Uskossa vahvat

Jokaista voi huijata joskus ja joitain kaiken aikaa. Ns. maahanmuuttokriittiset ovat niitä, joita heidän johtajansa huijaavat kaiken aikaa. He haluavat tulla huijatuiksi, he haluavat jatkuvasti vahvistusta omalle uskolleen.

Uskonveljet ja -sisaret eivät aina tarvitse edes johtajia, vaan hartaan seurakunnan tavoin he vahvistavat toistensa uskoa. Itse tarina saa olla miten läpinäkyvää valhetta tahansa, kaikki käy. Itse asiassa ne kaikkein läpinäkyvimmät valheet uppoavat ja leviävät kaikkein parhaiten.

Tuoreessa muistissa on syyskuussa huomiota herättänyt Pia Kauman syvä paheksunta somalien saamista uusista ja kalliista lastenvaunuista. Jutun alkulähteeksi paljastui Jussi Halla-ahon kahdeksan vuotta sitten kehittelemä urbaanitarina.

Jos joku on vielä kiinnostunut Halla-ahoa innoittaneesta alkuperäisestä kolumnista, niin laitan linkin tämän jutun ensimmäiseksi kommentiksi. Siinä kolumnissa ei puhuta mitään somaleista eikä vaunuihin asumaan jäävästä somalilapsen hengestä. Halla-aho leikki rikkinäistä puhelinta.

Lastenvaunujutun alkujuuret ovat siis yli kahdeksan vuoden takana. Facebookissa leviää vähän väliä jokin kiertostatus, jossa kerrotaan ihan omana kokemuksena tai itse kuultuna tosiasiana uusi urbaanitarina. Jo pari kuukautta on levinnyt tämä kiertostatus, jota mediasivu Kaasuputki eilen rupesi ihmettelemään.

kultapaikat1

Tämä on tyypillinen ns. maahanmuuttokriittisten jakama urbaanitarina. Jakaja antaa ymmärtää kuulleensa tutultaan ihan itse juuri äskettäin sattuneen tapauksen, joka todistaa maahanmuuttajien saavan toimeentulotukena ihan mitä keksivät pyytää.

Tarina on levinnyt laajasti ja jokainen sen edelleen jakaja antaa ymmärtää kuulleensa itse tuon tarinan tutulta hammashoitajalta. Jopa kirjoitusvirheet toistuvat sellaisenaan, joten status on selvästi kopioitu. Vai uskooko joku ihan oikeasti, että puolentoista kuukauden välein eri kaupungeissa on sattunut täsmälleen samanlainen tapaus ja että siinä välissä se kirjoitusvirheineen sama tapaus on sattunut yli 2 500 kertaa?

kultapaikat2 Jos joku uskoo, niin tämän blogin kommenttiosastolle saa tulla sen sanomaan. Nimeä ei tarvitse kertoa, mutta haluaisin myös vastauksia muutamiin kysymyksiin.

Mikä kaupunki jakelee noin huolettomasti toimeentulotukea vastoin lakia ja niiden perusteella annettuja ohjeita? Mistä löytyy ihan faktojen tarkistamista varten se ylisosiaalinen hammashoitaja, jolla on yli 2 500 kaveria ja joillle kaikille hän kertoo ihan henkilökohtaisesti salassapidettäviä tietoja asiakkaistaan monta kertaa päivässä puolentoista kuukauden ajan? Oletko juuri sinä henkilökohtaisesti kuullut tämän siltä alkuperäiseltä hammashoitajalta vai tuliko innostuttua liikaa?

Ja ennen kaikkea: Mikä on se mekanismi, joka saa arkielämässä normaalisti pärjäävän ihmisen uskomaan ihan mitä tahansa, kunhan tarinassa mainitaan maahanmuuttajat? Miksi juuri näitä tarinoita levittävät yleensä pitävät itseään kriittisesti omilla aivoillaan ajattelevina, kun käytännön toiminta osoittaa heidän olevan jotain ihan muuta?

Eipä ihme, että tässä maassa voi menestyksellä myydä vaikka yksisarvisterapiaa. Petkutettavia näyttää riittävän joka lähtöön.

Kommentit
  • 1.1

   Joo sanoo

   Siinä lehtijutussahan se ”alkulähde” on.

   Ja ilmeisesti sillekin on olemassa joku lähde, jonka jutun kirjoittaja A-P Pietilä tietänee tai sitten ei. Jos nyt väitetään, että juttu on keksitty, niin olisi ehkä syytä varmistaa se tältä toimittajalta?

  • 1.2

   työtön jannu sanoo

   Käytännön kokemuksesta tiedän,sossu ei anna ..maksusitoutumasta:::ite pitää maksaa ekaks tei viedä kuitit sossuun…Sit lasketaan mikä pitää maksaa ite ja minkä sossu..Eikä ne maksa kännykkälaskuja,eikä nettiliittymiä,niin tuskinpa kultahampaitakaan..

   • 1.2.1

    pennitön sanoo

    Kyllä sossu antaa maksusitoomuksen hammaslääkäriin ja hammaslääkäri laskuttaa silloin suoraan sosiaalitoimistoa. Kannattaisi joskus selvää ottaa asioista ennen ku rupee pätemään. Terveisin sossun maksamat hammaskulut

 1. 2

  Tuula Javanainen sanoo

  Yksisarvisiin helpommin uskon, kuin noihin järjettömiin kateusjuttuihin. Suotta niitä netissä on jaella. Jos uskovat niihin, niin laittaisivat valituksen viralliseen osoitteeseen, josta saisivat totuuden mukaisen vastauksen.

 2. 3

  sanoo

  Itse en ihmettele sitä, että on väkeä joka näihin uskoo. Ihanan helppo tapa välttää ajattelua!

  Sen sijaan ihmettelen, että monet itseään vasemmistolaisina pitävät ja todistettavasti ajatteluun kykenevät ihmiset menevät tähän samaan halpaan. Sitä en ymmärrä.

  • 3.1

   Sputnik sanoo

   Vasemmistolainen ja ajatteluun kykenevä samassa lausessa? xD Itse asiasta blogin kirjoittamisen kanssa samaa mieltä visusti.

