Vapaaehtoisesti vai pakolla?

Vähän väliä meille kerrotaan, että kuntouttava työtoiminta ei ole palkatonta orjatyötä, vaan erinomainen keino parantaa syrjäytymisvaarassa olevien työelämävalmiuksia. Kuntouttavan työtoiminnan avulla he saavat uutta potkua elämäänsä ja heille aukeaa ihan uusi ura työmarkkinoilla. Lisäksi julistetaan kuntouttavaan työtoimintaan osallistumisen olevan täysin vapaaehtoista. Ketään siihen ei pakoteta, vaan asioista sovitaan yksissä tuumin TE-toimiston, kunnan ja työttömän kesken.

Jonkin verran asiaa tuntevien puheissa vilahtelevat sanat aktivointisuunnitelma ja työllistymissuunnitelma antamassa sellaisen kuvan, että puhuja olisi selvillä asioista.

Mitenkäs tämän terminologian ja täydellisen vapaaehtoisuuden kanssa oikein on? Katsotaanpa lakikirjasta.

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 3 §:n mukaan kuntouttava työtoiminta koskee työtöntä, joka on saanut työmarkkinatukea 500 päivää tai ansioidonnaisen kauden jälkeen 180 päivää tai jonka pääasiallinen elatus on muodostunut toimeentulotuesta viimeiset 12 kuukautta. Tämä koskee 25 vuotta täyttäneitä, nuoremmilla määräajat ovat lyhemmät.

Lain 5 §:n mukaan näiden määräaikojen täyttyessä on työttömälle laadittava aktivointisuunnitelma. Kuntoutuksen tarvetta siis ei tarvitse olla, vaan pelkkä työttömyys riittää. Lain 8 §:n 4 momentin mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeessa olevaa ei edes saa määrätä kuntouttavaan työtoimintaan, vaan hänet on ohjattava tarvitsemiensa palvelujen pariin.

Lain 5 §:n mukaan aktivointisuunnitelman laatimisen edellytys on, että työttömälle on laadittu julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 2 luvun 6 §:n mukainen työllistymissuunnitelma. Se on laadittu jokaiselle työnhakijalle jo ensimmäisen ilmoittautumisen yhteydessä ja se päivitetään jokaisen ilmoittautumisen yhteydessä. Jos työnhakija ei ole tarkkana, niin sinne ilmestyy jossain vaiheessa ihan varmasti kuntouttava työtoiminta yhtenä vaihtoehtona.

Palataanpa aktivointisuunitelmaan, josta kuntouttava työtoiminta siis aina alkaa. Lain 8 §:n 3 momentin mukaan TE-toimisto yksin arvioi aktivointisuunnitelmaa laadittaessa mahdollisuudet tarjota työnhakijalle työtä seuraavan kolmen kuukauden aikana. Jos työtä ei todennäköisesti pystytä tarjoamaan, niin suunnitelmaan on pakko ottaa kuntouttava työtoiminta.

Työllistymissuunnitelmaan on siis suunnilleen kysymättä merkitty kuntouttava työtoiminta. Kun työttömyys on jatkunut riittävän kauan, laaditaan aktivointisuunnitelma. Jos ja kun työtä ei voida lähiaikoina tarjota, niin kuntouttava työtoiminta on pakko ottaa aktivointisuunnitelmaan. Missä kohtaa tässä tulee kuvaan se mainostettu täydellinen vapaaehtoisuus?

Vastaus on, että ei missään. Jos työnhakija haluaa kokeilla sitä omaa vapaata tahtoaan, niin yrittäköönpä kieltäytyä kuntouttavasta työtoiminnasta. Se tietää työmarkkinatuen menetystä ja joutumista toimeentulotuelle. Sitä alennetaan 20 % kieltäytymisen takia ja jos kieltäytyminen toistuu, niin alennus on 40 %.

Puheet täydellisestä vapaaehtoisuudesta ovat hölynpölyä ja kertovat siitä, että puhuja ei tunne lakia. Tai sitten siitä, että halutaan maalata todellisuutta ruusuisempi kuva.

