Liian ruma totuus

Kun koko totuus on liian hirveä katseltavaksi, niin siitä katsotaan vain osa. Viime viikolla julkaistun Tilastokeskuksen tiedon mukaan työttömiä oli joulukuussa 180 000 ja työttömyysaste  oli 6,9 %. Uutisissa kerrottiin tämä luku ja vain sivulauseessa viitattiin Työ- ja elinkeinoministeriön erilaisiin lukuihin. Ministeriön mukaan työttömiä työnhakijoita oli joulukuussa 282 000 ja työttömysaste 10,9 %. Tilastokeskus on siis kadottanut jonnekin 102 000 työtöntä.

Tilastokeskus tekee oman tutkimuksensa tavallisena kyselytutkimuksena. Ministeriö ottaa omiin tilastoihinsa sentään ne, joille maksetaan työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Heitä on 282 000. Ministeriökään ei uskalla katsoa koko totuutta, vaan on härskisti pudottanut tilastoistaan pois valtavan määrän ihmisiä.

Ministeriön luvuista puuttuvat seuraavat tosiasiallisesti työttömien ryhmät:

1. Palkattomassa työkokelussa ja työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevat noin 111 000 henkilöä.

2. Osa-aikatyössä olevat, jotka haluaisivat tehdä kokopäivätyötä. Jos työtön on kuukauden aikana työskennellyt yhdenkin työtunnin, niin häntä ei siltä kuukaudelta lasketa työttömäksi. Heidän määräänsä ei tiedä kukaan eikä sitä halutakaan tietää.

3. Työttömyyseläkeputkessa olevat ja työttömyyden takia sairauseläkkeelle hakeutuneet periaatteessa työkykyiset työttömät. Työttömyyseläkeläisiä on 23 000.

4. Tosiasiassa työttömät lomautetut.

5. Kaikki ne, jotka suorittavat toista tutkintoa vain sen takia, että aiemmalla koulutuksella ei työllisty.

6. Kokonaan työttömyysturvan ulkopuolelle potkaistut. He ovat niitä, joille on ennen viime kesän lakimuutosta annettu ikuinen karenssi eli viiden kuukauden työssäolovelvoite. Sitä he eivät tule koskaan täyttämään, koska heille ei tarjota TE-toimistoista mitään palvelua. He saavat elantonsa kunnan myöntämästä toimeentulotuesta.

7. Määräaikaisessa karenssissa olevat. Vuosittain määrätään 80 000 kolmen kuukauden mittaista karenssia. Koko ajan siis 20 000 työtöntä odottaa karenssin umpeenkulumista. He näkyvät virallisissa työttömyysluvuissa vasta sitten, kun heille aletaan maksaa työttömyysetuutta.

Kahdeksanneksi kohdaksi voisi vielä lisätä tilastojen laatimisen välissä kuolleet, mutta heillä ei ole enää mitään osuuttaa mihinkään, mikä tapahtuu tämän auringon alla. He vain kaunistavat tilastoa, koska eivät ole enää työttömiä.

Kun seuraava työttömyysilasto julkaistaan, niin muistakaa sen olevan huijausta. Kun joku poliitikko viittaa tähän samaan tilastoon, niin hänet voitte buuata alas puhujanpöntöstä. Hän ei joko tiedä totuutta tai tietää, mutta luulee muiden olevan tietämättömiä. Ja onhan hänellä virallinen tilasto selkänojanaan.

(Tämä juttu perustuu kokonaan Suomi24:ssä kaytyyn keskusteluun, jonka aloitti nimimerkki Totuus julki. Kiitos hänelle, kuka sitten lieneekään. Koko keskustelu on täällä)

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  Yksi ero suomalaisten ja espanjalaisten välillä on se, että suomalaiset ovat epärehellisiä työttömyysluvuista ja palkaton työ on sallittua. Espanjalaiset kertovat rehellisesti mikä on heidän tilanteensa ja heidän maassaan on lailla kiellettyä ryöstöviljellä työvoimaa.

 2. 2

  sanoo

  Taas kerran täyttä asiaa!

  Minä siis kuulun niihin, jotka eivät näy tilastoissa, olen hakenut kokopäivätyötä lähes neljä vuotta, otin osa-aikaisen työn reilut kaksi vuotta sitten, vaikka sillä ei oikein pärjääkään!

  Onneksi sain nyt eräässä käräjäoikeudesta kokopäivätyön, kylläkin määräaikaisen, mutta kokopäivätyön siltikin. Muutto edessä, ainakin tilapäinen.

  Talous ehtii kuitenkin nyt kohenemaan, kun kaikki säästöt on käytetty laskujen maksuun ja elämiseen, parhaat huonekalut myyty jne. Senttiä kun ei kuitenkaan voi venyttää metriseksi!

  Mukavaa sunnuntaita!

 3. 3

  Balk sanoo

  Käsittäkseni parin kuukauden sisällä pamahtaa työttömiksi työnhakijoiksi viime kesänä tuotanllisista ja talodellisista syistä irtisanottuja irtisanomissuojan omaavia tukipakettilaisia. Heitäkin on muutamia tuhansia. Firmoja on turha mainita kun ovat niin tuttuja.