 3. 4

  jyge sanoo

  Minun mielestäni meidän kuuluisi ottaa lisää pakolaisia syyriasta ja irakista sekä tottakai somaliasta. miettikääpänyt ihmiset rakkaat siellä isis sotii kaikkea muuta maata vastaan onhan meidän otettava ne poloiset pois sieltä sodan keskeltä tänne meille täällä on lääniä asua vaikka muille jakaa =)=) ja rahaakin suomella on todella paljon =)

 4. 5

  sanoo

  Jokaisessa huhussa on vähän totta. Tässä totta on, että köyhät saa maksuttoman hammashoidon. Tai ei se maksutonta ole, kunta maksaa. Tosin harvemmin yksityiselle puolelle. Että siinä jo kärähti. Puhumattakaan kultahampaista.

  Luovia satusetiä.

  • 5.1

   niinpä niin sanoo

   Kyllä ainakin kunnassa, jossa minä asun, käydään yksityisellä. Kunnalla ei ole antaa pikaisia hoitoaikoja, niin päivystyksestä annetaan ns. maksusitoomus(ostotakuu), jolla pääsee tietylle yksityiselle normaali hammaslääkäri hinnoilla. Nyttenkin minulla on tuo ostotakuu lappu, jolla hoidatetaan koko hammaskalustoni kuntoon yksityisellä.

    • 5.1.1.1

     Annika sanoo

     Omassa pitäjässä myös saa maksusitoumuksen yksityiselle, jos on ensin odottanut 6 kk tai yli hammasjonossa ja on paljon korjattavaa ja kunnallisella puolella ei ole resursseja hampaita hoitaa. Eli se tuossa tarinassa voi olla totta, mutta muuten ärsyttää, miten liian moni jakaa kaikenlaisia kiihkoilupäivityksiä, missä kuullaan vaan yhtä osapuolta ja faktat ihan hakusessa ja usein jopa teksti valheellista. Moni facekäyttäjä ei kuitenkaan ole niin lähdekriittinen, että olisi uskomatta noita avauksia tai edes hiukan epäilisi, että kaikki mikä lukee jonkun seinällä ei olekaan totta..

 5. 6

  sanoo

  Pieni sivuhuomautus sinänsä hyvään kirjoitukseen. Eihän tuo FB:n kertoma jakomäärä tarkoita, että ”sairaanhoitaja” olisi kertonut tuhansille ihmisille jokaiselle tuon tarinan, vaan esim. tuossa Risto Hakalan tapauksessa kuvakaappauksen ottohetkellä 2838 ihmistä on jakanut kyseisen päivityksen. Ihan kuten minä voin jakaa jonkin FB:ssä jaetun päivityksen (asetusten sen salliessa). Tuo oman FB-profiilinsa kommenttikenttään tekstin copypastettaminen ja sitten sen jakaminen omakohtaisena kokemuksena on toki asia erikseen.

 6. 7

  Lyhytaikaistyötön sanoo

  Nämä huhut, juorut ja kuulopuheet leviävät tositarinoina kuin kulovalkea. Se on jo nähty historiassa: samankaltaisia urbaanilegendoja kerrottiin keskiajalla ja renessanssin aikaan esimerkiksi juutalaisista (”ne syövät ja uhraavat kristittyjä lapsia, yksi sukulaisenkaverinkaverintuttava oli kuullut siitä joten totta se on!”). Aina on juorumyllyjä, jotka eivät vaivaudu selvittämään levittämänsä sadun, tarun tai valheen todenperäisyyttä.
  Ja sitten kun jäävät kiinni, asenne on heillä sellainen ”no mutta se OLISI VOINUT olla” kuten Kauma-Halla-aho – tapauksessakin.

  Eivätkä huhupuhetta levittäneet tietenkään vaivaudu korjaamaan asiaa omasta puolestaan, koska se olisi noloa ja koko hommahan meni jo, kyllä se unohtuu.
  Aina seuraavaan kertaan asti.

 7. 8

  Ankku sanoo

  Ainahan nämä sattuu tutulle tai tutun kaverin veljelle. En tähän tarinaan usko. Varattomat saavat Suomessa maksuttoman hammashoidon. Se kannattaa, koska hoitamattomat hampaat aiheuttavat vielä kalliimpia seurauksia yksilölle ja yhteiskunnalle.

  Halla-ahon vahvuus on se, että hän viljelee puheissaan tutkimustuloksia ja välillä heittelee joukkoon kuulopuheita. Tällainen argumentointi uppoaa kansaan kuin kuuma veitsi voihin.

 8. 9

  AMK sanoo

  Huhu puheita on paljon ja niitä riittää.Työttömätkin kaikki ovat alkoholisteja ja ovat ihan suomalaisia.Maahanmuuttajat edustavat eri kulttuuria kuin suomalaiset mutta heillä on siihen oikeus,vaikka sanonta on maassa maan tavalla.Kultahampaista=en ole kuullutkaan.Onko työtön köyhä,miksi en ole päässyt hammaslääkäriin,työttömien terveystarkastus ei ole osunut kohdalleni (olen ollut työtön yli 11 vuotta) toki olen siellä listassa viimeisenä (ikuisuuskarenssi).Mitähän 1.1.2017 tapahtuu.TYÖTTÖMYYSLUVUT NOUSIVAT ENNÄTYSLUKEMIIN.(kun kaikki viiden kuukauden työssäoloehdon saaneet vapautuvat vankeudestaan)
  Vai yrittävätkö päättäjät senkin lyödä hassuksi tapahtumaksi.

 9. 10

  ÄÖ-kenkäni numero sanoo

  ”Eipä ihme, että tässä maassa voi menestyksellä myydä vaikka yksisarvisterapiaa. Petkutettavia näyttää riittävän joka lähtöön.”

  Kannattaisi aloittaa katsomalla peiliin… Tuo on jaettu teksti, eli joku on sen kirjoittanut, muut vain kopioineet ja jakaneet. Siihen en kommentoi, kuka tuota on uskonut ja kuka ei, mutta ei 2500 jakoa ole paljon somessa, varmasti elämäMkoululaisia löytyisi enemmänkin, jotka tuota jakavat. Miksi niin iso numero jostain tekstistä, joka tuskin edes pitää paikkaansa tai on ainakin liioiteltu?

  • 10.1

   ÄÖ-kenkäni numero sanoo

   Itse asiaan en kommentoi suuntaan enkä toiseen, mutta kiinnitin huomiota tähän osioon, joka vie uskottavuuden koko tekstiltä.

   ”Mistä löytyy ihan faktojen tarkistamista varten se ylisosiaalinen hammashoitaja, jolla on yli 2 500 kaveria ja joillle kaikille hän kertoo ihan henkilökohtaisesti salassapidettäviä tietoja asiakkaistaan monta kertaa päivässä puolentoista kuukauden ajan? Oletko juuri sinä henkilökohtaisesti kuullut tämän siltä alkuperäiseltä hammashoitajalta vai tuliko innostuttua liikaa?”