Kommentit
 1. 1

  Anssi Lähde sanoo

  Kauman ja kamujensa ehdotukset etenevät oudossa järjestyksessä kun ottaa huomioon, että kyse on lainsäätäjistä. Suomen perustuslain 19 §:ssä puhutaan oikeudesta perustoimeentuloon työttömyyden perusteella. Ei siinä sanota mitään osallistamisesta tai pakottamisesta. Ensin pitäisi siis muuttaa perustuslaki, jonka pohjalla on käsitys siitä, että jokaisella on ihmisyytensä perusteella oikeus välttämättömään toimeentuloon. Kaikkien on syötävä.

  Edellä mainittuun liittyy kiinteästi toimeentulotukilaki, jonka mukaisesti viimesijaista toimeentuloturvaa voidaan alentaa mutta ei poistaa kokonaan. Huolimatta siitä mitä ihminen teki tai miltä näytti. Meillä on siis jo olemassa eräänlainen perustulomalli. Kaikille pitää maksaa jotakin mutta ikuinen kiista on siitä, että millä nimellä tuota etuutta nimitetään. Syyperusteinen sosiaaliturva , jota KELA kohta kokonaisuudessaan hallinnoi, on viidakko, jota ei enää edes yritetä yksinkertaistaa. Se muutaman satasen kuukausittainen perustulo puristuu köyhimpien tilille aina uskomattoman byrokratian, politikoinnin ja moralisoinnin saattelemana. Vuosikymmenestä toiseen – ja siitä syystä, että nälkään tappaminen olisi perustuslain vastaista.

  Muutamien edellisten kommentoijien kanssa olen samaa mieltä siitä, että ”aktivointi-innostus” ei ole puhtaasti oikeisto – vasemmisto-kysymys. Millään puolueella ei ole kanttia kyseenalaistaa niin hienoa asiaa kuin työttömän osallistaminen tai kuntouttaminen. Ovat ne sen verran hienoja sanoja.

 2. 2

  J-P sanoo

  Käsittääkseni uutta järjestelmää pilotoitaessa toimintaan osallistuminen on vapaaehtoisempaa kuin se lopuksi tulee olemaan. Ehkä tämä aiheuttaa väärinkäsityksiä?

  Ja tokihan kannattaa keskittyä siihen, millainen järjestelmä tulee tulevaisudessa olemaan.

 3. 3

  Matelot sanoo

  Jospa kaikki työttömät järjestäytyisivät ja palkattais lakimies( tai ehkä työtön
  kuntoutettava lakimies, vielä parempi, olis henk.koht. intressejä) selvittämään
  tätä perustuslaillista ongelmaa.

 4. 4

  Vain ihminen (mutta mitä se on?) sanoo

  Olen aina kieltäytynyt kaikesta työtoiminnasta josta ei makseta minkäänlaista palkkaa. Eivät ole vielä tulleet aseella uhaten hakemaan, siinä mielessä voidaan sanoa ettei se ole pakollista. Nälkä on kyllä ollut eikä tässä voi ihmisarvoisesta elämästä puhua. Suostuisin kyllä vasemmalta oikealle ja kaiken siltä väliltä riistäjien vaatimuksiin mikäli työkykyä olisi jäljellä. Sen laita on kohdallani aina ollut niin ja näin, pian 9 vuotta kestänyt karenssi ja viimesijaisen köyhäinavun alennukset ovat olleet omiaan tuhoamaan sen rippeetkin.

  Jotenkin tässä on silti pärjättävä, joessa on katiska ja rannalla kasvaa nokkosia. Niillä on taas menty, viimesijaisena pula-apuna metsästä voi sulatella petäjäistä nuotiolla ensi talvena koska herrasväki vei sadon ja sosialisti yrittää tappaa nälkään.

 5. 5

  killjoy sanoo

  Meikäläisellä on takana jo yli 1010 päivää työttömyyttä, eikä vielä ole pakotettu tekemään mitään aktivointisuunnitelmaa. TE-toimiston kanssa ollaan sovittu hyvässä yhteisymmärryksessä, että haen omatoimisesti ja aktiivisesti työtä.

  En tiedä minkä takia olen ollut näin onnekas, mutta ainakaan täällä Turussa ei kaikkia pitkäaikaistyöttömiä pakoteta ”orjatyöhön” karenssin uhalla.

