Halu uskoa

Kenellekään ei liene uutinen, että netin suurin törkyjulkaisu MV valehtelee. Silti liian monet haluavat, että heille valehdellaan. He haluavat uskoa. Erityisesti he haluavat uskoa ihan kaiken sen, mitä heille valehdellaan maahanmuuttajien ja turvapaikahakijoiden saamista suurista etuuksista.

Tänään MV kertoi taas kerran turvapaikanhakijoiden suurista tuloista ja sai itse toimeentulotuella elämään joutuvat pillastumaan. Näin:

mv totuvale

Keskiverto MV:n lukija on sen verran perillä matematiikasta, että osaa laskea yhteen ja juuri sen laskutoimituksen MV haluaakin ihmisten tekevän. Yhteenlasku voi mennä oikein, mutta lopputulos ei ole totuus. Edes summat eivät ole oikeita, vaan vanhaa tietoa.

Turvapaikanhakija ei saa mitään muuta kuin vastaanottorahaa. Hän ei saa toimeentulotukea, työmarkkinatukea, sairauspäivärahaa eikä muuttoavustusta.  Niihin hän on oikeutettu vasta sitten, jos hän saa oleskeluluvan. Siihen asti hänen on tultava toimeen vastaanottorahalla. Laitetaan sen määrät taas kerran näkyviin:

Näyttökuva (407)_snip

Asian voitte tarkistaa täältä Maahanmuuttoviraston sivulta. Minä en syyllisty samanlaiseen kuvien manipulointiin, jota MV harrastaa tässäkin jutussaan. MV:n juttu jatkuu näin:

 

 

mv totuvale 2

Vilkaisu kuvassa näkyvään Ylen linkkiin paljastaa, että MV on manipuloinut kuvaa. MV väittää, että kahden aikuisen muodostama perhe saa vastaanottorahaa 1 140 euroa/kk. MV:n ”toimittaja” on jättänyt kuvasta pois kohdan, joka kertoo summan olevan kahden aikuisen ja kolmen lapsen muodostaman perheen saama vastaanottoraha.

ms totuvale totuus

Tarkistakaa itse asia tuosta MV:n jutun kuvassa näkyvästä linkistä. En minä viitsi teille kaikkea eteen kantaa.

Näin helppoa on todistaa MV:n olevan valehteleva roskajulkaisu. Minulta vei alle puoli tuntia tarkistaa asia, ottaa kuvat ja kirjoittaa tämä juttu. Kuka tahansa olisi voinut tarkistaa nämä asiat viidessä minuutissa.

Silti riittää yhä niitä, jotka uskovat kaiken ja jakavat valhetta eteenpäin.  He haluavat uskoa ja he haluavat muidenkin olevan yhtä narrattavia.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  On hienoa, että Suomen vaikuttavin poliitikko, Reijo Tossavainen kirjoitti tänään MV lehteä puolustavan kirjoituksen. Ilmatila on hallinnassa.

  • 1.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Persuilta voi odottaa mitä tahansa. Pelkään, että mv:n huomioiminen ainostaan tekee sen merkittävämmäksi kuin mitä se on. Mv on sellainen ns. Huomiohuora. USA:ssa vastaavia huuhaa-medioita on ollut jo paperilehtien ajoilta asti.
   Netti on nykyajan paperi ja paperille on painettu kaikenlaista paskaa vuosisatojen aikana. Nyt ihminen saa ja joutuu näkemään senkin, mitä ei ole tilannut ja mitä ei halua nähdä. Se, joka oppii, oppii välttäämän paskasivustoja, jos haluaa.

 2. 2

  Markku T Koivisto sanoo

  Reijo Tossavainen, minkä sen itselleen mahtaa. Kusipää. Suomi on paskaa täysi.

 3. 3

  Niilo Paasivirta sanoo

  Et kai vain väitä, että maahanmuuttaja ei voisi saada toimeentulotukea? Katsotaanpa nyt sentään asia Suomen laista!

  http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412

  2 § sanoo: JOKAISELLA on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on tuen tarpeessa.

  Missään kohdassa lakia ei sanota, että esim. turvapaikanhakija ei muka voisi saada toimeentulotukea. Lain mukaan kaikki Suomessa oleskelevat ovat täysin tasa-arvoisia!

  Onko tosiaankin näin hirvittävän törkeä tilanne, että sosiaaliasemilla ei noudateta Suomen lakia? Tuosta pitäisi heti tehdä äkkiä kantelu jonnekin raskauttavien asianhaarojen vallitessa!

  • 3.1

   Saku Timonen sanoo

   Turvapaikanhakijalla ei ole oikeutta perustoimeentulotukeen, vaan sen korvaa sitä alempi vastaanottoraha. Se on se hänen lakisääteinen toimeentulotukensa. Täydentävää toimeentulotukea eli yleiskielellä tarveharkintaista tukea hän voi saada poikkeustapauksissa samoin perustein kuin muutkin.

  • 3.2

   jepjep sanoo

   ”Turvapaikanhakija ei saa mitään muuta kuin vastaanottorahaa. Hän ei saa toimeentulotukea, työmarkkinatukea, sairauspäivärahaa eikä muuttoavustusta. Niihin hän on oikeutettu vasta sitten, jos hän saa oleskeluluvan. Siihen asti hänen on tultava toimeen vastaanottorahalla.”

   Sisäänlukutaito on pop.

  • 3.3

   joku vaan sanoo

   Maahanmuuttaja on turvapaikanhakijaa paljon laajempi käsite. Sana maahanmuuttaja kattaa kaikki maahan muuttaneet. Turvapaikanhakija puolestaan on henkilö, joka on hakenut maasta turvapaikkaa (eli pakolaisstatusta) mutta ei ole sitä (vielä) saanut.

 4. 4

  Kirsti Era sanoo

  Maahanmuuttaja voi saada toimeentulotukea vasta sitten, kun on saanut turvapaikan. Sitten hän voi myös hakea töitä tai opiskelupaikkaa.
  Siihen asti hän ei voi näitä tehdä ja saa vain vastaanottorahaa. Näinhän ylläolevassa tekstissä (ja monessa aiemmassa Sakun tekstissä) asia selvitetään. Kannattaa lukea.

  • 4.1

   Niilo Paasivirta sanoo

   Lakiteksti on sitten ilmeisesti täysin virheellinen. Täytynee luottaa blogaajien parempaan tietoon.

   • 4.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Ei lakiteksti ole virheellinen. Kuten sanoin, niin vastaanottoraha on se turvapaikanhakijan toimeentulotuki. Vastaanottoraha erotettiin toimeentulotuesta muutama vuosi sitten ja siitä säädettiin erikseen.

   • 4.1.2

    Petri sanoo

    Niilo lukee sitten joutessaan tuon 2 a § kohdan. Pitää olla työtön työnhakija, jota turvapaikanhakija ei voi olla.

    2 §

    Oikeus toimeentulotukeen

    Jokaisella on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on tuen tarpeessa eikä voi saada toimeentuloa ansiotyöllään, yrittäjätoiminnallaan, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla, muista tuloistaan tai varoistaan, häneen nähden elatusvelvollisen henkilön huolenpidolla tai muulla tavalla.

    Jokaisella on velvollisuus kykynsä mukaan pitää huolta itsestään ja omasta elatuksestaan sekä, siinä laajuudessa kuin avioliittolaissa (234/1929), lapsen elatuksesta annetussa laissa (704/1975) ja muussa laissa säädetään, puolisonsa sekä alaikäisten lastensa ja ottolastensa elatuksesta.