   Eli sellaista henkilöä joka tämän olisi kertonut yli kahdelle tuhannelle ei ole olemassakaan, vaan yksi on kirjoittanut tekstin ja muut vain jakaneet sitä.

   • 10.1.1

    olivia sanoo

    Sitä kirjottaja yritti sanoakin, että kun jokainen ihminen, joka on kopioinuta tuon seinälleen, on väittänyt, että itse on kuullut tämän hammaslääkäritutultaan, mutta sellaista lääkäriä ei olekaan

    • 10.1.1.1

     JP sanoo

     Facebookin share-toiminto ei toimi näin. Noiden jakajien virrassa teksti näkyy Risto Hakalan tai Jukka Burtsovin kirjoittamana – ei jakajan omissa nimissä ja Timonen tässä selkeästi suurentelee asiaa jonka luulisi tietävän paremmin – onhan tässäkin jutussa Facebook-share nappi, että ihan vieraasta mediasta ei pitäisi olla kyse.

     En usko tämän hammastarinan todellisuuteen hetkeäkään, mutta ei se oikeuta väittämään ihan mitä sattuu.

 10. 12

  Anna-Liisa sanoo

  Anteeksi Saku! Sotkin edellisessä etu- ja sukunimesi keskenään.

 11. 13

  Tietämätön sanoo

  Pakko mainita, että vaikka Suomessa köyhä saa maksuttoman hammashoidon, ei hammaslääkäriin silti oikein pääse, niitäkin palveluita on leikattu roimasti ja mielestäni se on väärin.

  • 13.1

   sanoo

   Kyllä hammaslääkäriin pääsee, kunhan odottaa sen 6kk minkä jono kestää, ja sen jälkeen, jos maksat laskut niin olet systeemissä ja tarkastukset ja käynnit hoituu rutiinilla.

   Se alku on vaikea, sitten se helpottaa.

 12. 14

  Teppo Palmroos sanoo

  Mä taas kuulin äsken ruokakaupan jonossa et yks maahanmuuttokriittinen sai koko perheelleen maahanmuuttajahammaslääkäriltä titaniumista valmistetut tekohampaat. Itte näin kun ruokakaupan jonossa yks henkilö kovalla äänellä siitä paasasi!

 13. 16

  Matelot sanoo

  Mun olkapäää korjattiin titaniumlevyllä. Kun se ei jostakin syystä
  kestänyt, piti ottaa lonkasta palanen ja korjata sillä. Viereisessä
  pedissä loikova Somali kertoi hänelle tehdyn vastaavan operaation
  sillä erolla, että hänellä käytettiin korjaukseen Norsun Luuta, kuten
  SomaliMaassa yleensä.
  Saa jakaa…

 14. 17

  Jukka sanoo

  sossu ja valtio kustantaa mamuille/pakolaisille ajokortin, autokoulun, auton, polttoaineet, korjaukset yms. + Tulkit ja konsultit.
  ”Valtio maksaa esimerkiksi Lieksan vastaanottokeskuksessa oleville ajokortin ja tulkki tulee Helsingistä tulkkaamaan ajon ajaksi.

  http://aijaa.com/fED8md

  ”Lieksalla on sopimus maahanmuuttajien vastaanottamisesta ELY-keskuksen kanssa. Sopimusta päivitettiin vuonna 2006. Ilman sopimusta ei kunta saa valtion avustuksia maahanmuuttajista syntyviin kuluihin. Seuraavaksi muutti muutama somaliperhe Kontiolahdella suljetusta vastaanottokeskuksesta. Sitten tuli taas yksi perhe, sitten toinen.
  – Kaikki pitää osata miettiä ja ratkaista: terveydenhuolto, tulkkaus, kielikoulutus, yhteisöllisyyden tukeminen. Yhteistä kieltä ei yleensä ole, sillä eivät tulijat osaa englantia.
  Kun Lieksaan tuli 16-henkinen perhe suoraan pakolaisleiriltä. Heidät haettiin Lieksaan Helsinki-Vantaan lentokentältä ja asutettiin 4 huoneen kerrostaloasuntoon.
  – Melkoinen mylläkkähän siitä alkoi. Piti opettaa kaikki vesihanojen ja vesivessojen toiminnasta alkaen. Ihan kertasanomisella eivät uudet tavat juurtuneet. Naapureilta tuli sanomista vähän joka asiasta, ei vähiten tarpeiden tekemisestä ulos ja metelistä.
  – Ahtauskin oli perheelle tietysti ongelma. Miten 4 huoneeseen mahtuu 16 ihmistä? Lopulta löysimme kaikkia tyydyttävän ratkaisun, tyhjilleen jääneen 20-paikkaisen päiväkodin, jonne perhe majoitettiin.
  Nyt TE-keskus järjestää koulutusta.
  Kotoutumisessa kielen oppiminen on keskeinen asia. Kielikurssien järjestäminen ei ole aivan yksinkertaista eikä koulutusta polkaista tyhjästä. Vieraan kielen opiskelu ei ole helppoa varsinkaan, jos oman kielen luku- ja kirjoitustaito puuttuu. Uutta kieltä pitää voida käyttää, mutta jos kurssilla istuu päivät pitkät toisten kielipuolien kanssa, niin harjoittelemaan ei juuri pääse.
  Kotouttamispolitiikka ja maahanmuuttopolitiikka ovat valtakunnallisia ja niiden vaihtelut näkyvät myös yksittäisissä kunnissa. Nyt näkyy se, että perheenyhdistämispolitiikka on kiristynyt. Silti nykyisin Lieksaan tulee uusia maahanmuuttajia lähinnä perheenyhdistämispäätösten kautta.
  Tosiasia on, että auto on pitkien välimatkojen vuoksi monesti välttämättömyys, jotta voi käydä työssä, opiskella tai liikkua suuren perheen kanssa. Julkinen liikenne ei palvele riittävästi, kertovat Syrjäinen ja Lehto.
  – Toisella paikkakunnalla opiskelemassa käyvä on voinut saada maksusitoumuksen polttoaineeseen, hyvästä ja perustellusta syystä.”

  http://www.talentia-lehti.fi/lehti/l…kkaa.6062.blog

 15. 19

  Jukka sanoo

  Suomi toimii euroopan sosiaalitoimistona ulkomaalaisille.
  Näin sosiaaliturvarahaa virtaa ulkomaille – lue esimerkit
  Edes viranomaiset eivät tiedä tarkalleen, kuinka paljon suomalaista sosiaaliturvarahaa virtaa ulkomaille EU-lainsäädäntöön perustuen.
  Eli kenen tahansa ulkomaalaisen, joka asuu ulkomailla, mutta työskentelee Suomessa. Suomi maksaa kaikille näille henkilöille lapsilisät ja muun sosiaaliturvan. Lue järkyttävä juttu.

