Sisäänlämpiävä Lieksa

Lieksan kaupunginhallitus päätti eilen olla ottamatta enintään yhdeksää alle 18-vuotiasta syyrialaista kiintiöpakolaista. Pohjaesityksen mukaan heidät olisi otettu ja näin olisi turvattu Perhekoti Tuikun 13 työpaikkaa.

Sanomalehti Karjalaisen mukaan siinä kävi näin:

Esko Saastamoinen (ps) esitti Mika Hilkkosen (ps) kannattamana, että kiintiöpakolaisia ei oteta. Saastamoisen esitys hyväksyttiin äänin 5-4. Kielteistä päätöstä perusteltiin sillä, että valtuusto on talousarvion hyväksymisen yhteydessä linjannut kielteisen kannan kiintiöpakolaisiin. Esittelijän ehdotuksen mukaan kiintiöpakolaisten ottaminen olisi viety uudelleen valtuuston linjattavaksi, mutta näin ei siis päätetty toimia.

Ovet ovat ja pysyvät kiinni. Vähät siitä, että tällä päätöksellä saatetaan saada 13 uutta työtöntä. Karjalaisen toinen uutinen kertoo Lieksan talouden alamäestä. Viime vuoden tilinpäätös on 1,2 miljoonaa euroa alijäämäinen ja toimintakate heikkenee 3,5 prosenttia eli 2,5 miljoonaa euroa. Kumulatiivinen ylijäämä pieneni tällä tilinpäätöksellä 8,8 miljoonaan euroon eli vanhoja säästöjä syödään kovaa vauhtia.

Kaupunkikonsernin tilikauden tulos näyttää miinusta 473 000, vaikka kaupungin tytäryhtiöt Lieksan Teollisuuskylä Oy ja Asunto Oy Lieksan vuokratalot tuottavat voittoa. Vuokrataloyhtiö rupesi tuottamaan voittoa pakolaisten asuttamisen jälkeen, koska tyhjillään olevat asunnot saatiin käyttöön.

Lieksan päättäjät purevat eilisellä päätöksellään itseään käpälään kuin rautoihin jäänyt susi. Valtiolta tuleva raha ja humanitaarisuus saavat väistyä sisäänlämpiävän ajattelun tieltä vaikka sitten itselle vahinkoa tuottamalla. Jokin toinen kunta ottaa valtion päättämät kiintiöpakolaiset ja heidän mukanaan tulevat rahat.

Eihän se mikään ihme ole vallitsevassa ilmapiirissä, jota kansanedustaja Jussi Halla-aho kävi vielä vahvistamassa. Lieksan maahanmuuttoa vastustava maanalainen armeija nettietsivineen näkyy roskakorien tonkimisen ohella jatkavan vanhaa harrastustaan eli autojen bongausta. Jos somalin asunnon edessä nähdään auto, niin silloin peli ei voi olla rehellistä. Näin vanhassa tutussa fb-ryhmässä Lieksan mamu-keskustelu: lieksan autot lieksan autot 2

Nämä naapurikunnan ihmiset saavat minut toistuvasti tuntemaan myötähäpeää. Aikuiset ihmiset tonkivat ihan oikeasti huoltoaseman roskapöntöistä kuitteja ja kiertelevät ympäriinsä tutkimassa autojen rekisterinumeroita ja selvittämässä omistajia. Toiveena on, että joskus löytyisi jotain todisteita maahanmuuttajien saamista ylimääräisitä etuuksista.

Pieleenhän se meni tälläkin kertaa. Vaikka haltijan nimi onkin vieraan kuuloinen, niin kaikki on poikkeuksellisen kunnossa luottotietoja myöten. Vaikka autojen omistajan voi jokainen selvittää rekisterinumeron perusteella helposti, niin nettietsiväksi esittäytyvä Parantainen liikkuu heikoilla kevätjäillä. Yksityishenkilön osoitetietojen julkaiseminen facebookissa saattaa näissä olosuhteissa täyttää RL 24 luvun 8 §:n mukaisen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tunnusmerkistön.

Näiden lieksalaisten pirteissä on varmaan koko talven ollut uuninpelti kiinni. Suosittelisin raikkaassa kevätsäässä lenkkeilyä.

