Kaunis on kuolla…

Pentti Haanpään novellissa Nuori Narkaus ja sota parantumattomasti keuhkotautinen nuorukainen piristyi kovasti kuullessaan uutisia Euroopassa alkaneesta suursodasta. Hän lähti liikkeelle kuin kuolemanenkeli julistamaan tulevia sodan kauhuja. Hänen mukaansa nyt vasta alkaakin se iso lahtaus, jossa ihmiskunta hävitetään niin olemattomiin, että jäljelle jääneet suutelevat näkemiään jalanjälkiä.

Nuoren Narkauksen oma elämä oli siihen asti ollut masentunutta kuolemanpelkoa ja odottelua, mutta nyt hän sai sisältöä olemiseensa toisten pelottelusta. Oli lohdullista tietää, että kohta kuolee paljon muitakin nuoria. Vähän samanlaisia kuolemanenkeleitä tuntuu nykyisinkin olevan liikkeellä. Jotkut ovat jo mielestään sodassa ja jotkut vasta toivovat sitä tulevaksi.

Tässä meillä yksi, joka on jo pitemmän aikaa käynyt sotaa Eurooppaa uhkaavia barbaarilaumoja vastaan: sunnaoksala

Tällainen ajattelu muistuttaa mielestäni 1500-luvun eurooppalaisen maailmankuvaa. Silloin Eurooppaa uhkasi konkreettisen islamin muodostaman sotilaallisen uhan lisäksi myös lukuisa joukko mielikuvituksellisia ulkoisia uhkia. Merellä uhkasivat merihirviöt ja maarajojen takana vaanivat koiranpäiset ihmiset ja muut hirviöt. Lisäksi koko ajan piti pelätä noitia, kerettiläisiä, haamuja ja muita arkipäiväisiä kauhuja kulkutaudeista puhumattakaan. Maailmankuvaan kuului jatkuva pelko ja uhattuna olemisen tunne.

Silloin turvauduttiin uskonnon suomaan lohtuun. Periaatteessa en yleensä puutu kenenkään uskonasioihin, mutta nyt teen poikkeuksen. Satuin nimittäin lukemaan erään kristillisdemokraattien kunnallisvaaliehdokkaan kommentin Raimo Ilaskiven Uudessa Suomessa julkaisemaan Euroopan taloutta koskevaan blogikirjoitukseen. Tällaista ratkaisua toivoo tämä henkilö: maria-rajakari

Myös hänen oma reseptinsä sodasta selviämiseen on kristallinkirkas:

maria-rajakari1

Hyvät naiset, tämmöinen peli ei vetele. Oman kriisiajan tehtäväni tarkkaan tietävänä reserviläisenä kiellän teitä lietsomasta ja toivomasta sotaa. Nykyaikaisessa sodankäynnissä te ette voi luottaa siihen, että teitä pystytään suojelemaan samalla tavalla kuin viime sodissa. Jo ihan senkin takia teidän olisi viisaampaa jättää sotapuheet vähemmälle. Minä en näe Euroopan sotaa muualla kuin teidän mielikuvituksessanne.

Kommentit (8)
 1. Raili Sergejeff
  12.7.2012, 13:05

  Kyllähän noita typeriä mielipiteitä miehetkin suoltavat, eivät ainoastaan naiset, mielestäni miehet tekevät sitä jopa useammin kuin naiset.

  Mielestäni juuri uskonto on aiheuttanut eniten kärsimystä ja sotia maailmassa, eikä ainoastaan islam, vaan myös kristinusko ja sen alalahkot (esim. lestadiolaiset) ja muutkin uskonnot.

 2. Jari Ahonen
  12.7.2012, 14:17

  Kerron jutun.
  Olin 1970-luvulla rakennuksilla töissä. Työtoverina oli vanha raudoittajana, joka joka aamuna toivoi, että tulisi sota.Jatkosodan aikana hänen morsiamensa oli joutunut saksalainen pauloihin, ja nyt hän toivoi, että kaikki kotirintaman naiset olisivat hänen.

Kommentointi suljettu.