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288652013062.html

  Kierot eurooppalaiset käyttävät häkäilemättömästi hyväksi Suomen sosiaaliturvaa.

  Sosiaaliturvamaksut ja tuet muille EU-maille

  http://ilgron11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/160035-sosiaaliturvamaksut-ja-tuet-muille-eu-maille

  Lehti: Viro työttömyystukien saaja
  Suomi maksoi muille kuin Somen kansalaisille työttömyystukia EU ja Eta maihin noin miljoona euroa. Yli puolet siitä meni viroon virolaisille.

  http://www.ts.fi/keskustelut/ketju/32817

  http://www.uutisaalto.fi/uutiset/2786058-karjalainen-ulkomaille-maksettuja-ty%C3%B6tt%C3%B6myystukia-eniten-viroon

  https://www.google.fi/#q=ulkomaille+maksettuja+ty%C3%B6tt%C3%B6myystukia+eniten+Viroon

  Karjalainen: Lapsilisiä lähes 5 miljoonaa euroa ulkomaille ulkomaalaisille.

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288663269731.html?pos=ksk-trm-uutk-ospu

  • 19.1

   LL sanoo

   ”Suomi toimii euroopan sosiaalitoimistona ulkomaalaisille”

   On se sillai jännä juttu tässäkin kommentissa, että ”tiedetään” kuinka hyvä suomalainen sosiaaliturva on (jota se ei ole) ja ”tiedetään” että Ne toiset saavat enemmän kuin ne kuvitteeliset Me (jotka emme hyväksikäytä sosiaaliturvaa).

   Joo, tuubatkaa vain tätä tietämättömyyttänne, niin ymmärrämme missä tietämättömyydessä elätte (etenkin perussuomalaisten kannattajakuntaa hamuavat).

   Suomi ei toimi Euroopan sosiaalivaltiona, se ei enää huolehdi edes omista kansalaisistaan. Ja siihen tähtää myös perussuomalaisten ideologia., poliittinen populisimi. Perussuomalaiset ajavat EU:n tasolla niin kovaa äärikonservatiivista politiikka, että sanoisin siitä Huh ja Huh. Ja Hah.

   • 19.1.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Maahanmuuttokriittisten enemmistö keskittyy arvostelemaan maahanmuuttajien oletettuja erityisetuja ja toiselle kädellä he yrittävät viedät loputkin kantasuomalaisten sosiaaliturvasta. Maahanmuuttokriittisten enemmistön mielestä kantasuomalaisten sosiaaliturva paranee kun maahanmuuttajat eivät enää saa samaa huonoa sosiaaliturvaa. Todellinen tavoite lienee se, että kun kukaan ei saa sosiaaliturvaa, niin sitä ei saa maahanmuuttajatkaan 😛

  • 21.1

   Tomi sanoo

   Luotettavasti copypastetettu lista linkkejä jotka tähän tapauksen eivät liittyneet mitenkään..

  • 21.2

   Saku Timonen sanoo

   Jukka sai ilmiselvän orgasmin. Terveisiä vain sinne Hommafoorumille kaikille muillekin uskossaan väkeville. Jos vielä jaksat, niin kerropa miten vuodatuksesi liittyy aiheeseen eli urbaanitarinoiden levittämiseen, jossa olet ilmeinen ekspertti.

   • 21.2.1

    Jukka sanoo

    Tottahan se on, että ilman luotettavia lähteitä kerrottavat asiat ovat urbaanilegendaa. Minä toin asian toisenpuolen esille, että luotettavista lähteistä löytyy fakta tietoa.

    Mulla ei ole homofoorumin kanssa mitään tekemistä. Olen 100% hetero naimissa oleva mies lapsien kera.

 16. 22

  Mike sanoo

  Ottamatta kantaa itse tapaukseen, vastaan pariin kysymykseesi:

  ”Mikä kaupunki jakelee noin huolettomasti toimeentulotukea vastoin lakia ja niiden perusteella annettuja ohjeita?”

  En tiedä, mutta uskon monienkin kaupunkien viranomaisten törsäävän yhteisiä rahoja (rajaamatta sitä tässä maahanmuuttoon). Korruptiosta ja leväperäisestä rahankäytöstä on VATT:in raportteja. Raportit koskevat tosin valtiontaloutta, mutta epärealistista on odottaa kuntien olevan sen enempää vapaita korruptiosta. Laki ei tietenkään tarkoita, etteikö sitä vastaan voisi toimia. Ei vaikka rikkeestä uhkaisi rangaistus ja sekin vain, jos rike a) havaittaisiin ja jos se b) vietäisiin eteenpäin.

  ”Mikä on se mekanismi, joka saa arkielämässä normaalisti pärjäävän ihmisen uskomaan ihan mitä tahansa, kunhan tarinassa mainitaan maahanmuuttajat?”

  Nämä ovat psykologian perusasioita. Ensin tosin pitää tarkentaa, etteivät nykyiset esimerkit tarkoita ”ihan mitää tahansa”, sillä maailmasta faktisesti löytyy paljon härskimpääkin viranomaistoimintaa. Emme siksi tiedä uskovien uskon rajaa, ”väärinkäytösavaruus” on laajempi kuin otoksemme. Voimme siis vain tietää, että lähinnä havaituissa tapauksissa uskoa on noin usein ja näin pitkälle.

  Sitten asiaan. Kysymäsi mekanismi on tunne. Koko mediakenttä leikittelee tunteita nostattavilla uutisilla, eikä tässäkään ole varsinaisesti muusta kyse. Lisäksi ihminen muodostaa käsityksensä jostain asiasta ensivaikutelmansa perusteella, eikä sitä ole helppo muuttaa jälkeenpäin. Tunne ja tottumus ovat kuin kitkaa mielipiteen muutosta vastaan. Siksi esim. yritysten kannattaa tiedottaa julkisuuteen vuotaneesta huonosta uutisesta nopeasti ja kovin faktoin, jotta ensivaikutelma tunnereaktioineen aiheuttaa mahdollisimman vähän vahinkoa.