  • 5.1

   LL sanoo

   Työnhakusuunnitelman olet varmasti tehnyt, koska muuten ei työttömyysetuutta saa eikä muitakaan tukia. Se kyllä tarkistetaan, kun aikaa kuluu riittävän pitkään. Myös Turussa.

   • 5.1.1

    killjoy sanoo

    Tietenkin olen tehnyt työnhakusuunnitelman. Suunnitelmaa on myös päivitetty vähintään kerran vuodessa.

    Pointtini oli, että minua ei koskaan ole pakotettu tällaiseen kuntouttavaan työtoimintaan. Aikoinaan sitä suositeltiin minulle, mutta ilmoitin etten ole siitä kiinnostunut.

    Mietin vain, että millä perusteilla TE-toimiston väki päättää keitä aktivoidaan ja keitä ei. Se kun on fakta, että kaikkia ei pakoteta näihin ”orjatöihin”.

    • 5.1.1.1

     Vain ihminen (sitähän se on) sanoo

     Voi vähän kestää mutta sieltä tulee ihan varmasti vielä sellainen että nyt on mentävä johonkin eetee-keskuksen hyvän veljen säätiön koulutuskeskukseen matkalle ei-mihinkään, siellä sitten toinen hyvä veli käärii rahaa turhasta työstä jonkun konsultin ominaisuudessa. Koulutukseen liittyy työkokeilu ja sen jälkeen saat kokeilla lisää, vuodesta toiseen. Jos sen jotenkin tyrit niin viimeistään sitten tulee se kuntouttava ilmaistyötoiminta.

     • 5.1.1.1.1

      killjoy sanoo

      OK. Turussa on kyllä käsittääkseni mielummin maksettu näitä sakkomaksuja, kuin tempputyöllistetty.

      Jään mielenkiinnolla odottamaan tuoko vuosi 2015 tähän mitään muutosta.

 6. 6

  Kirsti Hartikainen sanoo

  Onkohan turkisala tulossa 9e:n työllistämistalkoisiin mukaan ? Parillekin poikani kavereista on tullut Duurista kutsu tulla tutustumaan turkisalaan. Tarkoitus työllistää ihmisiä ensi vuoden puolelle.
  Miksi kutsu pitkäaikaistyöttömille ?

 7. 7

  Narisija sanoo

  Eipä ole tullut kutsua tekemään työnhakusuunnitelmaa, vaikka olen ollut reilun puoli vuotta työtön. TE-keskukselta soitettiin ja käskettiin lähettämään tarvittavat paperit, jonka jälkeen työmarkkinatukipäätös tuli.

  • 7.1

   LL sanoo

   Missäs kunnassa noin nopeaa toimintaa on?
   Muualla Suomessa saa kiikuttaa kaikki todistuksensa ja muut paprut henk.kohti. TE-toimistoon kun ilmoittautuu työnhakijaksi. Työnhakusuunnitelma tehdään samalla.

   TE-toimiston lausuntoa on saanut parhaimillaan odotella jopa 8 viikkoa, ja se menee sitten eteenpäin, toiseen organisaatioon. Työmarkkinatukipäätös tulee Kelalta, ansisidonnainen työttömyyskassalta, jonkun ajan kuluttua. Niitä odotellessa moni joutuu lainailemaan rahaa menoihinsa.

   Näiden hallintopalatsien pyörittämiseen menee aivan mahdottomasti rahaa, moninverroin enemmän kuin mitä minimiturvaa saavat yhteensä.

   Perustulo tulisi paljon halvemmaksi.

   • 7.1.1

    Narisija sanoo

    Minä marssin TE-keskukseen ilmoittautumaan työttömäksi, mutta eihän se onnistunut. Ilmoittautuminen piti hoitaa netissä pankkitunnuksilla. Sitten TE:stä soitettiin muutaman viikon päästä ja päätös tuli muistaakseni muutaman viikon päästä soitosta. Jonka jälkeen pääsi hakemaan asumistukea, jota tuli parin kuukauden edestä kerrallaan ja kolmannen kuukauden tuki jo seuraavalla viikolla. Mutta muuten TE:stä ei ole tullut mitään yhteydenottoa työnhakusuunnitelman tekemiseksi. En tiedä onko sillä osuutta asiaan, että jouduin jättäytymään työttömäksi sairauden takia kesken opintojen.

