Kuntouttava kilpailuntappaja

Ihan viattomalta näyttävä työpaikkailmoitus saattaa paljastaa sen takana olevan pitäaikaistyöttömien hyväksikäyttöorganisaation.

Tampereen työvalmennussäätiö Syke hakee It-pajalle työvalmentajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Hän tulee siis saamaan palkkaa, mutta Sykkeessä kuntouttavassa työtoiminnassa olevat 123 ja työkokeilussa olevat 90 henkilöä eivät saa. Kuitenkin he tekevät työt.

Tässä vielä kuva ilmoituksesta:Näyttökuva (66)_snip Työvalmentajan tehtävänä on siis perehdyttää, neuvoa ja opastaa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita It-pajan työtehtävien tekemiseen. Työvalmentaja myös hankkii pajalle asiakastyöt, hinnoittelee palvelut, markkinoi ja tekee tarjoukset.

Hankkii asiakastyöt, hinnoittelee palvelut ja markkinoi? Miten tämä on mahdollista?

Ei sen pitäisikään olla, mutta näin nyt kuitenkin tässä maassa tehdään ja on tehty jo kauan. Kun tuon ilmoitukseeen upotetun linkin avaa, niin sieltähän löytyy varsinainen orjatyöleiri. Sykkeen esittely on sitä tavallista hynttäntyytä, mutta peremmälle käydessä  paljastuu karu todellisuus.

Syke toimii avoimesti vapailla markkinoilla vääristäen kilpailua. Sen toiminta ei rajoitu It-pajaan, vaan mukana on eri toimintojen kirjo. Puupaja valmistaa ja myy vajoja, aitoja, penkkejä ja roskakatoksia. Kiinteistönhuolto- ja kuljetuspaja myy työvoimaa kymmenen euron tuntihintaan leikkaamaan nurmikot ja pensaat sekä tekemään muut pihatyöt. Mediapaja suunnittelee verkkosivuja ja hoitaa erilaisia graafisia suunnittelu- ja painatustehtäviä.

Hinnoista voidaan sopia vapaasti ja sopijoina ovat tuon työpaikkailmoituksen perusteella työvalmentajat. Samojen alojen yrittäjät kiristelevät voimattomana hampaitaan, kun markkinoilla toimii tällainen kilpailuntappaja. Kaiken tämän työn tekevät palkattomassa työssä olevat työkokeilijat ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevat niin sanotusti elämänhallintansa menettäneet tai sen menettämisvaarassa olevat pitäaikaistyöttömät.

Käytännössä heidän ainoa ongelmansa on työttömyys. Rahat myytävistä tuotteista kerää säätiö ja niillä rahoilla palkataan lisää työvalmentajia heiluttamaan piiskaa. Mylly pyörii ja sen vauhti kiihtyy.

Tällainen markkinoilla toimiva säätiö ei lain mukaan saisi järjestää työkokeilua ollenkaan. Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta säädetyn lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohta sanoo sen selkeästi:

Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Ei siellä saisi olla kuntouttavassa työtoiminnassa oleviakaan. Tuossa yllä olevassa lainkohdassa säädetty kilpailun vääristämiskielto koskee myös kuntouttavaa työtoimintaa. Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta on yleislaki ja siksi kielto koskee myös lakia kuntouttavasta työtominnasta.

Mitenkäs ministeri Laura Räty reilu kuukausi sitten tv-haastattelussa sanoikaan? Hän sanoi näin:

1507016_1496391800627889_6849110763391439737_n Miten nämä orjatyöleirit saataisiin uskomaan ministeriä?

Kommentit
 1. 1

  tauno lehtonen sanoo

  Ei kiinnosta Lauri Lylyä (SAK) eikä muita AY- pomoja vaikka heille palkan maksavat jäsenet joutuvat kilpailemaan alipalkattujen kanssa. Ei kiinnosta Lauri Ihalaista (TEM) vaikka tapahtuu selvää lain rikkomista. Ei kiinnosta Matti Vanhasta (Perheyritysten liitto) vaikka hänen edustamansa rehelliset pienyrittäjät häviävät kilpailussa näille veijarisäätiöille ja -yhdistyksille.

  Alkaa tuntumaan siltä, että tässä on meneillään projekti jossa tavoitteena on kaikkien työvoimakustannusten siirto valtion ja kuntien maksettavaksi.

 2. 2

  Kake K. sanoo

  Seuraavaksi työntekijöiltä varmaankin aletaan periä maksua siitä, että he ”saavat” tehdä töitä.