    2 a § (30.12.2002/1294)

    Velvollisuus ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi

    Toimeentulotukea hakeva 17–64-vuotias henkilö on velvollinen ilmoittautumaan työttömänä työnhakijana työvoimatoimistoon, ellei hän:

    1) ole työssä palkansaajana tai yrittäjänä;

    2) opiskele päätoimisesti;

    3) ole työttömyysturvalain (1290/2002) 3 luvun 3 §:n 1 momentissa tai 4 §:n 1–5 kohdassa tarkoitettu henkilö;

    4) ole laitoshoidon tai lääkärin toteaman sairauden vuoksi esteellinen vastaanottamaan työtä; tai

    5) ole muun edellä mainittuihin verrattavan hyväksyttävän syyn vuoksi esteellinen vastaanottamaan työtä.

    Jos toimeentulotuen hakija ei ilmoittaudu työvoimatoimistoon työnhakijaksi, toimeentulotuen perusosan suuruutta voidaan alentaa hänen osaltaan siten kuin tämän lain 10 §:ssä säädetään.

 5. 5

  lötjönen markosa sanoo

  eli SEN JÄLKEEN kun on saanut oleskeluluvan,,jonka saa suurin piirtein jokainen tulija koska taustoja ei pystytä eikä ehditä selvittää ,,niin sitten se raha pompsahtaa kuin manulle illallinen..siitä on kyse …vai olenko/onko kansa väärässä…

  • 5.1

   PMRyyppö sanoo

   Ei, oleskelulupa ei ole mikään automaatio, jonka saisi esim. tietyn aikaa Suomessa oltuaan. Jokaisen hakemus käsitellään erikseen ja sen perusteella määritellään onko henkilö oikeutettu oleskelulupaan vai ei. Jos ihan oikiasti kuvittelet että oleskelulupa on jonkinlainen läpihuutojuttu, olet todella väärässä. Sinä olet väärrässä, eläkä sotke tähän kansaa, koska et ole yhtäkuin kansa, ellet oleta olevasi yksinvaltias jumalan armoituksesta. Niillä hemmoilla ku oli nimittäin semmonen käsitys että hallitsija on yhtä kuin kansa.

  • 5.2

   PeelsePuupi sanoo

   Yli 50% turvapaikkahakemuksista hylätään. Ei pitäisi asiatietoa etsiä MV:istä ynnä muista.

   • 5.2.1

    Epäilevä sanoo

    Mutta tarkoittaako turvapaikan epääminen sitä, että pitää poistua maasta? Netissä kiertää huhu, jonka mukaan Irak ja Somalia eivät ota passittomia eivätkä passillisistakaan muita kuin vapaaehtoisesti palaavia takaisin. Huhun mukaan Suomi on ainut pohjoismaa, jolla ei ole neuvoteltu tällaisia palautussopimuksia. Eli jos tämä huhu on totta, koko turvapaikkastatuksen venailu on pelkkää sirkusta ja teatteria, kun joka tapauksessa saa jäädä. Tähän olisi hyvä saada selvyys nyt kun näistä maista tulee valtaosa tulijoista.

    • 5.2.1.1

     Mietitäänpä yhdessä sanoo

     Ihanko kuulit NETISSÄ KIERTÄVÄ HUHUN. Mieti ihan omalla medianlukutaidollasi, onko se totta vai ei. Onko sen HUHUN levittäjän nimi selvillä? Onko HUHUSI faktoja kukaan koskaan tarkastanut, vai voisitkohan jopa Sinä googlettaa totuuden esiin? Julkaiseeko HUHUN julkaisija mahdollisesti koskaan oikaisua, jos HUHU paljastuukin perättömäksi? Kuka HUHUN levittelystä hyötyy? Keksin vain yhden tahon: rasistit. Ja heidän suustaan ja koneiltaan tulee jatkuvasti nimettömänä uusia VALHEITA nettiin, joita omalla nimellään toimiva media oikoo päivittäin.

     • 5.2.1.1.1

      Epäilevä sanoo

      Eipä ainakaan googlaamalla löydy varmaa tietoa. Tässä kohtaa ei oikein jää muuta vaihtoehtoa kuin kysyä viranomaisilta. Mistä sinä tiedät, että se ei ole totta? Ilmeisesti oma päätöksentekosi on myös ihan henk.koht. arvauksen varassa. Olet siis ihan yhtä tyhmä, mutta myös kova syyttelemään ihmisiä.

    • 5.2.1.2

     Mari sanoo

     Heippa,
     Ei tarkoita.
     Kielteisen päätöksen jälkeen päätöksestä voi valittaa (muistaakseni kerran, voi olla että kaksikin), jolla ajalla turvapaikanhakija asuu edelleen vastaanottokeskuksessa ja on näillä pienillä tuillaan ellei ole töitä saanut.

     • 5.2.1.2.1

      Omsos sanoo

      Pienillä tuloillaan, sillä työtä hän EI SAA ottaa vastaan.

 6. 6

  kari sanoo

  Al jazeeran jutussa, joka vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa odotteli turvapaikkapäätöstä, kertoi saavansa 1500€ kuussa ( lähde Helsingin uutiset). En tiedä sitten, onko mies liioitellut tai toimittaja sekoillut numeroissa.

  • 6.1

   Saku Timonen sanoo

   On valehdellut tai toimittaja on sekoillut. Summa ei voi pitää paikkaansa.

 7. 7

  Teppo sanoo

  Mutta Ylen jutun pointtihan on, että Ruotsi maksaa vähemmän ja siksi juuri halutaan mieluiten Suomeen hakemaan ”turvapaikkaa”.
  Sinne mennään, mistä helpoiten saa eniten rahaa ja oleskeluluvan. Mitä ”hädänalaisia” sellaiset turvapaikkashoppailijat ovat, jotka valitsevat maan ja vielä sitten maan sisällä paikkakunnan?

  • 7.1

   Saku Timonen sanoo

   Ylen jutun pointti oli tosiaankin tuo, vaikka eri maiden järjestelmiä onkin vaikea vertailla keskenään tukirakenteen erilaisuudesta johtuen. Jostain syystä MV katsoi kuitenkin asialliseksi sivuuttaa tuon pointin ja tökerösti väärentää jutun tukemaan omaa valhettaan.

   • 7.1.1

    Teppo sanoo

    No en MV-lehdestä tiedä, mutta eikös siinä kuvassa ollut lähdelinkki, josta itse asia selviää ihan ilman vääristelyä. Ja isot otsikot oli lainattu ihan oikein ja muuttelematta. Jos joku nyt tuota MV-lehteä lukee, niin varmaan osaa painaa linkistä. Niin minä tekisin.

    Valtamedia vääristelee asioita aivan samalla tavalla. Jätetään ikäviä juttuja kertomatta, kuvitetaan tarinoita syyrialaisilla lapsilla, vaikka syyrialaisia ei Suomeen juurikaan tule. Pitäisi kuvata enemmän nuoria irakilaisia miehiä.

    Vedotaan ihmisten myötätuntoon väärällä tavalla ja aiheutetaan osaltaan resurssien tuhlausta ja kaikkein huonoimmassa asemassa olevat pakolaiset lähi-idän leireillä unohtetaan. Todella epähumaania toimintaa. Satoja miljoonia käytetään järjestelmän tukemiseen, joka tuottaa tuloja ihmissalakuljettajille ja nyt myös Suomessa pakolaisbusineksen pyörittäjille (esim. Luona Oy), jotka ovat vieläpä poliitikkoja!

    • 7.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Kaikki osaisivat painaa linkkiä, mutta aniharva sen tekee.