    • 7.1.1.1

     Narisija sanoo

     Pakkakunta Jyväskylä. Kun opiskelin paikallisessa Avoimessa yliopistossa ja olin työtön, piti saada työvoimatoimistolta lupa opiskella. Opinnot oli toteutettu monimuoto-opiskeluna niin, että myös muita opintoja ja töitä tekevätkin voivat osallistua. Eli opinnot olivat iltaisin ja/tai viikonloppuisin. Opinnot etenivät paremmin sitten, kun olin töissä, koska ei tarvinnut miettiä tuleeko liikaa opintopisteitä.

     • 7.1.1.1.1

      Matelot sanoo

      Kun itse hain ja pääsinkin ulkomaankaupan logistiikan kursseille(2 lukukautta, iltaopiskeluna), rehellisyyden puuskassa ilmoitin siitä TE-toimistoon. Vastaus oli tyly: ”Voit mennä, mutta rahaa et tule saamaan mistään”.
      Olisi pitänyt olla hiljaa, suorittaa kurssi ja ottaa vastaan sanktiot, nehän olisi voinut julkistaa.
      Täytyy kyllä kertoa, ensimmäinen virkailija, jonka kanssa keskustelin oli tätä mieltä: ”Pidät suus kiinni ja menet”. Hän olikin aikaisemmin työskennellyt merivälityksessä ja olin ollut hänen asiakkaanaan.
      Näin vuonna 2008.

 8. 8

  Marko sanoo

  Vetosin itse perustuslakiin, vaan kuinkas sitten kävikään. Mitäpä virkaa sillä perustuslailla on, jos sitä ei noudateta.

 9. 9

  Ville sanoo

  Tämä asia ilmaistyöstä pitäisi riittauttaa oikeusasteella. Jos siitä pidetään riittävän kovaa ääntä, mitä nyt on ainakin aloitettu pitämään, niin uskon, että joku lakimies voi tarttua siihen ihan ilmaiseksi.

  Te-keskus käyttää karenssin uhkaa törkeästi hyväkseen alistamalla työttömän hyväksymään tälläiseen menemisen. Homman pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen ja varmasti löytyy niitäkin, jotka mielellään menevät harjoittelemaan, mutta myös niillä pitäisi olla oikeus kieltäytyä ilman karenssin uhkaa.

 10. 10

  keke sanoo

  ”Homman pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen ja varmasti löytyy niitäkin, jotka mielellään menevät harjoittelemaan, mutta myös niillä pitäisi olla oikeus kieltäytyä ilman karenssin uhkaa.”

  Hommahan perustuu vapaaehtoisuuteen. Työvoimatoimistossa tehdään työllistymissuunnitelma johon virkailija pyrkii lisäämään kohdan jossa mainitaan että jatkokoulutus ja työharjoittelu voi tulla kyseeseen työllistävänä toimenpiteenä. Tätä työllistymissuunnitelmaa ei pidä allekirjoittaa vaikka työvoimavirkailija kuinka kiristäisi ja uhkailisi karenssilla. Jättää vaikka koko paperin allekirjoittamatta ja tekee valituksen virkailijasta joka kieltäytyi tekemästä muutoksia siihen työllistymissuunnitelmaan. Sama asia erilaisissa infotilaisuuksissa. Eli jos siellä uhkaillaan karenssilla ja vittuillaan päin naamaa niin silti ei pidä laittaa nimeään paperiin jossa osallistuu kurssille. Eli vapaaehtoisesti se nimi sinne paperiin laitetaan uhkailujen tehottua. Asiasta voi tietenkin valittaa taikasanana olkoon vaikka että onko ”hyvää hallintatapaa” noudatettu kun allekirjoitusta papereihin on uhkailemalla pyritty saamaan. Niin siis nämähän kurssittajat sitten valehtelevat ummet ja lammet sinun velvollisuuksistasi, ”pahemmilla” kursseilla, karenssilla, vittuilevat laiskuudesta ja keksivät ihan mitä tahansa että nimesi siihen paperiin laitat parempi on oikeasti vain suhtautua heihin kuten poliisiin eli ei mitään ylimmääräistä kommentointia saatikka saa hermostua vaikka vähän tönitään. Eli asiallisesti esittää asiansa ja katsoo vierestä kun sirkus alkaa jolla pyritään saamaan sinut hermostuneeksi ja allekirjoittamaan haluttu paperi. Loppujen lopuksi ainoat aseet heillä sinua vastaan on nimenomaan oma tietämättömyytesi oikeuksistasi ja valtion käytännöistä.

