Ja näitä riittää

– Valtiolla on myös peiliinkatsomisen paikka. Sellaisen tukijärjestelmän ylläpitäminen, joka mahdollistaa ihmisten joutenolon ja -elämisen, ei ole millään tasolla rationaalinen. Varsinkin yhä useamman ihmisen käyttäessä sitä hyväkseen. Näiden ongelmien ratkaisemiseksi tulisi ottaa käyttöön määräaikaiset tuet. Jos opiskelu- tai työpaikkaa ei löydy, loppuu tukien saaminen tietyn määräajan, esimerkiksi vuoden, jälkeen. Näin mitään muuta vaihtoehtoa ei jää, kuin ottaa itseään niskasta kiinni.

Tällaisia päästeli sanomalehti Karjalaisen yleisönosastossa kontiolahtelainen Tuukka Rissanen, kokoomusnuori ja kuntavaaliehdokas (kok). Hänen kirjoituksensa kohdistuu 1990-luvulla syntyneisin, joita hän nimittää yhteiskunnan tukiverkostojen varaan heittäytyväksi pullamössösukupolveksi.

Google ei tunnen Tuukka Rissasta enkä tunne minäkään. Koska hän kuuluu kokoomusnuoriin, niin hän lienee itsekin melko nuori aikuinen. Kirjoituksesta paistaa läpi valitettavan yleinen asenne: kun minun ei ole tarvinnut turvautua yhteiskunnan apuun, niin sen tarvitsijoissa täytyy olla jotain pahasti vialla. He laiskottelevat yhteiskunnan rahoilla ja vaativat koko ajan lisää. He eivät mene töihin eivätkä opiskelemaan. He ovat pullamössöä. Heidät täytyy panna kuriin.

Tällainen ihminen ei tunne elämän realiteetteja. Maassa on 350 000 työtöntä ja 35 000 avointa työpaikkaa. Joka syksy jää tuhansia nuoria vaille opiskelupaikkaa ilman omaa syytään. Niitä paikkoja ei kerta kaikkiaan ole riittävästi. Silti ilmeisen hyvin menestyvä nuori mies kehtaa osoittaa syyttävällä sormella työttömiä tai vailla opiskelupaikkaa olevia ikätovereitaan ja moittia heitä laiskoiksi.

Kaiken huippu on ajatus määräaikaisista tuista. Rissasella tuntuu olevan sellainen vakaa käsitys, että ongelmat ratkeavat ottamalla köyhiltä pois kaikki tuet. Keppi on paras ratkaisu köyhyysogelmaan.

Rissasen ja muiden samalla tavalla ajattelevien suurin virhe on jättää ajatuksensa kesken. He eivät koskaan esitä niin sanottua lopullista ratkaisua köyhyysongelmiin. Viimeistenkin tukien poistaminen syrjäyttäisi ihmiset lopullisesti, mutta nämä itsensä ylentäneet vaativat siis kovempaa kuria.

Mikähän mahtaisi olla sitten sen tien päässä? Olisiko se kerjuulle ajaminen vai pakkotyölaitos? Vai kenties työtä jalkaraudoissa?  Pitäsikö pakkotyötä höystää vielä raipaniskuin? Vai pitäisikö ratkaisun olla ihan lopullinen?

Tällaisia minä kysyisin Tuukka Rissaselta, jos joskus hänet tapaisin. Tällainen vanheneva äijä rupeaa miettimään, että yhteiskunnassa täytyy tosiaan olla jotain pahasti vialla, kun se kasvattaa näin piittaamattoman ylimielisiä nuoria. Saapa nähdä, miten oman sukupolvensa syyllistäjä menestyy vaaleissa.

t-rissanen (Ari Vehkaselle kiitos kuvan linkittämisestä.)

Kommentit
 1. 1

  Joni Jurmu sanoo

  Saa taas hävetä näitä kokkareita. Halveksittavaa hommaa tuollainen, että valitetaan niistä joilla menee huonommin. Onko se vika kasvatuksessa näillä kokkareilla, vai missä. En ymmärrä. Jos menee hyvin, niin turpa kiinni ja olkoon tyytyväisiä. Kun ei kerran köyhempien asiat kiinnosta.

 2. 2

  Arto Laattala sanoo

  Osalle kunnallisvaaliehdokkaista valituksi tuleminen on tärkeämpää, kuin toimiva yhteiskunta, jossa kaikilla olisi hyvä elämä. He valitsevat kohderyhmän mistä olettavan saavansa ääniä.

