Alkulähde

Joku viisas on joskus sanonut, että totuus on mikä tahansa älyttömyys, minkä joku sattuu uskomaan.

Facebookin rasismin ja fasismin vastainen sivu Paljastettu 3 jakoi tänään kuvakaappauksen, jossa paljastettiin Pia Kauman innolla levittämän maahanmuuttajien lastenvaunuja koskevan urbaanitarinan synty tai ainakin kirjallinen alkulähde. Se oli Jussi Halla-ahon nykyistä Scriptaa edeltävä Vieraskirja 26.1.2006 ja kirjoittajana Halla-aho itse vastaamassa nimimerkki Embon viestiin: lastenvaunut 2006 j h-a vieraskirja

Kun nimimerkki Herja rohkenee epäillä tarinan paikkansapitävyyttä, niin Halla-aho vastaa:
En nyt muista, mistä sen kuulin. Mielestäni jostakin kunnioitettavasta tiedotusvälineestä. Kyllä kai jollakulla muullakin on tästä asiasta havainto?

Halla-aho kertoi jostain kuulemansa tarinan tai keksi sen itse. Ainakaan tähän päivään mennessä ei yksikään sosiaalityöntekijä tai edes Suomessa asuva somali ole kuullut vaunuiässä olevan lapsen hengen jäämisestä asumaan vaunuihin.

Halla-aho sanoi kuitenkin kuullensa sen ”jostain kunnioitettavasta tiedotusvälineestä”, mutta ei tietenkään täsmentänyt lähdettään. Keskustelu löytyy täältä ja valitettavasti sieltä löytyy paljon muutakin Halla-ahon opetuslasten ajatuksiin itämään jäänyttä ja nykyisin rumaa hedelmää kantavaa:

Kyllä kai ihmiset, niin mustat kuin valkoisetkin, tietävät intuitiivisesti, että mustat ovat keskimäärin vaarallisempia kuin valkoiset. Stressihormonien lisääntyminen kontaktitilanteissa on luonnollinen defenssi eikä mikään ennakkoluulo.

Lastenvaunutarina on siis lähtenyt Vieraskirjasta liikkeelle ja kulkenut suusta suuhun yli kahdeksan vuotta ilman että kukaan on tiennyt sen alkuperää. Urbaanitarinoiden alkuperää ei yleensäkään tiedetä, vaan leviämiseen riittää tarinan kutkuttavuus ja kiihottavuus.

Tässä tapauksessa tarina oli inhottava ja osui otolliseen maaperään. Legenda levisi luettuna ja suusta suuhun levitettynä, kunnes siitä muodostui totuus uskomaan halukkaille. Siitä muodostui niin suuri totuus, että jopa Espoon valtuuston kokoomusryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Kauma käytti sitä tukien leikkauspyrkimystensä todisteena.

Halla-aho kirjoitteli Vieraskirjaansa vuosikausia ja pääsi vihreälle oksalle narrattaviensa äänillä. Tuskinpa häneltä liikenee Brysselissä montakaan ajatusta vaikkapa lieksalaisille äänestäjilleen, joita kävi viime talvena manipuloimassa.

Mutta ei se mitään, Lieksassa ainakin tiedetään maahanmuuttajien saavan tuliterät lastenvaunut joka lapselle. Milloin saamme poliitikon, joka vakavalla naamalla kertoo tarinaa haamuliftarista, ryömivästä maksasta tai pakastetusta isoäidistä?

Tässä on muuten se Halla-ahon tarkoittama luotettavan tiedotusvälineen juttu. Siinä ei puhuta mitään somaleista eikä uskonnosta.

alkulähde

Kommentit
 1. 1

  Joni Pelkonen sanoo

  Halla-aho on siis joko jo kahdeksan vuotta elänyt fantasia aailmassa tajuamatta itsekään eroa todellisuuden ja mielikuvituksensa välillä, tai hän ei ole ikinä ollutkaan mikään ”maahanmuuttokriittinen” tai ”huolestunut kansalainen” vaan ihminen kaikkein vastenmielisintä tyyppiä, itsekeksimiään rasistisia valheita tarkoituksella levittävä rasisti.

 2. 2

  Riinamari Lahtinen sanoo

  Ei voi olla totta. Hävettää olla suomalainen jos osa meistä kehtaa tollaselle pölvästille äänensä antaa. Mutta säästetään vaan koulutuksesta. Saatana.