  Ja ihan vinkkinä karenssia ei toistaiseksi voi antaa siitä syystä että katsoo ettei edistä omaa työllistymistään kurssittamisella tai työharjoittelulla. Se on sitten eri asia mitä virkailija väittää asiakkaalle.

  • 10.1

   keke sanoo

   ”Ja ihan vinkkinä karenssia ei toistaiseksi voi antaa siitä syystä että katsoo ettei edistä omaa työllistymistään kurssittamisella tai työharjoittelulla. Se on sitten eri asia mitä virkailija väittää asiakkaalle.”

   Niin siis tämä olettaen ettei sitä suostumusta siihen kurssittamiseen/työkokeiluun löydy sieltä työllistymissuunnitelmasta jonka kyllä saa sieltä pois kun seuraavan kerran sitä päivitelee yhdessä työvoimavirkailijan kanssa. Eli pitää vain pysyä lujana ja sanoa että nimeä paperiin ei tule ennen kuin kyseinen kohta on poistettu suunnitelmasta.

 11. 11

  töytön sanoo

  ” Niin siis nämähän kurssittajat sitten valehtelevat ummet ja lammet sinun velvollisuuksistasi, ”pahemmilla” kursseilla, karenssilla, vittuilevat laiskuudesta ja keksivät ihan mitä tahansa että nimesi siihen paperiin laitat parempi on oikeasti vain suhtautua heihin kuten poliisiin eli ei mitään ylimmääräistä kommentointia saatikka saa hermostua vaikka vähän tönitään.”

  Näinpä juuri pitää toimia.

  Helvetinmoinen bisnes nämä pilipalikurssit näille vetäjille. Uskomatonta miten näihin rahaa riittää. Onkohan näitä vedättäjiä tutkittu sen enempää..

  • 11.1

   Matelot sanoo

   Näinhän se on ja tulee olemaan. Jouduin itse
   aikoinaan -en vielä tiennyt, etteivät ne olekaan
   pakollisia- kurssille jota veti saksalainen konsultti-
   firma, kurssisihteerinä venäläinen naishenkilö.
   En edes muista, mikä kurssi oli kyseessä, mutta sen
   muistan, että se oli hyödytön. Kai joku näinpä haenkin töitä tms.

 12. 12

  Työvalmentaja sanoo

  Puuveneiden, muiden puutuotteiden ja aitaelementtien valmistajille olisi työtä tarjolla Espoossa. Nyt pääkaupunkiseudun työttömien on aika hakeutua vauhdilla töihin osoittamaan ahkeruutenne. Edes aikaisempaa kokemusta ei vaadita, koska työvalmentajat opettavat ja perehdyttävät työhön. Vai onko laiskoilla työttömillä sukat liian kireällä, ettei tänään tai ensi kuussa ehkä voi, huh mitä naurettavia pellejä! Työttömien pummien on nyt täysin turha keksiä mitään tekosyitä laiskuudelle, kun voitte ottaa heti yhteyttä Espoon työvoiman palvelukeskuksen sosiaaliohjaajaan, ja sanoa haluavanne päästä töihin Espoon Diakoniasäätiön työ- ja yksilövalmennuspalveluiden puu- ja remonttityöpajalle:

  ”Puuvenerakentaminen alkaa kuntouttavana työtoimintana
  2.10.2014 klo 13.24

  Puuveneiden valmistus alkaa Espoon Diakoniasäätiön työ- ja yksilövalmennuspalveluiden puu- ja remonttityöpajalla. Työpajalle etsitään motivoituneita puu- ja remonttialasta kiinnostuneita käsillä tekijöitä, joilla on oikeus kuntouttavaan työtoimintaan.

