Lepomäen lista

Sanomalehti Karjalainen esitteli tänään Alexander Stubbin todennäköisen seuraajan kansanedustajana kevään EU-vaalien jälkeen. Lehden nettiversion jokseenkin mitäänsanomaton juttu herätti sen verran mielenkiintoa, että odottelin paperilehden ilmestymistä.

Siellä tämän rahavetoisen ajatuspaja Liberan tutkimusjohtajan näkemykset esiteltiin perusteelllisemmin. Kymmenen teesin listassaan Lepomäki kertoo halunsa lakkauttaa koko nykyinen hyvinvointiyhteiskunta ja korvata se alastomalla markkinataloudella sen raaimmassa muodossa. Tässä lyhyesti kymmenen asiaa, joihin Lepomäki aikoo puuttua ja jotka uskoo saavansa toteutettua:

1. Hyvinvointiyhteiskunta

Lakkautetaan. Ihmiset auttavat ensisijaisesti itse itseään ja toinen toisiaan. Valtio on ehkä vasta kolmas auttaja. Usko siihen, että pistetään veroeuro järjestelmään, jossa se tuottaa jotain hyvää, on väärä.

2. Sosiaaliturva

Lakkautetaan nykymuodossaan ja korvataan kansalaisen 400 euron kuukausittaisella perustilillä, jonka saa käyttöönsä 18-vuotiaana. Sen avulla jokainen hoitaa itse mm. työttömyysturvansa ja sairauskulunsa.

3. Työelämä

Irtisanomissuoja puretaan, koska se lisää työttömyyttä. Kaksi teekkaria eivät palkkaa kolmatta firmaansa, koska porukkaan mahdollisesti sopimattomasta on vaikea päästä eroon. Tästä Lepomaki sanoo tietävänsä esimerkkejä.

4. Työttömyysturva

Ansiosidonnaisen päivärahan kestoa lyhennetään, koska se kannustaa laiskottelemaan veronmaksajien kustannuksella puoli vuotta. Tästäkin Lepomäki sanoo tietävänsä useita esimerkkejä.

5. Ammattiyhdistysliike

Jokainen töihin kykenevä ihminen kykenee neuvottelemaan myös omasta palkastaan. Työehtosopimusten yleissitovuus on poistettava, koska yleissitovuus estää alemman palkan maksamisen myös siihen halukkaille. Tästäkin kuulemma löytyy esimerkkejä.

6. Ympäristö

Suomen elinkeinorakenne ei ole saastuttava, koska vain viidesosa siitä on teollisuutta. Talouden ja tuotannon kasvu lisäävät automaattisesti myös ympäristönsuojelua. Kahvikupillisen myymisen kaltainen palvelutuotanto ei saastuta ja sitä tuotannosta on valtaosa.

7. Maanpuolustus

Koko maata puolustetaan, mutta asevelvollisuusarmeija haaskaa nuorten miesten tuottavasta elämästä puoli vuotta tai vuoden. Palkka-armeijaan hakeutuvat vain tietyn lajin osaajat. Sveitsiläistyylinen kansalliskaarti olisi suotava ratkaisu.

8. Aluepolitiikka

Valtio hoitaa vain infrastruktuutrin eli tietoliikenneyhteydet, tiet ja raiteet. Markkinat hoitavat loput. Vanhemmat maksavat itse lasten koulukyydit, koska jos he asuvat 50 kilometrin päässä koulusta, niin heillä on silloin siellä elinkeino ja heillä on oltava rahaa kyyteihin. Jos ei ole, niin elinkeino on kannattamaton ja siitä on luovuttava.

9. Kehitysyhteistyö

Rahoittaminen lopetetaan ja vapautetaan sen sijaan markkinoita. Tästä Lepomäellä on ansiokkaana esimerkkinä afrikkalaisen maan hyttysverkkotehdas, joka meni nurin USA:n tuotua vapaille markkinoille kerralla 350 000 hyttysverkkoa.

10. Ruotsin opiskelu

Pakkoruotsi pois ja tilalle täydellinen valinnanvapaus.

Jutun lopuksi Lepomäki uskoo, että hänen ajatuksensa toteutuvat, jotta Suomi säilyttäisi kansainvälisen kilpailukykynsä.

Eduskuntaan noussee siis markkinaliberalismiin täydellisesti hurahtanut uskovainen, jolla lisäksi tuntuu olevan merkillisiä tuttavia kuten tahallaan työttömänä loisivia, kavereitaan firmastaan ulos potkivia teekkareita ja alle sopimuspalkkojen töihin hinkuavia.

