Sattui liian sopivasti

Koko eilisen päivän Yle uutisoi kyllästymiseen asti itse Taloustutkimuksella teettämästään tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaisten ylivoimaisen enemmistön mielestä sosiaalituet passivoivat. Kysymys oli vain yksi arvotukimuksen useista kysymyksistä, mutta siitä tehtiin pääuutinen.

Ryöpytys alkoi heti aamusta. Aamu-tv:ssä asiaa kommentoivat suurella asiantuntemuksella kansanedustaja Olli Immonen ja entinen ministeri Heidi Hautala. Yksikään toimittaja ei kysynyt miten hyvin he tuntevat sosiaalietuuksien määräytymisen perusteita ja myönnettäviä summia, mutta se ei ollut tarkoituskaan. Tarkoitus oli takoa kansan päähän, että työttömät ovat syrjäytyneitä ja laiskoja, ylenpalttisten tukien passivoimia elättejä.

Iltapäivällä saatiin uutisiin myös ministeri Paula Risikko antamaan kansalle mitä kansa haluaa. Hän sanoi tietävänsä hyvin etuuksien passivoivan vaikutuksen ja oli tyytyväinen, että nyt asiasta on saatu myös tieteellistä näyttöä. Hän sanoi odottavansa innolla osallistavaa sosiaaliturvaa pohtivan työryhmän tulossa olevaa ehdotusta osallistavan tuen järjestämisen keinoista.

En tiedä onko tällaista työryhmää asetettu ja jos on, niin se on tehty salaa. Vielä joulun alla eräälle työttömyysaktivistille kerrottiin ministeriöstä, että ryhmää ei ole vielä nimetty.

Millainen sitten oli tämä Risikon mainostama ”tieteellinen tutkimus”? Joukolle satunnaisesti valittuja kansalaisia lyötiin eteen lomake, jossa tätä asiaa kysyttiin näin: sosiaalituet Tässä kaikki ja tästä saatiin pääuutinen koko päiväksi.

Minusta tämä sattui liian sopivasti. Risikko on viime kesästä lähtien puhunut osallistavan sosiaalituen puolesta. Ensi alkuun hän puhui vastikkeellisesta sosiaalituesta, mutta ilmeisesti joku kertoi hänelle sen olevan ILO:n orjatyön kieltävän sopimuksen vastaista. Siksi hän siirtyi nopeasti puhumaan osallistavasta sosiaalituesta, jossa osallistuminen palkattomaan työhön on työttömälle etu ja oikeus, jopa ihan etuoikeus.

Yle siis teetti itse tutkimuksen ja tulkitsi vastauksia itse. Sitä en tiedä kuka sen keksi tilata, mutta kuten sanottu, niin se sattui vähän liian sopivaan saumaan ollakseen puhdasta sattumaa.

Meneillään on sekä sosiaaliturvan että työelämän suuri mullistus ja Risikko on vain yleiseurooppalaisen tarkoin harkitun suuntauksen kotimainen toteuttaja. Tavoitteena on ajaa sosiaalietuudet alas tai poistaa ne kokonaan ja laskea palkkoja roimasti. Työvoiman kalleudesta valitetaan aina ja työttömien saaminen palkattomiin töihin on hyvä keino aloittaa palkkojen yleiset alennukset.

Yle toimii tässä isäntiensä renkinä. Sen sijaan että se olisi analysoisut tukimusta tarkemmin se tyytyi kertomaan vain juuri sitä mitä tilattiin.

Päivitys 8.1.2014 klo 21.10

Kenellekään ei liene yllätys, että sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti juuri tänään – sopivasti uutisoinnin jälkeen – asiaa valmistelevan työryhmän asettamisesta. Ketään ei yllättäne sekään, että työttömiä eli toimepiteiden kohteita edustavat aikoja sitten vasalliksi kesytetty TVY sekä palkattomasta työstä hyötyvien Valtakunnallinen työpajayhdistys.

Kommentit
 1. 1

  Juha Kelttii. sanoo

  Työryhmä on asetettu viime vuoden lopulla mutta tietoa pimitettiin, kunnes ns. tutkimus oli julkistettu ja Risikko päässyt kommentoimaan. Vielä eilen ihmettelin fb:ssä, ettei työryhmän asettamisesta ole tietoa ministeriön sivuilla.