Päivitys klo 22.00

Lieksan kaupunginhallituksen eilisen päätöksen valtakunnallisessa uutisoinnissa oli virhe. Alkujaan kaupunginhallituksen piti esittää valtuustolle, että yhdeksän alaikäistä syyrialaispakolaista otetaan perhekoti Tuikkuun. Päättäjien tiedossa oli kuitenkin sähköposti, jonka mukaan kaikille syyrialaisille kiintiöpakolaisille on jo löytynyt paikka. Tarjolla olisi afrikkalaisia, pääasiassa perheitä. Tämäkö säikäytti myös kaupunginhallituksen sosialidemokraatit vastaehdotuksen taakse, koska itse päätöksessä ei enää puhuta mitään perhekoti Tuikusta eikä syyrialaisista? Siinä sanotaan selkeästi, että kiintiöpakolaisia ei oteta ollenkaan toistaiseksi. Näin: Näyttökuva (121)_snip Pöytäkirjoja luetaan niin, että vain lopullisen päätöksen sanamuoto ratkaisee päätöksen sisällön. Kaikki esityslistalle kirjoitettu otsikkoa myöten oli kaupunginjohtajan hylätyksi tulleen päätösesityksen perustelua.

Koska päätöksen sisältö on ihan muuta, niin kaikki aiemmin kirjoitettu on menettänyt merkityksensä. Vain päätöksellä on merkitystä. Kaupunginhallitus siis tuli läimäyttäneeksi ovet tiukasti kiinni kaikkien mahdollisten kiintiöpakolaisten edessä vauvasta vaariin. Huomasivatkohan kaikki vastaehdotuksen puolesta äänestäneet tämän?

Päivitys klo 23.55

Facebookissa kävin yksityiskeskustelua tämän nettietsivä Parantaisen kanssa. Hyvin nopeasti kävi ilmi, että hän ei osaa lukea kaupunginhallituksen pöytäkirjaa eikä edes löytänyt sitä Lieksan verkkosivuilta. Jotenkin hän kuitenkin oli onnistunut saamaan käsiinsä yhden ainoan esityslistan liitteen, jota on tämän jutun kommenteissakin jakanut. Se on se sähköposti, jossa kerrotaan syyrialaisten jo saaneen sijoituspaikan. Nettietsivällä oli kova kiire päästä rehvastelemaan kavereilleen loistavalla argumentaatiollaan, jolla hän katsoi päihittäneensä minut täysin. parantainen

Muistutan, että kunnianloukkaukset ja laittomat uhkaukset käsitellään käräjäoikeudessa. Sitä ennen minä julkaisen kaiken. Että siihen katsoen sitten kirjoittelemaan.

Päivitys 20.3. klo 20.45

Tämä ”nettietsivä” Mikko Parantainen käy mielellään keskustelua yksityisviestein. Hänen ainoa tarkoituksensa on provosoida ja julkaista sen jälkeen keskustelut useissa omissa ryhmissään. Hän on kuitenkin niin herkkä, että ei siedä oman tietämättömyytensä paljastumista. Kun kerroin Parantaisen ylläpitämässä fb-ryhmässä, että hänen jatkuvasti levittelemänsä Lieksan kaupunginhallituksen saama sähköposti on ihan julkista tavaraa ja ollut koko ajan netissä pöytäkirjan liitteenä, niin hän esti kommentoimiseni ryhmässä. Nettietsivän ryhmän nimi on kuvaavasti Demari vapaa Lieksa ryhmä. (Kirjoitusvirheet Parantaisen)

Kun huomautin asiasta yksityisviestillä, niin vain osa keskustelusta päätyi  ryhmään: parantainen 1 parantainen 2 Ei näin epätäydellista tiedonvälitystä voi sallia, joten laitan tähän Parantaisen unohtaman pätkän:

parantainen 1 ja 2

Tällainen sankari tämä jossain muualla päin maata asuva Lieksa-aktivisti on. Hänen aiemmasta viestittelystään ja kenties muista harrastuksistaan laitan vielä yhden otoksen:

mikkp parantainen 18.3.14

Kommentit
 1. 2

  sanoo

  Olen julkaissut myös maahanmuuttajien raiskaus ja lasten hyväksikäyttö tuomiopapereita. Eli luuletko että tuo auton rekisteritietojen julkaisu paljoa jännittää?