Mitenkäs se menikään? Ai niin, Kokoomus puolustaa hyvinvointiyhteiskuntaa. Ilmeisesti sitä puolustetaan parhaiten tuhoamalla se täydellisesti, jonka jälkeen hyvinvointia on vain rikkailla ja menestyvillä. Muita ei tarvita kuin alipalkatuiksi palvelijoiksi ja työmuurahaisiksi.

Kommentit
 1. 1

  Erkki Esimerkki sanoo

  Mielenkiintoinen teksti. Päätin jättää lukematta kaikki tahalliset väärinkäsitykset ja kärjistykset, mutta sitten huomasin, ettei sanaakaan jäänyt jäljelle. Teehän kotiläksysi, uuninpankkopoika.

  • 1.1

   sakutimonen sanoo

   Luehan sanomalehtesi, Erkki Esimerkki. Kaikkien numeroiden alla oleva teksti on sanomalehteen painettu Lepomäen sanomaksi ihan lainausmerkeissä. Ja seuraavan kerran kun saat päähäsi tulla kommentoimaan sanomatta mitään järjellistä, niin teepä se ihan oikealla nimelläsi. Jos ei kantti kestä, niin pysy poissa.

 2. 2

  Mara sanoo

  Vastavaihtoehtona olisi täysi sosialismi. En kannata kumpaakaan, mutta jos pitää valita, valitsisin sosialismin.

 3. 3

  Jouni haimi sanoo

  Niin periaateesa olenlepomäen kassa samaa miltä tuota aluepolitiikasta.

 4. 4

  kirsti era sanoo

  Jouni siis kannattaa Suomen metsä- ja maatalouden pyörittämistä ulkomailta käsin kulkevan tilapäisen vierastyövoiman voimin. Onnea matkaan! Ja hänellä on myös tiedossa asunnot ja palvelut syrjäseutujen asukkaille, kun he joutuvat muuttamaan pizzakolmioon.
  Itse asiassa minäkin vastustan aluepolitiikkaa – sitä jossa kaikki hyvä, mm hyväpalkkaiset duunit keskitetään HSY-alueelle. Sitä on harjoitettu yli 20 v ja kuntataloudesta näkee jäljet. Mutta Lepomäki ei toki tajua, että myös keskittäminen on aluepolitiikkaa.

  • 4.1

   sanoo

   Aluepolitiikkaa lopetettavaksi vaativan täytyy sitten ymmärtää että myös asuntopolitiikka loppuu. Se on keskittämisen täysin poliittista tukemista, jota vailla markkinat huolehtisivat siitä että pk seudun kasvu tyssäisi saman tien.

 5. 5

  Pekka Raukko sanoo

  Siis onko tämä Laiskottelumäki se joltain vaippamerkiltä nimensa anastaneen köntsähautomon pomo?

 6. 7

  Kari Blomster sanoo

  Sketsityyliin hahmottelin kunnantalolla käydessäni kuntahallintoa, joka perustuisi siihen että ei tarjota paljon kuluja aiheuttavia hyvinvointipalveluja vaan vähällä käytöllä olevia ja vähän resursseja vieviä pahoinvointipalveluja. Tämähän on juuri sitä.

  Tämäkin on hauska—>
  http://www.flickr.com/photos/luovonkirjastonhoitaja/12176471974/
  Erityisesti koska se on Intrum Justitian markkinointimateriaalia. Otin vaaleanpunaisen.

 7. 8

  Anssi Hartman sanoo

  Tässähän on mainio kokoomuslainen ajatuskiteytymä, joka tällä tavoin loppuun saakka viljeltynä kyllä paljastaa aatteen todellisen hajun. Samaa sarjaa kuin tämä Lapuanliikkeen tyttö, Susanna Koski tai siihen suuntaan. Ollaan nuoria, nättejä ja hyvin koulutettuja eikä olla törmätty minkään sortin vajavuuteen. Yksinkertaista: kaikki sellainen joutaa pois mitä minä pimatsu en nyt juuri itse kaipaa. Mutta vamma se on asennevammakin, ja paha onkin.

  Jos tyttö saa tahtonsa läpi ja loputkin kuntapalvelut yksityistetään, niin voisin ryhtyä tekemään sosiaalihuollon viranomaispäätöksiä oman yritykseni lukuun. Sehän ei ole vielä mahdollista, mutta epäilen että kokoomuslaisessa utopiassa kohta on. Ja on myös ihmisten vaikeuksia, neiti Lepomäki. Päätöksistäni muuten ei voi sitten valittaa minnekään, koska hallinto-oikeudet on lakkautettu virkakoneistoa pöhöttämästä. Ai niin, päätöksen hinta on 3000 e + alv, tahdonvastaiset ja kielteiset vähän enemmän kun ne on sillai hankalia tehdä.

  • 8.1

   Veronmaksaja sanoo

   Saa sanoa ihan suoraan: täyttä fasismia.