     • 7.1.1.2.1

      Ahaa sanoo

      Ja vastuu ainoastaan otsikon lukemisesta kuuluu tietysti MV-lehdelle?

     • 7.1.1.2.2

      stunned sanoo

      Kaikkihan me tiedämme, että MV ei ota vastuuta mistään.

 8. 8

  Heidi sanoo

  Laki toimeentulotuesta koskee heitä, joilla on jo oikeus Suomen (asumisperustaiseen)sosiaaliturvaan. Jotta kuuluisi Suomen sosiaaliturvan piriin, myös sosiaalihuollon palvelujen, täytyy olla oleskelulupa.

 9. 10

  Viivi sanoo

  itse suomalainen enkä ikinä ole saanut mitään tukea koko elämän aikana (palkka ollut korkeintaan 200e/kk ja nytkin 5 vuotta ilman töitä, pitää kavereille punkata ja syödä roskia kadulta 🙁

  • 10.1

   Saku Timonen sanoo

   Jos sinulla ei ole ollenkaan tuloja tai niitä on vain 200 euroa kuukaudessa, niin olet varmasti oikeutettu toimeentulotukeen. Ota yhteyttä oman kuntasi sosialitoimeen.

   • 10.2.1

    LL sanoo

    Jos tienaa alle 300 euroa kuukaudessa eivät tulot edes leikkaa työmarkkina- ja asumistukea.

  • 10.3

   Lepo sanoo

   Kuitenkin varaa ilmeisesti puhelimeen/tietokoneeseen… Jännät prioriteetit jos syöt roskia kadulta, mutta netissä on varaa surffata… ja tosiaan ei sitä kotiin kannettaisikaan, vaan se pitää käydä hakemassa. Ihme trolli

  • 10.4

   stunned sanoo

   Jotkut syö roskaa mäkkärillä. Hae ihmeessä apua.

 10. 11

  JK sanoo

  Oli kyse sitten mistä tahansa julkaisusta tai sivustosta, tulee siihen suhtautua varauksella. Vastuu on kuulijalla/lukijalla sanoi savolainen.
  Uutisia on helppo editoida ja muokata oman ideologian kannalta suotuisaksi.
  Tämä koskee MV:n lisäksi myös kotimaisia mediataloja.

  • 11.1

   stunned sanoo

   Taas väärää tasapainoa yritetään ujuttaa meille. Vertauksesi ontuu pahasti, koska mikä hyvänsä vakiintunut julkaisu voittaa MV:n uskottavuudessa. Tähän MV ja muut roskajulkaisut pyrkivätkin — tasoittamaan kenttää ja hämärtämään laadun määritelmää. Kun kukaan ei kohta usko mihinkään, on helppo uskotella mitä milloinkin on kätevää. ”Jos MV on roskaa, ovat muut roskaa kanssa”, on väitteenä kehäpäätelmä. Ei pidä tehdä vertailua lannan ja laadun välillä. Suomi on sekaisin muustakin kuin marista.

   • 11.1.1

    JK sanoo

    Tarkennan vielä tuota edellistä kommenttiani.

    Verrataan nyt esimerkiksi YLE:n, FST:n, NRK:n , TV France:n ja BBC:n uutisointeja samoista aiheista,, voit huomata suuriakin eroja näiden välillä.
    Osa uutisoi kuin matemaatikko, jossa okoipolkuja ei ole ja osa oikoo lyömällä lopputuloksen pöytään. Sama koskee myös lehdistöä.
    Jos uutisesta joka on lainattu ja käännöksestä jätetään jopa kolmannes pois, niin onko uutisointi hyvän journalismin mukaista? Vai tarkoitushakuista?.

    MV:n tasoisia sivustoja luen vielä vähemmän kuin muita kotimaisia medioita.

    Kuinka monessa kotimaisessa mediassa ollaan nostettu esiin esimerkiksi Syyrian kriisiin yksi suuri tekijä, suurvaltojen geopolitiikka?

   • 11.1.2

    sanoo

    Valtamedia levittää jatkuvasti dis- informaatiota. Klassinen esimerkki: 12. 9. 2015 Aamulehti kertoi printtilehdessään sivulla A18, alareunan jutussaan, että 30 000 turvapaikanhakijaa maksaa ”jopa 4 miljoonaa euroa vuodessa”. Jokainen edes peruskoulun käynyt käsittää sekunnissa että summa on liian vähän, oikea summahan on 13200€*30 000= eli lähes 400 miljoonaa vuodessa. Saman summan ilmoittivat samana päivänä myös Kaleva ja Yle. Aamulehden kunniaksi on todettava että he korjasivat asian myöhemmin, tosin vasta kun uhkasin (kahdesti) ilmoittavani asiasta Julkisen sanan neuvostoon.

    Oikaisu oli pari lausetta, muutama milli palstatilaa jota tuskin kukaan huomasi, sen sijaan alkuperäinen juttu oli iso. Näitä sattuu jatkuvasti, juuri tänään Stubb ilmoitti täysin naurettavat luvut siitä mitä mamutus maksaa. Stubbin mukaan 15 000 tulijaa maksaa 114 miljoonaa, Sosiaali ja terveysministeriön laskelmien mukaan summa olisi 13200€* 15000 =198 miljoonaa. Heittoa 84 miljoonaa, 30 000:ssa tulijassa heitto onkin jo jutussa 168 miljoonaa. Nämäkin luvut ovat ehdoton minimi. Jostain syystä teitä punaposkisia hyviä ihmisiä ei lainkaan närkästytä kun Valtamedia syöttää puppua. Saati, että vaivautuisitte oikaisemaan tätä propagandaa. En itsekään tykkää siitä että keksittyjä uutisia levitellään, silti mielestäni MV-lehti on parasta mitä suomalaiselle journalismille on tapahtunut pitkään aikaan. Muuten eläisimme täysin punavihreän monikulttuurisuus-propagandan varassa, jossa maahanmuuton epäkohdista ja todellisista kustannuksista ei mainita halaistua sanaa.

    Meidät, jotka emme ole varauksettomasti innoissamme siitä että maahan vyöryy valtavia määriä kehitysmaalaisia, leimataan ”humalaisiksi leijonapaitaisiksi möhömahaisiksi uusnatseiksi” ja ties miksi. Meiltä suljetaan keskustelupalstat, esim. itseltäni sensuroidaan käytännössä kaikki maahanmuuttoa käsittelevät kommentit, vaikka ne ovat asiallisia, pitävät takuulla paikkansa (tarkistan faktat useasta, yleisesti luotettavana pidetystä lähteestä moneen kertaan) eivätkä sisällä rasismia. Ne (kommenttini) kyseenalaistavat monikulttuurisuus- uskonnon pyhän punavihreän liturgian liian hyvin, siksi niitä ei saa suurelle yleisölle näyttää.

    Valtamedian mukaan ”muutama rasisti levittää vihapuhetta” jne. Muut ovatkin sitten rajalla heiluttamassa Welcome- kylttejä ja kutovat lopun aikaa kotona sukkia ”syyrialaisille sotalapsille” jotka muuten ovat vieläpä todella hyvin koulutettuja!! Asia ei välttämättä ole oikeasti ihan näin. Esim. MTV3:n kyselyssä siitä tulisiko rajat sulkea, 88% vastaajista (ääniä 23184 kpl) kannatti rajojen sulkua.