 3. 3

  töytön sanoo

  Härskiä alkaa meno olla. Eikös Rädyn pitänyt ”tutkia” tämä asia. Taisi hupsista vieköön unohtua samantien kun kamera lopetti kuvaamisen 🙂

  Mahdotonta kilpailla näitä puljuja vastaan. Hyödyn kerää bisneksen pyörittäjät ja kuuliaiselle työttömälle työn tekijälle varmaankin luvassa jatkosopparia ”firman” palveluksessa palkatomana työntekijänä. Ei niin kuuliaiselle työttömälle uhkaus työvalmentajalta haistattelujen kera ja karenssi. Jee Suomi nousuun!

 4. 4

  Markku Pitkänen sanoo

  Ei muuten kiinnnosta Huovistakaan, ei Demareita, vasureita, persuja, kekkoslaisia, ei ketään.

 5. 5

  tauno lehtonen sanoo

  No ei tietenkään kiinnosta kansanedustajia (eduskunta) hehän tämän paskalain ovat päättäneet.

 6. 6

  Työtön pätkätyöläinen sanoo

  Jo 90-luvulla näin amerikkalaisen pilapiirroksen, jossa kadulla istuvan kerjäläisen plakaatissa luki: ”Tehdään kotisivuja ruokapalkalla”. Opiskelijat ovat harrastaneet webbisivujen polkumyyntiä kautta aikain oppilaitosten koneilla ja ohjelmilla, vaikka niiden käyttö bisneksen tekoon on ollut kiellettyä.
  Tuolla Joomlan (teko-ohjelma) sivuilla haetaan kotisivujen tekijöitä ja useimmiten ”halvalla pienbisnekseen”. Kun tehdään puoli ilmaiseksi, niin tekeleet jäävät lopulta oman onnensa nojaan ilman päivitystä. Sitten tilaajat ovat pulassa, kun alkuperäiset tekijät ovat menettäneet kiinnostuksensa ilmaisen työn tekemiseen, eikä kukaan muukaan viitsi sorkkia toisten sekasotkuja. >:-)

 7. 7

  Vepahtelija sanoo

  Ay-liikettä ei kiinnosta artikkelissa mainitut asiat eikä yleensäkään työttömien asiat. Heitä kiinnostaa vain jäsenmaksujen kerääminen ja perintä.

  • 7.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Ja vanhat 90-luvun laman aikaan perustetut työttömien yhdistykset ovat osa nykyistä hyväksikäyttösysteemiä. Ne eivät enää aja työttömien etua vaan elättävät avainhenkilönsä ”kuntoutettavien” ilmaistyöllä.

 8. 8

  Jari Kähkönen sanoo

  Ja korjausta epäkohtaan ei ole luvassa, koska Sakarin postauksen lopun meemin muistuttamalla tavalla ministeri Räty veti kylmästi viestilinjaa millä väisti kysymyksen kuntouttavan työtoiminnan todellisesta laadusta. Väistö oli mahdollinen, koska kukaan ei ole toimittanut kiistatonta näyttöä siitä että toiminta ei ole kuntoutusta nähnytkään vaan on ihan silkkaa palkatonta työtä. Kiistaton näyttö olisi esimerkiksi video ääniraitoineen. Sitä ennen kaikki on purnausta, mielipidettä ja näkemystä, mistä vastuussa olevat aina luikertelevat irti tavalla tai toisella. Toivottavasti kukaan ei ota itseensä, sillä tarkoitin ainoastaan kuvata vallankäyttöä, medianhallintaa ja maailmankuvaa, en missään tapauksessa vähätellä tai kiistää kenenkään aivan täyttä totta olevia kokemuksia. Ihan täyttä totta ja olennaista asiaa ne ovat. Sanotaan vaikka näin: et sinä mitätön ole, sinua pyritään vain kohtelemaan mitättömänä, koska se sopii yhteiskunnassamme vallalla olevaan käsitykseen.

 9. 9

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Jokaisesta vähänkään isommasta kunnasta löytyy yksi tai useampi vastaavanlainen säätiö tai yhdistys. Ei voi kuin ihmetellä, miten lain rikkomisesta tuli maan tapa kunnallishalllinnossa. Tai eihän se mikään ihme ole. Valvontaa ei ole. Sanktioita ei ole. Poliitikkojen silmissä kunta on lähtökohtaisesti pyyteetön hyväntekijä ja työtön puolestaan on lähtökohtaisesti epäluotettava tukihuijari. Siksi on luotu järjestelmä, jossa työttömiä kytätään ja rangaistaan, ja kunnille jaetaan vastaavasti taloudellisia helpotuksia.

  ***

  Sykkeen puupajalla on ainakin katteet kohdallaan. Ilman työvoimakustannuksia rakennetut tuotteet myydään lähes samoilla hinnoilla kuin mitä kaupalliset yritykset myy ja ne sentään joutuu maksamaan palkkaa.