 2. 2

  Köyhä poika sanoo

  VIRSI 440 (poistettu nykyisestä virsikirjasta)
  1. Jo vääryys vallan saapi, se huutaa taivaaseen. Se turmaa ennustaapi, vie kansat kurjuuteen. Ken Herran oikeutta nyt täällä julistaa, ken vanhurskautta nyt tahtois puolustaa?
  2. Nyt viekas vilppi täällä on noussut kunniaan, on valhe vallan päällä ja vääryys voimissaan. Ei kuulla kurjan ääntä, ja köyhää sorretaan, ja lainkin rikkaat vääntää vääryyttä puoltamaan.
  3. Kas, köyhän leivän syövät nuo jumalattomat. He viatonta lyövät ja häntä vainoovat. He kurjaa ahdistaapi kuin käärme kiukussa, korvansa tukkeaapi tuon raukan huudoilta.
  4. He armotonna veivät osuudet orpojen. He söivät lesken leivät, on Herra nähnyt sen. Hän vanhurskaasti kostaa vääryydentekijät, rankaisee ansioista nuo viekkaat ryöstäjät.
  5. Vaan voitonpäivän kerran vaivaiset näkevät, vanhurskaus kun Herran lyö väärät väkevät. Oi Herra, voimas näytä, kansaasi armahda ja hurskaan pyynnöt täytä ja päästä vaivasta.

  • 2.1

   Oscari sanoo

   MIksiköhän tuo virsi poistettiin. Ehkä se ennusti tulevaa ja nyt olevaa minä-itse ennen muuta yhteiskuntaa, jonka peruste on rosvous ja vääryys.

   Kiitos tästä hienosta muistuttamisesta.

 3. 3

  Nyt keitti sanoo

  Jos nyt ensin tutkittaisiin työnteon mahdollistavaa sosiaaliturvaa ja vasta sitten alettaisiin väkisin osallistaa…

  • 3.1

   Köyhä poika sanoo

   Niin. Sillä loppuisi se passivoiva vaikutus. Turha toivo. Se mitä tuleman pitää on Risikon malli ja se tulee radikalisoimaan ja passivoimaan ennennäkemättömät joukot.

 4. 4

  Nenolsk sanoo

  Jos tuo YLEn kysely on tieteellisesti kurantti, niin samaan kategoriaan pääsevät sitten myös Facbook-kyselyt. Mikäli ministeri on sitä mieltä, että ylen ala-astetasoinen kysely on tieteellinen tutkimus, niin on aivan väärässä paikassa. Risikon pitäisi olla hiekkamontulla arvostelemassa maansiirtokoneiden pyöränjälkiä tieteellisinä faktoina, ei vastuullisessa tehtävässä ministerinä. Koiranjätöskin pystyisi älyllisesti parempaan tulkintaan ylennannetun ”tieteellisen kyselyn” motiiveista. Ihmeellisiä aivopieruja ja henkisiä oksennuksia nuo ministerit päästelevätkin.
  Näinköhän valta turmelee ja saa silmät ummistetuksi todellisuudelta?

 5. 5

  Pienipalkkaine sanoo

  Ihmettelen suuresti, miten työttömänä eläminen voi olla kannattavaa, kun ei edes pienipalkkainen duunari tule kunnolla toimeen.

 6. 6

  Ville V. Kokko sanoo

  Siis oikeastiko kysyttiin niin, että molemmissa päissä on vaihtoehtona ”Vahvasti samaa mieltä”? Ehkä jonkun pitäisi huomauttaa asiasta.

  • 6.1

   Sale sanoo

   Itellä oli kysymykset oikein ja vastausvaihtoehdet mutta lopussa tulokset oli päinvastaiset. Tämä on aivan selvää mediasotaa kansalaisia vastaan. Yle on nyt tehny semmosen tempun että vaaditaan päitä vadille.

  • 6.2

   Oscari sanoo

   Tuossa todella oiva tapa saada haluttu tulos. Vastaat miten vaan, olet erimielinen ja samanmielinen, tulos on aivan sama. Nyt on todella kysessä Nobel-palkinnon arvoinen oivallus.