    Todellisuus on aivan jotain muuta kuin te monikulttuurisuus-uskovaiset ja valtamedia luulette ja muille yritätte uskotella. Työperäistä maahanmuuttoa vastustaa tuskin kukaan, pakolaisten ottamista valtavissa määrissä vastustaa oman arvioni mukaan ainakin 80% väestöstä. He eivät ole mitään uusnatseja vaan aivan tavallisia mukavia ihmisiä, kuten allekirjoittanutkin. Mielestäni meillä vaan ei kerta kaikkiaan ole varaa tähän ”järjettömyyteen” (kuten jonkun itä-euroopan maan pääministeri tilannetta kuvaili).

    Irakilaisten ja somalien (joita valtaosa tulijoista on) työllistymisprosentit ovat 10- 13.2%. Heistäkin suuri osa on kelatulkkeja. Olematonta työvoimapulaa ei näillä eväillä ratkaista. Kerron nyt ennusteen ja tiedän sen toteutuvan: kymmenen vuoden kuluttua kun maassa on jo valtavat määrät somaleja sekä irakilaisia, kummankin väestöryhmän työllistymisprosentti on edelleen alle 15%. Loput elävät veronmaksajien kustannuksella. Jos näin ei ole, lupaan pyhittää loppuelämäni monikulttuurisuuden edistämiselle.

    Ennustan myös että sosiaaliturvajärjestelmä sekä työttömyysturva tullaan leikkaamaan USA:n tasolle (eli käytännössä olemattomiin) kymmenen vuoden sisällä, ja kaikkia muitakin etuja tullaan karsimaan kovalla kädellä. Maahanmuuton kustannukset tulevat olemaan niin valtavat.

    Te maahanmuuton kannattajat ette yksinkertaisesti ymmärrä mitä olette tekemässä. ”Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla”, kyseinen lause kaikuu päässäni jatkuvasti kun luen näitä vimmaisia hyökkäyksiänne niitä vastaan jotka edes yrittävät varoittaa siitä mitä tulee tapahtumaan. Tässä muuten historia toistaa itseään. kun esim. 1930- luvulla Winston Churchill yritti varoittaa maanmiehiään natsien vaarallisuudesta, hän joutui täydelliseen poliittiseen paitsioon. Totuuden kertojia eivät ole itseään hyvinä ihmisinä pitävät koskaan halunneet kuunnella, se pilaa nautinnon oman erinomaisuuden ja hyveellisyyden ihastelemisesta.

    http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/orpo-verkkouutisissa-suomen-rajat-voitaisiin-sulkea-pakolaiskriisin-vuoksi/5320312

    P.S Suosittelen Sakua tutustumaan meihin maahanmuuton vastustajiin. Uskon että hämmästyt. Emme ole kiilusilmäisiä nahkapäisiä (no, jotkut voivat olla kaljuja mutta eri syystä kuin luulette) kiihkonatseja. Olemme ihan tavallisia ihmisiä, osa jopa suhteellisen sivistyneitä ja hyvin koulutettuja. Arvelen, että tulisimme varsin hyvin juttuun, ainakin jos emme puhuisi maahanmuutosta. Sen perusteella mitä olen tekstejäsi lukenut, olemme muista asioista aika lailla samaa mieltä.

    • 11.1.2.1

     Saku Timonen sanoo

     Minä sanon natsia natsiksi ja rasistia rasistiksi vaikka hallitus kuinka kieltäisi.

  • 11.2

   Janne sanoo

   Mv ei ole lehti vaan monen käyttäjän blogi, johon kuka tahansa voi lähettää artikkeleita. Lisäksi yhdenkään artikkelin yhteydessä ei ole kirjoittajan nimeä tai yhteystietoja (ainakin kun viimeksi joskus katsoin). Lähinnä se mesta on eri kirjoittajien kilpailu siitä kuka saa eniten klikkauksia vähiten epäuskottavalta näyttävällä artikkelilla. Totuus on heitetty ulos jo alkumetreillä. Mv ei ole vastine millekään medialle, vaan se on lähinnä kehittynyt tekstaripalsta.

   • 11.2.1

    PeelsePuupi sanoo

    Tarkemmin sanottuna MV-”lehti” on foorumi, joka ei siis ole journalistiikkaa ensinkään. Journalistiikassa on mukana aina toimittaja, jota MV-”lehdellä” ei ole. Toki, onhan siellä se yksi ”päätoimittaja” Espanjan aurinkorannoilla löhöilemässä, ja saattaa olla muitakin ”toimittajia”, mutta he eivät tee toimituksellista työtä. Pahimpien kirjoitusvirheiden korjaaminen vajakkien postauksista ei vielä täytä toimituksellisen työn tunnusmerkkejä.

 11. 12

  Jaako sanoo

  Hauskaa on nämä Uuninpankkopojan yritykset mustamaalata MVtä, siinä kuitenkaan onnistumatta. MVn tuossa jutussa on selvät lähteet mistä ne numerot on. Eli jos numeroissa on vikaa niin varmaan ylelle ja sille toiselle osoitukset. Yrität kaivaa tikulla olematonta nyt.

  • 12.1

   PMRyyppö sanoo

   Itse kerran jotain MV:n juttua tutkiessa törmäsin mielenkiintoiseen asiaan. Juttu oli kerätty löyhästi ”islamistien väkivalta naisia kohtaan”- tyyliin ja tietenkin mukana oli paljon ”järkyttäviä kuvia” naisista jotka ovat esim. Ruotsissa joutuneet todistamaan tätä kauheutta. Siis ne blondit typykät, joita nämä ahneet ”terroristit” niin väijyvät. Ehkäpä jutun tekijä luotti siihen inhoon, mitä julkaisun lukijat tuntevat ruotsin-kieltä kohtaa, ja linkkasi juttuun Aftonbladetin jutun vuodelta 2009. jolla ei ollut mitään tekemistä kirjoitetun ”jutun” kanssa. Ainua että saatiin vähän kansainvälistä meininkiä ja blondi kehiin. Että semmosta.

  • 12.2

   stunned sanoo

   MV on sketsisarja tai spedeshow, josta tuli hutkivaa journalismia. Blondeille ja blondimielisille. Roskatavaraa.

  • 12.3

   Saku Timonen sanoo

   Olet siis yksi niitä, joka ei usko edes omia silmiään, jos ne todistavat MV:n valehtelevan. Olet ihmisavun ulottumattomissa. Seuraavasta yhtä typerästä kommentista palkkioksi julkaisen nimesi, joka näkyy minulle sp-osoitteessasi.

 12. 13

  simolin sanoo

  Laskeppa paljonko rahaa palaa pakolaisten ottamiseen, ja paljonko pakolaisia tulee. Tämän sitten vielä lasket kuukausikuluiksi, saatat yllättyä.

  Ei tässä nyt ketään kiinnosta paljonko pakolainen saa, vaan paljonko se meille maksaa. Herätys.

  • 13.1

   Saku Timonen sanoo

   Katsopa huviksesi valtion budjetin loppusumma ja laske montako prosenttia siitä käytetään pakolaisiin villeimpien laskelmien mukaan. Saatat yllättyä. Tutustu myös Geneven pakolaissopimukssen, jonka Suomi on ratifioinut ja vuosikymmeniä sitten.

   • 13.1.1

    Epäilevä sanoo

    Päivittyykö tuo nähtävillä oleva budjetti tilanteen mukaan? Sipilä on jo kertonut tulijoiden aiheuttaneen lisämenoja, joita ei ole alunperin budjetoitu. Minusta todellisen tilan näkee vasta kun koko vuoden tilitiedot on vahvistettu. Eihän budjettiarviosta voi ikinä nähdä toteutumaa varsinkaan näin ison kriisin yllättäessä.

