Uskossa vahvat

Jokaista voi huijata joskus ja joitain kaiken aikaa. Ns. maahanmuuttokriittiset ovat niitä, joita heidän johtajansa huijaavat kaiken aikaa. He haluavat tulla huijatuiksi, he haluavat jatkuvasti vahvistusta omalle uskolleen.

Uskonveljet ja -sisaret eivät aina tarvitse edes johtajia, vaan hartaan seurakunnan tavoin he vahvistavat toistensa uskoa. Itse tarina saa olla miten läpinäkyvää valhetta tahansa, kaikki käy. Itse asiassa ne kaikkein läpinäkyvimmät valheet uppoavat ja leviävät kaikkein parhaiten.

Tuoreessa muistissa on syyskuussa huomiota herättänyt Pia Kauman syvä paheksunta somalien saamista uusista ja kalliista lastenvaunuista. Jutun alkulähteeksi paljastui Jussi Halla-ahon kahdeksan vuotta sitten kehittelemä urbaanitarina.

Jos joku on vielä kiinnostunut Halla-ahoa innoittaneesta alkuperäisestä kolumnista, niin laitan linkin tämän jutun ensimmäiseksi kommentiksi. Siinä kolumnissa ei puhuta mitään somaleista eikä vaunuihin asumaan jäävästä somalilapsen hengestä. Halla-aho leikki rikkinäistä puhelinta.

Lastenvaunujutun alkujuuret ovat siis yli kahdeksan vuoden takana. Facebookissa leviää vähän väliä jokin kiertostatus, jossa kerrotaan ihan omana kokemuksena tai itse kuultuna tosiasiana uusi urbaanitarina. Jo pari kuukautta on levinnyt tämä kiertostatus, jota mediasivu Kaasuputki eilen rupesi ihmettelemään.

kultapaikat1

Tämä on tyypillinen ns. maahanmuuttokriittisten jakama urbaanitarina. Jakaja antaa ymmärtää kuulleensa tutultaan ihan itse juuri äskettäin sattuneen tapauksen, joka todistaa maahanmuuttajien saavan toimeentulotukena ihan mitä keksivät pyytää.

Tarina on levinnyt laajasti ja jokainen sen edelleen jakaja antaa ymmärtää kuulleensa itse tuon tarinan tutulta hammashoitajalta. Jopa kirjoitusvirheet toistuvat sellaisenaan, joten status on selvästi kopioitu. Vai uskooko joku ihan oikeasti, että puolentoista kuukauden välein eri kaupungeissa on sattunut täsmälleen samanlainen tapaus ja että siinä välissä se kirjoitusvirheineen sama tapaus on sattunut yli 2 500 kertaa?

kultapaikat2 Jos joku uskoo, niin tämän blogin kommenttiosastolle saa tulla sen sanomaan. Nimeä ei tarvitse kertoa, mutta haluaisin myös vastauksia muutamiin kysymyksiin.

Mikä kaupunki jakelee noin huolettomasti toimeentulotukea vastoin lakia ja niiden perusteella annettuja ohjeita? Mistä löytyy ihan faktojen tarkistamista varten se ylisosiaalinen hammashoitaja, jolla on yli 2 500 kaveria ja joillle kaikille hän kertoo ihan henkilökohtaisesti salassapidettäviä tietoja asiakkaistaan monta kertaa päivässä puolentoista kuukauden ajan? Oletko juuri sinä henkilökohtaisesti kuullut tämän siltä alkuperäiseltä hammashoitajalta vai tuliko innostuttua liikaa?

Ja ennen kaikkea: Mikä on se mekanismi, joka saa arkielämässä normaalisti pärjäävän ihmisen uskomaan ihan mitä tahansa, kunhan tarinassa mainitaan maahanmuuttajat? Miksi juuri näitä tarinoita levittävät yleensä pitävät itseään kriittisesti omilla aivoillaan ajattelevina, kun käytännön toiminta osoittaa heidän olevan jotain ihan muuta?

Eipä ihme, että tässä maassa voi menestyksellä myydä vaikka yksisarvisterapiaa. Petkutettavia näyttää riittävän joka lähtöön.

Kommentit (81)
  1. Siinä lehtijutussahan se ”alkulähde” on.

   Ja ilmeisesti sillekin on olemassa joku lähde, jonka jutun kirjoittaja A-P Pietilä tietänee tai sitten ei. Jos nyt väitetään, että juttu on keksitty, niin olisi ehkä syytä varmistaa se tältä toimittajalta?

  2. työtön jannu
   11.1.2015, 18:27

   Käytännön kokemuksesta tiedän,sossu ei anna ..maksusitoutumasta:::ite pitää maksaa ekaks tei viedä kuitit sossuun…Sit lasketaan mikä pitää maksaa ite ja minkä sossu..Eikä ne maksa kännykkälaskuja,eikä nettiliittymiä,niin tuskinpa kultahampaitakaan..

   1. Kyllä sossu antaa maksusitoomuksen hammaslääkäriin ja hammaslääkäri laskuttaa silloin suoraan sosiaalitoimistoa. Kannattaisi joskus selvää ottaa asioista ennen ku rupee pätemään. Terveisin sossun maksamat hammaskulut

    1. Patrick Jensen
     11.1.2015, 21:41

     Saatatte olla molemmat oikeassa, tavallaan. Sosiaalitoimistojen käytännöt eroavat toisistaan eri kunnissa.

 1. Tuula Javanainen
  11.1.2015, 12:48

  Yksisarvisiin helpommin uskon, kuin noihin järjettömiin kateusjuttuihin. Suotta niitä netissä on jaella. Jos uskovat niihin, niin laittaisivat valituksen viralliseen osoitteeseen, josta saisivat totuuden mukaisen vastauksen.

Kommentointi suljettu.