  • 2.1

   alexi sanoo

   Julkaisetko myös tietoja kaikkien muiden kansalaisten tuomioista ja jos et niin miksi et?
   Mikä on tämän tongiskelun motiivina, mitä hyötyä siitä on sinulle ja muille lieksalaisille?
   Mitä luulet, miltä itsestäsi tuntuisi jos sinun asioitasi joku alkaisi tonkia ja levittelisi sinusta juttuja pitkin kyliä ja nettiä?

  • 2.2

   keke sanoo

   Sä mikko olet sitten kyllä harvinaisen välkky jätkä!

  • 2.3

   sakutimonen sanoo

   Miksi julkaiset vain maahanmuttajien tuomiopapereita? Ovatko kotimaiset raiskaajat jotenkin suosiossasi?

 2. 4

  Taneli sanoo

  Kovin tämän Parantaisen profiili muistuttaa kansanedustaja Hakkaraista. Lie sama persoona 😉 tai ainakin idoli. Kikkeliskokkelis vaan….
  Persuvaltuutettu Muhonen vikkelänä siellä heiluu asiamiehenä. Silleenhän ne kaupungin asiat selviää 😉

  Voi persus sentään näitä keskenkasvusia!
  Onhan näillä vielä tämmönenkin:
  https://www.facebook.com/Lieksa.fi?skip_nax_wizard=true

  • 4.1

   monika sanoo

   Demari vapaa Lieksa ryhmä!? Yhdys sana virheistä päätellen Parantaisen perustama.

   • 4.1.1

    sakutimonen sanoo

    Parantainen siellä selittää tosille kunnallista päätöksentekoa, josta hänellä itsellään ei ole aavistustakaan. Eihän hän ole vielä edes ymmärtänyt kaupunginhallituksen ja valtuuston eroa.

 3. 5

  mikko para sanoo

  Se että Lieksassa on ylimitoitettu vuokra-asuntokanta,ei saa olla syy tähän järjettömään somalien haalimiseen Lieksaan. On todella lyhytnäköistä ajatella vain sitä kolmea vuotta minkä me ely-keskuksen kautta maksamme.kustannukset eivät katoa minnekkään vaan jäävät Lieksan harteille.siksi on järkevää olla rasittamatta Lieksan taloutta näillä hoidokeilla.
  kuten Lieksan papereista ilmenee,suurin osa on kielitaidottomia ja kouluttamattomia,ja kotoohjelma ei heitä saa tarttumaan Lieksan työelämään.
  puheet työvoimapulan paikkaamisesta on täyttä huuhaata,kun tutkii somaleiden työllistymistä.

 4. 6

  Seppo sanoo

  Miten kaupunki voi olla millään tasolla sisäänlämpiävä, kun siellä on entuudestaan satapäin työttömiä ja kielitaidottomia pakolaisia?
  Johonkin se raja jo kannattaa vetää.

  • 6.1

   Kaija sanoo

   Satapäin pakolaisia? Lieksassa on 2010 ollut 270 ulkomaalaistaustaista asukasta. Osa näistä varmaankin avioitunut paikkakuntalaisen kanssa, lapsia ja jotkut varmasti työssäkin. Ja kielitaitoisiakin taatusti jotkut. Satapäin on aika yliampuva ilmaus. Muuttotappioisen kaupungin, josta oma nuoriso lähtee pois, olisi syytä keksiä muita keinoja tilanteen korjaamiseen kuin nurkkakuntaisuus, ahdasmielisyys ja potentiaalisen työväestön häätäminen

 5. 7

  mikko para sanoo

  Liaksan pöytäkirjoista löytyy myös tuo lainaus, ja kannatta swot raportista lukea mitä ongelmia somalien kanssa on tällä hetkellä

  ” kaupunki on ilmoittanut useita kertoja eri viranomaisille Lieksan kaupungin voimakkaasti heikentyneistä mahdollisuuksista vastaanottaa lisää maahanmuuttajataustaista väestöä. Tämä tarkoittaa erityisesti pakolaisia, joiden kotouttamisen järjestäminen on heidän olojensa erilaisuuden, koulutustason tms. syystä tavallista vaativampaa.”