 7. 7

  sanoo

  YLE on yhtenäisesti koko toimituksensa voimalla ryhtynyt levittämään ns. arvokysely-tekelettään tutkimuksena. Yhtään kriiittistä kommenttia ei YLE:n uutisoinnissa ollut. Asiantuntijaksi uutisiin oli kutsuttu KELA:n johtava sosiaalisen eriarvoisuuden tutkija, tohtori Mikko Niemelä, joka totesi kansan suhtautuvan ”kriittisesti” toimeentuloturvaetuuksia kohtaan toisin kuin palveluita kohtaan. Sen lisäksi Niemelä viittasi tehtyihin mielipidemittauksiin. Mitä on Niemelän mainitsema ”kriittisyys”? Eikö se ole lähinnä tietämättömyyteen pohjautuviin asenteisiin pohjautuvia ennakkoluuloja?

  KELA:n johtava tutkija käyttää ”kriittinen”-käsitettä tyystiin epätieteellisesti, rahvaanomaisesti. Kriittisyys ei suinkaan ole samaa kuin kielteinen asennoituminen johonkin kysymykseen. Päinvastoin kriittinen asenne monipuliseen erittelyyn pohjautuvaa arvostelukykyä: arviointia, jossa otetaan huomioon mahdollisimman monet asiaan kuuluvat näkökohdat. Arvioinnin lopputulokseksi saattaa tulla jopa ylistävää kritiikkiä tahi teilaavaa arvostelua. KELA:n pitäisi tutkia sosiaaliturvaa koskevien mielipiteiden lisäksi ennen muuta kansalaisten tietämystä sosiaaliturvasta ja sen ehdoista. Ehkä sitä ei edes saa tutkia, koska paljastuisi kansan todellinen tietämättömyys. Edes KELA:n omat virkailijat eivät hallitse KELA:aa koskevaa säädösviidakkoa.

  Pitääkö KELA:n tutkijoiden myötäillä hallitsevia poliitikkoja, jottei irtisanomiset koskisi myös sitä niinkuin ne koskevat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijoita? Nykyaikana ei edes tohtorit välty työttömyysturvan huononnuksilta. Sekä toimittajat että tutkijat mukautuvat vallanpitäjien kätyreiksi irtisanomisten pelotellessa, joita olemme saaneet kuulla; esim. Sanoma-yhtiön ja THL:n tapauksissa. Hallitseva poliittinen eliitti ei tule sallimaan alaistensa tutkimuslaitosten kriittisiä tutkimustuloksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (joka muodostettiin yhdistämällä kaksi tutkimuslaitosta) on Orwellimaisen uuskielen mukaan nimetty: se on varsinaisesti Sairauksien ja pahoinvoinnin laitos. Tullaanko Sosiaali- ja terveysministeriö nimeämään uudelleen Rakkauden ministeriöksi?

  Sosiaali- ja terveysministeri Risikko lausui: ” Työn olevan parasta sosiaaliturvaa.”
  Tulee mieleen natsi-Saksan keskitysleirin portin tunnuslause: ”Työ tekee vapaaksi?” YLE:n toimittaja Risikkoa haastatellessa ei edes vaivautunut kysymään työstä maksettavasta palkasta. Liekö Risikon ajatus sama kuin eräs Raamatun lause, jota J. V. Stalin lainasi: ” Ken ei työtä tee, ei syömänkää pidä.”? Stalin ja Hitler lopettivat työttömyyden pakkotyön keinoin. Eikö ns. vastikkeellinen sosiaalituki ole ilmaus pehmeämmästä sosiaali- ja talousfasismista, joka ilmaantuu uudelleen henkisen ja taloudellisen taantuman aikoina? Risikon suhtautuminen työttömyyden ja köyhyyden kohteeksi joutuvia lähimmäisiä kohtaan oli haastattelussa ilmeisen alentavaa. Hän näkemyksensä mukaan nämä eivät ymmärrä omaa parasta ja siksi heidän itsemääräämisoikeutta hän haluaa rajoittaa.

  Aito rehellinen ratkaisu olisi turvata työttömälle palkkatyötä, jossa hän ansaitsisi toimeentulonsa kohtuullisin ehdoin. Nyt vajaakuntoiset ja vammaiset eivät saa kunnollista palkkaa tekemästään työstä. Sitä halutaan laajentaan terveisiin, työkykyisiin kansalaisiin. Palkkaa ei haluta maksaa, vaan köyhiä ja työttömiä halutaan nöyryttää.