  ***

  EVA ja EK haluavat tehdä Suomesta halpatyömaan ja ovat pitkään lobanneet sen eteen. Valtio ja kunnat pistää paremmaksi ja tekee Suomesta saman tien orjatyömaan.

  ***

  Kun noita säätiöitä ja yhdistyksiä vähän syvemmällä tutkii, niin huomaa, että usein niiden hallinnossa toimii mm. TE-toimistojen ja kunnan hallinnon henkilöitä. Varmaa on, että ”kuntoutettavat” ei lopu kesken niiltä.

 10. 10

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Periaatteessa jokaisen pitkäaikaistyöttömän kannattaisi perustaa kahden muun kanssa oma yhdistys järjestämään kuntouttavaa työtoimintaa. Käytännössä vaan uuden yhdistyksen on mahdotonta saada ”kuntoutettavia” ilman luottomiehiä ja -naisia TE-toimiston ja kunnan hallinnossa vakiintuneiden säätiöiden ja yhdistysten lailla.

  • 10.1

   reilusuomi sanoo

   Entä, jos perustaisimme vapausliikkeitä, ihmisoikeusryhmiä, ja tarjoaisimme työnhakijoille mahdollisuutta toimia kanssamme. Me EMME kutsuisi heitä ’kuntoutettaviksi’. Me emme nostaisi palkkaa, vaan mahdolliset valtiolta tai kunnilta tulevat avustukset jaettaisiin kaikkien osallistujien kesken, tai käytettäisiin toimintaan. Toimintaa olisi se, mitä kukin ryhmä pitäisi tärkeänä; faktojen etsiminen Suomen taloudellisen tilanteen syistä ja syyllisistä, puolueiden tavoitteiden kartoitus ja niiden lobbaaminen, kansalaiskyselyt, tiedonlevitys muun kansan keskuuteen, blogin pito. Lista on loputon, kullakin omanlaisensa.

   Tietysti saattaisi olla, että tämä katsottaisiin poliittiseksi toiminnaksi (ja onkin), eikä sitä hyväksyttäisi orjatyöksi, varsinkaan, jos orja itse siihen hakeutuisi.

   Jotenkin mielessäni väikkyy myös vapaiden kansalaisten oma-aloitteisesti luoma verkosto, jossa kukin toimii tavallaan, ja pitää yhteyttä toisiin sopivaksi katsomallaan tavalla. Ei mitään organisaatiota, resursseina vain omat kyvyt ja tuloksena parempi isänmaa. Ai niin, meillähän ei ole isänmaata. On vain Suomen Valtio/Alv, Y-tunnus 986674-0.

 11. 11

  Kake Kohmelo sanoo

  Onkohan eduskuntapuolueissa ja ay-liikkeissä mietitty, mikä on todellinen hinta työttömien kyykyttämiselle ja piittaamattomuudelle orjapalkoilla teetettävästä työstä pidemmän päälle?

  Harvat työkokeilujen kanssa tuskailevat jaksavat lähteä muodostamaan merkittäviä yhteiskunnallisia liikkeitä. Mutta he eivät kaikki ole lapsettomia. Meillä Suomessa on tätä menoa kasvamassa sukupolvi, jonka vanhemmat jätetään vaille osallisuutta yhteiskunnassa. Se tuskin kannustaa luottamaan demokraattiseen järjestelmään tai maltilliseen, sopimuksia ja lakia kunnioittavaan ay-liikkeeseen. Vaihtoehtoja on tarjolla sekä äärioikealla että äärivasemmalla ja myös anarkisteilla.

  Tänä päivänä porvari nukkuu yönsä hyvin. Siitä ylellisyydestä kannattaisi ehkä maksaa hiukan paremmin.

 12. 12

  tarkkailija sanoo

  Tässä dokkarissa, joka tuli eilen, on jostain sosiaalisesta yrityksestä jonka palveluksessa nuoret ja maahanmuuttajat pääsevät sopeutumaan (kuntoutumaan) takaisin työelämään.

  Euroopan nuoret työttömät
  http://areena.yle.fi/tv/2491426

 13. 13

  Tapani sanoo

  Jos säätiö rikkoo lakia, niin miksei siitä voi tehdä rikosilmoituksen?

  • 13.1

   keke sanoo

   Tottakai voi tehdä rikosilmoituksen. Se on sitten eri asia miten homma etenee syyttäjälle saatikka miten asia tutkitaan syyttäjän toimesta. Ja jos asia nyt menisikin syyttäjältä eteenpäin niin onneksi sentään lautamiehet on valittu puolueista erilaisella sinulle-minulle lehmänkaupoilla kertomaan sen mahdollisen kansalaisen mielipiteen aiheeseen niin eipähän jää arvailujen varaan kelle siellä tuomarinpallilla naureskellaan kun oletettu rantojen arska haastaa kaupunkia oikeustoimiin koska kaupunki vääristää kilpailua hänen työpanoksellaan.