 4. 4

  Minna sanoo

  Itse kuulun tuohon 5 kohtaan. Kouluttauduin muutama vuosi sitten puusepäksi, mutta töitä ei siltä alalta löytynyt. Välillä olin työtön välillä osa-aikatöissä vuokrafirmalla ihan eri alalla kuin mihin olin kouluttautunut. Tällä hetkellä opiskelen itselleni toista ammattia. Jospa hitsauspuolelta löytyis töitä.. Mikäli ei sieltäkään niin onhan mulla aikaa opiskella vielä komaskin ammatti. 🙂 Jos muu ei auta voin opiskella vaikka kymmenen ammattia itselleni. Voipahan sitten jo sanoa, että osaa tehdäkin jotain. Siinä jossain vaiheessa voisi vielä käydä vaikka ammatikorkeassa… 🙂

 5. 5

  Jokunen sanoo

  Läheskään kaikilla typpiduuripalketyökkäristä pois potkituista ei ole karenssia. Muuten suht paikkansapitävä lista. Työttömiä myös siirretään, ei potkita, pois kortistosta. Usemmiten molempien osapuolten yhteisymmärryksessä usein terveydellisistä syistä, operaatioon ei liity mitään rankaisutoimia eikä karensseja. Sairaalle työttömällä tilanne on usein win-win. Ei tarvitse enää olla työvoimaviranomaisten pompotuksen alaisena, ja tukikin itse asiassa nousee hieman. Työvoimaviranomainen kirjoittaa järjestelmään terveisinä sosiaalivirastolle: ”ei edellytetä työvoimatoimiston asiakkuutta”. Tällainen asiakas ei voi saada karenssia, koska hän ei ole toiminut mitenkään väärin, vaan täysin määräysten mukaan. Työttömän henkinen stressi vähenee, kun hän jää pelkän toimeentulotuen varaan. Tällainen menettely taitaa koskea yleensä lähinnä heitä, jotka olivat kortistossa jo sen 10-20 vuotta, ylikin. Toimii samalla moraalisella logiikalla ja pohjalla, kuin se Ilkan ”eläke vanhoille työttömille”. Tietysti sossun varassa olemisessa on oma kommervekkinsa yhä, mutta ei enää typpiduuripalketyökkärin karusellia, joka ei johda mihinkään.

 6. 6

  Ping sanoo

 7. 7

  Pauli Alaja sanoo

  Itse kauan sitten suomalaiseen kyräilevään työpaikkakulttuuriin kyrpiintyneenä otan vastaan vain tehtäviä, jotka takaavat minulle vapauden selän takana kyttäävistä narsistisista pikkupomoista (joita tätä nykyä tuntuu olevan niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella). Tämä tarkoittaa että hommani ovat ruumiillisen työn tehtäviä – kärvistelyä talvipakkasilla ulkoilmassa, olosuhteita, joihin harva kermaperse konttoristi ikinä suostuisi. Mutta vaikka palkka on pieni – ja tuntuu joka ikinen vuosi vaan pienenevän – olen onnellinen! Onnellisempi kuin missään narsististen pomojen suuripalkkaisessa lafkassa!

  Keskisormi!

 8. 8

  Uuno Kuivalainen sanoo

  Työpaikastaan täytyy myös pitää kiinni entistä kyseenalaisemmin keinoin jotta ei putoaisi työttömyyskuiluun. Jos olisi Suomessa vielä Suojeluskuntaa tai IKLää niin niihin pitäisi jo liittyä. Onneksi ei ole niin pääsee vähemmällä jos kehuu että lukee UUSI SUOMI verkkolehtenä ja on reservin kertausharjoituksissa oikein mielellään. Natoa pitää lisäksi kaivata. Hyv jos vielä sanoo piutpaut piittaavansa petoeläinten suojelusta jossain Polvelan nurkkakulmilla.

 9. 9

  Ping sanoo

  Luvut pienituloisista julki: Näin moni elää enintään 1140 €/kk-tuloilla

  TÄMÄ MÄÄRÄ EI VOI PITÄÄ PAIKKAANSA! PIENITULOISIA ON HUOMATTAVASTI ENEMMÄN!

  Pienituloisia oli noin 700 000 henkilöä v. 2011 Tilastokeskuksen mukaan.

  Pienituloisten osuus väestöstä on 13 prosenttia.

  Tilastokeskus määrittelee pienituloisuuden suhteessa väestön mediaanituloihin. Mediaanilla tarkoitetaan jakauman lukuarvoista suuruusjärjestyksessä keskimmäistä.

  Pienituloiseksi katsotaan henkilö, jonka kotitalouden tulot kulutusyksikköä kohden ovat vähemmän kuin 60 prosenttia keskituloista.

  Kyseinen tuloraja vuonna 2011 oli yhden hengen taloudessa noin 13 700 euroa vuodessa ja noin 1 140 euroa kuukaudessa.

  Pienituloisuutta tilastoidaan käytettävissä olevien rahatulojen perusteella.

  Tuloiksi katsotaan kotitalouden kaikkien jäsenten palkat, yrittäjätulot, omaisuustulot sekä kotitalouden saamat tulonsiirrot joko julkiselta sektorilta tai toisilta kotitalouksilta.

  Tulojen summasta on vähennetty maksetut verot ja veroluonteiset maksut.

  http://yle.fi/uutiset/luvut_pienituloisista_julki_nain_moni_elaa_enintaan_1140_kk-tuloilla/6472515