Sirkus Sipilä

– … suuri sirkku tullu kaupunki…Tulkka tänne kaikki…tulkka katsoma suuret ihmeet…Illan viimane näyttös…Suuri fakiri. Lykkä kuus tuuma pitkä biikki toisen berseeseen eikä itse tuntte mitän tuska.

Näin julisti pikkupoikien järjestämän sirkuksen tirehtööri teoksessa Täällä Pohjantähden alla. Perjantaina nimitetty maan uusi hallitus aloitti oman sirkuksensa eilen. Hallitusohjelmassa oli jo hyväksytty tämä fakiirin esitys, jossa hallitus työntää piikin kansan perseeseen tuntematta itse mitään tuskaa, mutta ensin oli muuta ohjelmaa.

Alkulämmittelyksi oikeus- ja työmininisteri Jari Lindström esitti työnantajille miljardilaskua siinä tapauksessa, että hallituksen edellyttämää yhteiskuntasopimusta ei synny työnantajien vastustuksen vuoksi. Tuskin palkansaajien ja tulonsiirtojen saajien kustannuksella tehtävä sopimus työnantajapuolen halusta kiikastaa, mutta siitä huolimatta ensimmäisenä ärähti Elinkeinoelämän keskusliitto. Sen mukaan tällaiset puheet ovat sopimatonta sooloilua. Pääministeri vaati työministeriltä selvitystä puheistaan.

Fb-kaverini Jarmo Puskala esitti asian muodikkaana prosessikaaviona lyhyesti näin: Työministeri sanoo asian X. Hallituksen ulkopuolinen suuryritysten lobbausorganisaatio kertoo mitä mieltä hallitus oikeasti on. Pääministeri sanoo vähän aikaa emmittyään, että lobbausjärjestö on oikeassa. Tässä nähdään kuka hallitusohjelman on laatinut.

Samanaikaisesti sirkuksessa pyöri myös toinen ohjelmanumero. Hallitus on laatinut salaisen listan lainmuutoksista, joilla hallitus painostaa ammattiliittoja ja palkansaajien keskusjärjestöjä. Salaisella listalla on ammattiyhdistysliikkeen kannalta erittäin epämiellyttäviä muutoksia. Hallitus aikoo muun muassa rajoittaa tai poistaa ammattiliittojäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Hallitus kaavailee myös nostavansa laittomien lakkojen hyvityssakkoja. Lisäksi hallitus uhkaa perustaa kansaneläkelaitokseen Kelaan niin kutsuttua Loimaan kassaa vastaavan, ammattiliitoista riippumattoman työttömyyskassan. Kassa hoitaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa edullisemmin kassamaksuin kuin liittojen kassat.

Kuten asiaan kuuluu, niin pääministeri kiirehti kiistämään listan olemassaolon. Jo pelkkä epäilys tällaisen kiristyslistan olemassaolosta on erittäin vakava juttu. Riippumatonta ay-liikettä tukahduttava maa ei ole demokratia, vaan banaanivaltio. Ay-liikkeen tehtäviä hoitava valtio ei ole edes banaanivaltio, vaan vertautuu suoraan vaikkapa nykyiseen Kiinaan.

Hallituksen linja näyttää olevan ihan suoraan EK:n ja kokoomuksen linja. Yritysjohtajana ansioituneelle Sipilälle tämä tietenkin sopii, mutta sopiiko puolueen kenttäväelle? Sanooko työväenpuolueeksi itseään kutsuva PS tähän mitään poikkipuolista vai haluaako sekin tuhota ay-liikkeen? Se jää nähtäväksi. Sirkus Sipilän esitys on vasta alkanut.

sirkus sipilä

Kuva: Teppo Palmroos.

Kommentit
 1. 1

  Joni Pelkonen sanoo

  Soinihan on itse kutsunut persuja ”työväenpuolueeksi ilman sosialismia”. Tarkoitus oli varmaan heittää taas yksi halpa huitaisu vasemmistoa päin, Soinihan on itse erittäin oikeistolainen, olivat hänen puolueensa muut jäsenet mitä kantaa tahansa.