 3. 3

  kirsti era sanoo

  Ja jos kaikki tuet viedään eikä työtä kuitenkaan ole, kaikki eivät suostu nousemaan hirteen tai kuolemaan nälkään. Maailmalla riittää turistikohteita, joissa tuet on Tuukan toivomalla tasolla, ja niissä kannattaa kuljettaa rahat alushousuissaan ja passi paidan alla olevassa pussissa. Ja pysyä illan tullen hotellissa. Sellaistako Suomea nämä valopäät toivovat?

 4. 4

  Ihminen sanoo

  Kokoomuslaisissa on se vika että heillä ei ole tunteita ja inhimillisyyttä, vain pohjaton ahneus ja itsekkyys.

 5. 5

  Timoteus sanoo

  Tuukalla voipi olla korvantaukset vähän märänlaisia, mutta kirjoituksessa on ituakin. Kylä näitä jopa toisen ja kolmannen polven sosiaalielättejä alkaa olemaan Pohjois-karjalassa ihan hyvinkin. Ei ole kannusttta töihin, koska perusturvan saa ilmatteeksi soskustakin, ja keikkaillaan vähän päälle.Tällainen ajattelutapa on jo lähtökohdiltaan sairas ja tulisi estää systeemin kuppaaminen vaikka vähän keppiäkin käyttämällä. Paskaduunia ei ole olemassakaan.

 6. 6

  Martta sanoo

  Hyvä kirjoitus! Täyttä asiaa.Kiitoksia kirjoittajalle.

 7. 7

  jari kehus sanoo

  monikaan poliitikko,virkailija ei ajattele että verorahoillahan ne elää.aluksi ja lopuksi tuottavaa on kalastus,metsästys,maanviljelys jakeräily

 8. 8

  sanoo

  enemmän kun vaalimenestys, minua kiinnostaa kyseisen henkilön pitkän aikavälin menestys. Tunnen monia oman ikäluokkani kavereita joiden mielestä jo sairasloma oli 90 luvulla merkki henkilön työhaluttomuudesta. Kovia kavereita, tekivät 10 tunnin päivää pienellä insinöörin palkalla.

  Nykyisin kuljeksivat muovikassin kanssa alkon nurkilla ja tutisevat. Se vaan tahtoo olla niin että nykyjärjestelmässä jokainen tipahtaa joskus. kuka aikaisemmin, kuka myöhemmin.

 9. 9

  Kaarina sanoo

  ”Kylä näitä jopa toisen ja kolmannen polven sosiaalielättejä alkaa olemaan Pohjois-karjalassa ihan hyvinkin.”

  – Tämä pitää paikkansa muuallakin. Johtuisko se ainakin osittain siitä nämä ihmiset jotka katsovat että sosiaalitoimiston takaama elintaso on heille riittävä opettavat pakosta myös lapsensa tyytymään pieniin mutta riittäviin tuloihin jolloin kuvio toistuu sukupolvelta toiselle.

  Ei se kyllä tukia lopettamalla kummene. Satavarmasti rikollisuus lisääntyisi ja se se vasta kalliiksi tulee. Eikös yksi vankilapaikkakin ole kalliimpi kuin työttömän kotiinsa elättäminen 😀

  Mietin sitäkin että mitä yleensävoi tehdä sellainen henkilö joka ei pysty, kykene tai halua kouluttaa itseään mihinkään porvarilliseen tämänpäivän ammattiin? Mikä on entisten perus työmiesten ja työläisnaisten osa tänä päivänä? Mikä on se työ missä voi ansaita elantoaan esim peruskoulupohjalta samallalailla kuin ennen vanhaan kouluttamattomana mutta ahkerana ja rehellisenä työläisenä? Pääseekö sitä edes raksalle töihin ilman ammattikoulututkintoa? Siivoamaan ei ainakaan pääse.

 10. 10

  Nuuskamuikkunen sanoo

  Niin, asia ei ole mustavalkoinen. Molemmissa päissä mielipiteitä kolahtaa välillä omaan nilkkaan. Timoteus ja Kaarina kirjoittavat mielestäni asiaa. Onko Suomesta tullut niin korkeatasoinen työyhteiskunta, jotta entisenlainen perustyö itsensä elättämiseksi on nykyään niin vaativaa ja kallista ammattityötä, että siihen ei kouluttamaton pääse eikä pysty? Toinen puoli on että tämän ns. alemman tuottavuuden työn teettäminen on Suomessa niin kallista (mm. tukijärjestelmien vuoksi), jotta työnantajat eivät pysty ihmistä palkkaamaan, vaikka tarvetta olisi. Varsinainen oravanpyörä. Kaikki ihmiset eivät ole samanlaisia. Tukiverkkosysteemi kaikkine etuisuuksineen on hyvä turva, mutta emme veronmaksajina kestä, jos siitä tulee yhä isommalle porukalle tapa elää. Sekin on tosiasia.