  Olettamus, ettei meillä Suomessa ja että lait ohjeineen estävät, on pinnallisesti ajatellen varsin looginen. Se on silti vain olettamus. Koska se on sitä, se antaa tilaa epäilylle. Nopea ja faktapohjainen tiedotus katkaisee huhuilta siivet, mutta siihen ei vielä tänä päivänä julkinen valta halua alentua suomalaisille tyypillisesti vaikenemista suosien. Muutosta ei tule, joten huhut elävät jatkossakin.

  • 22.1

   LL sanoo

   Neuvo : Puhu siitä mistä todella tiedät, ja siitäkin hyvällä harkinnalla. Varsinkin mediassa, sosiaalisessa mediassa etenkin.

 17. 23

  Marko sanoo

  Mikä mahtaa pyöriä näiden ihmisten päässä, joiden jutut ovat tuulesta temmattuja.

  Ihan vakuuttavannäköihen linkkilista tuossa yllä. Ansiopäivärahaa maksetaan Viroon niille jotka ovat täyttäneet Suomessa ns. työssäoloehdon. Ansiopäiväraha kustannetaan työttömyysvakuutusmaksulla eikä se näin ollen ole mikään vastikkeeton etuisuus, jota läheteltäis noin vain ulkomaille.

 18. 24

  Silminnäkijä sanoo

  No en tiedä mitä uskoa. Sen tiedän että iranilainen maahanmuuttaja perhe vanhemmat ja kolme lasta hankki puolen vuoden oleskelun jälkeen isille Audi a6:sen, tytölle BMW 320 ja pojalle Fordin joka tunattiin reippaasti. Käytettyjähän nuo kaikki oli mutta harva perhe hankkii kolme autoa tuosta vaan. Asunto oli kunnan. Äidille ei kelvannut työ koska ei voinut ottaa ohjeita vastaan nuoremmilta. Isälle ei löytynyt arvolle sopivaa työtä. Poika oli halukas tekemään työtä aina silloin kun hänelle sopi. Tytär oli ainoa joka taisi olla oikeasti kiinnostunut sopeutumisesta.

  • 24.1

   Jokuvainen sanoo

   Jos se iranilainen maahanmuuttaja hankki ne autot omalla rahallaan?
   Ei sossu mitään autoja maksa.

 19. 26

  Jari Kähkönen sanoo

  Kaikilla on ennakkoluuloja, mutta jokainen ei pysty stereotypisoimaan eli olettamaan ”kaikkien niiden” olevan jonkinlaisia saati sitten käyttämään johonkin erityisyyteen perustuvaa rasistista valtaa. Kaikille voi niinikään tulla yhteentörmäyksiä ja kulttuurishokkejakin, mutta useimmissa tapauksissa niiden jälkeen a) jää henkiin b) ei synny yleistämiskelpoista kokemusperäistä tietoa.

  Kuinka pysyä tietämyksen ja rationaalisuuden piirissä, kun on yksinkertaisesti niin että kaikki osapuolet ovat lähtökohtaisesti valmiit uskomaan toisestaan ihan mitä vain? Kuta törkeämpää sen parempi. Siinä missä fakta loppuu, aletaan sepitettyä veisaamaan. Johan näitä Sakarin bloggauksen aiheena olevia höpöhöpöjuttuja leviteltiin ihmiseltä toiselle ennen nettiäkin: oli ”pakolaisen tilinauhan” paperiversiota ja sitten näitä kuinka maahanmuuttajat eivät osaa asua asunnossa vaan tekevät sitä sekä tätä eli yleensä kai sitten pahojaan. Puheeksiottamisesta kiitos, sillä todellisuustarkistuskin sijansa saakoon, mutta missä on se suurempi viisaus, jos ei kuitenkaan pysty kontraamaan&vastuuttamaan?

  Haasteeksi nousee tällöin sen välttäminen, että takaisinsyöttää asioita ongelmallistavaa kieltä asianosaisille edelleen vahvistaen heidän asenteitaan ja saattaapa siinä ilmaantua muutama uusikin joukkoon lisää, kun julkisesti toistettuna ihan täysi höpöhöpökin voi tulla ns. virallisena totena uskotuksi. Edistys on kovin heikkoa vaikka sen yksittäiset tapahtumat panisi pitkään janaan silmänsä tasolle.

 20. 27

  Jukka sanoo

  Lisää valtionvelkaa vaan Joulumaahan !

  Somaliasta lähetettyjen ankkurilasten määrä on räjähtänyt käsiin. Yhden alaikäisen turvapaikanhakijan majoittaminen ja hoivaaminen maksaa n. 57 000 euroa vuodessa. Niistä niin sanotuista alaikäisistä turvapaikanhakijoista, joille tehtiin lääketieteellinen iänmääritys, 60 prosenttia oli todellisuudessa täysi-ikäisiä. Tämän paljastuksen jälkeen ja apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedtin ratkaisun pohjalta ikätestaukset lopetettiin, vaikka maahanmuuttoministeri Astrid Thors valehtelee niiden jatkuvan.

  http://www.youtube.com/watch?v=3RQ6RXVtbV4

  Suomi on Euroopan hövelein perheenyhdistäjä. Jokainen oleskeluluvan Suomesta saanut somali käynnistää perheenyhdistämisprosessin, jonka seurauksena maahan saapuu muutaman vuoden viiveellä viidestä kahteenkymmeneen perheen- tai pikemminkin klaanin jäsentä. Niin sanottujen ”kasvattilasten” osalta suhdetta hakijaan ei tarkisteta, ja yhdistettäviksi perheenjäseniksi hyväksytään aikuisia sisaruksia omine perheineen. Suomi on ainoa maa Euroopassa, joka maksaa jopa yhdistettävien perheenjäsenten matkakulut Suomeen.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPdH5l2-134&feature…ext_from=PL&index=0&playnext=1

  Realistinen lähitulevaisuuden näkymä on se, että Suomeen tulee jatkossa pelkästään perheenyhdistämisen puitteissa, siis vuotuisten turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten lisäksi, vuosittain 10 000 kielitaidotonta, ammattitaidotonta ja useimmissa tapauksissa luku- ja kirjoitustaidotonta ihmistä. Näillä ihmisillä ei ole minkäänlaisia edellytyksiä työllistyä Suomessa koskaan. He tulevat elämään koko elämänsä verorahoitteisten tulonsiirtojen varassa.