  Lieksan kaupunkin otti vastaan 1990-luvun puolisvälissä Bosnianpakolaisia, jotka olivat ns. kiintiöpakolaisia. Lieksan kaupunki ei ole sen jälkeen tehnyt eikä ole tarkoitus tehdä päätöksiä kiintiöpakolaisten ottamisesta

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:HE2JdD1Gze8J:webdynasty.pohjoiskarjala.net/Dynasty/Lieksa/kokous/20121141-8.PDF+&cd=3&hl=fi&ct=clnk&gl=fi

  • 8.1

   sakutimonen sanoo

   Ovatko kongolaiset alaikäiset pakolaiset mielestäsi jotenkin alempiarvoisia kuin syyrialaiset?

   • 8.1.1

    Mikko pa sanoo

    ei vaan lieksalla ei ole rahaa ottaa edes niitä kongolaisia vaikka hyvää tahtoa olisikin, somalit ovat jo sen leivän syöneet.

 6. 9

  Jukka Salmela sanoo

  Lieksan rekkaridekkarit, roskis kuittidyykkarit, sietäis jo hävetä. Laittakaa faktaa, tietoa esille, teette itsestänne valtakunnan pellejä. Mikäli se on suunnitelmissanne, onnistutte ja onneksi olkoon.

 7. 10

  Oscari sanoo

  Valitettavasti näyttää ja tuntuu siltä, että lieksalaisilla rekkarifobisteilla ym. ei ole kaikki putinit kremlissä. Sellaista on touhu kuin naapurissakin, eli täysin ymmärryksen yli menevää. Kiitos Sakulle asioiden esilletuomisestä, noi lLieksan putinistit ovat yleinen naurunaihe muualla Suomessa!

 8. 11

  Mikko pa sanoo

  Mikä tuolla Sakarilla on tuossa likemisen ymmärtämisessä?
  ” kaupunki on ilmoittanut useita kertoja eri viranomaisille Lieksan kaupungin voimakkaasti heikentyneistä mahdollisuuksista vastaanottaa lisää maahanmuuttajataustaista väestöä. Tämä tarkoittaa erityisesti pakolaisia, joiden kotouttamisen järjestäminen on heidän olojensa erilaisuuden, koulutustason tms. syystä tavallista vaativampaa.”

  Lieksan kaupunkin otti vastaan 1990-luvun puolisvälissä Bosnianpakolaisia, jotka olivat ns. kiintiöpakolaisia. Lieksan kaupunki ei ole sen jälkeen tehnyt eikä ole tarkoitus tehdä päätöksiä kiintiöpakolaisten ottamisesta

  Somaleita on tullut lieksaan niin paljon löysän rahan perässä että niitä ei tarvitese kaupunginhallituksen sinne erikseen hakea, lieksan tilinpäätös 2012 on erityistarkastuksessa, ja 2013 on erikoisynniissä, tilintarkastajat hakevat lisäpäiviä…

 9. 12

  Mikko pa sanoo

  ei vaan sinä Sakari väitit että että toissa päiväisessä Lieksan kokouksessa ei käsitelty tuikun asiaa,

  Timonen:
  ”Tavaa nyt tuo eilinen kh:n päätös ja kerro missä kohtaa siinä puhutaan Tuikusta tai syyrialaisista”

  Tämä blogi alkaa sanoilla ”Lieksan kaupunginhallitus päätti eilen olla ottamatta enintään yhdeksää alle 18-vuotiasta syyrialaista kiintiöpakolaista”

  17.3 lieksan pöytäkirjojen otsikko on perhekotituikun tilanne.

  Sakarin mielestä siis tuikun asiaa ei käsitelty kokouksessa?

  • 12.1

   sakutimonen sanoo

   Lue nyt tuo päätös ja kerro missä kohtaa siinä mainitaan Tuikku. Vihje: Sitä ei mainita. Sen sijaan päätettiin, että kiintiöpakolaisia ei oteta. On se kumma, että et osaa lukea selvää tekstiä. Ja nyt voit mennä vaikka tonkimaan roskapönttöjä, koska ei sinusta muuhun ole.

