Juhannusjupinaa

Ette ehkä juhannuskiireissänne ja uutisoinnin vähäisyyden takia huomanneet, että eduskunta hyväksyi eilen liittymisen Euroopan vakausmekanismiin (EVM) äänin 141-71-poissa 24.

Tiedätte varmaan, mistä tässä on kysymys. Päätös tarkoittaa sitä, että Suomi sijoittaa vakausmekanismiin heti 1,44 miljardia ja lisäksi sitoutuu maksamaan vaadittaessa lisää 11,1 miljardia. Summat ovat sellaisia, että köyhää hirvittää.

Nuo ensi alkuun tarvittavat 1,44 miljardia euroa ovat ihan oikeaa rahaa eikä sellaista summaa ole edes valtion kassassa. Rahat pitää tietenkin lainata. En edes uskalla ajatella, mistä ne vaadittaessa maksettavat 11,1 miljardia löydetään. Ne pitää kuitenkin löytyä heti, kun valtiovaraiministereistä muodostuva EVM:n hallintoneuvosto niin yksimielisesti päättää. Sinä vaiheessa asia ei enää tule edes eduskunnan käsiteltäväksi.

Suomella ei ole veto-oikeutta EVM:n tulevaisuudessa valtioille myöntämiin lainoihin. Veto-oikeus on vain Saksalla, Ranskalla ja Italialla. Lainapäätökset tehdään periaatteessa yksimielisesti, mutta hätätapauksissa riittää 85 %:n enemmistö. Hätätilanteen määrittelevät yksinoikeudella Euroopan komissio ja Euroopan Keskuspankki.

Markkinavoimien jumala varmaan ilahtuu tästä uhrista ainakin pariksi päiväksi ja pankit voivat jakaa osinkoja. Muistellaanpa vain äskettäistä EU:n antamaa lupausta tukea Espanjaa 100 miljardilla eurolla. Lähes välittömästi sen jälkeen Espanjan lainakorot nousivat, koska pankit haistoivat ilmaisen rahan.

Tämä lienee sitä hallituksen peräänkuuluttamaa vastuullista politiikkaa ja näin on kuulemma pakko tehdä. Saattaa hyvinkin olla näin, kunhan vain jupisen ja ihmettelen. Ei asia kuitenkaan minun ihmettelylläni muuksi muutu ja olen vanhanaikainen äijä, joka ei oikein ymmärrä kaikkea nykymaailman menoa. Tämänkin asian kanssa on vain elettävä ja olenhan minä elänyt kynsipsoriasiksenkin kanssa jo kymmenen vuotta. Tosin se psoriasis on jotenkin siedettävämpi.

Juhannusaattona pitäisi kai kirjoittaa jotain kesäistä ja nättiä, joten tässäpä tulee: päivänkakkara.

Kommentit (8)
 1. anja koivistoinen
  22.6.2012, 08:58

  Hyvää Juhannusta Sinulle!
  Olen myös kauhuissani päättäjien touhuista. Eikö valta pitäisi olla kansalla perustuslain mukaan, miksi me hyväksytään moinen meno? En paljon ymmärrä, mutta mielestäni KANSAN on noustava vastustamaan tätä menoa. Vitsi on vain siinä, että kaikki päätökset tehdään hiljaisuudessa ja kiireellä. Mistä löytyisi ”nykykekkonen”, joka jyrähtäisi ja vetäisi kansan puolustamaan omaansa?

 2. tauno lehtonen
  22.6.2012, 11:13

  Jostakin kävin lukemassa, että Espanjan pankit jakavat omistajilleen jopa 12,5%.a osinkoja, että on kyllä tarpeen tuo 62 miljardia jota sinne kaivataan. Suuriko olisikaan osinkoprosentti, jos Urpilainen ei olisi onnistunut saamaan niitä omistajia mukaan tähän vastuunkantoon?

Kommentointi suljettu.