  • 13.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Rikosilmoituksella voi ilmiantaa vain rikoslaissa sanktoituja tekoja. Kyseeseen tulisi tässä tapauksessa lähinnä luvun 40 virkarikokset siltä osin kuin voitaisiin olettaa kunnan virkamiehen toimineen väärin ohjatessaan työttömiä lain vastaiseen toimintaa. Rikoksen tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää teon tahallisuutta. Voi olla aika vaikea todentaa, että virkamies olisi tahallaan toiminut lain vastaisesti.

   Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta ei itsessään sisällä mitään rangaistussäädöksiä noudattamatta jättämisestä.

   Nämä asiat on pitkälti sellaisia, että jonkun asianomaisen pitäisi viedä itseään koskeva päätös hallinto-oikeuteen ennen kuin syntyy kuntaa velvoittava päätös muuttaa toimintatapaa. Se taas maksaa rahaa, mihin köyhällä pitkäaikaistyöttömällä ei ole varaa. Pahimillaan asiaa pitäisi ajaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.

   Suomessa oikeuksien puolustaminen kuuluu hyvätuloisille.

 14. 14

  seppo sanoo

  Saku, tapaukset voinee ilmiantaa myös kilpailuviranomaisille?

  Samaten, asianomaisilla lienee mahdollisuus ilmoittaa kokemansa lainvastaisuudet esim. eduskunnan oikeusasiamiehelle?

 15. 16

  sanoo

  Loistava artikkeli, joka olisi voitu kirjoittaa jo vuosia sitten. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta on ollut voimassa vuodesta 2001. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010189
  Sen jälkeen palkattomasta työstä on tullut työmarkkinamallimme olennainen ja pysyvä osa. Näppituntuman mukaan – tarkempaa tietoa ei käsittääkseni ole – palkatonta työtä tai siihen rinnastettavaa työtä tekee vuosittain 50 – 70 000 ihmistä. Palkaton työjakso sisältyy myös jokaiseen perustutkintoon.

 16. 17

  Hepa-60 sanoo

  Toivotan Sakulle oikein hyvää jouluwa ja peräksiantamatonta uutta wuotta 2015 tämän palstan välityksellä,Jotta jotain valoa tähänkin orjatyöhön saisi,onhan muistettava,että käsittääkseni laki sallii vielä kieltäytymisen tästä.

  • 17.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Kieltäytyä voi, jos on varaa elää kaksi kuukautta ilman työmarkkinatukea ja/tai 20% alennetulla toimeentulotuella. Toistuvasti kun kieltäytyy, niin menettää työttömyysturvan pahimmillaan viideksi vuodeksi. Toimeentulotukea silloin lasketaan 40%.

   Ennen oli turpeeseen sidottuja maaorjia. Nykyään on sosiaaliturvaan sidottuja työorjia.

   Ainahan sitä voi ilmoittaa, ettei enää ole työhakija ja luopua vapaaehtoisesti sosiaaliturvasta, niin ei tarvitse osallistua mihinkään. Sitten hankkii elantonsa vaikka ryöstelemällä porvarien koteja tai myymällä persettään :-p Hyvinvointivaltiossa riittää vaihtoehtoja 🙂

   • 17.1.1

    Hepa-60 sanoo

    Kiitos kommentista pitkäaikaikaistyöttömältä ! Ajattelin lähinnä sitä,että jos ei työllistämissuunnitelmaan laiteta tätä kuntouttavaa työtoimintaa,niin silloin ei kai ole pakko tähän lähteä.Tiedän kyllä ihmisiä,jotka lopulta tätä aktivointisuunnitelmaa haluavat ja sen päässä on sitten se,eli orjatyö.Mutta esimerkikisi yksi tuttavani on ollut työtön vuodesta 2005 ja on sanonut ettei kuntouttava kiinnosta ja se on ollut sitten siinä.Työmarkkintuellla elelee ,mutta elää kumminkin.Painostus tähän kai on kova ja monelle se 180 ekroa on iso lisä.Mm.ns.työllistämistöissäkään ei se palkka ole muuta kuin tonni.Muutamasta eurosta kiinni.Tämmöistä tämä,mutta ei muuta kuin eletään vaikka piruuttaan

    • 17.1.1.1

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Laki on velvoittanut sisällyttämään kuntouttavan työtoiminnan aktivointisuunnitelmaan:
     ”Jos työ- ja elinkeinotoimisto arvioi, ettei henkilölle voida viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tarjota työtä tai julkisia työvoimapalveluja, aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä kuntouttava työtoiminta.”