 8. 8

  pingviinien saari sanoo

  Työpaikalla ollaan tämän uudistuksen jälkeen nöyriä ja uutteria, jos potkujen jälkeen on tiedossa yhteiskunnallista osallistumista. Mielestäni kysymys on pelotteesta, ei rahasta, niin pieniä ovat valtion menoissa minimipäivärahat. Näin käy kun yhteiskunta unohtaa kristilliset arvot. Vastikkeeton sosiaaliturva on monen kiusatun pelastus.
  Tänään oli uutinen että kuovola irtisanoo 300 ihmistä. Ei ole vaikeaa nähdä uutisten yhteyttä. Helootit ovat palanneet.

 9. 9

  Sale sanoo

  Muuten tuo testi antoi täysin väärän tuloksen, kun itekkin vastasin tuohon että täysin eri mieltä niin vastaus lopussa oli päinvastainen. Taas on ihmisiä huijattu minkä kerkeävät. Sosiaalietuudet täytyy säilyttää ja antaa ihmisille se palkka työstään, eihän kukaan työskentele ilmaiseksi.

 10. 10

  sanoo

  Eivätkä toki kaikki KELA:n tutkijat ole yhtä mieltä asiasta. Pertti Honkanen ainakin suhtautui kriittisesti YLE:n johdatteleviin kysymyksiin, toisin kuin Mikko Niemelä. Vai, menikö Niemelä (valmistautumattomana?) toimittaja Röngän virittämään ansaan? Vai, valittiiko sopiva myötäilijä uutisiin? Ainakin myös professori Kangas näyttää kannattavan ns. osallistavaa sosiaaliturvaa.

  Voiko kukaan sanoa: Mikseivät KELA eikä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ole tutkineet suomalaisten tietämystä sosiaaliturvan ehdoista? Ainakin siinä olisi sopiva yliopistollisen väitöskirjan aihe. Onko niin, ettei kansalaisten heikkoa tietämystä haluta paljastaa?

  On älyllistä epärehellisyyttä eli poliittista populismia väittää, että kansa kyllä ymmärtää ja tietää, vaikka se todellisuudessa tietää varsin vähän. Aikuiskasvatuksen professori Urpo Harva totesi. ” Ellei demokratia poista tietämättömyyttä, tietämättömyys poistaa demokratian”. Muistaakseni YLE:n edesmennyt pääjohtaja Eino S. Repo totesi kerran: ”Ei pidä aliarvioida kansan ymmärrystä, mutta ei myöskään pidä yliarvioida kansan tietämystä”. Nykyinen YLE:n uutis- ja ajankohtaistoimitus suorastaan yliarvioi kansan ymmärtämystä ja yliarvioi kansan tietämystä.

  YLE:n tehtävänä olisi sivistää kansaa eikä ylläpitää tietämättömyyteen nojautuvia luuloja. YLE on vajonnut uutisjournalismissaan alhaisemmalle tasolleen viiteen vuosikymmeneen: se on vajonnut lähes iltapäivälehtitasolle.
  .

  • 10.1

   Kristiina sanoo

   Näin on: useimmat kyselyt vahvistavat, että kansa tietää, mitä sille on joka tuutista toitotettu. Kun tarpeeksi kauan puhutaan jostain muotiaiheesta tiettyyn sävyyn, teetetään lopulta kysely, jossa kansa vastaa kuten pitää. Kyseessä on hyvin yksinkertainen psykologia: vastaaja haluaa miellyttää kysyjää silloinkin kun ei oikeasti tiedä tarpeeksi asiasta. Se kuuluu ihmisen sosiaaliseen luonteeseen.

 11. 11

  a niemelä sanoo

  Eiköhän meidän eläkeläisten pitäisi nyt ottaa jämäkämpi ote tällaisten risikkojen yms. juttuihin, meillähän ei ole enää mitään menetettävää!