 11. 11

  jarmo sanoo

  Tuukka Rissanen saa ensi ottaa itseltaan KAIKKI tuet pois ja kerjätä vanhemmilta taskurahaa. TAAS joku taulapää joka pitäisi viedä saunan taaksse ja …..
  Paskapuolue KOKOOMUS

 12. 12

  ..kertausta sanoo

  “Kylä näitä jopa toisen ja kolmannen polven sosiaalielättejä alkaa olemaan Pohjois-karjalassa ihan hyvinkin.”

  – Tämä pitää paikkansa muuallakin. Johtuisko se ainakin osittain siitä nämä ihmiset jotka katsovat että sosiaalitoimiston takaama elintaso on heille riittävä opettavat pakosta myös lapsensa tyytymään pieniin mutta riittäviin tuloihin jolloin kuvio toistuu sukupolvelta toiselle.

  Jospa se johtuu siitä, että työpaikkoja on liian vähän työhalukkaisiin ja työtä tarvitseviin nähden. Jatkuvat satojen ihmisten irtisanomiset, joista uutisoidaan viikoittain, tarkoittavat työpaikkojen katoamista. Ihmisillä ei ole, mihin hakeutua.

  Työntekijä ei itse voi päättää saako työpaikan vai ei, päätöksen tekee työnantaja. Hän valitsee tällä hetkellä sadoista hakemuksista – jopa silloin, kun ei edes yrityksen omille sivuille ole laitettu työpaikkaa avoimeksi. Työnantajat usein vaativat työkokemusta, mutta eivät ole itse halukkaita antamaan sitä. Niinpä osa nuorista jää ilman ensimmäistä työpaikkaa.

  Työttömyys ei korjaudu etuuksia lakkauttamalla eikä ihmisiä syyllistämällä. Eikä valtiota sen enempää kuin kuntiakaan saa ohjata ennakkoasenteiden pohjalta. Päätösten pitää pohjautua tutkittuun tietoon.

 13. 13

  jarmo sanoo

  Vaan kun niihin töihin ei enää melkein 5-kymppinen pääse. On jätetty hakemmuksia ja yhteystietoja kyllästymiseen asti. Kokoomukseen Katainen vielä tiedotteli että Suomi tarvitsee ulkomaista työvoimaa, käsittämätöntä. Nuo ilmaistyöt olisi LAILLA kiellettävä, silloin olisi pakko jo palkata.
  Hyvä vittuilla kun itsellä menee hyvin, kannattaisi varoa kun ei tiedä tulevasta mitään.

 14. 14

  Petri Rautiainen sanoo

  Kuten Jarmo sanoi, Kokoomus on täysin paska puolue!

  Kun sain puolueen toimintasuunniteelman – lyhyt sellainen – käsiini, ajattelin, että vielä kaikki tapahtumat tulevat kolahtamaan omaan nilkkaan, kun niitä on sellainen määrä, ettei laskuissa enää pysy mukana ja kaikki eivät edes välity julkisuuteen. Tällaiset asiat eivät voi mennä kansan silmien ohi, mutten he ovat sokeita tai aivokuolleita ja kannattavat vihollistaan.

  Tavallisen kansalaisen – eläkeläisen, opiskelijan, työttömän, pienituloisen – ei kannata äänestää kokoomusta koskaan.

 15. 15

  Stacy sanoo

  Panee suututtamaan! Kokoomusnuoret eivät ole pullamössöä, vaan paskamössöä! Suuttumista edesauttaa se, että olen nälkäinen, kun ei ole varaa ruokaan ja minä sentään käyn osa-aikatöissä!
  Isoäitini sanoi, että jos kovasti osoittelee muita, niin itse tulee sellaiseksi. Toivonkin, että tästä paskamössöstä tulee köyhiä, vammaisia tai narkomaaneja. Niille käy niin kuin jumalalleen Ayn Randille, joka oli sosiaaliturvan elätti ja potilas. Hah hah hah haa!