  Puu- ja remonttityöpajalla on nyt vapaita paikkoja. Jos veneen rakentaminen kiinnostaa, niin työpajalla on hyvä tilaisuus päästä oppimaan sitä ammattilaisen opastuksella. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita, työvalmentajat perehdyttävät ja opettavat työhön.

  Pajalla valmistetaan myös erilaisia puutyötuotteita ja aitaelementtejä ja kunnostetaan huonekaluja asiakkaiden tilaustöinä sekä remontoidaan ja huolletaan säätiön asuntoja ja kiinteistöjä.

  Työpajalle kuntouttavaan työtoimintaan pääsee Espoon työvoiman palvelukeskuksen sosiaaliohjaajan kanssa tehdyllä sopimuksella.”

  http://www.espoo.fi/fi-FI/Tyo_ja_yrittaminen/Puuvenerakentaminen_alkaa_kuntouttavana_%2855637%29

  • 12.1

   Matelot sanoo

   Etenkin Nesteen ja Keskon toimenpiteiden vuoksi
   laiskistuneet pummit ovat innoissaan mahdollisuudesta
   päästä valmistamaan puutyötuotteita, aitaelementtejä
   sekä kunnostamaan huonekaluja ASIAKKAILLE.
   Ja huoltamaan sekä remontoimaan säätiön asuntoja sekä kiinteistöjä. Kaikki tämä 9€/päivä. Jos on asiakkaita,
   pitää olla varaa maksaa palkkaakin eikä kerryttää voittoja ilmaisella
   työvoimalla. niin että lopetahan turha v*****lu ja katso peiliin.
   Näetkö siellä pyyteettömän työttömien auttajan, joka tekee
   kaikkensa, etteivät ne pummiraukat vain syrjäydy? Jos näet,
   niin ajatusmaailmassasi on jotakin vialla, pahasti. Enpä usko, että naurettavia pellejä kirjoituksesi luettuaan kovasti kiinnostaa tarjoamasi mahdollisuus. Muuten, alkulauseessasi ”olisi työtä
   tarjolla” ei pidä paikkaansa. Työstä kun on tapana maksaa PALKKAA!

   • 12.1.1

    LL sanoo

    Vedenpaisumustako tässä odotellaan, kun venepajahommista on tullut työllistämistä edistäviä?

    Sitähän voi noissa töissä tehdä muutamia reikiä veneen pohjaan, ja saattaa olla ettei monikaan veneen omistaja enää toiste tuo venettään orjatyökeskukseen…

    Turussa satsataan myös venepaja-asioihin:
    http://www.vs-sininauha.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=19&Itemid=118

    ”Työtoiminnan kohderyhmänä ovat pitkäaikaistyöttömät (yli 500 pvä), pitkään työmarkkinoilta poissaolleet (12 kk) sekä nuoret ja maahanmuuttajat.Tällä hetkellä (15.9.2014) paikkoja auki: Remontti-, kunnostus- ja entisöintityöt (venepaja) ja Toimitilahuoltaja. Jakso alkaa pääsääntöisesti työkokeiluna.”

  • 12.2

   Joni Pelkonen sanoo

   Uskallatko esiityä omalla nimelläsi, nimim. ”työvalmentaja”?

  • 12.3

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Siis nyt on pakko kysyä, että onko kommentin jättäjä oikeasti joku työvalmentaja? Ja tulet tänne meuhkaamaan työttömistä pummeista? Vai oliko tämä kommentti ironiaa?

   Jos ihan tosissas olet, niin se naurettava pelle katsoo sinua peilistä. Tuossa sinun ilmoituksesasi ei ole mitään työtä tarjolla. Työstä maksetaan palkkaa. Vai onko sinusta tosiaan pikkumaista jurnuttaa niinkin itsestään selvästä asiasta kuin palkasta?

  • 12.4

   liisa sanoo

   Mitä? Eikö siellä makseta palkkaa ? Hyi teitä. Häpeäisitte.