 3. 3

  Lumien Kuula sanoo

  No, kun säästetään myös synnytyssairaaloissa ja karsitaan niiden määrä muutamaan, niin kuin näyttää tendenssinä olevan, ei tarvitse kohta suomalaisten eikä maahanmuuttajien huolehtia lastenvaunujen hankkimisesta. Lapsikuolleisuus kun saadaan aimo nousuun niin säästetäänpä siinäkin.

 4. 4

  LL sanoo

  Alkulähteillä ollaan. Meillä näitä kansanedustajia riittää.

  Tässä Alkulähde somessa kiertäneelle Tatutarinalle. Se löytyy kansanedustaja Osmo Soininvaaran blogista. Siellä kirjoitteli nimimerkki – mahdollisesti Soininvaaran itse keksimä – ja hahmo ”az” vuonna 2011.

  http://www.soininvaara.fi/2011/06/27/onko-satasen-korotus-huijausta/

  Tässä joitain pätkiä tämän salaperäisen ”azin” ajatuksista ja työttömien tilanteista.

  ”Tässä hallitsevassa käsityksessä tukien varassa elävä on viranomaismielivallan tahdoton ja avuton uhri, joka yrityksistään riippumatta joutuu elämään äärimmäisessä köyhyydessä ja turvautumaan leipäjonoihin. Tämä hallitseva mielikuva ei pidä paikkaansa. Tukien varassa elävien merkittävä ongelma ei ole suora materiaalinen köyhyys. Tässä mielessä suomalaisessa yhteiskunnassa ei ole köyhyyttä.”
  ”Tiedän tämän, koska olen ollut erilaisten tukien varassa koko aikuisikäni. Useammalla paikkakunnalla, useiden erilaisten virkamiesten ja -naisten kanssa tekemisissä. Kun siten totean, että tuet ovat ylimitoitettuja ja niitä pitäisi leikata, tarkoitan myös itseäni. Olen elänyt vuosia 60:een tai 80:een %:iin leikatulla toimeentulotuen perusosalla. Edelliset neljä vuotta Helsingissä kylläkin 100 %:lla. En ole ikinä halunnut väitellä tukien suuruudesta, vaikka olen lukenut ja tiedän kyllä niitä koskevat lakipykälät. Ne löytää, lukee ja sisäistää helposti internetistä, jos on vähäistäkään kiinnostusta omaan tilanteeseensa.”
  ”Lisäksi on mahdollista hakea erilaisia harkinnanvaraisia tukia. Niitä saa mitä ihmeellisimpiin kuluihin. Jos haluaa pyytää, niin junalipuista, huokeisiin huonekaluihin ja kodinkoneisiin ja jopa kohtuulliseen kännykkälaskuun voi pyytää tukea. Tältä virkailijalta olisin voinut nämä kaikki tällaiset kulut maksattaa.”
  ” Ihminen syö ravitsevasti reilulla sadalla eurolla kuukaudessa, jos näkee hieman vaivaa ostostensa valikoimisessa ja valmistaa itse raaka-aineista alkaen. Se ei vaadi mahdottomia, jos oma elämänkontrolli ei ole eksyksissä.”

  Jopa tuo väite, että harkinnanvaraisia tukia saa ”mitä ihmeellismpiin kuluihin jos vain haluaa pyytää” on kyllä vain huonon mielikuvituksen tuotetta eikä totta.

  Lukekaa itse linkin takaa lisää. Tästä kokoomuksen nuoriso-osasto sai idiksen Sossu-Tatuun, joka elelee todella leveästi sossun rahoilla. Netti on hyvä väline levittää satuja ja tarinoita, ihmiset ovat herkkäuskoisia. Luulo ei kuitenkaan ole tiedon väärtti.

  • 4.1

   Saku Timonen sanoo

   Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että az on ilman muuta keksitty hahmo. Sitä en osaa sanoa kuka hänet on keksinyt.

 5. 6

  Rannikkolaivuri sanoo

  Eipäs nyt kiihotuta tästä ”paljastuksesta”. Tuulesta temmattua #VMP

  • 6.1

   Saku Timonen sanoo

   Mikä on tuulesta temmattua? Eikö Halla-aho muka kertonut tuota juorua Vieraskirjassa tammikuussa 2006?

  • 6.2

   Mikki sanoo

   Vahvasti argumentoitu! Mutta harkitaanpa kuitenkin tällaista vaihtoehtoa: jos joku esittää asian faktana, ja tarjoaa selvät viitteet lähteeseen, se, että joku muu pamahtaa paikalle sanomaan ilman minkäänlaisia todisteita tai perusteluja, että väite on valhe, se ei itse asiassa ole lausunto, jota kenenkään pitäisi tai varsinkaan kannattaisi ottaa huomioon. Ei se ole mikään mielipidekysymys, ei vaikka kuinka lataisi perään kiukkuiset #VMP:t.