     Ensivuoden alusta laki muuttuu tuolta osin seuraavaan muotoon:
     ”Jos työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja henkilö yhdessä arvioivat, että henkilö ei työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön, aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä kuntouttava työtoiminta tai erityislakien mukaisesti sellaisia sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluja, jotka parantavat henkilön työ- ja toimintakykyä.”

     Ainakin voi ilmoittaa, että omasta mielestä työ- ja toimintakyky on normaali, eikä kuntoutuksen tarvetta ole. Kieltäytyä-verbin käyttöä en suosittele, enkä millään muullakaan tavalla kieltäytymisen vahvistamista, ellei sitten karenssi ole omanakin tavoitteena.

 17. 18

  kuntouttava pakkotyö sanoo

  TT:n alennuksen yhteydessä on aina tehtävä itsenäistä edistymistä tukeva suunnitelma, joko orjan läsnäollessa tai ilman. Jos suunnitelmaa ei tehdä, homma kaatuu hallinto-oikeudessa. TT:n alennus voi olla enintään 40% ja enintään 2kk siihen johtavasta rikoksesta lähtien, eli sen on alettava heti, ei seuraavana kuuna. Alennusta ei voida jatkaa saman kieltäytymisen seurauksena, vaan sitä on seurattava uusi tarjous tai kieltäytyminen. Kun siis pitää työnhaun voimassa, suunnitelmia yms. paskaa voidaan tuputtaa erikseen.

  Terveydelliset syyt ovat pätevä syy kieltäytyä kaikista pakkokeinoista.

  • 18.1

   Wanhus sanoo

   Toimeentulotukea lasketaan muutenkin lainvastaisesti. Laki sanoo selvästi, että huomioon otetaan vain kyseisen kuukauden tulot ja menot. Silti tuloiksi on laskettu edellis(t)en kuukau(sien)den ja jopa seuraavien kuukausien tuloja ja saatu laskelma näyttämään plussaa.

   Menojen osalta taas tuntuu löytyvän perusteluja miksi joku sähkölaskun/vakuutusmaksun osa ei kuulukaan kyseisen kuukauden menoihin, vaan lasku jaetaan koko vuodelle tai lämmityskustannukset arvioidaan pois sähkölaskusta.

   Ymmärrykseni mukaan kyseessä on joko virkavirhe tai tietoisesti tehty petos, sillä rikoslain mukaan petos tehdään rahallisen hyödyn hankkimiseksi itselle tai jollekin toiselle taholle (kunta).

 18. 19

  taina sanoo

  ihmetytää jos vaikka suostuisin meneen hoitaan jonkun mummon asioita 9 euroo päivä oma aloiteelisesti vapaasta tahdosta
  ilman mitään säätiöö tai yhdistystä joka kupaa mun työstä saadun hyödyn itseleen
  niin se ei käy
  mutta kun välissä on tällänen säätiö yhdistys joka tekee vielä bisnestä sinne pakotettujen työttömien kustanuksella
  se kyllä käy
  jos joku kuulis että mummo maksaa mun työstä vaikka 5h vain 9 euroo päivä
  se mummo joutuis käräjille selvitään
  miksi se ei maksa työstä minimipalkaa

  • 19.1

   reilusuomi sanoo

   Ehdottamasi tapa olisi työntekijälle ja autettavalle ainut oikea. Silti työvoimatoimisto ja sosiaalitoimisto eivät hyväksy sitä pakko-orjuuden sijaan tehtäväksi työksi. Lisäksi teistä molemmista tehtäisiin ’rikollisia’, harmaan talouden osanottajia.

   Olisiko hyvä orjaksi painostettujen kunkin etsiä itselleen oma vapaaehtoinen puuha, josta on todella jollekin hyötyä, ja sitten äänittää se selittely, miksi tällaista ei voi ’hyväksyä’, koska pitää ’kuntouttaa’ hyödylliseen työhön pystyväksi, ja kun on ne valtion sakotkin kunnalle, jos se ei pakota sinua orjaksi. Työtön, joka vapaaehtoisesti ja oma-aloitteisesti toimii oman yhteisönsä hyväksi ei passivoidu tarpeeksi. Lisäksi sellainen työ loisi hänestä kuvaa hyödyllisenä yhteiskunnan jäsenenä. Eikä se ajaisi alas muita yrityksiä. Eli se ei nyt vaan ole tarpeeksi tehokas tapa jakaa kansaa ja tuhota maan talous. Pakko-orjuus on.