 13. 14

  Liisa sanoo

  MV:n luvut eivät pidä paikkansa, lähellekään totuutta

  • 15.1

   Saku Timonen sanoo

   Siitä, että kärpäset tykkäävät paskasta.

 14. 16

  Liisa sanoo

  Lisäksi on totta, että eniten pakolaisia tulee tällähetkellä Irakista, sen jälkeen Syyriasta ja Somaliasta. Jos ottaa selvää Irakin tilanteesta ja levottomuuksista, tietää että siellä on useissa paikoissa todellinen hätä. Muuten vaan ihminen ei kotiaan jätä.

  • 16.1

   Ahaa sanoo

   Miksi osa (usea sata) niistä hätää kärsivista lähti takaisin, jos kotimaassa ei voi olla? Pitääkö tähän linkata se lehti mistä siitä luki vai luetko kenties vain MV-lehteä?

   • 16.1.1

    Mari sanoo

    Tais olla Ylellä juttua, kuinka osa Irakilaisista lähtee takaisin.

    Irakin ja Somalian tilanteethan tarkistetaan nyt (näistä kahdesta tulee meille Suomeen eniten turvapaikanhakijoita – lähinnä koska perhesuhteet).

 15. 17

  Turpo sanoo

  Luulisi Faizan tapauksen jälkeen olevan kaikille selvää, ettei Maahanmuuttoviraston antamilla luvuilla ole mitään reaalimaailman kanssa tekemistä. Faizankin tapauksessa näyteltiin samoja lukuja ja väitettiin, etteivät turvapaikan hakijat saisi enempää kuin mitä luvuissa kerrotaan.

  Todisteet kuitenkin osoittivat täysin toista. Turvapaikanhakija ylsi suurituloisten joukkoon pelkkien tukien avulla.

  Oliko Faiza oikeasti poikkeustapaus, kuten Maahanmuuttovirasto antoi ymmärtää? Asiaa ei voi selvittää salassapitosäädösten takia. Ainoat todisteet kertovat, että tukia on mahdollista saada hyvinkin paljon.

  • 17.1

   Saku Timonen sanoo

   Faizan tapauksessa ei ollut ollenkaan kyse siitä saiko hän liikaa etuuksia. KKO totesi lyhyesti, että kaikki tuet olivat lainsäädännön mukaisia. Kyse oli siitä, oliko huijaamalla saatu oleskelulupa voimassa vai ei. Silloisen lainsäädännön mukaan KKO katsoi sen olleen voimassa ja tapauksen jälkeen lakia muutettiin siten, että sama ei onnistu enää. Miksi yksikään teistä Faizan tapauksesta vouhottavista ei koskaan lue muuta kuin sitä vouhotusta? Lue tämä ja avaa linkki KKO:n ratkaisuun. http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/08/17/kolme-myyttia/

   • 17.1.1

    Turpo sanoo

    Kyllähän Faizan tapauksessa juurikin tukien korkeä määrä oli se ihmetystä aiheuttava. Ei se käsitelty petos.

    Kun tukimekanismeihin sisältyy tarveharkintainen toimeentulotuki, jää vain arvailtavaksi miten paljon sitä myönnetään. Vaikka tukien myöntämisperusteet ovat laissa määrättyjä, Faizan tapaus on osoittanut että laillisestikkin tukia voi saada käsittämättömiä määriä.

    Eli kun luettelet tällä palstalla summia tukien määrästä, olisi varmaan rehellisempää mainita aina se tarveharkintainen tuki ja varsinkin se, että se tulee varsinaisten tukien lisäksi.

    • 17.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     KKO ei tutkinut tukien määrää ollenkaan, vaan totesi tuet voimassaolevan lainsäädännön mukaan myönnetyiksi. KKO tutki vain oleskeluluvan voimassaolon. Lue KKO:n päätös ja ymmärrä lukemasi.

 16. 18

  v. Laulajainen sanoo

  Milloin sitten tulee ajassa kohta, kun turvapaikan hakijat saavat esim. sosiaalitoimistosta vaatetustukea?
  Tuli vain mieleen Siuntion Tyyskylän somaliasta turvapaikkaa hakeneet, jotka saivat kunnan sosiaalitoimiston kustantamat vaateostostuet

  • 18.2

   stunned sanoo

   Eikö niillä ole vaatteita? Vaikea sanoa kun en ymmärtänyt kysymystä.

  • 18.3

   Mari sanoo

   Hei!
   Turvapaikanhakija ei saa muita tukia, kuin vastaanottorahan. Lisäksi lapsille järjestetetään koulu/tarhapaikka ja sama kunnallinen terveydenhuolto kuin muillekin (aikuisille vain perus tarkastus, mitään ei käytännössä hoideta, jollei ole pitkäaikainen krooninen sairaus esim diabetes yms).

   Kun turvapaikanhakija saa oleskeluluvan, hänelle etsitään kuntapaikka. Ja kun kuntapaikka on selvillä, hänelle voidaan myöntää toimeentulotukea jne.

 17. 19

  Päivi sanoo

  Näin suomalaisen ihan omasta kokemuksesta voin sanoa, että työmarkkinatuki on nettona 560 €/kk. Koska asumiskulut nappaavat siitä osan, vaikka asumistukea saisikin, syntyy oikeus toimeentulotukeen SILTÄ OSIN kun jäljelle jäävä tulo alittaa toimeentulotukinormin, joka on 485,50 €/kk. On naurettavaa propagandaa laskea tuloiksi yhtäaikaa työmarkkinatuki, asumistuki ja täysimääräinen toimeentulotuki. Toimeentulotukea laskettaessa SIITÄ VÄHENNETÄÄN muut tulo.

 18. 20

  Pia Rantala sanoo

  Onko nyt oikeasti kyse siitä että, mitataan rahassa inhimillistä kärsimystä, eli emme olisi halukkaita maksamaan muutamaa senttiä palkastamme auttaaksemme ihmistä hädässä? Vai onko kyseessä pelko ja muukalaisviha , kivikautinen reviirinsuojelu? Tervoa lainatakseni maailman koulutetuin ja vähiten sivistynyt kansa?

  • 20.1

   Ahaa sanoo

   Ihanaa taas suvakki <3 Kyllä ne oikeat apua tarvitsevat jäävät nyt sitä ilman, koska heillä ei ole varaa maksaa ihmissalakuljettajille. Ja se potti mitä nämä muut tulevat tänne jakamaan on pois maassamme jo asuvilta ja apua tarvitsevilta syrjäytyneiltä ja köyhiltä, ihan siihen etniseen alkuperään katsomatta. Mutta anna sinä muutama sentti ihmeessä palkastasi jos typeryyksissä luulet sillä maailman ongelmat poistavasi.

   • 20.1.1

    keke sanoo

    ” Ja se potti mitä nämä muut tulevat tänne jakamaan on pois maassamme jo asuvilta ja apua tarvitsevilta syrjäytyneiltä ja köyhiltä, ihan siihen etniseen alkuperään katsomatta.”
    No ei ole poissa. Ensinnäkin köyhät eivät tarvitse apua vaan palkkatyötä, korostan _palkka__työtä_ ei _työtä_ koska työ ei paranna kenenkään sosiaalista tai taloudellista asemaa mihinkään. Toisekseen suomen valtio on jo osoittanut ettei sillä ole mitään halua nostaa köyhien elintasoa tuli tänne pakolaisia tai ei. Tästä olkoon esimerkkinä erilaiset työkokeilukikkailut jossa ihmiset tekevät täyttä päivää ilman minkäänlaista taloudellista hyötyä -90 luvun puolivälistä lähtien. Kolmannekseen pakolaisten määrä on sen verta vähäinen että se on hyttysenpaska koko valtionbudjetista ja on aivan oksettavaa laittaa syrjäytyneet ja pakolaiset olevinaan tappelemaan samoista tuista tai vihjailla että se hyttysenpaska vaikuttaa kokonaisuudessaan sosiaaliturvaan.