   • 12.1.1

    Mikko pa sanoo

    niin mikä sinulla on ongelma? Lieksa ei voi ottaa apua tarvitsevia koska Lieksaa on kohdannut somaliinvaasio.
    Lieksa on pullollaan turvapaikkaturisteja, rahat ei riitä oikeisiin pakolaisiin

 10. 13

  Mikko pa sanoo

  Tuikkuun ei voida ottaa alaikäisiä oikeita pakolaisia koskaniitä ei ollut tarjolla, ely-keskus tarjosi kongolaisia perheitä tilalle mutta niitä tuikkuun ei voi ottaa.,koska tuikulla ei ole sellaista sopimusta.(ely-keskus ei maksa lystiä)
  Lieksa linjasi jo 2012 että lieksan talous on jo kuralla somaleiden takia, niin oikeita pakolaisia ei voi ottaa. En ymmärrä mitä tämä Sakari ei ymmärrä?
  Ei kyse ole siitä että Lieksassa ei haluta auttaa pakolaisia , vaan siitä että somalit ovat syöneet kunnan talouden niin huonoksi että oikeita apua tarvitsevia pakolaisia ei ole varaa ottaa.

  • 13.1

   Joni Pelkonen sanoo

   Kuinka monta työtöntä siellä on vs. somalit? Lieksassa syntyneet työttömätkö eivät sitä taloutta ns. kuralle pistä?

   • 13.1.1

    Mikko pa sanoo

    somaleista on yksi ilmeisesti töissä kulttuuritulkkina, ei kovin vahva edustus veronmaksajina? ottavat kyllä ja osaavat pyytää

    • 13.1.1.1

     Joni Pelkonen sanoo

     Mistähän mahtaa johtua etten lainkaan luota tietoihisi somaleiden työpaikoista?

     • 13.1.1.1.1

      Mikko pa sanoo

      Ihan tilastona Lieksassa oli työttöminä tammikuussa 2014, 41 maahanmuuttajaa, lieksan omien julkaisujen koko porukasta 6 on töissä,tai toimenpiteessä. toimenpiteellä tarkoitetaan työvoimapoliittista tukitoimea.Se moniko noista kuudesta ”töissä” käyvistä ulkomaalaisista on somaleita ei ole selvinnyt?
      Lehtiin ja uutisiin asti on päässyt siis tämä kulttuuritulkki ja oulan tulkkaus palvelun pyörittämän iljankadun ryhmiksen ”työntekijä”
      Molemmat ovat vielä semmoisia virkoja mitä ei ilman somaleita olisi.

     • 13.1.1.1.2

      sakutimonen sanoo

      Hyvä. Kerropa meille vielä lieksalaisten työttömien kokonaismäärä ja kuinka moni heistä on jossain työvoimapoliittisessa toimenpiteessä. Näin saadaan vähän suhteellisuutta tuohon sinun somalipäähänpinttymääsi.

  • 13.2

   Joni Pelkonen sanoo

   Nopeasti löytyikin tieto: n. 1000 työtöntä. Melkoinen rahareikä kunnalle…

   • 13.2.1

    Jakke sanoo

    Kuinka monella normaalisti työssäkäyvällä ihmisellä on aikaa tonkia päivät pitkät roskiksia ja jäljitellä autojen entisiä omistajia? Siinähän se päivä menee mukavasti. Illalla ehtii vielä vähän salakaatamaan.

    • 13.2.1.1

     Joni Pelkonen sanoo

     Niinhän se taitaa olla. Työttömyydessä sinänsä ei ole mitään hävettävää sen enempää kuin pakolaisuudessakaan, mutta jos kerran on kiinnostunut kunnantaloudesta, aikansa voisi tosiaan käyttää yhteisten asioiden hoitamiseen ja esittää vaikka pari mojovaa ideaa olojen parantamiseksi.

     Tietty jos ideoita ei ole, voi syyttää kaikista ongelmistaan muita ja kuluttaa aikansa roskisten tonkimiseen ja lapsellisen naurettavaan naapurinkyttäämiseen ja vähemmistöjen vahtimiseen.