 12. 12

  Valmentaja sanoo

  Mielenkiintoinen näkökanta Saku sinulla tuo ”Ketään ei yllättäne sekään, että työttömiä eli toimepiteiden kohteita edustavat aikoja sitten vasalliksi kesytetty TVY sekä palkattomasta työstä hyötyvien Valtakunnallinen työpajayhdistys”. Itse työskentelen työpajalla ja valtakunnallinen työpajayhdistys ei hyödy toiminnastamme mitään, ehkä sen vuosimaksun verran joka on hyvin alhainen. Ehkäpä nyt olisi syytä selventää sen verran että esim. pienten kuntien työpajoilla olevat valmentautujat (eli asiakkaat) ovat hyvin monenkirjavaa joukkoa.
  Itse olen työssäni joutunut tulkiksi valmentautujan (tietenkin hänen luvallaan) ja sosiaalityöntekijän tapaamiseen, kertomaan mitä karenssi tarkoittaa ja ohjaamaan palveluihin (esim. mielenterveystoimisto).
  On totta että eräät työpajat hyötyvät valmentautujista (riippuu siitä kuka ylläpitää työpajaa) mutta on myös kunnan ylläpitämiä työpajoja joissa rehellisesti pyritään auttamaan eteenpäin ihmisiä elämässä. Onneksi itse olen sellaisessa työpaikassa.

  • 12.1

   Valmentaja sanoo

   Ja kyllä, en pidä lainkaan sanasta syrjäytynyt koska kaikki ihmiset, jotka eivät ole mukana ”toimenpiteessä” (ärsyttävä sana) eivät ole syrjäytyneitä vaan heillä saattaa olla hyvinkin rikas elämä. Mutta on myös sellaisia ihmisiä jotka eivät tiedä mitkä ovat heidän oikeutensa palvelujen suhteen ja tähän ainakin se työpaja, jossa itse työskentelen on pyrkinyt auttamaan.

 13. 13

  Papi sanoo

  Kiitos taas kirjoittajalle, ja kommentoijille, itselläni ei ole mitään lisättävää.
  Sen vaan sanon, että outo on tämä mediassa ollut ajojahti, jossa kaikki työttömät yms yritetään laittaa samaa muottiin ja luoda negatiivinen kuva.
  Eihän asia oikeasti, reaalimaailmassa noin ole.

 14. 14

  Kiekonrotta sanoo

  Jokainen, joka on asioinut Kelassa, tietää, että passivoivaa my ass. Tuhannet paperit kiikutetaan, odotetaan(kituutetaan) kuukausi, vastaus: ne ja ne paperit puuttuvat. Nöyryyttävää, kovaa hommaa hoitaa asioita. Kukaan ei tee kuin pakon edessä, ja todellakin motivoi itseriittoisuuteen, ettei vaan tarvitsis enää luukulle mennä. Mutta entä, kun työssäkäyvänkään palkka ei riitä? Tästä skenaario, joka johtaa levottomuuksiin ja kapinoihin, kun yhä suurempi osa väestöstä elää köyhyydessä, ja muutamat kaikki inhimillisyyden rajat ylittävässä rikkaudessa.

  • 14.1

   sanoo

   Jospa tohtori Risikko puhuukin tarkoitushakuisesti, vastoin parempaa tietoaan.Poliittinen väittely ja tieteellinen väittely ovat kaukana toisistaan. Poliittisessa väittelyssä ei pyritä aineelliseen totuuteen, vaan vaikutuksen tekemiseen asiaa ymmärtämättömiin ja tietämättömiin äänestäjiin. Tieteellinen väittely perusteltua, asiantuntijoiden välistä keskustelua.

 15. 15

  Pertsa sanoo

  Jos tutkimuksen kysymys on nimenomaan tuossa muodossa esitetty, niin paljon ohjaavampaa kysymyksenasettelua ei varmaan voi olla. Kas kummaa kun ollaan saatu mieleinen tulos aikaiseksi.

  Risikkokin on tohtorisnaisia, niin joutunut varmaankin joskus käymään jonkun tutkimuskurssin. Jos ei ymmärrä tälläisen kyselyn tarkoituksenmukaisuutta ja pitää ”tieteellisenä tutkimuksena”, niin voidaan kyllä samantien kyseenalaistaa koko Rouva Ministerin tohtoritutkinnon arvo.

 16. 16

  Liisa sanoo

  Asun toisessa EU maassa jossa ei ole kunnon sosiaaliturvaa. Aion jäädä sabattivuodelle työstäni vuodeksi, siitä ajasta ei saa mitään palkkaa tai korvausta. Rohkea ja uskalias temppu mutta aion ryhtyä itse hommia tekemään (toiminimellä ja huom! projekti alussa, eikä minulla ole miljoonia tilillä), juuri sen kannustamana kun ei mistään mitään saa niin pakko ryhtyä oikeesti tekemään jotain itsensä eteen…. Pistää väkisinkin nostamaan takamuksen penkistä.

