Oikea syyllinen esiin

Ennen juhannusta Vihreä Lanka kertoi, että ympäristöministeri Ville Niinistöstä on tehty kantelu oikeuskanslerille. Kantelun tekivät kolme Talvivaaran kaivoksen osakkeenomistajaa ja yksi heistä on Talvivaaran hallintopäällikkö.

Kantelun mukaan Niinistö on puheillaan kaivoksen jätevesiongelmista nostanut Talvivaaran epäreilusti esille ja aiheuttanut mittavia vahinkoja Talvivaara-konsernille, osakkeenomistajille ja velkakirjojen haltijoille. Kantelijat pyytävät oikeuskansleria selvittämään, onko Niinistö toiminut puolueellisesti ja syyllistynyt virkavelvollisuuksien rikkomiseen ottaessaan jätevesiongelman esille ja ”toimiessaan negatiivisen keskustelun keihäänkärkenä ja moderaattorina”, kuten kantelijat toteavat.

Syyllinen ei siis missään tapauksessa ole kaivos, vaan sen ongelmista virkansa puolesta puhuva ministeri.

Ministerin puheet ovat olleet minun mielestäni hyvin sovittelevia ja neutraaleja, mutta ilmeisesti Talvivaarasta ei saa sanoa yhtään mitään negatiivista syllistymättä suunnilleen pyhäinhäväistykseen.

Totuus näyttää olevan kuitenkin vielä kamalampi kuin mitä on kerrottu. Tänään sattui facebookissa silmiini minulle tuntemattoman Marjatta Sneckin eilen aamulla ottama valokuva. Tässä sankossa on raikkaasta rantavesistöstä otettua vettä kaivokselta alajuoksulle päin. Matkaa kaivokselle on kuulemma 33 kilometriä. talvivaara-25612 Tämä lienee sitä paljon puhuttua täysin puhdasta jätevettä, josta ei edes ympäristöministeri saa sanoa mitään negatiivista. Ketähän tässä oikein pitäisi ruveta tutkimaan?

Kommentit
 1. 2

  Arska sanoo

  Oikein!

  Pannaanpa nyt sitten kiltisti suut kiinni, mutta sitä ennen suljataan koko kaivos!

 2. 3

  sanoo

  Olisi hyvä tehdä vesitutkimus ja julkaista se; ja tietenkin todistajat mukana vettä nostettaessa.

  Ja hyvä, että ainakin YKSI politiikko uskaltaa sanoa ees jotain ääneen asioista, joista KAIKKIEN politiikkojen varsinkin pitäisi puhua.

 3. 5

  Pirkko sanoo

  Tutkitaanpa ensin, mistä tuossa on kyse. Ja miksei ole kuvaa koko järvestä? Labra paikalle ottamaan näytteet ja tulokset julkisiksi, ei tällaisten perusteella voi vielä sanoa missä syy on. Ja jos vesi 33 km:n päässä näyttää tältä, niin pitäisihän lähempänä kaivostakin jotain olla?

 4. 6

  Marianne sanoo

  Kuva on täyttä totta. Hän on tätini ja lomailen paikassa joka kesä… Nyt ei enää uskalla kastella kasvimaata järven vedellä (kaivoakaan ei ole kuin kaukana naapurissa asti, eli pitää kerätä sadevettä sitten). Myös pelottaa syödä kalaa. Ihottumaa on tullut peseytyessä. Vaahtoa tulee jatkuvasti… 92v mummini oli kalassa siellä ja katsoi kosken suulle ”tuleepa sieltä paljon joutsenia!” Olivat isoja vaahtopäitä vaan 🙁
  Lisää kuvia: http://talvivaaraymparisto.nettisivu.org/miksi-nama-sivut-tehtiin/gallery-kuvia/

 5. 10

  jarmo sanoo

  Valkeakosken tehtaat muuten haisevat vieläkln, vaikka muuten hyvä vesistö.
  Vuosikymmenet kaikenlaista sontaa syytäneet Suomen vesistöön.
  Missä ne puhdistuslaitteet on olleet?