 13. 13

  LL sanoo

  Tykkää meistä Facebookissa! Esittelyssä Raina-säätiö Varsinais-Suomesta. Toiminta on tarkoitettu kaikille työmarkkina-alueen työttömille. Tervetuloa kivakivamaahan! Who cares – we do!

  http://www.rainasaatio.fi/

  (lukuohjeeksi: yritän olla ironinen, mutta ehkä en onnistu)

  ”Jokaisella on oikeus toteuttaa itseään koulutuksen tai työn avulla omista lähtökohdistaan käsin. Tuotamme ammatillista ja sosiaalista kuntoutusta, koulutusta ja työtoimintaa vaikeassa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille.” – Raina-säätiön verkkosivuilta

  Job Job –hanke starttaa! Tule meille ja aloita työkokeilu asiakasyrityksissämme. Työn kesto on 4-6 kuukautta/ 5 pvää viikossa / 6-8 tuntia päivässä. Ilman palkkaa tietenkin, pösilö. Hankkeen toiminnan tavoitteena on työttömän työnhakijan työmarkkinaedellytysten parantaminen orjatyötä tekemällä. Palkaton työ reipastaa sinutkin luuseripaska!
  **
  Lisäksi Rainasäätö myy palveluja mm TE-toimistoille: Työ- ja toimintakyvyn arviointipalvelut, Työelämään valmentavat palvelut, Työ- ja toimintakykyä ylläpitävät palvelut.

  Viimeisin palvelutoiminta on asennevammaisten kirjoittama:
  ”Kuntien sosiaalitoimille tuotettavien työ- ja toimintakykyä ylläpitävien palveluiden tavoitteena on palvelusta riippuen tukea asiakkaiden arjenhallintaa säännöllisellä toiminnalla ja henkilökohtaisella ohjauksella, pitää yllä heidän kykyjään ja taitojaan mielekkäällä tekemisellä. Palveluja tuotetaan kuntien sosiaalitoimille.”

  Hieman muokaten Raina-säätiön missiosta:
  ”Raina-säätiön ylläpitäviä palveluja ovat reippaiden valvojiemme kontrolloima sosiaalipummien arki ja tarkkaan valvottu päivätoiminta.”

  **
  Jos tämä kaikki raha jaettaisiin työttömille omien hankkeiden käynnistämiseen ja/tai projektien toteuttamiseen joista saisivat myös palkan, niin julkinen tuki kohdentuisi oikein. Nyt julkisella tuella tuotetaan työpaikkoja vain sosiaalialan ammattilaisille.

  • 13.1

   Matelot sanoo

   Rainalla siis on maksavia asiakkaita, mutta tuotosta
   ei tietenkään mitään jaeta tekijöille. Kuntoutumisen ilo
   riittää. Ja tieto, että mahdollisuudet työmarkkinoille
   kasvavat. Näinköhän vaan…

   • 13.1.1

    LL sanoo

    ”Raina-Säätiö voi omistaa toimintaansa varten kiinteistöjä sekä kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöiden osakkeita sekä olla erillisissä yhtiöissä ja yrityksissä. Hallituksen jäsenistä kolme nimittää Naantalin kaupunki ja kolme Raision kaupunki.”

    Kahden kaupungin omaa toimintaa, säätiön muodossa. Säätiön joka voi olla mukana yrityksissä ja yhtiöissä, jotka harjoittavat tietenkin bisnestä.

    Minusta hyvin merkillinen kuvio (ainakin orjatyöläisten kannalta).

    • 13.1.1.1

     töytön sanoo

     Ei taida ”Työvalmentajan” orjatyölaivaan halukkaita soutajia löytyä, kun tänne asti piti tulla huutelemaan. Tokihan ne sinne sen tarvittavan sakin lopulta pakottaa, niin saavat nämä ”työnsankarit” kivan kuukausipalkkansa tienattua työttömien kustannuksella.

 14. 14

  liisa sanoo

  Sakarille, että kunhan sinulla on tietoa, miten vuoden alusta palkkatuki muuttuu, niin kerrotko siitä meille. Onko nyt niin että yritykset ei enää niin innokkaana työllistä työttömiä palkkatuella kun palkkatuki muuttuu ? Huonompaan suuntaan? !

 15. 15

  Matelot sanoo

  ”Suomessa oli aina vuoteen 1865 asti voimassa palveluspakko: jokaisen oli työllistettävä itsensä omalla työllään tai hakeuduttava jonkun työnantajan palvelukseen. Tämän 1600-luvulta periytyvän lain tarkoituksena oli alun perin turvata työvoimaa maataloille. Jos työtä ei muuten löytynyt, oli seurauksena passitus työlaitokseen.”
  -Rauno Lehtinen & Anu Salminen: Kakola, 2014.(s.14)

  Noin ennen, entä nyt?

