Juhannusjupinaa

Ette ehkä juhannuskiireissänne ja uutisoinnin vähäisyyden takia huomanneet, että eduskunta hyväksyi eilen liittymisen Euroopan vakausmekanismiin (EVM) äänin 141-71-poissa 24.

Tiedätte varmaan, mistä tässä on kysymys. Päätös tarkoittaa sitä, että Suomi sijoittaa vakausmekanismiin heti 1,44 miljardia ja lisäksi sitoutuu maksamaan vaadittaessa lisää 11,1 miljardia. Summat ovat sellaisia, että köyhää hirvittää.

Nuo ensi alkuun tarvittavat 1,44 miljardia euroa ovat ihan oikeaa rahaa eikä sellaista summaa ole edes valtion kassassa. Rahat pitää tietenkin lainata. En edes uskalla ajatella, mistä ne vaadittaessa maksettavat 11,1 miljardia löydetään. Ne pitää kuitenkin löytyä heti, kun valtiovaraiministereistä muodostuva EVM:n hallintoneuvosto niin yksimielisesti päättää. Sinä vaiheessa asia ei enää tule edes eduskunnan käsiteltäväksi.

Suomella ei ole veto-oikeutta EVM:n tulevaisuudessa valtioille myöntämiin lainoihin. Veto-oikeus on vain Saksalla, Ranskalla ja Italialla. Lainapäätökset tehdään periaatteessa yksimielisesti, mutta hätätapauksissa riittää 85 %:n enemmistö. Hätätilanteen määrittelevät yksinoikeudella Euroopan komissio ja Euroopan Keskuspankki.

Markkinavoimien jumala varmaan ilahtuu tästä uhrista ainakin pariksi päiväksi ja pankit voivat jakaa osinkoja. Muistellaanpa vain äskettäistä EU:n antamaa lupausta tukea Espanjaa 100 miljardilla eurolla. Lähes välittömästi sen jälkeen Espanjan lainakorot nousivat, koska pankit haistoivat ilmaisen rahan.

Tämä lienee sitä hallituksen peräänkuuluttamaa vastuullista politiikkaa ja näin on kuulemma pakko tehdä. Saattaa hyvinkin olla näin, kunhan vain jupisen ja ihmettelen. Ei asia kuitenkaan minun ihmettelylläni muuksi muutu ja olen vanhanaikainen äijä, joka ei oikein ymmärrä kaikkea nykymaailman menoa. Tämänkin asian kanssa on vain elettävä ja olenhan minä elänyt kynsipsoriasiksenkin kanssa jo kymmenen vuotta. Tosin se psoriasis on jotenkin siedettävämpi.

Juhannusaattona pitäisi kai kirjoittaa jotain kesäistä ja nättiä, joten tässäpä tulee: päivänkakkara.

Kommentit
 1. 1

  anja koivistoinen sanoo

  Hyvää Juhannusta Sinulle!
  Olen myös kauhuissani päättäjien touhuista. Eikö valta pitäisi olla kansalla perustuslain mukaan, miksi me hyväksytään moinen meno? En paljon ymmärrä, mutta mielestäni KANSAN on noustava vastustamaan tätä menoa. Vitsi on vain siinä, että kaikki päätökset tehdään hiljaisuudessa ja kiireellä. Mistä löytyisi ”nykykekkonen”, joka jyrähtäisi ja vetäisi kansan puolustamaan omaansa?

 2. 2

  tauno lehtonen sanoo

  Jostakin kävin lukemassa, että Espanjan pankit jakavat omistajilleen jopa 12,5%.a osinkoja, että on kyllä tarpeen tuo 62 miljardia jota sinne kaivataan. Suuriko olisikaan osinkoprosentti, jos Urpilainen ei olisi onnistunut saamaan niitä omistajia mukaan tähän vastuunkantoon?

 3. 3

  sanoo

  Kitos Sakulle erittäin tärkeän esillenostosta.

  Kohteliaimmin nostan esille vielä asian, jota enää harvat suomalaiset muistavat. Eduskunnassa 22.10.2011 voimaan saatetun perustuslain ”uudistuksen” kautta hallitus/eduskunta voi luovuttaa, niin halutessaan, Suomen itsemäärämisoikeuden kannalta merkittävää toimivaltaa Euroopan unionille, kansainväliselle toimielimelle ja/tai kansainväliselle järjestölle.

  Virallisen kertoman mukaan perustuslain 1§, 94§ ja 95§ koplauksella ei ole mitään tosiasiallista merkitystä. Itse olen kuitenkin ollut monen muun kanssa eri mieltä. Ja olenkin asian suhteen mielelläni väärässä.

  Oppositiosta keskusta äänesti puolesta, koska perustuslakihanke oli heidän leipomansa. Tästä tosin mediassa vaiettiin vakaasti. Tosin eipä perussuomalaiset eikä vasenryhmäkään pystyneet ylittämään asian tiimoilta ollutta, erittäin korkeaa, uutiskynnystä.

  Ylen tekstitv:n sivun 165 otsikko 22.6.2012 kello 13:15 – ”Legarde: Talousunioni euron pelastus”

  Oma juhannusaattokirjoitukseni tuleekin tässä – Euro on rehnponzi-huijaus

  – Joukkoistaminen toimii myös valtaeliitin parissa –
  http://suomi2017.wordpress.com/2011/10/23/joukkoistaminen-toimii-myos-valtaeliitin-parissa/

  Julkaistu lokakuu 23, 2011

  ”Uudistettu” perustuslain versio HE 60/2010 (LJL 3/2011) hyväksyttiin eilen eduskunnassa äänin 118 -40.

  Tarkempi katsaus äänestyksen tulokseen ja äänestäjien kommentteihin seuraavasta Uusi Suomi linkistä – Finis Finlandiae. Rip 1917-2011. Näin eduskunta äänesti perustuslain muutosesityksestä (linkki toiminnassa 22.10.2011 kello 18:37)

  Tiedotusvälineiden uutispimento perustuslain 1§, 94§ ja 95§ koplauksen merkittävyyden suhteen piti melkein loppuun asti. Kun eduskunta äänesti asiasta kello 13 alkaneen täysistunnon alussa, niin verkkolehti Uusi Suomi julkaisi erittäin merkittävästä aiheesta uutisen kello 10.55.

  Timo Soini toivottomassa tilanteessa: ”Käsittämätöntä nöyristelyä” – Julkaistu: 21.10.2011 10:55 (linkki toiminnassa 22.10.2011 kello 17:55)

 4. 6

  Jarmo sanoo

  Tulee vain mieleen nuo poissaolevat.
  Ulkomailla, lomalla ryyppäämässä jopa alkoholia kuten työttömiä syytellään?
  Kysymyksessä on vakavat asiat, joten se napin painaminen on KALLISTA.

 5. 8

  sakutimonen sanoo

  Saa sitä sensuuriksikin sanoa, mutta blogin ylläpitäjänä olen vastuussa myös muiden kommenteista. Siksi en hyväksy edes leikkimielellä kirjoitettua yllytystä väkivaltaan.