Julkista tietoa

– Mitäpä, jos verotietojen sijasta julkisia olisivatkin eniten sosiaalietuuksia saaneiden nimet?  Ei ole väliä onko tuensaaja maahanmuuttaja vai ei. Lapsitehtailu ja kotona makoilu onnistuu kyllä ihan suomalaisiltakin.

Eikö tällä asialla ole yhteiskunnallista merkitystä? Eikö ole äänestäjien ja veronmaksajien kannalta tärkeää tietää, jos joku naapurustossa saa valtiolta ja kunnalta ilmaista rahaa enemmän kuin sinä tai minä kokopäivätyöstä? Jostain syystä arvelen, että vasemmistolaisten mielestä tämä ei ole ollenkaan niin tärkeä yhteiskunnallinen tieto kuin se, kumpi tienasi enemmän, Martina vai Tuksu.

Tällaista kirjoittaa kokoomusnuori Henri Heikkinen ilmeisen tuohtuneena siitä, että suurituloisten verotiedot ovat julkisia siinä missä pienituloistenkin. Sen sijaan yhteiskunnan tukien varassa elävän naapurin tietoja ei saa selville.

En ymmärrä miksi Heikkisen tai kenenkään muunkaan pitäisi saada tietää jonkun köyhän saamat rahamäärät ihan tarkalleen. Heikkinen tuntuu olevan huolissaan rikkaiden mahdollisesta joutumisesta rikoksen uhriksi, joten ehkä hän haluaa köyhille saman mahdollisuuden. Ehkä joku itsensä yhteiskunnan tukipylvääksi mieltävä haluaisi käydä opettamassa kotona makoilijoille ja lapsitehtailijoille kuria.

Heikkiselle lienee yllätys, että yhteiskunnan maksamat tuet löytyvät helposti joko lakikirjasta tai viranomaisten tiedotteista. Tietenkään siellä ei kerrota yksittäisten henkilöiden saamia etuuksia, mutta myöntämisen yleisperiaatteet kerrotaan. Tarvitsee selvittää vain joitain naapurin perustietoja, niin summat voi laskea hyvinkin tarkasti.

Tässä vielä muutamia vinkkejä. Asumistuen osuus on enintään 80 % kohtuullisista asumismenoista. Tuen saaja joutuu aina maksamaan itse vähintään 20 % asumiskustannuksista itse ja jos tukiviranomainen katsoo asunnon liian suureksi tai liian kalliiksi, niin omavastuuosuus on suurempi.

Toimeentulotuen perusosa on yksin asuvalla 461,05 euroa kuukaudessa. Lapsikorotukset ja mahdolliset tuen alennukset löytyvät sentilleen samasta Toimeentulotukilaista kuin tuo perusosankin määrä. Työmarkkinatuki on 31,36 euroa arkipäivältä viitenä päivänä viikossa. Siitä maksetaan 20 % veroa. Ansioidonnaisen päivärahan määrät voi katsoa vaikka tästä taulukosta.

Siitä sitten vaan tutkimaan naapuruston saamia hulppeita tukia ja paheksumaan niitä.

Olen minä sentään Heikkisen kanssa muutamasta asiasta samaakin mieltä. Osoitetietojen julkaiseminen ei todellakaan ole tarpeen eikä minuakaan kiinnosta vertailla Martinan ja Tuksun tuloja. Ja Heikkistä en aio millään tavalla estellä muuttamasta maasta, jos salassapitolainsäädäntökään ei Suomessa ole kohdallaan.

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  Ihmisellä on oikeus yksityisyyteen. Pitäisin barbariana lähteä julkistamaan osoitetietoja niistä perheistä, jotka saavat toimeentulotukea. Sama ongelma koskee myös liian tarkkojen verotustietojen julkisuutta, mutta näköjään tästä on tullut suomalaisille jonkinlainen pakkomielle, että kansa laitetaan vakoilemaan toistensa tuloja ja tarkistamaan ettei vain kukaan ole pimittänyt mitään verotuksessa. Jotain STASI:maista tässä on.

 2. 2

  sanoo

  Mielenkiintoista noissa verotustiedoissa on se, että jotkut maksavat pelkästään pääomatuloa, josta ei kanneta lainkaan kunnallisveroa. Silti nämä henkilöt käyttävät ja ovat käyttäneet kunnallisia palveluita, ja taatusti hyötyneet niistä aiemmin. Minusta tällainen haluttomuus maksaa kunnallisveroa on loisimista, jos mikä.

 3. 3

  Kajanaland sanoo

  Embo – osuit asian ytimeen. Yhteiskuntamme henkinen ilmapiiri kylmenee koko ajan. Eräs ystäväni on erään kunnan johtavia virkamiehiä ja hänen mukaansa valtion kuristusote tiukkenee taas ensi vuonna valtionosuuksien leikkausten takia. Hän myös kertoi, kuinka pöyristyttäviä mielipiteitä hän on kuullut keskusteltaessa peruskouluista.

  Henri Heikkinen seuraa isompiensa perässä ja on ottanut onkeensa vihapuheen malleista. Huolestuttavaa on, kuinka nykyään tällaisia mielipiteitä saa laukoa kevyesti ilmoille.

 4. 4

  sanoo

  Mielipiteen- ja sananvapaus on kaikilla, ja miten tyhmän mielipiteen tahansa saa ilmaista. Ei sitä pidä ennakolta estää, mutta typeriä mielipiteitä vastaan on esitettävä parempia mielipiteitä. Me olemme menossa kohti luokkayhteiskuntaa, ja muutos tapahtuu ensin henkisesti ja vasta sitten konkreettisesti. Tämä kehitys pitää estää.

 5. 5

  Pekka Juhani sanoo

  Julkistetaan yksi tuensaajista heti, kun sitä kerran vaaditaan: Heikkisen Pixolane Oy on saanut Tekesin tukia v.2008-2011 yhteensä n. 300 000 €. Mitä on saatu aikaan – ei mitää, harjoitettu kokoomuslaista menestyjälarppia veronmaksajien rahoilla. Tyypillisesti tämä herra Heikkinen ei julkaissut tätä tietoa omassa blogissaan, kun sen sinne lähetin. (Lähde noihin tukisummiin: MOT-ohjelman verkkosivut).

 6. 6

  Kimmo sanoo

  Passaa minulle, jos sosiaalitukiin lasketaan myös verotuloista maksetut palkat, palkkiot ja yritystuet sunmuut loisten yhteiskunnalliset riistot 🙂 Taitaa jo kokoomusnuorikin nauttia suuremmista yhteiskuntakorvauksista, kuin yksikään työtön?