Sattui liian sopivasti

Koko eilisen päivän Yle uutisoi kyllästymiseen asti itse Taloustutkimuksella teettämästään tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaisten ylivoimaisen enemmistön mielestä sosiaalituet passivoivat. Kysymys oli vain yksi arvotukimuksen useista kysymyksistä, mutta siitä tehtiin pääuutinen.

Ryöpytys alkoi heti aamusta. Aamu-tv:ssä asiaa kommentoivat suurella asiantuntemuksella kansanedustaja Olli Immonen ja entinen ministeri Heidi Hautala. Yksikään toimittaja ei kysynyt miten hyvin he tuntevat sosiaalietuuksien määräytymisen perusteita ja myönnettäviä summia, mutta se ei ollut tarkoituskaan. Tarkoitus oli takoa kansan päähän, että työttömät ovat syrjäytyneitä ja laiskoja, ylenpalttisten tukien passivoimia elättejä.

Iltapäivällä saatiin uutisiin myös ministeri Paula Risikko antamaan kansalle mitä kansa haluaa. Hän sanoi tietävänsä hyvin etuuksien passivoivan vaikutuksen ja oli tyytyväinen, että nyt asiasta on saatu myös tieteellistä näyttöä. Hän sanoi odottavansa innolla osallistavaa sosiaaliturvaa pohtivan työryhmän tulossa olevaa ehdotusta osallistavan tuen järjestämisen keinoista.

En tiedä onko tällaista työryhmää asetettu ja jos on, niin se on tehty salaa. Vielä joulun alla eräälle työttömyysaktivistille kerrottiin ministeriöstä, että ryhmää ei ole vielä nimetty.

Millainen sitten oli tämä Risikon mainostama ”tieteellinen tutkimus”? Joukolle satunnaisesti valittuja kansalaisia lyötiin eteen lomake, jossa tätä asiaa kysyttiin näin: sosiaalituet Tässä kaikki ja tästä saatiin pääuutinen koko päiväksi.

Minusta tämä sattui liian sopivasti. Risikko on viime kesästä lähtien puhunut osallistavan sosiaalituen puolesta. Ensi alkuun hän puhui vastikkeellisesta sosiaalituesta, mutta ilmeisesti joku kertoi hänelle sen olevan ILO:n orjatyön kieltävän sopimuksen vastaista. Siksi hän siirtyi nopeasti puhumaan osallistavasta sosiaalituesta, jossa osallistuminen palkattomaan työhön on työttömälle etu ja oikeus, jopa ihan etuoikeus.

Yle siis teetti itse tutkimuksen ja tulkitsi vastauksia itse. Sitä en tiedä kuka sen keksi tilata, mutta kuten sanottu, niin se sattui vähän liian sopivaan saumaan ollakseen puhdasta sattumaa.

Meneillään on sekä sosiaaliturvan että työelämän suuri mullistus ja Risikko on vain yleiseurooppalaisen tarkoin harkitun suuntauksen kotimainen toteuttaja. Tavoitteena on ajaa sosiaalietuudet alas tai poistaa ne kokonaan ja laskea palkkoja roimasti. Työvoiman kalleudesta valitetaan aina ja työttömien saaminen palkattomiin töihin on hyvä keino aloittaa palkkojen yleiset alennukset.

Yle toimii tässä isäntiensä renkinä. Sen sijaan että se olisi analysoisut tukimusta tarkemmin se tyytyi kertomaan vain juuri sitä mitä tilattiin.

Päivitys 8.1.2014 klo 21.10

Kenellekään ei liene yllätys, että sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti juuri tänään – sopivasti uutisoinnin jälkeen – asiaa valmistelevan työryhmän asettamisesta. Ketään ei yllättäne sekään, että työttömiä eli toimepiteiden kohteita edustavat aikoja sitten vasalliksi kesytetty TVY sekä palkattomasta työstä hyötyvien Valtakunnallinen työpajayhdistys.

Kommentit (34)
 1. Juha Kelttii.
  8.1.2014, 16:13

  Työryhmä on asetettu viime vuoden lopulla mutta tietoa pimitettiin, kunnes ns. tutkimus oli julkistettu ja Risikko päässyt kommentoimaan. Vielä eilen ihmettelin fb:ssä, ettei työryhmän asettamisesta ole tietoa ministeriön sivuilla.

  1. Mitä mieltä olette Nallen ehdotuksesta http://m.iltalehti.fi/uutiset/2013121117821608_uu.shtml ?

 2. Köyhä poika
  8.1.2014, 16:41

  VIRSI 440 (poistettu nykyisestä virsikirjasta)
  1. Jo vääryys vallan saapi, se huutaa taivaaseen. Se turmaa ennustaapi, vie kansat kurjuuteen. Ken Herran oikeutta nyt täällä julistaa, ken vanhurskautta nyt tahtois puolustaa?
  2. Nyt viekas vilppi täällä on noussut kunniaan, on valhe vallan päällä ja vääryys voimissaan. Ei kuulla kurjan ääntä, ja köyhää sorretaan, ja lainkin rikkaat vääntää vääryyttä puoltamaan.
  3. Kas, köyhän leivän syövät nuo jumalattomat. He viatonta lyövät ja häntä vainoovat. He kurjaa ahdistaapi kuin käärme kiukussa, korvansa tukkeaapi tuon raukan huudoilta.
  4. He armotonna veivät osuudet orpojen. He söivät lesken leivät, on Herra nähnyt sen. Hän vanhurskaasti kostaa vääryydentekijät, rankaisee ansioista nuo viekkaat ryöstäjät.
  5. Vaan voitonpäivän kerran vaivaiset näkevät, vanhurskaus kun Herran lyö väärät väkevät. Oi Herra, voimas näytä, kansaasi armahda ja hurskaan pyynnöt täytä ja päästä vaivasta.

  1. MIksiköhän tuo virsi poistettiin. Ehkä se ennusti tulevaa ja nyt olevaa minä-itse ennen muuta yhteiskuntaa, jonka peruste on rosvous ja vääryys.

   Kiitos tästä hienosta muistuttamisesta.

Kommentointi suljettu.