 19. 20

  taina sanoo

  ps työkkärithän tulis normisti koska tolla 9e palkalla Ei tienata yli 300 euroo ylimäärästä kuukaudessa
  eli KÄYTÄNÖSSÄ mikään ei muutuis
  jos ammattiyhdisys ja kilpailu virasto ei rupeis kiljuun että mitä per……..
  spede yritti joskus uuno leffassa kurjistaa ittensä palkan alenuksella
  mutta eihän se nyt käy sano päälikkö
  kun kimpussa olisi ammattiyhdistys liike ja ymm….
  sen jälkeen hartikainen meni lakoon siksi aikaa
  kunnes palkka olis 300 kuussa eikä pennikään enempää

  kysymys kuuluu kuka oikeesti haluaa tehdä työtä alle minimipalkkojen jos ei pakko

   • 20.1.1

    LL sanoo

    Spedehuumori puree vain osaan ihmisistä.

    Taina ja miuke, käykääs huviksenne tutustumassa oikeasti asunnottomien ja todella köyhien elämäntilanteisiin tai elämään.

    Helsinki muun muassa kilpailutti tänä vuonna asunnottomien asumispalvelut (mm VVA ry. on tehnyt todella ammattitaitoista ja hyvää työtä vuosikausia).

    Helsingissä elää yli puolet Suomen asunnottomista. Köyhien ja asunnottomien palvelut voidaan kas tehdä myös halvemmalla ja myös paljon huonommin, jos Helsingin huonot päättäjäpomot niin tahtovat.

    Bisnes kun on vain Bisnes, joillekin, ja etenkin silloin kun kyse on kaikkein osattomimmista ihmisistä. Bisnes kannattaa köyhien kustannuksella, ja sille bisnekselle kyllä raivataan koko ajan paljon tilaa. Ikävä kyllä.

    • 20.1.1.1

     miuke sanoo

     Niin mun pointti ei todelakaan ollut mollata köyhiä tai asunotomia
     vaan ton sketsin myötä näytää mitä tapahtuu kun ihmisille ei enään makseta työstä palkaa
     millä tulisi toimeen eli
     noi toimen piteet enneminkin kurjistaa ihmistä kuin hyödytää
     kuntoutavaa työtoiminta ei kannata edes mainita kun kysytään mitä olet viimeksi tehnyt
     esim normi työhaastatelu
     koska se särähtää työnantajan korvaan aikas raskaasti
     kokemusta on siitäkin mitä tapahtuu
     mielikuva työnantajalla
     juoppo narkkari laiska vajaa ehkä mielentervedelisiä ongelmia huh
     näitä se alko kyseleen kun ihmeteli miksi olen joutunut kuntoutavaan työtoimintaan
     siis uteleen mikä mätää
     lopputulos
     en sopiva henkilö normi työhön

     ja vaikka olisi mikä kuntoutus mihin sut on pistetty pakolla
     se tarkoitaa että oot köyhä piste

     esim saksasassa on jo syntynyt köyhälistö korteleita slummeja sen takia kun ihmisten on pitänyt muutaa pienen tulotason takia
     halvempaan vuokrakämpään jonnekin syrjään
     PS tiedän omistan lukihäriön älkää mollatko please

 20. 21

  iltasanomat sanoo

  eivät julkaise kirjoituksiani,missä mollaan työttömien kohtelua.Politiikkaa vai mitä??kansalaisilla on sananvapaus vai onko????

 21. 22

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Lukuvinkki teille. Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuskertomus ”Pitkäaikaistyöttömien työllistyminen ja syrjäytymisen ehkäisy”.

  http://www.vtv.fi/julkaisut/tuloksellisuustarkastuskertomukset/2011/pitkaaikaistyottomien_tyollistyminen_ja_syrjaytymisen_ehkaisy.4038.xhtml

  Poiminta:
  ”Velvoittavan aktivoinnin seurauksena työttömät ovat jakaantumassa kahteen kastiin: suurelle osalle aktivointi on merkinnyt pääsyä palveluiden
  piiriin ja toimenpiteisiin, kun taas joillekin se on merkinnyt putoamista työttömyysturvan ulkopuolelle toimeentulotuelle. Kelan rekisteritietojen
  perusteella näyttää siltä, että työmarkkinatukiuudistuksen ja velvoittavan aktivoinnin seurauksena työttömyysturvalta pelkälle asumis- ja toimeentulotuelle pudonneiden kotitalouksien määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2006 vuoteen 2009. ”

  Tässä kiteytyy kaikki oleellinen:
  ”Toimenpiteiden työllisyysvaikutukset ovat usein vähäisiä, mutta niillä on erilaisia hyvinvointivaikutuksia, joiden osoittaminen on kuitenkin vaikeaa.”