   Tietty jos oma keskustelukulttuuri on semmoinen, että on ihan sama, miten asiat oikeasti ovat, koska vain oman porukan uskomuksilla on mitään väliä, tällä taktiikalla pääsee varmaan pitkälle. Toisaalta vähän hölmönkin pitäisi tajuta, ettei se toimi sen oman porukan ulkopuolella.

   Olen myös vähän häkeltynyt siitä, että ilmeisesti ironiantajusi on niin heikolla pohjalla, ettet näe mitään huvittavaa siinä, että ampaiset paikalle ilman minkäänlaisia perusteita esittämään syytteitä siitä, että väite on tuulesta temmattu. Mutta hyvin sä vedät, en mä sitä sano.

 6. 7

  Jermu Randonen sanoo

  ”Tästä kokoomuksen nuoriso-osasto sai idiksen Sossu-Tatuun, joka elelee todella leveästi sossun rahoilla.”
  Jaa-a, siis tämä sossu-Tatuhan oli joku oikeasti Tatu-niminen Hgin kantakaupungissa, muistaakseni Punavuoressa asuva sosiaalituilla elävä tyyppi. Oli lehtijutussa joskus 2013 vai olisiko ollut peräti telkkarihaastattelussa. Että sinänsä. Löytyisikö Googlella?

  • 7.1

   töytön sanoo

   Olipa joo. Muistaakseni ilmoitti kannattavansa kokoomusta ja kannatti myös osallistavaa sosiaaliturvaa.

   • 7.1.1

    LL sanoo

    Jos tämä Tatu ihan itse olisi kertonut omasta elämästään niin olisihan se uskottavampaa.

    On se kyllä aika kummallinen juttu ettei sieltä googlesta löydy se tieto, että opiskelijapojat kertoivat keksineensä sen. Että joo, myönnämme, tarinassa on kyllä virheitä. Nimittäin he myönsivät sen, siitä iso kiitos.

    En tiedä kuka oli Osmo Soininvaaran blogilla tarinoinut ”az” johon viittasin tuolla aiemmin. Mutta hyvin siihen tarinaan tarttuivat oikeistovihreät, ja jos näkee vaivaa ja lukee sen keskustelun niin … no, jätän fiksuna iihmisenä sanomatta sen.

 7. 8

  sanoo

  Itseäni ”auttoi” kovasti kun ”tajusin”, että Halla-aholla on paljon selviä autistisia piirteitä. Tämä ei tarkoita, että autistit ovat huonompia ihmisiä, rasisteja tms.. Hän ”uskoo älyyn” (Scriptasta: ”Tämä sivusto kuitenkin syntyi aikanaan kanavaksi, jolla voin purkaa maailmassa liikkeellä olevien ajatusvirheiden ja hölmöyden ärsyttämää mieltäni.”), on kiinnostunut maailman ymmärtämisestä, mutta tekee jatkuvasti vääriä johtopäätöksiä pikkuseikoista (jotka sopivat hänen maailmankuvaansa, kuten meillä muillakin tapahtuu) ja lukkiutuu niihin mustavalkoisesti.

  Hänellä on ongelmia tunteiden kanssa, ei ymmärrä ihmisarvon olemassaoloa tai määritelmää (koska jos kaikilla ihmisillä on yhtäläinen ihmisarvo, ei se voi olla arvo, koska arvo tarkoittaa eroa tms.), suuttuu kun hänestä julkaistaan punaposkinen kuva (ilmeisesti ei halua näyttää tai myöntää punastuvansa) jne.

  Tähän maailmankuvaan on ilmeisesti jo teinivuosina tullut ajatus ”erilaiset ihmiset aiheuttavat ongelmia” eli ”maahanmuuttajat ovat ongelma”. Sen jälkeen elämä on paljon yksinkertaisempaa, kun ongelmat johtuvat muista – jotka ovat jopa tunnistettavissa!

  Minusta on siis ihan ymmärrettävää, että maailmassa on erilaisia, myös autistisiksi luokiteltavia ihmisiä. En pidä tai ole pitämättä ihmisistä silläkään perusteella. On myös ymmärrettävää, että mustavalkoinen, ”ongelmat johtuvat maahanmuutosta” -maailmankuva kerää kannatusta nettikirjoituksilla, tuo aseman puolueessa, kerää ääniä kunnallisvaaleissa, kerää ääniä eduskuntavaaleissa ja kerää ääniä Euroopan parlamenttivaaleissa. Monista ihmisistä Halla-aho puhuu asiaa, yksinkertaistaminen ja ongelmien vierittäminen muiden niskaan tunnetusti toimii – mitään erityistä totuutta ei jutuissa silloin tarvitse olla.