  Mahtaako persut olla myös työväenpuolue ilman työväenaatetta? Sellainen ”työväenpuolue” on vain vahvojen asialla, mersumiesten jotka eivät usko työpaikkansa koskaan olevan vaarassa.

  Oikeastaan höpinä persuista työväenpuolueena voidaan heittää romukoppaan jo siksikin, että puolue on näkyvästi asettunut vastahankaan kaikkien vasemmistopuolueiden kanssa. Ei ole nimittäin mahdollista olla samaan aikaan työväenpuolue ja jyrkän antivasemmistolainen. Sellainen puolue on ihan vaan *oikeistopuolue*.

  • 1.1

   Jaa-a sanoo

   Ehkä persut ovatkin vasemmistopuolue ilman työväenaatetta.

   • 1.1.1

    Joo-o sanoo

    Ehkä persut ovatkin natsipuolue ilman … noh ehkä persut ovat ihan täysin natsipuolue.

  • 1.2

   Pekka Ala-Prinkkilä sanoo

   Onhan se toiminut Demareillakin kaksikymmentä vuotta. Helppo nakki. Vastaan työväenliikettä ja kokoomuksen puolesta.

 2. 2

  Aatami Epätoivoinen sanoo

  Jos ylipäätään jotakin pitää perustaa, Kelaan ainakaan sitä ei saa perustaa!
  Itse jouduin tänä keväänäkin taistelemaan Kelan kanssa vain yhdestä Kelataksin perimästä ylimääräisestä 16 euron matkan omavastuudesta.
  Yli kolme kuukautta meni, paikallinen Seinäjoen toimisto ei nähnyt kuiteista huolimatta asiassa mitään väärää ja vasta yhteydenottoni johtaja Hyssälään sai asiat rullaamaan.
  Kyllä koittaa työttömille tosi kovat ajat jos he joutuvat vielä näissä työttömyys- asioissakin Kelan pomputeltaviksi!

  • 2.1

   Vääpeli Matala sanoo

   Jos tulee kähmää työnantajapuolen kanssa – työpaikkatasolla tai vaikka ammattiryhmän tasolla- niin Kelako sitten neuvottelee työnantajapuolen kanssa?
   (Tämä siis jos ja kun porukka on niin tyhmää [Ja onhan se jos kerran ovat Persujakin sankoin joukoin äänestäneet] että valitsee Kelan kassan pienempien jäsenmaksujen vuoksi, ja ammattiliittojen neuvotteluvalta ratkaisevasti vähenee).

   • 2.1.1

    Jarkko Mastomäki sanoo

    Haha, voi kuulostaa työnantajan mielestä hyvältäkin idealta, mut ei Kelan kanssa neuvottelu todellakaan mitään herkkua ole. On meinaan aika tiukka kaveri.

 3. 4

  Marko sanoo

  Itseäni nuo kaksi ay-liikettä eniten kauhistuttavaa juttua, eli verovähennysoikeuden poisto ja laittomien lakkojen sakkomaksun korotus ei niinkään haittaa.

  Mutta periaate, jossa ay-liikkeestä tehdään konna kaikissa tapauksissa kyllä haittaa. EK voi latoa pöytään mitkä ehdot tahansa ja jos AY-puoli ei hyväksy, niin hallituksen raipaniskut kohdistuvat vain työntekijäpuolelle (ja työelämän ulkopuolella oleviin). Miksei työnantajille ole sopimuksen syntymättömyydestä mitään seurauksia?

  Miksei muuten voitaisi sopia, että kokeillaan sitä työajan pidennystä vaikka kolme vuotta ja katsotaan, miten työttömyys alenee? Jos se ei alene sovittua prosenttimäärää, niin seuraavaksi kokeillaankin työajan lyhennystä. Eli jos nyt pidennetään puolella tunnilla päivässä, niin kolmen vuoden kuluttua tuossa tilanteessa lyhennetään nykyisestä puoli tuntia, eli siirrytään seitsemän tunnin työäpäiviin.

