Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Liian ruma totuus

Kun koko totuus on liian hirveä katseltavaksi, niin siitä katsotaan vain osa. Viime viikolla julkaistun Tilastokeskuksen tiedon mukaan työttömiä oli joulukuussa 180 000 ja työttömyysaste  oli 6,9 %. Uutisissa kerrottiin tämä luku ja vain sivulauseessa viitattiin Työ- ja elinkeinoministeriön erilaisiin lukuihin. Ministeriön mukaan työttömiä työnhakijoita oli joulukuussa 282 000 ja työttömysaste 10,9 %. Tilastokeskus on siis kadottanut jonnekin 102 000 työtöntä.

Tilastokeskus tekee oman tutkimuksensa tavallisena kyselytutkimuksena. Ministeriö ottaa omiin tilastoihinsa sentään ne, joille maksetaan työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Heitä on 282 000. Ministeriökään ei uskalla katsoa koko totuutta, vaan on härskisti pudottanut tilastoistaan pois valtavan määrän ihmisiä.

Ministeriön luvuista puuttuvat seuraavat tosiasiallisesti työttömien ryhmät:

1. Palkattomassa työkokelussa ja työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevat noin 111 000 henkilöä.

2. Osa-aikatyössä olevat, jotka haluaisivat tehdä kokopäivätyötä. Jos työtön on kuukauden aikana työskennellyt yhdenkin työtunnin, niin häntä ei siltä kuukaudelta lasketa työttömäksi. Heidän määräänsä ei tiedä kukaan eikä sitä halutakaan tietää.

3. Työttömyyseläkeputkessa olevat ja työttömyyden takia sairauseläkkeelle hakeutuneet periaatteessa työkykyiset työttömät. Työttömyyseläkeläisiä on 23 000.

4. Tosiasiassa työttömät lomautetut.

5. Kaikki ne, jotka suorittavat toista tutkintoa vain sen takia, että aiemmalla koulutuksella ei työllisty.

6. Kokonaan työttömyysturvan ulkopuolelle potkaistut. He ovat niitä, joille on ennen viime kesän lakimuutosta annettu ikuinen karenssi eli viiden kuukauden työssäolovelvoite. Sitä he eivät tule koskaan täyttämään, koska heille ei tarjota TE-toimistoista mitään palvelua. He saavat elantonsa kunnan myöntämästä toimeentulotuesta.

7. Määräaikaisessa karenssissa olevat. Vuosittain määrätään 80 000 kolmen kuukauden mittaista karenssia. Koko ajan siis 20 000 työtöntä odottaa karenssin umpeenkulumista. He näkyvät virallisissa työttömyysluvuissa vasta sitten, kun heille aletaan maksaa työttömyysetuutta.

Kahdeksanneksi kohdaksi voisi vielä lisätä tilastojen laatimisen välissä kuolleet, mutta heillä ei ole enää mitään osuuttaa mihinkään, mikä tapahtuu tämän auringon alla. He vain kaunistavat tilastoa, koska eivät ole enää työttömiä.

Kun seuraava työttömyysilasto julkaistaan, niin muistakaa sen olevan huijausta. Kun joku poliitikko viittaa tähän samaan tilastoon, niin hänet voitte buuata alas puhujanpöntöstä. Hän ei joko tiedä totuutta tai tietää, mutta luulee muiden olevan tietämättömiä. Ja onhan hänellä virallinen tilasto selkänojanaan.

(Tämä juttu perustuu kokonaan Suomi24:ssä kaytyyn keskusteluun, jonka aloitti nimimerkki Totuus julki. Kiitos hänelle, kuka sitten lieneekään. Koko keskustelu on täällä)