   Ai, natsikorttiko? Heistä se alkoi, ihan itse nimesivät itsensä niin. Susanna Koskihan on heilunut vanha IKL-paita päällä jossain videossa ja muitakin mustapaitoja on jo tullut ulos kaapista. Hyvä siinä mielessä, että nyt nähdään minkälainen on nykypäivän Kokoomusaate.

   Nämä nuoret uusnats…, anteeksi liberatistit, ovat ensinnäkin pumpanneet niin paljon suomalaista sosiaalturvaa itseensä että luulevat sen tulleen heidän kukkarostaan.

   Olen maksanut veroni, siksi että nämä ressukat ovat saaneet askarella päiväkodissa ja käydä peruskoulunsa ja muut maksuttomat opinnot. Miten he ovat ajatelleet kustantaa sen kaiken saman omille lapsilleen? Yksityinen opetus- ja kasvatustyö kun tulee paljon kalliimmaksi kuin tämä kuntien ja valtion kassasta kustannettu halpatyövoimalla tuotettu palvelutyö.

   Pitää vissiinkin lähettää lapsukaisille lasku. Maksakoot sen ensin.

   • 8.1.1

    Kim Leino sanoo

    Natsit olivat kylläkin sosialisteja (natsismi = kansallissosialismi). Natsi-Saksa oli hyvin valtiovetoinen yhteiskunta, jossa yksilönvapaus murskattiin armotta ”yhteisen/kansallisen” hyvän nimissä. Tämän yhteisen hyvän määritteli tietenkin jokin poliitikko tai virkamies, joka ei luonnollisesti koskaan ajatellut omaa/sidosryhmiensä etua.

    Kyse on siis täysin päinvastaisesta arvomaailmasta liberalismin kanssa.

    • 8.1.1.1

     Veronmaksaja sanoo

     ”Tämän yhteisen hyvän määritteli tietenkin jokin poliitikko tai virkamies, joka ei luonnollisesti koskaan ajatellut omaa/sidosryhmiensä etua.”

     Jeps. Kuinkas se menee nyt meillä: ministeriön virkamiehet puuhaavat kansalaisille milloin mitäkin, samoin on EU:ssa. Siellä kaukana on hirmu iso virkamieskunta joka valmistelee poliitikoille päätettäväksi asioita.

     Mutta ehkä sillä on joku muu nimi? Mikähän se sitten olisi?

     Elämme nyt nitä liberatistien aatteita ja talouspolitiikkaa. Yhdysvalloissa sitä toteutetaan aktiivisesti ja katsoin siitä kerran yhden dokumentin jossa esitettiin mm seuraavaa: ”Tämä talouspolitiikka tarjoaa sosialismia rikkaille (valtio edesauttaa tulojen siirtoja vain varakkaille) ja raakaa kapitalismia köyhille.”

     Liberalismin petos on Euroopassa tällä hetkellä rahaunioni joka perustuu kuvitteelliseen valuuttaan ja kuvitteellisiin velkarkirjoihin. Olkoon nimi mikä hyvänsä, niin se tuhoaa ne sosiaaliset rakenteet joihin esim. meidän yhteiskuntamme on tähän saakka perustunut. Sitä on pidetty hyvänä asiana.

     • 8.1.1.1.1

      Kim Leino sanoo

      Ei missään päin maailmaa toteuteta liberaalia talouspolitiikkaa. Lähimmäksi tullaan varmaan jossain Hong Kongissa ja sielläkin on vallassa keskuspankki, eli vapaan markkinatalouden pahin vihollinen. Liberaalissa yhteiskunnassa vaihdon väline määräytyy markkinoilla, ei valtion sanelemana ja keskuspankin hallinnoimana.

      Keskuspankkien ja talousministeriöiden ajama rahapolitiikka nylkee köyhät ja puhaltaa ilmaa rikkaiden omaisuuden alle. Tämä on sosialismia, tosin toisin kuin ollaan totuttu ajattelemaan, siinä ei siirretä tuloja varakkailta vähäosaisille, vaan toisin päin. Kummasti vasemmisotolaiset aina kuvittelevat liberaalin oikeiston ajavan jotain rikkaiden suosimispolitiikkaa, vaikka he haluavat nimenomaan suosimattomuuspolitiikkaa. Valtion sotkeutuminen rehellisten ja muiden oikeuksia kunnioittavien ihmisten talouselämään tuo pitkässä juoksussa aina vain murheita niin köyhälle kuin rikkaallekin. Siksi koko maailman talouskehitys on jo pian sata vuotta perustunut lähes ainoastaan velkaantumiseen, ei terveeseen ja kestävään kasvuun niin kuin 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa tapahtui valtavalla vauhdilla.