  Olen kuitenkin huolestunut siitä, että tässä meidän demokratiassamme oikeasti valitaan päättäjien joukkoon ihmisiä, joilla on tuollaiset maailmankuvat. Minusta näistä ajattelutavoista ja perusarvoista tulisi keskustella enemmän. Jos sen jälkeen ihmiset haluavat äänestää yhteiskunnan johtoon ihmisiä, jotka eivät esim. katso (YK:n IO-julistuksen ja Suomen perustuslain mukaista) yhtäläistä ihmisarvoa olevan olemassa, niin sitten sille ei mitään voi, mutta nyt tämä menee läpi ”maahanmuuttokriittisyytenä” jne.

  Sen vuoksi minusta on hyvä, että näitä taustoja kaivellaan. Tänne voisi ottaa esille myös ne Facebookin puolella esille tulleet lähteet, mielipidekirjoitukset Hesarista ja Ilta-Sanomista vuosilta 1998 ja 2006. Näitä on todellakin ollut ja tulee olemaan, yhteiskunta ei ole koskaan valmis, mutta me voimme tehdä oman osuutemme yhteisen hyvän eteen. 🙂

 8. 9

  Rauli B sanoo

  ”Facebookin rasismin ja fasismin vastainen sivu Paljastettu 3 jakoi tänään kuvakaappauksen, jossa paljastettiin Pia Kauman innolla levittämän maahanmuuttajien lastenvaunuja koskevan urbaanitarinan synty tai ainakin kirjallinen alkulähde.

  Se oli Jussi Halla-ahon nykyistä Scriptaa edeltävä Vieraskirja 26.1.2006 ja kirjoittajana Halla-aho itse vastaamassa nimimerkki Embon viestiin:”

  Siis, luinko oikein – täällä pidetään Halla-ahon kommenttia vuodelta 2006 Pia Kauam tietojen alkulähteenä? Tämä on ehkä absurdeinta mitä olen kuullut.

  Ymmärrän, että Halla-aho on joillekin pakkomielle, mutta jotain rajaa nyt sentään.

  • 9.1

   Saku Timonen sanoo

   Olet varmaan joskus pienenä leikkinyt rikkinäistä puhelinta. Tämä on sama asia, mutta tositilanteessa. Jussi Halla-aho kirjoitti kiistatta saman asian vieraskirjaansa ja Halla-ahon sanoja ovat hänen opetuslapsensa toistelleet kaikkialla ja ne ovat levitessään muuttuneet urbaanitarinaksi. Vai väitätkö, että Halla-aho ei vuonna 2006 kirjoittanutkaan asiasta?

   • 9.1.1

    Rauli B sanoo

    No, ensinnäkin Halla-aho ei voi olla tämän alkulähde, koska hän viittaa lehtikirjoitukseen, joka lienee tämä: https://archive.today/zy37v/a29b971845e19df31539eb5e45e1026c2e67add5.png

    Toisekseen, Halla-aho antoi Hesarin haastattelussa tietoja/tietolähteitä, mitkä saattaisivat olla myös Pia Kauman tietojen taustalla (olettaisin näin, en toki tiedä).

    Kolmanneksi, jos tämä 2006:n juttu olisi jotenkin ”urbaani legenda”, luulisi että se olisi yleisemmin tiedossa. En minä siitä tiennyt mitään, eikä se tullut ilmi kuin vasta nyt.

    Hyvin, hyvin kaukaa haettu siis.

    • 9.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Tuossa mainittu yksi ainoa tapaus (jota ei ole missään todeksi näytetty ja aika outoa olisi, jos joku sosiaalijohtaja oikeasti tuollaista asiakkaista puhuisi) saattaa hyvin olla tarinan alkulähde. Siinä tapauksessa Halla-aho höysti tarinaa vaunuihin somalien uskonnon mukaan asumaan jäävällä lapsen hengellä ja uusi urbaanitarina oli syntynyt. Juuri näinhän rikkinäinen puhelin toimii.

    • 9.1.2.1

     Saku Timonen sanoo

     Niinpä näkyy olevan. Halla-aho jatkaa sinnikkäästi urbaanilegendan toistamista ja vetoaa Kauaman tavoin saamaansa palautteeseen, jota ei kuitenkaan yksilöi muuten kuin vetoamalla taas siihen epämääräiseen ”yhteyttä ottaneeseen sosiaalityöntekijään”. Uskomattoman huonosti tuntuvat sosiaalityöntekijät ymmärtävän ehdottoman vaitiolovelvollisuutensa. Todennäköisempi vaihteoehto on, että näihin lörpöttelijöihin on turvallista vedota, koska kukaan heistä ei koskaan tule julkisuuteen. Heidät voi siis ihan helposti keksiä.