    • 20.1.1.1

     Ahaa sanoo

     Täytyy sanoa, että olen samaa mieltä siitä, että valtiota ei kiinnosta köyhän elintason nostaminen. Siksi meillä niitä ongelmia niin paljon onkin. Tämä juuri johtaakin siihen, että saadaan ihan uudenlaisia ongelmaryhmiä tähän maahan ja ihan taatusti ne jakavat ne samat avustukset kuin muutkin köyhät, vai mistä luulet niiden rahojen tulevan? Niistä muutamista senteistä jotka joku lupasi palkastaan? Muistaakseni on uutisoitu määristä mitä tänä vuonna Suomeen otetaan, miten ne ovat 5 miljoonaisessa kansassa hyttysenpaska? Teillä täytyy olla kyllä aikamoiset paskat hyttysillä. Mutta niin se on aina mennyt ja luultavasti tulee menemäänkin, että ne köyhät nimenomaan tappelee niiden muiden köyhien kanssa siitä pärjäämisestä. Mut hienoo, että on avarakatseisia ihmisiä! Koska tykkään toistaa itseäni niin totean, että olisi helpompi varmasti ymmärtää jos se potin jako tapahtuis niiden köyhien kanssa joilla ei ole ollut varaa maksaa salakuljettajille vaan kärsivät niillä kamalilla leireillä. ”Ja mitä siihen maailman koulutetuin ja sivistymättömin kansa” siteeraukseen tulee, niin taidampa minäkin lukea ensikerran sen MV-lehden, mielestäni sen verran typeriä juttuja se Tervokin on kirjotellut viime aikoina 😀

    • 20.1.1.2

     Ahaa sanoo

     Täytyy sanoa, että olen samaa mieltä siitä, että valtiota ei kiinnosta köyhän elintason nostaminen. Siksi meillä niitä ongelmia niin paljon onkin. Tämä juuri johtaakin siihen, että saadaan ihan uudenlaisia ongelmaryhmiä tähän maahan ja ihan taatusti ne jakavat ne samat avustukset kuin muutkin köyhät, vai mistä luulet niiden rahojen tulevan? Niistä muutamista senteistä jotka joku lupasi palkastaan? Muistaakseni on uutisoitu määristä mitä tänä vuonna Suomeen otetaan, miten ne ovat 5 miljoonaisessa kansassa hyttysenpaska? Teillä täytyy olla kyllä aikamoiset paskat hyttysillä. Mutta niin se on aina mennyt ja luultavasti tulee menemäänkin, että ne köyhät nimenomaan tappelee niiden muiden köyhien kanssa siitä pärjäämisestä. Mut hienoo, että on avarakatseisia ihmisiä! Koska tykkään toistaa itseäni niin totean, että olisi helpompi varmasti ymmärtää jos se potin jako tapahtuis niiden köyhien kanssa joilla ei ole ollut varaa maksaa salakuljettajille vaan kärsivät niillä kamalilla leireillä. ”Ja mitä siihen maailman koulutetuin ja sivistymättömin kansa” siteeraukseen tulee, niin taidampa minäkin lukea ensikerran sen MV-lehden, mielestäni sen verran typeriä juttuja se Tervokin on kirjotellut viimeaikoina 😀

 19. 23

  Puimuri sanoo

  öööh. nuo luvut mitä MV:essä on, ovat aikalailla niitä lukuja, kun Maahanmuuttaja on saanut asuntonsa vastaanotto keskuksen jälkeen. Elikkä paikkakunnasta riippuen tulot ovat 900 – 1200€/kk. Tukien jälkeen jos asut yksin.. Ja tähänhän valtio ja vastaanotto keskukset tähtäävät. Elikkä MV:n juttu ei ollut tekastu vaan siihen on vanhingossa liitetty nuo kuvankaappaukset Työttömän, Toimeentulotuen saajan tienestit ALKAEN, joka korottuu tietyissä tapauksissa..

  • 23.1

   Saku Timonen sanoo

   MV sotki luvut tahallaan tai ymmärtämättömyyttään. MV:n jutussa phuttiin vastaanottorahassa, jota turvapaikanhakija saa. Nuo luvut ovat oleskeluluvan jo saaneen mahdollisesti saamia tukia.

 20. 24

  Ajattelija2008 sanoo

  Saku Timonen sanoo, että ”turvapaikanhakija” voi saada vastaanottorahan lisäksi tarveharkintaista toimeentulotukea. Sen takia todellinen toimeentulotuki voi olla paljon enemmän kuin se vastaanottoraha 300 euroa kuussa.

  Viranomaiset eivät ole suostuneet tekemään mitään tilastoja ulkomaalaisille maksettavista tarveharkintaisista tuista. Näin ollen kukaan ei tiedä, miten paljon rahaa heille maksetaan todellisissa tapauksissa.

  ”Turvapaikkabusiness” Suomessa on niin epärehellistä toimintaa kaikilla tasoilla, että Suomi on vajonnut siinä suhteessa korruptoituneen kehitysmaan tasolle. Jos kyseessä olisi rehellinen toiminta, niin kaikki tiedot niin maksetuista tuista kuin oleskelulupien myöntämisen perusteista olisivat julkisesti saatavilla.

  • 24.1

   Saku Timonen sanoo

   Tarveharkintaista toimeentulotukea myönnetään kaikille samoin perustein ja perusteet ovat tiukat. Et ilmeisestikään ole itse yrittänyt sitä hakea.

   • 24.1.1

    Ajattelija2008 sanoo

    Hyvä, jos näin on, niin miksi näistä tuista ei ole tilastoja ja tukipäätökset ole julkisia? Demokratia edellyttää, että äänestäjät saavat tiedon asiasta.

    Muistamme, miten Astrid Thors väitti, että ”turvapaikanhakijoiden” kustannuksia ei pysty laskemaan. Tokihan ne pystyy laskemaan, mutta kun Thors pelasi epärehellistä peliä, niin hän päätti valehdella.

   • 24.1.2

    Pirkka Keskinen sanoo

    Samoilla linjoilla Ajattelija2008:n kanssa: tietojen tulisi olla julkiset. Muutoin on mahdotonta perustellusti väittää, että kriteerit olisivat kaikille samat.

   • 24.1.3

    sanoo

    Oletko täysin varma, että tarveharkintaisen tuen ehdot ovat samat sekä maahanmuuttajalle, että kantaväestön edustajalle? En siis nyt puhu juridiikasta vaan käytännöstä. Sinä puhut jatkuvasti pykälistä, käytännön elämässä laki toimii kuitenkin juuri niin kuin sitä sovelletaan. Tämän olet varmaan itsekin havainnut kun olet esim. tutustunut työttömien kohteluun.

    Havaintojeni mukaan maahanmuuttajilla on paremmat sosiaalietuudet kuin kantaväestöllä mutta en pysty sitä todistamaan koska nämä tiedot salataan. Silti, pakko on vaan uskoa omia silmiään. Todettakoon kuitenkin, että nämä harkinnavaraiset tuet ovat yksi hyttysenkikkare Itämeressä verrattuna niihin summiin mitä tulijavyöryn elatukseen tulee menemään.