  • 22.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   ”Työvoimakoulutus- ja työllistämistoimenpiteiden työllisyysvaikutuksista on olemassa melko runsaasti tutkimustietoa. Arviointitutkimusten mukaan toimenpiteiden nettovaikuttavuus on mikrotasolla keskimäärin melko vaatimaton, toisinaan olematon ja joskus jopa negatiivinen. Tutkimustulosten mukaan erityisesti yksityisen sektorin työllistämistuella ja ammatillisella työvoimakoulutuksella voidaan osoittaa olevan jonkin verran positiivista nettovaikuttavuutta (vertailuasetelmasta riippuen 10–20 prosenttiyksikön lisäys työllistymisen todennäköisyydessä), mutta muiden tutkittujen toimenpiteiden vaikuttavuus on lähellä nollaa.”

   Miksi sitten harjoitetaan tätä nollatyöllistämispolitiikkaa vuodesta toiseen? Koska tietyt tahot voivat tienata sillä. Bisnes, jossa työtoimakulut on lähellä nollaa, on kannattavampaa kuin vastaava bisnes, jossa pitää maksa markkinapalkkaa tai edes TES-palkkaa.

   • 22.1.1

    J-P sanoo

    > Bisnes, jossa työtoimakulut on lähellä nollaa

    Eivätkö nuo ”kulut” ole itse asiassa positiiviset? Eihän työtä teettävä taho maksa sitä 9 euron päiväpalkkaa, vaan valtio. Itse asiassa teettäjä saa valtiolta tätä ENEMMÄN rahaa per kuntoutettava, per päivä.

    Tokihan niitä ”negatiivisia työvoimakulujakin” on, kuka palkattoman työn teettäjä nyt ei itselleen maksaisi palkkaa?

 22. 23

  Anne Huotari sanoo

  Timonen on oikeassa siinä, että Sykkeen toiminta ei ole laillista. Kuntouttavassa työtoiminnassa ei saa tehdä yrityksessä. Se sanotaan suoraan laissa. Kuntouttavan työtoiminnan tulee olla viimesijainen toiminta, siis se on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät pysty oman työ- tai toimintakykynsä vuoksi palkalliseen työhön. Suomessa on paljon ihmisiä, jotka hyötyvät kuntouttavasta työtoiminnasta, jos ja kun heillä on ongelmia työ- ja toimintakykynsä kanssa. Se edellyttää, että heillä ei teetetä pelkkää työtä, vaan se KUNTOUTTAVA on olennainen osa. Esimerkiksi Kainuun sote ei hyväksy tuollaista toimintaa, mitä Syke tekee. Sykkeen toiminta tulisi muuttaa sosiaaliseksi yritykseksi, jossa maksetaan palkkaa, koska kyse on tuotannollisesta työstä. Kuulun Osallistavan sosiaaliturvan työryhmään ja otan tämän asian esille. Kysymykseni kuuluu, mitä ministeriöt (sekä TEM ja STM) aikovat tehdä, että asia laitetaan ruotuun. Olennaisena toimijana tässä on TE-toimisto, jonka asiantuntija on mukana aktivointisuunnitelman tekemisessä. Hänen pitäisi tarkistaa, että kyse ei ole työstä, jota kuuluisi tehdä palkkatyönä. Toinen olennainen vastuullinen on kunnan sosiaalityöntekijä, joka on myös mukana aktivointisuunnitelman tekemisessä.
  Olen ollut tekemässä tätä lainsäädäntöä kansanedustajana ja tiedän, että kuntouttavaa työtoimintaa ei ole tarkoitettu tällaiseen toimintaan. Minusta on surullista, että koko kuntouttava työtoiminta leimataan, koska se on erittäin tärkeä mahdollisuus esimerkiksi vankilasta vapautuville, mielenterveyskuntoutujille jne, joilla ei aina ole mahdollisuutta palata suoraan työelämään, vaan he tarvitsevat tällaisen toiminnan, jossa olennaisena osana on kuntouttava toiminta.

  • 23.1

   keke sanoo

   Ja tässä hyvät herrat näemme miten pihalle poliitikko on käytännön kanssa joutunut. Puhumattakaan siitä miten luonnollisesta hänestä tuntuu ajatus siitä että ”mielenterveyspotilaita” ja ”vankilasta päässeitä” sun muita ”ressukka” ihmisiä ”autetaan” polkemalla heidän oikeutensa nollaan työmaailmassa. Liekköhän itsekkään tajuaa miten sairas ajatusmaailma siellä taustalla kurkkii toisia yksilöitä kohtaan.