  Ennen kaikkea itseäni pännii kuitenkin se, että luupäät EK:ssa ovat taas 20 vuotta muuta maailmaa jäljessä. Suomessa työaika ei ole poikkeuksellisen lyhyt eivätkä palkat erityisen korkeat, mutta EK pitää silti näitä pääsyynä heikkoon kilpailukykyyn. Tämä johtuu siitä, että siellä suunnalla ei osata tai ei haluta katsoa, missä kilpailijamaat menevät. Suomessa t&k-rahat käytetään edelleen olemassaolevien tuotteiden parantamiseen, firmat sijoittavat suhteessa aivan liian vähän uusiin innovaatioihin. Investointi tarkoittaa sitä, että vaihdetaan kone samanlaiseen, mutta tehokkaampaan, ei sitä, että ostetaan ihan uusi laite uutta bisnestä varten.

  Nykyisellä johtamisen tasolla ainoa keino tehdä Suomesta kilpailukykyinen on alentaa palkat reilusti alle kilpailijamaiden. Tätähän EK selvästi yrittää, tehdä Suomesta jälleen halpamaan, jossa kannattaa tuottaa bulkkia.

  • 4.1

   LL sanoo

   Miksei kokeiltaisi mieluumminkin 6-tunnin työpäivää? Lopputuloksen kannalta se olisi parempi kokeilu.

   Minä en on välinpitämätön. Suomessa Ay-liikettä voi hyvällä syyllä kritisoidakin, mutta tuo verovähennysoikeus jäsenmaksusta on kärpäsen pieru tässä hallitusasenteessa koko Ay-liikettä kohtaan.

   Julma Juha joukkoineen ottaa nyt mallia valtiosta, joka ei oikeastaan koskaan ole ollut valtio siten kuin me valtion ja yhteiskunnan täällä Suomessa ymmärrämme. Yhdistynyt kuningaskunta, tuo Brittien saarivaltio ei ole ollut koskaan tasavalta kuten Suomi. Se on ollut ja on kuningaskunta ja entinen kolonialistinen maa. Kolonialismin perintö on yhä elossa, nyt riisto vain kohdistuu palkansaajiin ja työttömiin.

   Thatcherin talousopit perustuivat mm sille, että ammatilyhdistyliikkeiltä otetaan valta kokonaan pois, palkansaajat eivät pääse neuvottelupöytiin. Kaivostyöläiset lakkoilivat 1990-luvulla yli vuoden ja Thatcher halusi listiä jokaisen kaivostyöläisen. Hän saikin miltei heidät hengiltä. Thatcherin valtakauden aikana julkiset palvelut hävitettiin melkein kokonaan (koulutus, kirjastot, päiväkodit, terveysasemat yms.) ja työttömistä tehtiin orjatyöreservi. Siihen pyrkivät Sipilä, Stubb ja myös Soini.

   Kokoomuksen nykyjohto ihailee avoimesti Thatcherin talouspolitiikkaa, muun muassa Jyrki Katainen jo aikoinaan kertoi siitä. Stubb on kertonut ihailevansa Yhdysvalloissa harjoitettavaa talouspolitiikka ja sosialliturvasysteemejä. Siksi kai suomalaiset eivät äänestäneet kokoomusta. Täytyy muistuttaa: kokoomus hävisi 7 kansanedustajan paikkaa viime vaaleissa.

