Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Julkista tietoa

– Mitäpä, jos verotietojen sijasta julkisia olisivatkin eniten sosiaalietuuksia saaneiden nimet?  Ei ole väliä onko tuensaaja maahanmuuttaja vai ei. Lapsitehtailu ja kotona makoilu onnistuu kyllä ihan suomalaisiltakin.

Eikö tällä asialla ole yhteiskunnallista merkitystä? Eikö ole äänestäjien ja veronmaksajien kannalta tärkeää tietää, jos joku naapurustossa saa valtiolta ja kunnalta ilmaista rahaa enemmän kuin sinä tai minä kokopäivätyöstä? Jostain syystä arvelen, että vasemmistolaisten mielestä tämä ei ole ollenkaan niin tärkeä yhteiskunnallinen tieto kuin se, kumpi tienasi enemmän, Martina vai Tuksu.

Tällaista kirjoittaa kokoomusnuori Henri Heikkinen ilmeisen tuohtuneena siitä, että suurituloisten verotiedot ovat julkisia siinä missä pienituloistenkin. Sen sijaan yhteiskunnan tukien varassa elävän naapurin tietoja ei saa selville.

En ymmärrä miksi Heikkisen tai kenenkään muunkaan pitäisi saada tietää jonkun köyhän saamat rahamäärät ihan tarkalleen. Heikkinen tuntuu olevan huolissaan rikkaiden mahdollisesta joutumisesta rikoksen uhriksi, joten ehkä hän haluaa köyhille saman mahdollisuuden. Ehkä joku itsensä yhteiskunnan tukipylvääksi mieltävä haluaisi käydä opettamassa kotona makoilijoille ja lapsitehtailijoille kuria.

Heikkiselle lienee yllätys, että yhteiskunnan maksamat tuet löytyvät helposti joko lakikirjasta tai viranomaisten tiedotteista. Tietenkään siellä ei kerrota yksittäisten henkilöiden saamia etuuksia, mutta myöntämisen yleisperiaatteet kerrotaan. Tarvitsee selvittää vain joitain naapurin perustietoja, niin summat voi laskea hyvinkin tarkasti.

Tässä vielä muutamia vinkkejä. Asumistuen osuus on enintään 80 % kohtuullisista asumismenoista. Tuen saaja joutuu aina maksamaan itse vähintään 20 % asumiskustannuksista itse ja jos tukiviranomainen katsoo asunnon liian suureksi tai liian kalliiksi, niin omavastuuosuus on suurempi.

Toimeentulotuen perusosa on yksin asuvalla 461,05 euroa kuukaudessa. Lapsikorotukset ja mahdolliset tuen alennukset löytyvät sentilleen samasta Toimeentulotukilaista kuin tuo perusosankin määrä. Työmarkkinatuki on 31,36 euroa arkipäivältä viitenä päivänä viikossa. Siitä maksetaan 20 % veroa. Ansioidonnaisen päivärahan määrät voi katsoa vaikka tästä taulukosta.

Siitä sitten vaan tutkimaan naapuruston saamia hulppeita tukia ja paheksumaan niitä.

Olen minä sentään Heikkisen kanssa muutamasta asiasta samaakin mieltä. Osoitetietojen julkaiseminen ei todellakaan ole tarpeen eikä minuakaan kiinnosta vertailla Martinan ja Tuksun tuloja. Ja Heikkistä en aio millään tavalla estellä muuttamasta maasta, jos salassapitolainsäädäntökään ei Suomessa ole kohdallaan.