     Mitä vaan ettei vika ole omassa päässä?

     • 13.2.1.1.1

      Mikko pa sanoo

      ensimmäiseksi ajetaan lieksan Vuokratalojen ylikapaseteetti alas,vaikka kiinteistöjä myymällä ja huonokuntoisten asuntojen purkamisella..Sitten tunnustetaan että somaleista ei ole apua työvoimapulan paikkaamisessa ja lopetetaan holtiton rahanjako niille, ja estetään sitä kautta lisäkustannusten ja lisävahinkojen synty Lieksan taloudelle joka on jo kuralla.

      Joka toinen somali on jo pudonut sosiaalitoimen maksettavaksi.

     • 13.2.1.1.2

      Joni Pelkonen sanoo

      Keinosi korjata kuntatalous on siis kunnan omaisuuden myyminen – josta on hyötyä vain väliaikaisesti ja ongelmat jäävät – ja maahanmuuton rajoittaminen, kun jokainen näkee että päivänselvä todellinen ongelma on tuo 17 prosentin suurtyöttömyys? Vaikka ajaisit kaikki somalit ulos kunnasta työttömiä olisi edelleen valtavasti. Ei sinun eväilläsi mitään ongelmia korjata.

     • 13.2.1.1.3

      Joni Pelkonen sanoo

      Kuten jo mainitsin, nimim. Mikko P ei millään suostu näkemän vikaa siellä omassa päässä. Kyllä on helppoa tuo elämä kun kaikki ongelmat ovat muiden syytä.

 11. 14

  monika sanoo

  ”Syyrialaisia ei ollut edes tarjolla. Tilalle tarjottiin gongolaisia vaihdossa. ” Voi tätä myötähäpeän määrää.

  • 15.1

   sakutimonen sanoo

   Edistyt kovasti. Nyt löysit asiaa sosiaalilautakunnassa käsiteltäessä tehdyn vastaehdotuksen. Ehkä löydät vielä jonain päivänä myös sen kaupunginhallituksen pöytäkirjan, jonne tuokin vastaehdotus on kirjattu asian aiempana käsittelyvaiheena.

  • 16.1

   sakutimonen sanoo

   Kommenttien taso näkyy menevän entistä alemmaksi. Näin jyllää äly.

 12. 17

  Olli sanoo

  Todella kummallista huutelemista pikku kunnasta. En tajua miten edes kehtaa, kun puolet kaupungin rahoituksesta tulee valtiolta. Ja ne rahathan tulee mm pääkaupunkiseudulta. Mielestäni voitaisiin lopettaa näiden nurkkakuntalaisten tukeminen ja laittaa heidät toimeentulemaan omillaan (voisivat vaikka pyörtää päätöksen, kun ilmasta rahaa ei tulekkaan). Tunnen paljon enemmän yhtäläisyyttä avaramielisen afrikkalaisen kanssa, kun umpimielisen juntin kanssa.

  • 17.1

   Joni Pelkonen sanoo

   Nämä ovat niitä peräkammarin poikia jotka eivät uskaltaneet muuttaa sinne missä töitä olisi. Helppoa on elämä kun työkkäri- ja sossukorvaukset juoksevat ilman että tarvitsee mihinkään lähteä. Tokihan nämä ovat niitä samoja tyyppejä joiden mielestä elämä rajaseudulla on raskasta ja kurjaa ja etelässä taas juhlitaan.

   Sangen koomista että nämä köyhät ovat kateellisia vielä köyhemmille…

 13. 18

  sakutimonen sanoo

  Jouni Kempas-nimiselle henkilölle tiedoksi, että sinun törkykommenttisi meni roskiin ja niin menevät tästä lähtien kaikki kommenttisi ihan lukematta.

 14. 19

  Dust sanoo

  Kuinka noin tyhmiä ihmisiä voi olla olemassakaan? Sääliks käy.
  Timoselle tsemppiä taisteluun aivottomia tuulimyllyjä vastaan!

 15. 20

  Ei enää kumpaakaan sanoo

  Vielä parempi ehdotus, sidotaan noitten määrärahojen anto kokonaan otettavien pakolaisten määrään. Ette ota pakolaisia? No selvä, ette saa sitten muutakaan.