   Kepu sai ääniä luultavasti niiltä kokoomuslaisilta, jotka vielä uskovat pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon. Kepulaisista osa toivoi munapultahallitusta, mutta Sipilä tiesi jo ennen vaaleja mitä tekisi. Kepun voittohan oli jo varma ennen vaaleja, joten epäviralliset neuvottelut ovat alkaneet jo ennen virallista hallituksen muodostamista. Perussuomalaiset ovat esiintyneet taitavasti pienituloisten/köyhien, työttömien, eläkeläisten ja palkansaajien puolesta puhujina. Soinin joukot ovat taitavia manipuloijia. Soini tekee täysin tietoisia tekoja, myös hän kuuluu thatcherisimin kannattajakuntaan.

   Iso osa perussuomalaisia( ja kepulaisia) äänestäneistä ei ymmärtänyt mitä äänestivät. Nämä kaikki hallituspuolueet esiintyivät jo ennen vaaleja voittajina, vaikka tosiasiassa ainoa joka nosti kannatustaan vaaleissa oli Kepu.

   • 4.1.1

    työtönn sanoo

    Jenkkien sosiaaliturva on parempi, koska orjatyötä siellä ei hyväksytä (ainoastaan rikoksen vuoksi voi joutua yhdyskuntapalveluun). Tosin on tiukemmat ehdotkin jos irtisanot itsesi tai saat itsestä riippuvista syistä potkut, et saa työttömyysturvaa lainkaan. Siellä on lisäksi osoitettava että on laittanut niin ja niin monta työhakemusta viikossa että saa tukea. Lisäksi jos havaitsevat hyväksi käytön ettei ole hakenut töitä joutuu maksaan kaikki saamansa korvaukset takaisin, jos ei pysty niin sitten linna reissu kutsuu.
    Tämä on fakta tietoa jenkkituttavaltani 🙂

    • 4.1.1.1

     LL sanoo

     Kertoiko jenkkituttavasi myös sen, että jenkeissä sairasvakuutus on yksityinen, kun taas meillä jokainen maksaa sairasvakuutusmaksua verotuksessaan (ja työttömät korotettua sv-maksua huom!).

     • 4.1.1.1.1

      työtönn sanoo

      Joo se on yksityinen. Mutta myöskin vapaaehtoinen sen ottoon ei ole pakotettu, joskin terveys on sitten vaakalaudalla.

     • 4.1.1.1.2

      LL sanoo

      Entäs koulutus? Eläkkeet? Päivähoito? Työsuhdeturva? Avoin ja kaikille maksuton yleinen kirjasto, joka on perusta markkinavoimista ja valtamediasta vapaalle tiedonkululle, sivistykselle ja oppimiselle?

     • 4.1.1.1.3

      työtönn sanoo

      No nuo kaikki on saatavilla maksua vastaan, yhteiskunta ei kustanna noita paitsi perusopetuksen jonka valtio maksaa.
      Mut puhehan oli sosiaaliturvasta, ei palveluista ja muista asioista jotka tietenkin on merkittävästi erilaisempia/puutteellisempia verrattuna suomeen.

     • 4.1.1.1.4

      LL sanoo

      Sosiaaliturva. Niinpä niin. Mitähän kaikkea se on, pitää sisällään ja mitä se on merkinnyt näin pienelle maalle? Aivan kaikille. Jokaiselle.

     • 4.1.1.1.5

      Matelot sanoo

      Tietysti vois ihan itse käväistä Jenkkilässä katselemassa ja kuuntelemassa, onko siellä tosiaan niin ihanaa ja asiat hyvin, kuin ”jenkkituttava” väittää.

    • 4.1.1.2

     Jussi3 sanoo

     Millä tavalla näet että kun työntekijä on pihdeissä nollatuntisopimusten kaltaisten järjestelyjen kanssa,
     eikä ulospääsyä ole,
     se olisi jotenkin ”parempi” järjestelmä?
     Toki suurpääoman kannalta se onkin,
     vielä parempi olisi yleinen ja aseella uhattu orjatyövoima.
     Pieni/keskituloiset ovat jenkeissä usein niin huonosti palkattuja että edes kahden työpaikan palkalla tule toimeen.
     Mutta se kun on se jenkkilä,
     siellä kaikki on paremmin 😀

     • 4.1.1.2.1

      työtönn sanoo

      No tuossa mielessä se systeemi ei ole järkevää jos on nollasopimus eikä tunteja saa. Se tarkottaa et tuloja ei ole lainkaan.
      Mutta jos tunteja saa niin onhan jenkeissä käytössä myös tuntipalkka minimi, jota suomessa ei ole.