    Esim. missään laskelmissa ei oteta huomioon perheenyhdistämisiä eikä uusien talojen rakentamisesta aiheutuvia kuluja, eikä sitä, että yksittäisen maahanmuuttajan kulut nousevat oleskeluluvan saamisen jälkeen. Jo muutaman vuoden kuluttua maahanmuuttajien elatukseen tulee näillä näkymin menemään veronmaksajien rahoja useita miljardeja vuodessa.

    Mitä saamme vastineeksi: kulttuurin rikastumista! Termi jonka ”suvaitsevaisto” käsittää varsin eri tavalla kuin muu väestö.

    • 24.1.3.1

     Saku Timonen sanoo

     Minä olen ollut sosiaalityöntekijä. Sinä tuskin olet.

     • 24.1.3.1.1

      sanoo

      Uskon, että itse olet noudattanut pykäliä viimeisen päälle. Se ei kuitenkaan tarkoita vielä sitä, että jokainen sosiaalityöntekijä näin toimisi. Sama pätee moniin muihinkin asioihin. Me muut nk. tavalliset ihmiset emme elä elämäänne kuvitteellisessa lakituvassa vaan erehtyväisten ihmisten maailmassa jonka sinä mustavalkoisessa todellisuudessasi tunnut sujuvasti unohtavan.

      Kuitenkin, itsekin sorrut liiotteluun ihan samalla tavalla kuin ihmiset joita niin kovasti paheksut. Väitit Nyt.fi:n haastattelussa, että ”Sieltä alkoi kiertää huhuja, että sossu ostelee somaleille Mersuja ja kultakelloja.” Olen seurannut Lieksan maahanmuuttokeskustelua sanotaanko jonkin verran. En ole koskaan havainnut kenenkään kirjoittavan sossun maahanmuuttajille ostamista ”Mersuista ja kultakelloista”, autoista ja ajokorteista kylläkin.

      Yleispiirre ns. kriittisillä (tai rasistihommapersunatseilla sinun kielelläsi) on, että pyrimme nimenomaan eksaktiin totuuteen. Jollain MV- lehdellä on budjetti verrattuna vaikka Yleen varmaan jotain promillen osia. Työntekijöitä on myöskin aika paljon vähemmän ja kaikki amatöörejä. Tätä taustaa vasten, on aivan naurettavaa vaatia virheetöntä journalismia joltain harrastelijasivustolta, kun siihen ei pysty edes organisaatio jolla on satojen miljoonien budjetti ja tuhansia työntekijöitä.

      On suoranainen ihme kuinka vähän virheitä kyseisen nettijulkaisun sivuilta on tähän mennessä löydetty, kun otetaan huomioon, että virheiden kyttääjiä (joilla on usein huomattavasti paremmat resurssit käytettävissä kuin MV-lehdellä) on tod. näk. huomattavasti enemmän kuin MV-lehdellä on tekijöitä.

     • 24.1.3.1.2

      Saku Timonen sanoo

      Mersut ja kultakellot ovat toimittajan tulkinta sanomisistani. Sanoin, että huhujen mukaan on ostettu autoja ja arvotavaraa.

      MV:n jutuista löydettyjen virheiden vähäisyys johtuu siitä, että kukaan täysipäinen ei ennätä eikä jaksa tonkia sitä tunkiota. Uskallan väitää, että suunnilleen jokaisessa jutussa on virheitä ja osa jutuista täysin keskittyjä.

 21. 25

  Mamun vaimo sanoo

  Maahanmuuttaja ei voi saada toimeentulotukea, koska oikeus sosiaaliturvatunnukseenkin tulee vasta kun on saanut oleskeluluvan, ja sosiaalietuuksien piiriin voi päästä vasta silloin joten toimeentulotuen saaminen ei ole mahdollista, ei myöskään terveyskeskuksen tai minkään muunkaan missä kysytään suomen sosiaaliturvatunnusta kuten Kelan etuudet

  • 25.1

   JK sanoo

   Puhummeko maahanmuuttajista vai pakolaisista?
   Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa.
   Olen itsekin moninkertainen maahanmuuttaja, työperäinen sellainen.

 22. 26

  Joonas sanoo

  Onko noihin laskelmiin nyt jotenkin tarkoitushakuisesti sekoitettu arvio ylläpitökustannuksista per päivä per henkilö?

  Oikeissa uutisissa nimittäin oli selvitetty yhden ihmisen päiväkohtaisen majoituksen hinta (kaikkine vastaanottokeskuspalvelut mukaan lukien):
  ”http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kuinka-paljon-mikakin-kustantaa-turvapaikanhakijan-kustannus-alhainen-vankiin-verrattuna/5274100”

  Uutisessa kerrotaan, että yhden henkilön ylläpitoskustannus on 40euroa per henkilö per vuorokausi. Jos tällä kaavalla joku on laskenut niin voidaan saada valtiolle aiheutuvista ylläpitokustannuksista per henkilö noin 1200 euroa kuukaudessa, jonka päälle lisätään sitten tuo vastaanottoraha. Vain ja ainoastaan tällä tavalla laskemalla päästään tuollaisiin ”toimeentulotuki” summiin. Mutta kysehän ei ole toimeentulotuesta, kuten täällä on jo aivan oikein todettu, koska sitä ei saa. Ja tätä 1200 euroahan ei kukaan saa, vaan se maksetaan vastaanottokeskukselle tai vastaavalle taholle, joka palvelun järjestää. Tällöin siis todellinen käteen jäävä summa on vain tuo vastaanottoraha.

  Kulut ja tuet pitää pitää erillään.

  • 26.1

   Epäilevä sanoo

   Näin juuri, mutta tuo 1200 eur/kk (plus mahdolliset muut kulut, joita ei haluta laskea) on se summa, joka pienentää valtion budjettia. Periaatteessa meidän kansalaisten näkökulmasta ei ole mitään väliä, annetaanko se raha käteen vai meneekö se VOK:n pyörittämiseen. Pääasia on se loppusumma valtion budjetissa.

   Täällä maahanmuuton summaksi on saatu 83 216 000 euroa:
   http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2015&lang=fi&maindoc=/2015/aky/aky.xml&opennode=0:1:5:

   Jos kulut ovat 1200 eur/kk, tuolla summalla kuitenkin ylläpitää vain noin 5300 turvapaikanhakijaa vuoden. Syyskuun alkuun mennessä oli jo saapunut 7015:
   http://www.migri.fi/download/62151_Tp-hakijat_tammi_elo_2015.pdf?99ab433e9ebed288

   Lopullisia summia on vaikea arvioida, kun ei tiedetä, miten pitkään VOK-odottelu kestää, miten isolla poliisisaattueella porukkaa pitää käännyttää, paljonko reittilennot maksavat kohdemaahan saattajan kera (+poliisien päivärahat), kuinka moni valittaa päätöksestä ja kuinka monen maan kanssa meillä on kahdenväliset sopimukset palautuksen mahdollisuudesta.

   Esimerkiksi käännyttäminen Somaliaan voi olla melko kallis, kun albaanipalautusten perusteella yhtä käännytettävää varten tarvitaan yksi poliisi. Reittilennot Helsinki-Mogadishu ovat esim. parin viikon päähän noin 1000 euroa/suunta ja lentoja tarvitaan 1xedestakaisin per saattaja ja 1xmeno per käännytettävä. Lisäksi ulkomaan päiväraha on 50 eur ja aikatauluista johtuen järjestettävä myös hotellimajoitus yöksi. Yhden ihmisen käännyttäminen siis voi maksaa luokkaa 3500 euroa.

