senkin toiminta on päätetty lakkauttaa. Kaikki lupa-asiat on hoidettava 50 kilometrin päässä Nurmeksessa.

Viimeinen niitti taitaa olla ulosottomiehen lähtö kunnasta lopullisesti Nurmekseen. Hän on ollut tavattavissa yhtenä päivänä viikossa tai sopimuksen mukaan, mutta ehkä asukkailla ei ole enää mitään ulosmitattavaa.

Kunnalla itsellään sitä vielä on. Juuka on päättänyt pysytellä sinnikkäästi itsenäisenä, eikä siihen ole minullakaan huomautettavaa. Kunta on vielä toistaiseksi velaton, joten edellytykset itsenäisyyteen ovat olemassa. Valtiovalta vain näyttää hylkäävän kunnan ja sen asukkaat. Olen oikeastaan ihan varma, että siihen on muitakin syitä kuin valtion säätötoimet. Säästöt sattuvat vähän liian sopivasti yhteen kuntaliitoskeskustelun kanssa.