      Ja koska minua aina syytetään joksikin kroisokseksi kun puolustan liberalismia, niin todettakoon nyt saman tien, että olen hyvin pienipalkkainen.

 8. 9

  Iseheppu sanoo

  Karjalaisen paperilehden pidempi kirjoitus on kopioitu tähän epämääräisesti ja mustamaalaten. Suosittelen muitakin lukemaan alkuperäisen jutun, miettimään miten listan asiat toimivat nyt ja miten Lepomäen ehdotukset voisivat toimia. Varakkailla on myös sosialismissa valtion kautta etu ja valta muihin. Kun tällainen valtio pakottaa moniin asioihin antamalla tehottomia vastapalveluksia, alkaa vapauden kaipuu todella kutittamaan. Itse olen työnorja tai oikeastaan säännöllisen työn hakemisen orja ja ihmettelen miten tässä näin on käynyt hyvin koulussa pärjänneelle. Selvä on ettei yrittäjäksi kannata ryhtyä, ellei saa tukia jotka ovat taas kaikilta muilta pois ja jatkossa pärjääminen ole pommin varma. Jälkiviisaana olisi aikoinaan pitänyt käydä pääkaupunkiseudulla ammattikoulu palkattomilla työharjoitteluilla ja toivoa että saa tienattua niillä työpaikan. Ehkäpä sitten olisi onnellinen kortensa kekoon kantava kelpokansalainen. Toimivassa markkinataloudessa tämä köyhä, joka ei ole riittävän nero olisi voinut ohjautua oikeille raiteilleen eikä korkeakouluun. Varsinkin kun sosialistiset koulut ovat kaukana kapitalistisesta työelmästä ja molemmat säännelty jäykiksi.

  • 9.1

   sanoo

   Nythän meillä on akateemista työttömyyttä, mutta eihän missään taida olla tällä hetkellä 300 000 duunarillekaan tarvetta? Työtön sinä olisit sittenkin. Ilman sosiaaliturvaa; kerjuulla tai vankilassa. Ehkä paleltunut hengiltä.

 9. 10

  sanoo

  Nämähän eivät yleensä tajua sitä että jos hyvinvointiyhteiskunta menetetään, juuri näillä henkilöillä tulee olemaan kaikkein vähiten turvallista siinä mitä siitä yhteiskunnasta sitten jää.

 10. 11

  Heikki Karhu sanoo

  Olihan siellä pari ihan hyvääkin kohtaa kuten pakkoruotsin poisto. Ja ei perustulokaan huono vaihtoehto ole, summan pitäs vain olla kaksinkertainen. Työttömyysturvan maksu pitäisi siirtää kokonaan KELAlle ja kaikkien työssäoloehdon täyttävien tulisi saada ansiosidonnaista. Tämä toisi tasa-arvoa ja yhtenäistäisi käsittelykäytäntöjä, jotka nykyisellään ovat miten sattuu. Samalla purkautuisi huomattava työttömyyskassojen joutobyrokratia!

 11. 12

  Kimmo sanoo

  Ihan mielenkiintoinen ajatus sinänsä. Jos kaikki lakkautetaan, niin silloin on lakkautettava verotuskin. Ja mistä Lepomäki ja kumppanit palkkansa sen jälkeen?
  Markkinavoimat kun ei valtiohallintoa tarvitse, ja tuotesuojat ei yhtiöiden tuotteita suojele ei edes pankkien luottamukseen perustuvia valuutoitakaan..

  Olisi se hieno ja sivistynyt yhteiskunta se. Kuinkahan kauan ihmiskunta kestäisi kapitalismi anarkiaa? Vai mikä onkaan hienompi nimitys hallintomuodolle?

  • 12.1

   Pohjanmaan poika sanoo

   Niin no, ihmiskunta kesti sitä tuhansia vuosia. Sitten tuli vähän sosialistisia vaikutteita, eliniän odote tuplaantui kaikkialla jossa niin tapahtui ja nyttenpä sitten minullakin on asunto täynnä kaikkea turhaa tavaraa, siinä missä vaarilla ei ollut kenkiä. Eihän luonto kestä jälkimmäistä loputtomiin, eikä sellaisesta ole pelkoa, kyllä nämä risikot ja kumppanit vievät meidät vuoteen 1915 niin että heilahtaa.

   Saisi olla joku kohtuus kummassakin, kapitalismissa ja sosialismissa siis. Nythän me soudamme ja huopaamme noiden kahden ääripään välillä koska kumpikaan ei sellaisenaan toimi eikä mitään toimivaa yhteiskuntamuotoa ole onnistuttu kehittämään näiden yhdistelmästä tai muutenkaan. On vain otettava vastaan se mitä milloinkin tuleman pitää, ei tämä tästä koskaan pitkässä juoksussa miksikään muutu, sama soutu ja huopuu jatkuu.