    • 4.1.1.3

     Päivin Pylkkerö sanoo

     Amerikassa tehdäänkin reippaasti pidempää työpäivää paskemmalla palkalla ja huonommilla ehdoilla. Vaan onhan se ihanaa, kun orjatyöt eivät ole sallittuja.

 4. 5

  Liisa sanoo

  Yritysjohtajan valinta valtion johtoon on suuri virhe. Sipilä todellakin johtaa nyt valtiota kuin yritystä, mutta hän unohtaa, että valtio luo puitteet yrityksille ja ihmisille. Valtion kuuluu hoitaa erilaisia asioita, jotta yrityksillä ja ihmisillä olisi hyvä olla. Tämä on kaikkien etu. Valtio ei ole yritys. Minusta hallitus pitäisi kaataa.

  • 5.1

   LL sanoo

   Oikeistolaiseen talouspolitiikkaan sitoutuneet haluavat hoitaa kuntien ja valtion taloutta ikäänkuin ne olisivat yrityksiä.

  • 5.2

   Kommunisminorja sanoo

   Niin valtio ei ole yritys, joka voi potkia porukkaa pihalle jos ei pysty ”palkkaa” maksamaan tai halua maksaa ihan sama.

   Ja koska varmasti aivan jokainen yritys toimii jonkun valtion sisällä. Niin valtio ei vaan voi ottaa yrityksen roolia hoitaa valtion asioita. Eli potkasta turha sakki valtiosta ulos, koska valtiolla ei ole maksaa niille ”palkkaa”. Se kun ei nyt vaan tässä maailman järjestyksessä onnistu.

   Sillä valtio on se, joka ottaa vastuun että ne, jotka ei saa palkkaa tulee toimeen sitten vaikka työttömyyskorvauksella. Kunnes löytävät itselleen sopivaa työtä oikealla palkalla jossain firmassa oli se firma sitten oma tai toisen. Ja firmahan on taas se taho, joka nauttii valtion suomista eduista. Kuten vaikka tiet, koulutuksen suomat mahdollisuudet, terveydenhuolto jne.

   Yksikään yritys ei pysty luomaan samoja asioita kuin valtio. Koska yritys tekee voittoa omistajille ja maksaa PALKKAA työntekijöille. Aivan vain siksi, että yrityksen kapitalismin nimeen vannovat omistajat ei voi olettaa että kenenkään pitäisi tehdä heille ilmaiseksi töitä. Eihän sitä oleta yksikään kapitalismista elävä valtiokaan, kuten nyt 9e/pvä orjineen kunnissa ja kaupungeissa hommia pyörittävä kommunistinen suomi oy ab. Vai miten tämä nyt meni???

 5. 6

  keke sanoo

  Rakas SAK

  Olette varmaan huomanneet että Suomessa on suuri joukko työntekijöitä tekemässä työtä palkatta, ilman työsopimusta saatikka oikeutta liittyä ammattiliittoon. Teidän avauksenne aiheesta ovat olleet hyvinkin myönteisiä tällaiselle kehitykselle olette jopa nostaneet nuorisotakuun erääksi suurimmista saavutuksistanne historianne aikana joka käytännössä on vain laajentanut tätä yllämainittua käytäntöä. Ymmärrän sen koska teidän eduskuntapuolueenne on olleet aijemmin hallituksessa ja erilaisen poliittisenpelin kautta olette päätyneet tällaiselle täysin käsittämättämättömälle linjalle työntekijää vastaan.