   • 27.1.1

    LL sanoo

    Jukka, mikä sinua harmittaa? Tämä Suomiko?

    Valtio, johon otettiin maahanmuuttajia 2. maailmansodan aikana noin 400.000. valtio, josta lähti lapsipakolaisia, sotalapsia noin 80.000. Valtio, jonne sotien aikana lähetettiin kansainvälistä hätäapua. Valtio, josta lähti siirtolaisiksi muihin maihin1960-70 luvulla noin puoli miljoonaa suomalaista.

    Olisiko sinun mielestä valtiomme rajat silloinkin pitänyt sulkea sekä Suomeen pyrkiviltä ja niiltä suomalaisilta, jotka lähtivät pois tästä maasta?

    • 27.1.1.1

     Mikael Holm sanoo

     Evakot olivat omia kansalaisia, suurin osa sotalapsista (sotaorvoista) palasi takaisin ja 1960-70-lukujen muutto oli töihin lähtemistä.

     Miten nämä asiat liittyvät mitenkään siihen, että meille otetaan eläteiksi ihmisiä, joille ei yksinkertaisesti ole työmarkkinoita nyt eikä tulevaisuudessa?

     • 27.1.1.1.1

      LL sanoo

      Virolaisia on Suomessa vaikka kuinka paljon töissä, kyllä heille töitä on, joten miksei muillekin?

     • 27.1.1.1.2

      Lyhytaikaistyötön sanoo

      Evakoita ei kohdeltu Suomessa kuin oman maan kansalaisia. Nämähän olivat Karjalasta, puoliryssiä (”laukkuryssiä”), puhuivat omituista mongerrusta jossa oli enemmän venäjää kuin suomea seassa ja olivat vielä ortodoksejakin.
      (Uspenskin katedraali haluttiin purkaa Helsingistä pois toisen maailmansodan aikana, koska se oli ”ryssien hapatusta”. Onneksi kunnon luterilaiset eivät ehtineet tuhota sitä.)

      Vuosi sitten juttelin erään iittiläisen vanhan rouvan kanssa evakoista. Hän kertoi olleensa yhdeksänvuotias, kun karjalaisevakoita tuli Iittiin, ja muistavansa vielä erään ison talon emännän huudon kun ovelle tuli vanha karjalaismies aikuisine tyttärineen (tyttären kaksi lasta olivat mukana, mies oli rintamalla) pyytämään ruokaa tai yösijaa.
      ”Täältä ei anneta ryssille yhtään mtään!”

      Niinhän se on. Hyvä antaa vähästäänkin, paha ei anna paljostaankaan.

  • 27.2

   Saku Timonen sanoo

   Jukka veti henkeä ja rupesi taas masturboimaan. Pävitäpä ensin vähän tietojasi ja katso tästä linkistä miten ”helppoa” perheenyhdistäminen on http://www.pakolaisapu.fi/fi/tietoa/tietoa-pakolaisuudesta/pakolaisuus-suomessa/perheenyhdistaminen.html

   Sitten voit vaikka miettiä Tilastokeskuksen lukuja. Vuonna 2013 annettiin 879 myönteistä perheenyhidstämispäätöstä ja 1 692 kielteistä.

   Yleensäkin edellyttäisin pikkuisen kuutta vuoitta nuorempien ”todisteiden” esittämistä. Taisit saada maahanmuuttokriittiset oppisi aika kauan sitten ja päivittäminen on jäänyt väliin. Netti on täynnä ihan virallisia uusia tilastoja, mutta sinä roikut sinnikkäästi kiinni ikivanhoissa linkeissä ja videoissa.

 21. 28

  AMK sanoo

  Aika räväkäksi kääntyy tämä bloki.Nukkukaa hyvin.Öitä.
  Huomista odotellen.

 22. 29

  Jari Mäntylä sanoo

  En herkästi usko mitään tällaista , mutta tähän aikaan , kun sosiaaliviranomaisten ammattitaito on tätä luokkaa mitä se on … En pitäisi tätä huuhaana …
  toisaalta en ole rasisti , joten sama se vaikka olisi ollut aasialainen , intialainen tai eskimo … Olen kuitenkin itse ” kyykytetty ” 9 €:lainen joka tekee CV:päivitykset ja monta työhakua / kk. ja joudun tekemään niistä selkoa työvoimatstoon – samaan aikaan haen etuuksia Kelasta ja toimeentulotukea Soskesta…
  Puhumattakaan LaSu:n ja perheemme taistelukentästä 10 vuoden ajalta ….
  Ja minä en muka tee mitään ja olen pohjasakkaa … aikoinani olen tehnyt yli kymmenen vuotta töitä päivästä päivään ja maksanut veroni..
  Kuitenkin koetan olla järkevä ja nähdä näiden asioiden taakse … Mut Aina on se mahdollisuus , että tää Voi olla totta – KUN läpinäkyvyys on tätä luokkaa !

 23. 30

  sanoo

  Njoo, vieläkin joku kertoo aivan totena tarinaa, jossa punkkari söi häntä solvanneen mummon bussilipun tarkastajien tullessa. Ja se nyt on sentäs todella vanha urbaanilegenda.

  Mutta aina jostain tulee joku jälkeenjäänyt, joka kaivaa vanhan höpötarinan ja luulee, ettei muut tiedä asioiden todellista laitaa.

  • 30.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Puhumattakaan punkkarista, joka oli ollut kovalla pakkasella bussipysäkillä ilman pipoa. Bussiin päästyään poika oli alkanut karjumaan ja kuollut siihen paikkaan. Aivot olivat siis luonnollisesti pihalla jäätyneet ja vasta sulaessaan aiheuttanut kovaa kipua ja väistämättömän kuoleman. Toisen version mukaan kallo oli haljennut ja aivot valuivat ulos päästä. 70-luvun lopussa Tampereella tämän tiedettiin tapahtuneen Hervannassa ja pyssipysäkkikin oli tiedossa.

 24. 31

  sanoo

  Vitun maahanmuuttajat ei siinä sitte olis mitää jos ne tekis töitä mutta ei ne saa ku kelanjonoon menon aikaaseksi ja sen jälkee alakaa rahaa tippumaa… saunantaa ja niskalaukaus

  • 31.1

   LL sanoo

   Hei, sussa on ”stöö” ainesta ISIS joukkoihin. Oletko harkinnut liittymistä? On meinaan puheet ihan samankaltaisia kuin näillä päänkatkojilla.

  • 32.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Ei tietenkään, vaan fiksusti ja asiallisesti muotoiltua maahanmuuttokritiikkiä. NOT.