  • 16.1

   sakutimonen sanoo

   Jos omasta halustaan pitää työstään sapattivuoden aloittaakseen oman yrityksen, niin sitä tuskin voi verrata ilman omaa syytään työttömäksi joutuneen tilanteeseen.

 17. 17

  sekunda kansalainen sanoo

  Kiire tuntuu Risikolla olevan ajaa tämä nyt äkkiä läpi, liekkö peleko persiissä jos joku puolue vaikka heräilis vähitellen vastustamaan tätä. Eipä tosin taida päättäjistä ketään kiinnostaa puuttua asiaan sen enempää, tärkeämpiä asioita mielessä (sijoitukset ja shoppailu).

  Tuo kysely jos on tuossa muodossa esitetty, niin ”hiukan” on hankala ollut toisenlaista tulosta tulla. Ajojahti eikun jatkuu.

 18. 18

  Ihminen sanoo

  Toivottavasti media julkaisee työryhmään osallistujat sekä heidän eturyhmänsä. Samoin julkaisua odotan myös tuloksista ja niiden perusteluista.
  On törkeää, että yhtenä syynä osallistavan sosiaaliturvan valmistelemiseen, mainitaan tarkoitus lisätä sosiaaliturvan yleistä hyväksyntää yhteiskunnassa. Samaan aikaan tässä yhteiskunnassa on huomattavasti epäoikeudenmukaisempia ja tuomittavimpia asioita, kuin työttömän työmarkkinatuki.
  Miksei samoin perustein aleta myös valmistelemaan ylisuurten eläkkeiden, bonusten ja veroparatiisiohjelmien vastaisia työryhmiä?
  Hävyttömän tekopyhää toimintaa! Kiitos kokoomus, etenkin Risikko.

 19. 19

  M&M sanoo

  Jostain luin, että tämä ylivoimainen enemmistö oli jotain 56% tmv.

 20. 20

  Veronmaksaja evp. sanoo

  Risikko ei uskaltanut arvioida kuinka suuri työllistävä vaikutus osallistavalla sosiaaliturvalla tulee olemaan. Löytyi silti rohkeutta laittaa miljardeja toisten rahaa haisemaan.

  • 20.1

   sekunda kansalainen sanoo

   Suurin työllistävä vaikutus on työvoimatoimistot ja kuntiin/kaupunkeihin lisää ohjastajia työttömien laumalle. Montako oikeaa työpaikkaa häviää siinä samalla ilmaistyövoiman alta jäänee sitten nähtäväksi.

 21. 21

  L sanoo

  ”Koko eilisen päivän Yle uutisoi kyllästymiseen asti itse Taloustutkimuksella teettämästään tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaisten ylivoimaisen enemmistön mielestä sosiaalituet passivoivat. Kysymys oli vain yksi arvotukimuksen useista kysymyksistä, mutta siitä tehtiin pääuutinen.”

  Kyllä tätä voi kutsua sosiaalifasismiksi tai talous-stalinismiksi, julmuus on julmuutta. Ja tällä ihmisvainolla on tämän Valtakunnan parhain propagandakoneisto käytössään: valtakunnan päämedia. Yle. Ihmettelen toimittajien kritiikittömyttä, rohkeuden puutetta nimetä asioita niiden oikeilla nimillä.

  Ylen arvotutkimus ei jakanut tietoa sosiaaliturvan todellisesta käytöstä (tai käyttämättömyydestä) vaan se kertoi vastaajien mielipiteen tästä asiasta. Ja tämä mielellään aina äänessä oleva kansanosa, assat (= aina somessa suu ammollaan), kertoivat sen. Tällä arvomielipiteellä ei ole yhtään mitään tekemistä työttömien todellisuuden kanssa tai sosiaaliturvan kanssa. Se kertoo täydellisestä tietämättömyydestä, typeryydestä tai kuvitelukyvyn vakavasta häiriötilasta. Syyt ja seuraukset, asioiden väliset yhteydet ovat ihan sekaisin.

  Sosiaaliturva ei ole syypää työttömyyteen, kirjoittaa myös Annika Lapintie >> täällä >> http://lapintie.vas.fi/2014/01/08/sosiaaliturva-ei-ole-syypaa-tyottomyyteen/
  Lapintie muistuttaa, että 1980-luvulla oli noin 3-4%:n työttömyysaste, ei silloin kukaan möykännyt, että: sosiaaliturva passivoi.