  Nyt kuitenkin ajat ovat muuttuneet ja puolueenne on joutunut oppositioon ja uudet ajat ovat esillä ja nyt on aika sille ammattiliitto toiminnalle eduskuntatoiminnan sijaan ajaa asiaanne. Ilmeisesti jos pelaatte korttejanne kuten arvelen teidän pelaavan niin se tulee tarkoittamaan erilaisia työtaistelutoimia joilla pyritte parantamaan jäsennistönne etuja. Tämä on täysin suotavaa, kuitenkin työntekijänä jolla ei ole oikeutta teidän järjestöönne liittyä sanon suoraan että mikäli ette suostu seuraaviin linjauksiin tulen rikkomaan lakkojanne ja astumaan rikkurien remmiin koska tätä kautta voin saada palkkaa ja jopa sen jäsennyyden järjestöstänne joka on varsin makabeeria mutta toivon teidän ymmärtävän kantani. Eli työharjoittelijana/pitkäaikaistyöttömän vaadiin seuraavia toimia teiltä jotta työtaistelunne voisi edes jollakin tasolla onnistua, muistuttaisin että kaltaisiani on 280 000 -> 500 000 riippuen kuka laskee ja mihin tarkoitukseen. Onko teillä todella varaa siihen että me alamme toimiin oman etumme puolesta teitä vastaan vai tahdotteko meidät myös parlamentaarin ulkopuoliseen rintamaan? Valinta on todellakin teidän.

  Eli vaatimukseni ovat seuraavat:
  1) Poistatte ehdot joilla estetään työharjoittelijoilta, työkokeilijoilta, kuntouttavassa työtoiminnassa sekä muussa palkattomassa työssä tai työssä jossa palkkio saadaan perusturvan muodossa olevilta ihmisiltä jäsennyys ammattiliitoissanne. Tätä ei laki estä ainoastaan teidän omat sääntönne. Käytnän näistä myöhemmin nimitystä työkokeilija.
  2) Alatte toimiin jolla TES – alkaa koskea myös yllämainittuja työntekijöitä
  3) Alatte toimiin jossa tarkastellaan tapauskohtaisesti -90 luvun puolesta välistä lähtien käytettyä työvoimaa ja sitä onko siellä syyllistytty rikkomuksiin jotka on määritelty ILO-perussopumuksessa pakkotyöstä, jonka myös Suomi on ratifioinut. Annatte ilmaisen oikeuavun jokaiselle joka tahtoo ajaa asiaansa oikeudessa.
  4) Alatte toimiin jossa takautuvasti työkokeiluihin osallistuneille ihmisille maksetaan se puuttuva osa palkasta, joka määritellään TES:ssä -90 luvun puolivälistä lähtien. Mikäli työ on suoritettu yrityksessä joka on konkurssissa puutuva osa palkasta tulisi maksaa valtion toimesta muussa tapauksessa puuttuvan osan maksaa työnantaja.
  5) Alatte toimiin jossa työkokeilijat voivat kertoa aijempien työnantajien tekimiä rikkomuksia teille ennen jäsenyyttään sekä tarjoitte ilmaista oikeudellista apua mikäli jäsen tahtoo ajaa oikeuksiaan oikeudessa olivat ne sitten rikosseuraamuksellisia tai taloudellista korvausta aijempaa työnantajaansa vastaan.
  6) Alatte yleisiin toimiin ja tarkastatte onko Suomen lait ristiriidassa ILO:n sopimuksesta pakkotyön suhteen ja onko Suomessa rikottu lakia palkattoman työn sekä työntekijöiden kohtelun suhteen. Alatte oikeustoimiin mikäli huomaatte että näin on tapahtunut lainsäätäjiä kohtaan, jotka ovat vastuussa kyseisistä laieista. Mikäli Suomen laki tätä ei hyväksy asia tulisi selvittää kansainvälisissä tuomioistuimissa mitkä käsittelevät erilaisia ihmisoikeusrikkomuksia jonne viette asian.

