Kaunis on kuolla…

Pentti Haanpään novellissa Nuori Narkaus ja sota parantumattomasti keuhkotautinen nuorukainen piristyi kovasti kuullessaan uutisia Euroopassa alkaneesta suursodasta. Hän lähti liikkeelle kuin kuolemanenkeli julistamaan tulevia sodan kauhuja. Hänen mukaansa nyt vasta alkaakin se iso lahtaus, jossa ihmiskunta hävitetään niin olemattomiin, että jäljelle jääneet suutelevat näkemiään jalanjälkiä.

Nuoren Narkauksen oma elämä oli siihen asti ollut masentunutta kuolemanpelkoa ja odottelua, mutta nyt hän sai sisältöä olemiseensa toisten pelottelusta. Oli lohdullista tietää, että kohta kuolee paljon muitakin nuoria. Vähän samanlaisia kuolemanenkeleitä tuntuu nykyisinkin olevan liikkeellä. Jotkut ovat jo mielestään sodassa ja jotkut vasta toivovat sitä tulevaksi.

Tässä meillä yksi, joka on jo pitemmän aikaa käynyt sotaa Eurooppaa uhkaavia barbaarilaumoja vastaan: sunnaoksala

Tällainen ajattelu muistuttaa mielestäni 1500-luvun eurooppalaisen maailmankuvaa. Silloin Eurooppaa uhkasi konkreettisen islamin muodostaman sotilaallisen uhan lisäksi myös lukuisa joukko mielikuvituksellisia ulkoisia uhkia. Merellä uhkasivat merihirviöt ja maarajojen takana vaanivat koiranpäiset ihmiset ja muut hirviöt. Lisäksi koko ajan piti pelätä noitia, kerettiläisiä, haamuja ja muita arkipäiväisiä kauhuja kulkutaudeista puhumattakaan. Maailmankuvaan kuului jatkuva pelko ja uhattuna olemisen tunne.

Silloin turvauduttiin uskonnon suomaan lohtuun. Periaatteessa en yleensä puutu kenenkään uskonasioihin, mutta nyt teen poikkeuksen. Satuin nimittäin lukemaan erään kristillisdemokraattien kunnallisvaaliehdokkaan kommentin Raimo Ilaskiven Uudessa Suomessa julkaisemaan Euroopan taloutta koskevaan blogikirjoitukseen. Tällaista ratkaisua toivoo tämä henkilö: maria-rajakari

Myös hänen oma reseptinsä sodasta selviämiseen on kristallinkirkas:

maria-rajakari1

Hyvät naiset, tämmöinen peli ei vetele. Oman kriisiajan tehtäväni tarkkaan tietävänä reserviläisenä kiellän teitä lietsomasta ja toivomasta sotaa. Nykyaikaisessa sodankäynnissä te ette voi luottaa siihen, että teitä pystytään suojelemaan samalla tavalla kuin viime sodissa. Jo ihan senkin takia teidän olisi viisaampaa jättää sotapuheet vähemmälle. Minä en näe Euroopan sotaa muualla kuin teidän mielikuvituksessanne.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kyllähän noita typeriä mielipiteitä miehetkin suoltavat, eivät ainoastaan naiset, mielestäni miehet tekevät sitä jopa useammin kuin naiset.

  Mielestäni juuri uskonto on aiheuttanut eniten kärsimystä ja sotia maailmassa, eikä ainoastaan islam, vaan myös kristinusko ja sen alalahkot (esim. lestadiolaiset) ja muutkin uskonnot.

 2. 2

  Jari Ahonen sanoo

  Kerron jutun.
  Olin 1970-luvulla rakennuksilla töissä. Työtoverina oli vanha raudoittajana, joka joka aamuna toivoi, että tulisi sota.Jatkosodan aikana hänen morsiamensa oli joutunut saksalainen pauloihin, ja nyt hän toivoi, että kaikki kotirintaman naiset olisivat hänen.

 3. 3

  Ellu sanoo

  Mummu oli kyllä niin umpiateistiksi opettettu ku vaan voi, ja hyvin selvis sodasta hänki. Varmaan siellä myös moni ahkerasti rukoileva on päässy hengestään.

 4. 4

  sanoo

  No niin no. Se on hyvä hehkutella sotaa silloin, kun siitä on hämärästi joskus koulun kirjoista lukenut.

  Autuasta on unohtaa, että sota tekee ihmisistä petoja, siinä raiskaa ja tappaa suomisotilaskin ”vihollista”, on uskomattoman naivia kuvitella, että ne muut sotii väärin ja suomalainen aina ryhdikkäästi.

  Ja tuommosilla marioilla ja sunnilla taitais jäädä nettihekumat pahasti saamatta, kun sota veis kansaa sellaiset 100 vuotta taakse päin. Mutta ehkä ne pärjäiliskin silloin paremmin?

 5. 5

  tauno lehtonen sanoo

  Valitettavasti vaan näyttää siltä, että suursota on tänään taas päivän lähempänä kuin eilen ja kovasti näyttää Suomen herroja sotaleikit NATOn kanssa kiinnostavan. Missä on aktiivinen rauhanliike?

 6. 6

  Sunna sanoo

  Mitä ihmettä täällä taas on vääristelty asioita? Luitteko juttua mihin olin kommentoinut?

  Näihän se asia menee että irroitellaan asiat yhteydestään pois eikä edes yritetä ymmärtää mistä on kysymys.

  Minä en todellakaan ihannoi väkivaltaa enkä sotia. Olinpa sattumoisin tällaisista asioista Ranskalaisten turvallisuusalan ihmisten kanssa juttusilla useiden päivien ajan. Ihmiset siellä nyt jo joutuvat turvaamaan perheitään laittomien ja laillistenkin rikollisten vuoksi. Ranskan hallitus on ilmoittanutkin jo useita kuukausia sitten että siellä aletaan karkoittamaan rikollisia Islamisteja. Pariisin esikaupunkialuee ovat jo nyt niin vaarallisia paikkoja ettei sinne ole normi ihmisillä enään menemistä. Siinäpä sitten selvitätte mikä on oikeasti sitä rasismia ja myös sitä miksi ihmiset ovat tänä päivänä kovin turvattomia.

  Kiva juttu kun otetaan asiat totaalisesti irti yhteyksistään ja revitellään julkisesti tahallaan vääristellen. Sairasta.Millä meinaatte minua näistä asioista leimata? Rasistiko olen jos kerron miten oikeasti asiat on menossa vai olenko vain puhumassa mielikuvitukseni tuotteitako? Mistä te tulette sitten purnaaman kun kaikki nämä asiat tulee myös suomeen tosin viiveellä mutta tulee jokatapauksessa?

 7. 7

  sakutimonen sanoo

  Sunna tunnetusti aloittaa kaikki rasistiset kommenttinsa sanoilla: ”En ole rasisti, mutta…” Sama näkyy pätevän väkivaltaan: ”En ihannoi väkivaltaa, mutta taisteltava on…”

 8. 8

  Urhona? sanoo

  Saku,
  mielestäni otsikkosi on heikkotasoinen sillä (tiedostaen?) viittaamasi laulu sopii näihin esimerkkeihin hyvin huonosti.
  Ja tuossa kommentissa #7 tunnut alentuvan itse tuohon vanhaksi käyneeseen retoriikkaan itse.

  Hullumpi kysyisi samalla logiikalla, notta onko paloturvallisuudesta luennoiva palomies pyromaani?