Julkista tietoa

– Mitäpä, jos verotietojen sijasta julkisia olisivatkin eniten sosiaalietuuksia saaneiden nimet?  Ei ole väliä onko tuensaaja maahanmuuttaja vai ei. Lapsitehtailu ja kotona makoilu onnistuu kyllä ihan suomalaisiltakin.

Eikö tällä asialla ole yhteiskunnallista merkitystä? Eikö ole äänestäjien ja veronmaksajien kannalta tärkeää tietää, jos joku naapurustossa saa valtiolta ja kunnalta ilmaista rahaa enemmän kuin sinä tai minä kokopäivätyöstä? Jostain syystä arvelen, että vasemmistolaisten mielestä tämä ei ole ollenkaan niin tärkeä yhteiskunnallinen tieto kuin se, kumpi tienasi enemmän, Martina vai Tuksu.

Tällaista kirjoittaa kokoomusnuori Henri Heikkinen ilmeisen tuohtuneena siitä, että suurituloisten verotiedot ovat julkisia siinä missä pienituloistenkin. Sen sijaan yhteiskunnan tukien varassa elävän naapurin tietoja ei saa selville.

En ymmärrä miksi Heikkisen tai kenenkään muunkaan pitäisi saada tietää jonkun köyhän saamat rahamäärät ihan tarkalleen. Heikkinen tuntuu olevan huolissaan rikkaiden mahdollisesta joutumisesta rikoksen uhriksi, joten ehkä hän haluaa köyhille saman mahdollisuuden. Ehkä joku itsensä yhteiskunnan tukipylvääksi mieltävä haluaisi käydä opettamassa kotona makoilijoille ja lapsitehtailijoille kuria.

Heikkiselle lienee yllätys, että yhteiskunnan maksamat tuet löytyvät helposti joko lakikirjasta tai viranomaisten tiedotteista. Tietenkään siellä ei kerrota yksittäisten henkilöiden saamia etuuksia, mutta myöntämisen yleisperiaatteet kerrotaan. Tarvitsee selvittää vain joitain naapurin perustietoja, niin summat voi laskea hyvinkin tarkasti.

Tässä vielä muutamia vinkkejä. Asumistuen osuus on enintään 80 % kohtuullisista asumismenoista. Tuen saaja joutuu aina maksamaan itse vähintään 20 % asumiskustannuksista itse ja jos tukiviranomainen katsoo asunnon liian suureksi tai liian kalliiksi, niin omavastuuosuus on suurempi.

Toimeentulotuen perusosa on yksin asuvalla 461,05 euroa kuukaudessa. Lapsikorotukset ja mahdolliset tuen alennukset löytyvät sentilleen samasta Toimeentulotukilaista kuin tuo perusosankin määrä. Työmarkkinatuki on 31,36 euroa arkipäivältä viitenä päivänä viikossa. Siitä maksetaan 20 % veroa. Ansioidonnaisen päivärahan määrät voi katsoa vaikka tästä taulukosta.

Siitä sitten vaan tutkimaan naapuruston saamia hulppeita tukia ja paheksumaan niitä.

Olen minä sentään Heikkisen kanssa muutamasta asiasta samaakin mieltä. Osoitetietojen julkaiseminen ei todellakaan ole tarpeen eikä minuakaan kiinnosta vertailla Martinan ja Tuksun tuloja. Ja Heikkistä en aio millään tavalla estellä muuttamasta maasta, jos salassapitolainsäädäntökään ei Suomessa ole kohdallaan.

Kommentit (7)
  1. Ihmisellä on oikeus yksityisyyteen. Pitäisin barbariana lähteä julkistamaan osoitetietoja niistä perheistä, jotka saavat toimeentulotukea. Sama ongelma koskee myös liian tarkkojen verotustietojen julkisuutta, mutta näköjään tästä on tullut suomalaisille jonkinlainen pakkomielle, että kansa laitetaan vakoilemaan toistensa tuloja ja tarkistamaan ettei vain kukaan ole pimittänyt mitään verotuksessa. Jotain STASI:maista tässä on.

  2. Mielenkiintoista noissa verotustiedoissa on se, että jotkut maksavat pelkästään pääomatuloa, josta ei kanneta lainkaan kunnallisveroa. Silti nämä henkilöt käyttävät ja ovat käyttäneet kunnallisia palveluita, ja taatusti hyötyneet niistä aiemmin. Minusta tällainen haluttomuus maksaa kunnallisveroa on loisimista, jos mikä.

Kommentointi suljettu.