  Mikään näistä vaatimuksesta ei ole mahdoton ja noudattaa jokaisen ihmisen oikeustajua. Lisäksi jokainen näistä vaatimuksesta on sellainen jonka takana voi kuka tahansa seisoa ja se on jokaisen velvollisuus huolehtia siitä että nämä oikeudet tulee huomioiduksi niin itsensä ja muiden osalta. Uskoisin että jäsennistönne on samaa mieltä kanssani tästä aiheesta.

  keke
  pitkäaikaistyötön (sit.)

  • 6.1

   Raakaa sortovaltaa vastaan sanoo

   Ei ne teistä välitä, turha toivo. Itse se on taas kivääriin tarttuminen.

  • 6.3

   Kommunisminorja sanoo

   Juuri näin! Todellakin ihmettelen ammattiliittojen haluttomuutta käydä orjatyön kimppuun. Josta syystä syljenkin jokaisen ammattiliiton päälle niin kauan, ennen kuin asialle tapahtuu jotain! Joten voi olla että ammattiliitot on minun kohdalta historiaa lopullisesti vaikka pääsisinkin joskus palkkatöihin.

  • 6.4

   ehe ehe sanoo

   Juuri näin , keke! Noi vaatimukset voisi naulata suoraan seinälle siinä oli kaikki oleellinen. Ja taas tuli sellainen tunne että ay-puolella ollaan mukana tässä touhussa vain omien toimijoiden etuisuuksien turvaamiseksi, ikäänkuin näytellään jotain vaihtoehtoa.
   Kyllä ay-toiminta on tarpeellista ja just nyt sitä tarvitaan. Pitäisi vaan saada ne vaatimukset päivitettyä ja konkreetista toimintaa oikeiden asioiden puolesta.

  • 6.5

   Matelot sanoo

   Kauniita, mutta turhia sanoja. AY-liike on hampaaton opportunisti ja ollut sitä jo pitkään. Ei ole edes sitä otettu huomioon, kuinka suuri osa ”kuntoutujista” sekä ”kokeilijoista”
   kuuluu sentään liittoon. Itse ainakin olen katsonut tällaisen toiminnan (orjatyötoiminta, kutsuttakoon sitä millä nimellä hyvänsä) sallimisen, jopa hyväksymisen, olevan vastoin AY-liikkeen periaatteita ja vieraannuttavan liikkeestä jonka luulisi ajavan _meidän_ etujamme.

 6. 7

  tauno lehtonen sanoo

  Mielenkiintoista on se, että ammattiliitojen jäsenmaksuvähennyksiin ollaan heti valmiit puuttumaan, mutta muut etujärjestöt (EK, MTK, Perheyritysten liitto ja mitä kaikkia niitä on) saisivat jatkaa entiseen malliin.

 7. 8

  Salainen lista sanoo

  Eikös tuo hallituksen ”salainen lista” ole nimenomaan vasemmiston keksimä juttu, jotta saisivat tekaistun syyn herätellä jäseniään barrikaadeille? Vasemmistohan on ainoa taho, joka tuollaisen ”salaisen listan” julkistamisesta mitään hyötyy…Mutta keksitty juttahan tuo on: hallitus ei ole esittänyt todistettavasti mitään muuta kuin 1,5 miljardin eruton lisäleikkauksia ja -veronkorotuksia, jos yhteiskuntasopimusta ei synny.

  • 8.1

   sanoo

   Löysää tinahattuasi. Jos olisi vasemmiston keksimä juttu, niin luulisitko, että Iltalehti olisi julkaissut sen? No taatusti ei olisi julkaissut.

 8. 9

  sanoo

  Miksi ei voisi harkita pekkasten poistoa? Mutta sitten virkamiehiltä, opettajilta ja muilta kunnan virkahenkilöiltä pari viikkoa lomaa pois. Maajussit maksakoon itse lomittajansa myös.

  Lapsukaisten koulutusta pidennettävä myös parilla viikolla kesällä.