 16. 16

  memmy sanoo

  onko nämä kaikki jotka on jonnekin ’orjatöihin’ laitettu ttt ja tmt asiakkaita.

  • 16.1

   LL sanoo

   Onko se lainkaan oleellinen kysymys?

   Suomessa on noin puoli miljoonaa työtöntä, ja lisää tulee joka päivä.
   Jos olisin saanut euron, joka kerta kun korjaan erästä sitkeätä harhaa, niin olisin miljonääri. Harha liittyy työttömiin veronmaksajina.

   Kokonaisansioni olivat vuonna 2013 likipitäen 8400 euroa (työmarkkinatuki+satunnaiset tulot). Osallistuin verotietojeni mukaan kunnallisveron, valtionveron, työttömyyden johdosta korotetun sairasvakuutusmaksun ja yleveron maksamiseen. Mikäli olisin kirkon jäsen, olisin maksanut myös kirkollisveroa. Verotuksen kokonaisveroprosenttini oli 20,5%.Tämän lisäksi maksan erilaisista palveluista ja tuotteista veroja alvin muodossa (niiden kautta kokonaisveroni on yli 20,5%): muun muassa sähköstä, hiusten leikkuusta, bussilipuista, kraanavedestä, puhelimen käytöstä . Kuten kaikki muutkin ihmiset.

   Vuoden 2013 matkalippuni hinta yhteiskunnan veroa maksavana jäsenenä oli verotuspäätöksen mukaan 1730 euroa. Tämän lisäksi minun pitäisi joidenkin mielestä tehdä vielä palkatonta työtä, koska kaikki se mitä osaan ja mihin minut on koulutettu on yks kaks kadonnut enkä ole enää se ihminen, joka omasta mielestäni yhä olen.

   • 16.1.1

    Matelot sanoo

    TYÖ itsessään on tärkeää! Ja jos joku pystyy
    tekemään sillä hieman voittoakin, niin sehän
    ei ole kuntoutettavan asia.

 17. 18

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Aktivointisuunnitelmasta kannattaa muistaa, että jos siihen sisällytetään kuntouttava työtoiminta, niin se on yksilöitävä ao. lain 9 §:n mukaisesti. Toiminnasta on kirjattava aktivointisuunnitelmaan vähintään seuraavat asiat: 1) kuntouttavan työtoiminnan kuvaus ja toiminnan järjestämispaikka, 2) kuntouttavan työtoiminnan päivittäinen ja viikoittainen kesto, 3) kuntouttavan työtoiminnan jakson alkamisajankohta ja pituus, 4) henkilölle kuntouttavan työtoiminnan ohella tarjottavat muut sosiaalipalvelut sekä terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalvelut sekä 5) ajankohta, jolloin viimeistään arvioidaan kuntouttavan työtoiminnan vaikutuksia henkilön työllistymismahdollisuuksille ja päätetään jatkotoimista sekä aktivointisuunnitelman uudistamisesta.

  Jos suunnitelmassa ei ole em. asioita, sitä ei tarvitse allekirjoittaa. Suomen kansalaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi viranomaisissa lain määräämällä tavalla. Kannattaa tehdä selväksi, ettei ole kieltäytymässä itse toiminnasta. Kyllä ne sitten siellä TE-toimistossa oppii keskittymään sellaisiin työttömiin, jotka eivät ymmärrä pitää oikeuksistaan kiinni.

  Karenssia voi saada lain 10 §:n mukaan vain, jos ei osallistu aktivointisuunnitelman laatimiseen tai _siihen merkittyyn_ kuntouttavaan työtoimintaan. Se, että suunnitelmaan on joskus merkitty joku kuntouttava työtoiminta tai joku pätemätön yleinen velvollisuus osallistua, ei tarkoita sitä, että kunnalla olisi jatkossa yksipuolisesti oikeus määrätä työtön haluamaansa työtoimintaan tai että TE-toimistolla olisi oikeus antaa KELA:lle karenssilausunto.