     • 9.1.2.1.1

      Rauli B sanoo

      Jos olet sitä mieltä, että Halla-aho valehtelee, niin sitten en voi auttaa. Minusta se ei näyttänyt valehtelulta.

      ”Siinä tapauksessa Halla-aho höysti tarinaa vaunuihin somalien uskonnon mukaan asumaan jäävällä lapsen hengellä ja uusi urbaanitarina oli syntynyt.”

      ”Vaunun henki”-tokaisun alkuperä on jäänyt tällä haavaa epäselväksi, mutta mistään vaunun hengestä ei ole nyt Kauman tapauksessa edes puhuttu. Ei sellaista urbaania legendaa ole edes olemassa.

     • 9.1.2.1.2

      Saku Timonen sanoo

      Kauma ei puhunut varsinaisesti vaunuun jäävästä hengestä, mutta sanoi joidenkin pakolaisryhmien uskonnon edellyttävän jokaiselle lapselle uusia vaunuja. Kauma siis puhui samaan suuntaan kuin Halla-aho.

     • 9.1.2.1.3

      Rauli B sanoo

      Taisi sanoa, että tyttö- ja poikavauvat eivät voi olla samoissa vaunuissa… siinä on iso(hko) ero vaunuun jäävään henkeen, kun kyse on sukupuolesta.

      Kauma ei ole kertonut tietojansa, mutta jos joku kuvittelee, että tämä perustuu johonkin Halla-ahon vuonna 2006 kirjoittamaan yhden virkkeen pituiseen vieraskirjakommenttiin vaunun hengestä, niin …. ei voi kuin ihmetellä.

     • 9.1.2.1.4

      Saku Timonen sanoo

      Rikkinäinen puhelin. Tarinan yksityiskohdat muuttuvat, mutta perustarina on sama.

     • 9.1.2.1.5

      Rauli B sanoo

      Ei mitään järkeä tässä päätelmässä. Kuvittele nyt vähän Kaumankin kannalta, kuka lähtee julkisesti tällaisen huhun perusteella tekemään mitään lausuntoja.

     • 9.1.2.1.6

      Saku Timonen sanoo

      Kauma lähti. Hän sanoi kuulleensa kaikenlaista toreilla ja saaneensa sähköposteja. Hänelle siis toistettiin tätä samaa tarinaa. Niin lähtevät myös kaikki ne, jotka jatkavat tarinan levittämistä, koska se sopii heidän ennekkoasenteisiinsa. Ja nyt voit sinä häipyä jankuttamasta.

     • 9.1.2.1.7

      Rauli B sanoo

      Mistä sinä tiedät mitä hänelle on kerrottu?

      Vedät johtopäätöksen, että kaikki lähti tuosta vieraskirjakommentista, mikä on absurdia.

     • 9.1.2.1.8

      Saku Timonen sanoo

      Hän on selvästi kuullut saman tarinan, jota toistellaan jatkuvasti eri yhteyksissä. Ja koska sinä et usko puhetta, niin sinulla ei ole enää asiaa blogiini jankuttamaan. Hyvästi. Mene lukemaan Scriptaa.

 9. 10

  Ari K sanoo

  Kaumalla menee muutenkin aika lujaa http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/64371-kansanedustaja-vertaa-sahkomagneettista-sateilya-asbestiin

  ”Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) haluaa hallituksen selvittävän ”kaiken sähkömagneettisen säteilyn” vaikutukset ihmisten terveyteen.

  Kauman huoli on sähköyliherkissä ihmisissä, jotka kokevat saavansa sähköstä allergiaan viittaavia reaktioita.

  – Langaton tiedonsiirto ja kehittyvät teknologiat ovat jo lisänneet erilaiselle säteilyllä altistumista entisestään. Silti erilaisen säteilyn pitkäaikaisia terveysvaikutuksia on tähän mennessä tutkittu melko vähän, eikä asiasta ole riittävään tutkimustietoon perustuvia ohjeita, Kauma kommentoi kysymystään.”

 10. 11

  Keijo kuusi sanoo

  Rikkinäinen radiopuhelin varmaan oli kyseessä tuolla espoossa ku pyydettiin kunnanvaltuustossa kulu-selvitystä mamuista mut tyrmättiin heti kättelyssä… jännä juttu…