  Mutta muuten Ay liikkeen kyykyttäminen saisi jäädä pois. Tai sitten tulee kunnon riita ja yleislakko? Sehän olisi kivaa?

 9. 10

  Tim sanoo

  Kaikesta kokoomusinhostani huolimatta minun on vaikea nähdä uhkausta valtion tuen vähentämisestä ammattiliitoille liittojen kyykytyksenä. Suomessa ammattiliitot elävät valtion runsailla tuilla leveää elämää ja sitä myötä niiden uudistumistarve on ollut lähes olematon. Aina vain kasvava prekariaatti on jätetty visusti kolmikannan ulkopuolelle, joten prekariaatin näkökulmasta vahva kolmikanta lähinnä haittaa demokratian toteutumista. (EK ja kumppanit ovat vaikeampi ongelma ratkaistavaksi: todennäköisesti osa nykyisestä lobbauksesta pitäisi uudelleenmääritellä korruptioksi, että työnantajien suhteeton valta heikkenisi)

  Optimistisin näkökulma tähän salaiseen listaan on, että ehkä kilpailuasetelma saisi vihdoin ammattiliitot etsimään uutta verta joukkoihinsa. Todellisuudessa kyllä uskon yhteiskuntasopimuksen syntyvän, jossain määrin työntekijän, mutta ennen kaikkea köyhän kustannuksella.

 10. 11

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Pitäisi kehittää joku kansallinen puoluepolitiikasta riippumaton symboli nykyhallitusta vastaan, jota eri mieltä olevat voisivat kantaa.

 11. 12

  Hannele Korpela sanoo

  Voipi olla, että olen vain vainoharhainen, tyhmä työtön raukka, mutta…Nämä Sipilän ehdotukset ja salaiset listat alkavat pahasti näyttämään siltä, että AY-liike pyritään ajamaan alas, että tavan palkansaajilla ei olisi enää sitä vähäistäkään tukea ja turvaa valtiovallan säälimättömän sanelupolitiikan harjoittamista vastaan. Tähän kun liitetään vielä vireillä olevat TISA- TTIP- ja muut neuvottelut, niin yhtälö alkaa näyttämään todella painajaismaiselta skenaariolta, missä yksikään vähävarainen, työtön tai pienipalkkainen ei ole enää kenenkään suojeluksessa, vaan täysin omillaan. Nyt jos milloin on ammattiliittojen ryhtiliikkeen paikka ja näyttää jäsenistölleen, että eivät turhaan kerää jäsenmaksuja. Kelaan siirretty työttömyyskassa saattaa antaa pienen työttömyysturvan, minkä houkuttavuutta lisätään sillä pienemmällä maksulla ja ehkä jopa (pahimmillaan) vielä sillä, että sinne maksetulla maksulla olet tavallaan ”oikeutetumpi” pieneen työttömyysturvaan. Kunhan et ahnehdi liikoja, tai vaadi sen kummempia oikeuksia itsellesi tavan palkansaajana.

  • 12.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Se on EK:n pitkän linjan tavoite ja se on ollut havaittavissa jo vuosia.

   Olen ihmetellyt tätä ”työttömyykassan” perustamista KELA:an. KELA:sta saa nyt jo ansioon perustuvaa peruspäivärahaa, jos jää työttömäksi. Ei tarvitsisi perustaa mitään vaan ainoastaan nostaa peruspäiväraha sille tasolle, että kilpailee varsinaisten työttömyykassojen kanssa.

 12. 13

  Juha Keltti sanoo

  Eiköhän sillekin sirkukselle tule vaikeuksia löytää nuorallatanssijoita ja jonglööreja. Helsinkiin valmistellaan suurmielenosoitusta ajalle 22.8.

  • 13.1

   AMK sanoo

   Eiköhän niita nuorallatanssijoita ja jönglöörejä ole ihan riittämiin Arkadianmäellä, ihan omasta takaa.