  • 23.2

   Jari Kähkönen sanoo

   Johan tuli Anne Huotarilta fantasia. Vähän niinkuin olisi koettanut kieltää Stalinin Suuret Puhdistukset, mutta olisi vaikean paikan edessä siinä stereotyyppisessä hietakankaisessa havumetsässä, kun lapiopelissä edeten maan sisältä alkaa tulla vastaan enemmänkin vaihtelevan kypsyysasteen porukkaa, joilla kaikilla samalla tavalla takaraivot tohjona. Sekin oli varmaan ollut ihan lakiin perustuvaa viranomaistoimintaa, jonka käytännön toteutus oli hirveä urakka asialla olleille. Toimintaa, jolla on epäilemättä ollut aikanaan parhaat mahdolliset tarkoitusperät.

   Lainsäädännön epämääräisyys, kiero taloudellinen kannuste, tunnottomat byrokraatit jotka eivät joudu koskaan kasvotusten tekemistensä kanssa ja ennenkaikkea maksimaalinen näkösuoja ovat aina olleet osin mukana vetovoimatekijöinä, joiden kautta hallintoon tai valtioonkaan katsomatta on tapahtunut hirvittäviä asioita. Sitten on vain syystä tai toisesta järkiinnytty ja oltu hetki nolona hiljaa, unohdettu kaikki sekä tehty jotain muuta.

   No, nyt kun vapautuvat vangit on jo huudettu niin muistellaanpa taas vähän. Hukapa muistaa vaikkapa sellaisen sosiaalipoliittisen hukkakauran kuin työttömäksi ja asunnottomaksi vapautuvien vankien mau-mau -leirit? Ne, joista aikalaiset luistivat sujuvasti tavattaessa pidätettävä ja vangittava -etsintäkuulutusta sekä ehdonalaisen vapauden menetystä, eli siis ennen sitä historiallista rta:ta vallinneita kivitaloluokan vankiloitakaan pelkäämättäkin. Ei se rautatieaseman ravintolan olut ole voinut noin hyvää olla.

  • 23.3

   Saku Timonen sanoo

   Minusta tämä Huotarin kommentti on asiallinen ja kerrankin kommentoijana on sellainen henkilö, jolla on mahdollisuus ja halua parantaa asioita. Kaltaisiasi tarvitaan enemmän.

   • 23.3.1

    keke sanoo

    En kyllä lukenut tuosta viestistä mitään parannusta mihinkään. Eikö tuossa ihan selvällä suomenkielellä todettu että kuntouttava työtoiminta on hyvä systeemi kunhan vähän kulmia viilataan. Ei puhettakaan siitä että kyseenalaistetaan se että mielenterveyspotilaat ja muut ”jämäsakit” pannaan työmaalle töihin terveitä ihmisiä heikommilla ehdoilla ja ilman palkkaa. Tämä vielä siinä sitten äidilliseen sävyyn todettiin henkilön auttamiseksi. Vihaksi pistää.

    Oikeastaan Huotarin Annen kaltaisilta tyypeiltä pitäisi oikeasti takavarikoida koko omaisuus pariksi vuodeksi ja laittaa kuntouttavaan työtoimintaan vaikka sorvaamaan mölkkypelejä ihan hänen omaksi parhaakseen. On meinaan kuulemma tullut positiivista palautetta tuosta systeemistä ihmisiltä.

    • 23.3.1.1

     pepe sanoo

     Tunteekohan keke ketään kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa? Heille monelle on todella tärkeää saada edes jotain rytmiä viikkoon, yrittää olla täsmällisiä työaikojen suhteen ja tulla työpaikalla toimeen muiden kanssa. Nämä kuitenkin ovat asioita, jotka tuntuvat itsestään selviltä, mutta saattavat olla toisille yllättävän vaikeita. Moni heistä on siinä kunnossa, että samantien 8-16 hommaan heittäminen EI toimisi. Pitää saada ensin pehmeä lasku ja siitä pikkuhiljaa kiristämään vauhtia. Sopimukset tehdään n. 3 kk kestäviksi. Aina saa lopettaa ”oikean” työn löytyessä. Huotarin tavoin näen tässä hyviä puolia huonoja enemmän.

     • 23.3.1.1.1

      moi sanoo

      taas kerran tähdennys, nyt pepelle – vapaaehtoisena homma voisi toimia. nykyisellä pakkomeiningillä ei.
      jos joku HALUAA tuohon mennä ja hakea rytmiä, niin siinäs vain. mutta ei pidä ihmisiä kohdella avuttomina roskina pelkästään työttömyyden perusteella.

 23. 24

  Vesa Jääskeläinen sanoo

  Nauroin koko ajan kun luin. Niin absurdia toimintaa!

  Kiitos upeasta blogista!