 25. 33

  yksvaan sanoo

  Hihiihihihi hauskoja kommentteja varsinkin noista rattaista hauskinta tekee se et tiedän henkilökohtaisesti että ulkomaalaisille ,maahanmuuttajille ja mustalaisille annetaan rahat uusiin rattaisiin jotta ei näy että he ovat sosiaalituen piirissä se ei saa niistä näkyä tiedän koska tuttuni on ulkomaalainen ja saa tukea sossusta joka kuukaus uusiin vaatteisiin toiselle annettiin uudet rattaat suomalaiselle tutulle annettiin sitoumus pakilantyöpajalle omin silmin näin ja luin paperit mut minkäs teet ku kaikkibsanoo et urbaania legendaa johan se oli iltalehdessä tai sanomissa et samalla linjalla annetaan suomalaisille ajokorttiin rahat sossusta jos ulkomaalainenki saa ja toisin päin ei vaan pidä paikkaansa suomalaisesta saa nähdä että kuuluu sosiaalituen piiriin ulkomaalaisesta ei siksi ne saa rahat tilille ja harkkinnan varasta mitä suomalaiset harvemmin saa mut mene tiedä tiedän itse todistaneeni omin silmin tät vääryyttä helsingissä mut jokanen tekee omat päätöksensä mihin uskoo

  • 33.1

   Saku Timonen sanoo

   Minä kuulin eilen, että Lieksassa oli somali polttanut sossun ostaman Corvetten rengasta koko matkan sossusta pankkiautomaatin kautta huoltoasemalle. Renkaista irtosivat kaikki nastat ja niitä tarkasteltaessa huomattiin niiden olevan puhdasta hopeaa, koska uskonto niin vaatii. Pankkiautomaatille jäi kaksi kuittia, koska tilin saldo ei mahtunut yhdelle. Huoltoaseman roskiksesta sitten löytyi kuitti kahden miljoonan ostoksista viikon sisällä sossun piikkiin. Tai ainakin karamellipaperi, jonka epäillään olevan somalin syömästä karamellista peräisin.

 26. 34

  Juige sanoo

  Nyt Saku Timonen vetää todella pahasti mutkat suoriksi. Hän leimaa kaikki maahanmuuttokriittiset huijatuiksi ja jopa uskottelijoiksi vain sen takia että jotkut uskovat joihinkin huhuihin jostakin sossupäätöksistä. Käsittämätöntä.

  Minulla on paljon maahanmuuttokriittisiä tuttavapiirissäni, eikä yhdenkään, siis ei yhdenkään kriittisyys johdu mistään sossun päätöksistä, vaan se nousee vain ja ainoastaan siitä tosiasiasta mitä valtavia ongelmia erityisesti Ruotsissa, mutta myös esim. Iso-Britanniassa ja Ranskassa on kehkeytynyt liian löyhästä maahanmuuttopolitiikasta. Niitä samoja virheitä ei Suomen missään nimessä pidä tehdä, sillä vielä meillä on mahdollisuus välttää noiden maiden järkyttävä kohtalo.

  • 34.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Minua ihmetyttää usein, että kuinka ”asiallisten” maahanmuuttokriitikoiden ”asiallinen” ja ”faktoihin” perustuva maahanmuuttokritiikki leimaa kaikki islaminuskoiset potentiaalisiksi terroristeiksi ja krististityn maailman valloittajiksi, kaikki somalit khattia pureskeleviksi tyhjäntoimittajiksi, kaikki Romanian romanit mafian rahankerääjiksi, kaikki erimieliset vihervassareiksi kukkahattutädeiksi jne. jne. Sitten jos tällaiselle ”asialliselle” maahanmuuttokritiittiselle poliitikolle sattuu joku käsittämätön ylilyönti, niin se onkin sitten vaan huumoria tai muiden väärinymmärtämistä.

   Yksi tapa välttää leimautumista, on valita, missä porukoissa kulkee ja mielipiteensä ilmaisee. Maahanmuuttokriittisyyttä voi harjoittaa muissakin kuin käytöstavattomien puolueessa.

   • 34.1.1

    Juige sanoo

    Yleistäminenhän tässä juuri se ongelma onkin, koski se sitten maahanmuuttokriitikoita tai islaminuskoisia. Niin kriitikoissa kuin muslimeissakin on niin kovin monenlaista säveltäjää.

 27. 35

  Bah sanoo

  Mitä tuohon omana tarinanaan kertomiseen tulee, niin veikkaan että ei vaan taas ole osattu käyttää facebookia, vaan on puhtaasti kopioitu teksti omalle seinälle ja jaettu sillä tavalla.

 28. 36

  Bah sanoo

  Ja näitä juttuja enemmän tuppaa yleensä naurattamaan niitä jakavien, ja päätä innokkaasti nyökytellen komppaavien kirjoitusasu.

 29. 37

  Tervo sanoo

  Juuh elikkäs,

  Suomi ei ole itsenäinen maa, vaikka sen statuksen saimmekin 1917, kiitos urheiden sotilaidemme. Itsenäisyys on luovutettu pala palalta esimerkiksi Lissabonin sopimuksen merkeissä, ja päätäntävalta on siirtynyt EU:n keskuselimille.
  Tämä huomioon ottaen mamujen tulvinta suomeen on täysin normaalia. Heidän määränsä kasvaa ja uusia lapsia tulee kovaa vauhtia. Voimme vain miettiä millainen tilanne on 15-vuoden päästä, monikulttuurinen yhteisömme sisältää vähemmistönä tunnetut (somalit, romanit, pakolaiset) jo suurena kiintiönä jolle rahaa syötetään entistä enemmän. Aihetta huoleen on, sillä itsenäisyyden menettämisen jälkeen olemme alkaneet menettää suomalaisen identiteettiämme. Tätä asiaa ei auta se, että sosiaalityöntekijät myöntävät suuren suuria summia esim. somaliperheille, joilla (uskokaa tai älkää on rahaa) on enemmän varallisuutta kuin köyhillä eläkeläisillä ( sotaveteraanit heikomassa asemassa kuin nämä yllämainitut perheet) ja kuten monet ovatkin jo huomanneet tämän uuden ilmestyksen fitness-tunneilla, nimittäin somaliäidit, joilla nähtävästiriittää aikaa ja rahaa yllinkyllin.

 30. 38

  vl sanoo

  Ai että tuntuu tutulta nämä urbaanilegendat, kun itse olen vanhoillislestadiolainen.
  Menee nyt vähän ohi aiheen, mutta ihan pakko avautua.
  Enimmäkseen naurattaa, mutta joskus oikein turhauttaa ja suututtaa ne kiertävät ”serkun kummin kaima kertoi mulle, että..”-jutut mitkä netissä vuodesta toiseen leviävät. Ja ne on vielä sellasia juttuja jonka joka ikinen vois ymmärtää keksityiksi jos vaan käyttäis enemmän aivojaan. 😀 Esim. suviseuroista kuulee vaikka mitä jännittävyyksiä, kuten että siellä on kaljatölkkejä ja kortsuja ympäri kenttää, enemmän humalaisia kuin missään festareilla jne… Kukaan noitten juttujen kertojista ei oo ikinä itse käyneet paikan päällä. Huhhuijaa 😀 Kaikki sympatiani maahanmuuttajien puolella.

 31. 40

  salla sanoo

  Ongelmaan olisi yksi erittäin helppo ratkaisu: Avoimuus.

  Kaikki maksetut (sosiaali)tuet olisivat julkista tietoa, kuin myös perusteet niihin. Näin saataisiin häivytettyä epäilykset siitä, että maahanmuuttajille maksetaan tukia enemmän.Tämä ei edes olisi yksityisyyttä loukkaavaa, sillä johan jo nyt verotustiedot ovat julkisia.

  • 40.1

   Herra Huu sanoo

   Minä epäilen, että joillekin sairaille annetaan terveyskeskuksissa parempaa hoitoa kuin toisille. Vaadin kaikki käyntien syyt ja anamneesit sekä diagnoosit + lääkitys julkisiksi nettiin, näin saataisiin häivytettyä epäilykset siitä, että toiset saavat parempaa hoitoa kuin toiset.

   Ai miksi? No kun minä epäilen! Ainoastaan sairaskertomusten läpinäkyvyydellä voidaan poistaa epäilykseni. Tämä ei ole edes yksityisyyttä loukkaava, onhan verotiedotkin jo julkisia. Tässä olisi myös se hyvä puoli, että jos viina maistuu tai muu tahallinen terveyden pilaaminen, niin vakuutuyhtiö voi sen ottaa huomioon.

   • 40.1.1

    LL sanoo

    Sanna, jos haluat lisätä avoimuutta, niin aloita tämä avoimena oleminen omasta elämästäsi. Jäämme odottamaan avautumistasi henkilökohtaisista, ja ehkäpä kovin yksityisistäkin asioistasi.

 32. 41

  mamuko sanoo

  Kerran menin ostamaan matkahuollosta bussilippua, edessä 35-40 vuotias ruskettunut sosiaalitoimiston elätti jolla yllättäen oli laitaa saudiarabiaan 2000e ken uskoo mitä haluaa.

  • 41.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Herran tähden, eikö öljyporholla ollut kuin 2000e laittaa?

 33. 42

  Jari Kähkönen sanoo

  Opettavainen kertomus sosiaalitoimen virka-asioiden yleisestä vaikeudesta. Kunnan eläkeläisneuvosto päätti jakaa rahaa omaishoitajien virkistykseen tai elämälaadun kohentamiseen kertaeränä. Länsimurteella Jämääjäksi nimitelty jäsen olisi halunnut a) rahaa saavien nimet b) määrätä että rahaa jaetaan vain käytettäväksi kunnan alueella toimivissa yrityksissä. Seuraa kiusaantunut hiljaisuus ja asian pöydällepano, jonka aikana Jämääjälle kerrotaan että sosiaalitoimen asiakastietojen eteenpäin lavertelu ja avustuksen käyttörajoitus eivät käy päinsä, koska laki. Naureksin, kun kuulin tarinan paikallaolijalta, mutten tehnyt mitään, koska eihän nyt paikallis- ja maakuntalehdessä voi julkaista negatiivisiä tai [menneen ajan tv-toimittajan nimi] -on asiaa juttuja.

  Miksi rumassa sanassa siis sosiaalitoimen asiakas pitäisi vielä silläkin häpäistä, että hänen arkaluontoiset yksityisasiansakin olisivat julkista tietoa sillä varjolla ettei vaan tapahtuisi väärinkäytöksiä? Kas kun ei lähetetä Amerikan joidenkin osavaltioiden malliin yörikostoimittajaa poliisilaitokselle, jolle on sikäläisen lain mukaan annettava suoraan luettavaksi rikos- ja säilöönpanoilmoituksetkin heti kun ne vain on kirjattu. Näin, koska perinteinen tilinauha, viinakaupan tai vaikkapa kuppalakäynnin sisältävä sairaalalasku tuntuivat kuluneilta sekä epäosuvilta esimerkeiltä, kun käsitellään sen yksityisyyden loukkauksen astetta, jota hamuillaan singottavaksi toisten niskaan.

  Rohkenen sitäpaitsi epäillä useimpien tiedontivaajien kykyä ottaa selvää sosiaalitoimen asiakkaan kokonaistilanteesta, mitä joku yksittäinen maksusitoumus tai täydentävän toimeentulotuen päätös oikeastaan merkitsee. Tai jos paperijälki osoittaakin kiireellä tehtyä sarjoittaista, samasanaista ja maksimaalisen epäinformatiivista päätöksentekoa niin mahtaiskohan olla kykyä seuloa tästä pois yksittäisen sosiaaliviraston tai sen toimintayksikön osuus? Eli byrokraattisuus, henkilökunnan todella kirjava pätevyys, henkilövaihtuvuus ja niin pois päin. Sitten jäljelle ehkä jäisi virkavirheet ja epäyhdenvertainen kohtelu.

  Sopisi myöntää, että halutaan vain tyydyttää oma uteliaisuus ja sosiaalipornon nälkä revittelemällä yksittäisiä numerotietoja minkä liittyminen mihinkään tai olennaisuus muutenkin on täysin sattumanvaraista. Ilkikurisuuksissani suosittelisinkin valtakunnallista hyvää käytäntöä, että jokaisen toimeentulotukea saavan itsenäisesti asuvan ruokakunnan on kuitattava paperisilppuri tai lukittu tietosuojapaperipönttö, jolla käsitellä arkaluontoiset paperit sitä mukaa kun niille ei enää ole käyttöä. Kun kerran pääsy tietokoneelle, vahvan tunnistusmenetelmän äärelle ja muihin sellaisiin seikkoihin käsiksi ei yhäkään ole itsestäänselvyys tässä tietoyhteiskunnassamme.