   Jos nyt tänäkin vuonna noin 10 000 saapuu ja esim. 8000 käännytetään, tuollekin tulee jo hintaa pelkkien lentopalautusten osalta sellaiset noin 30 miljoonaa. Sanomattakin selvää on, että jos porukkaa ei käännytetä, kustannus on isompi. Jos ei käännytetä, myös perheenyhdistämiset pitää huomioida ja Somaliassa naisilla on 7,1 lasta keskimäärin. Nuo budjettiarviot ovat siis melko optimistisia.

 23. 27

  stunned sanoo

  Minä taas luulen, että sinä olet niitä, jotka leimaavat työttömät laiskureiksi ja ottaisit tuet pois lorvijoilta ihan kantakirjaan katsomatta. On niin läpinäkyvää vetoamista. Se mikä tehdään nyt turvapaikanhakijoille (etujen leikkaukset sun muut), tehdään myöhemmin muille ryhmille — työttömille, rikollisille ja seksuaalivähemmistöille. Näen tuon sumutuksen läpi aika hyvin.

 24. 28

  Opiskelija sanoo

  Jää turvapaikanhakijoille enemmän käteen, kuin minulle opintotuesta vuokran jälkeen. Jos huomioidaan vielä sähkölasku, niin minulle jää käteen 10e. Vaikuttaa todella reilulta, kun minun kuitenkin tulisi maksaa tuosta myös ruoka ja muut menot.

  • 28.1

   Saku Timonen sanoo

   Opintotuesta säädetään eri laissa kuin turvapaikanhakijoiden vastaanottorahasta. Opintotuki on minunkin mielestäni liian pieni, mutta sillä ei ole mitään tekemistä turvapaikahakijoiden kanssa. Asia on eduskunnan päätettävissä. Ja nyt on turha vedota siihen, että jos ei olisi tp-hakijoita, niin saisit varmaan enemmän. Et saisi etkä saa, jos jäät sitä odottamaan. Ole aktiivinen kansanedustajien suuntaan, nosta ongelmaa esille.

   • 28.1.1

    Opiskelija sanoo

    Hyvä pointti, koska tietenkin on jokaisen ymmärrettävä, ettei kaikki raha samasta syöveristä tule. Ilmaisen vain omaa kateuttani heidän tukiensa määrästä, tyhmää ehkä, mutta koen tämän tarpeelliseksi 🙁

    Kiitokset koko tukiasian esille nostamisesta. Olin sitten kateellinen tai en, niin haluan kuitenkin tietää asiat niin kuin ne todellisuudessa ovat. Enkä esimerkiksi niin kuin ne ovat MV-lehden vihasontamyrskyssä.

 25. 29

  Sukin Syn sanoo

  Minä lopetin yritystoimintani itse omistamassani henkilöyrityksessä, jonka kaikki velat olivat minun nimissäni. Tammikuulle 2011 hain työttömyyskorvauksen lisäksi toimeentulotukea. Päätös oli, että tammikuulle 2011 toimeentulotukea minulle myönnettiin 7,26 euroa. (Siis seitsemän euroa kaksiymmentä kuusi senttiä). Olin nöyryytetty. Olisivat jättäneet mieluummin kokonaan myöntämättä. Piti toimittaa lähes kolme senttiä paksu nippu kirjanpitoa, pankin tiliotteita ja niin edelleen vaikka kuinka pitkältä ajalta. Peruste oli se, että yritystäni varten ottamani pankkilainat eivät kuulemma lain mukaan ole minun henkilökohtaisia velkoja. Ainoastaan asunto- ja opintolainat ovat sellaisia. Miten niin eivät henkilöyrityksen yrityslainat ole henkilökohtaisia kun niissä on minun nimeni ja minä itse maksan joka pennin latin niistä pois. Ja takaajat olivat perhepiiristä. Näin kohtelee Suomen laki entistä yrittäjää. Ja joka sana on tosi.

 26. 30

  Realisti sanoo

  Jännä kun täältä iso osa lukee iltaroskaa ja samalla dissaa MV:tä samasta syystä mitä IL/IS tekee myös, eli vääristelee uutisia. En silti näe samanlaista haloota asiasta. Miksi? Osuuko MV:n kirjoitukset lukijoiden hermopisteeseen vai mitä? Nyt ois peiliin katsomisen paikka.

 27. 31

  _duck sanoo

  Koko pakolaiskeskustelu on jo kadonnut mustaan aukkoon. MV dissaa minkä ehtii, kotimaiset iltapäivälehdet raapivat kaiken irti LÖÖPEISTÄ ja lammaslaumana kulkeva kansa seuraa, vaan ei yhtään ajattele.

  Olkoot hän pakolainen tai maahanmuuttaja, sama prosessi on edessä.
  Maahanmuuttaja työllistynee nopeammin, TOTTA, mutta ei nauti yhtään sen erikoisempia tukia kuin pakolainen.

  Kaikki jaksavat jauhaa Suomeen tulevista, KUKAAN ei ole huolissaan Suomesta muualle muuttavista maahanmuuttajista !? MIKSI ?
  Suomesta muuttaa vuosittain lukuisa määrä ERITTÄIN asiantuntevia (HYVIN ANSAITSEVIA) henkilöitä ulkomaille töihin, sitä kutsutaan aivovienniksi, ei tästä kukaan ole huolestunut ?

  Maahanmuutajista ja nyt konkreettisesti pakolaisista on tehty LÖÖPPI, jota kaikkien on pakko saada seurata ja kommentoida.
  Suurimmalla osalla seuraajista ei ÄÖ riitä kommentoimiseen, mutta siitäkin huolimatta on pakko olla jotain mieltä.

  Toivottavasti tästä selvitään vähin kolhuin ja ensi vuonna on jo uudet LÖÖPIT, joihin voidaan ottaa kantaa.

  -duck

 28. 32

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Tp-hakijoille maksettavat tuet ovat ihan ok. Ongelma on se, että puolet (?) Ei tule saamaan turvapaikkaa eli oleskelulupaa. Tukihuijareita ei perinteisesti ole katsottu hyvällä Suomessa. Vai? Turvapaikkaa tarvitsevat on löydettävä tehokkaammin.

  En voi hyväksyä sitä, että tp-menettely on nykyään toissijainen siirtolaisuusmenettely. Varsinainen työlupien myöntäminen on saatava nopeutettua niin että tp-haku ei enää toimi oikotienä.

  Silmät auki. Kaikkea epäillen.

 29. 33

  Jocke Rantanen sanoo

  Tuo väitre vastaanottorahan suuruudesta ei ole täysin todenmukainen. Saku ei siis kerro koko totuutta tai ei ole viitsinyt sitä edes etsiä.

  ”Täydentävää vastaanottorahaa erityisiin menoihin

  Vastaanottorahan perusosan lisäksi turvapaikanhakijalle voidaan myöntää täydentävää vastaanottorahaa yksilöllisiin erityistarpeisiin, kuten lastenvaunuja tai lasten harrastusmenoja tai turvapaikkapuhutteluun osallistumisesta aiheutuvia matkakuluja varten. Täydentävän vastaanottorahan tarpeellisuus harkitaan jokaisen kohdalla erikseen.

  Lisäksi vähäistä suuremmat terveydenhuoltomenot, kuten reseptilääkkeet ja silmälasit, voidaan maksaa vastaanottorahana.”

  Tämän perusteella voidaan käytäönnössä maksaa mitä kuluja tahansa.

  Olisiko tuo MV:n teksit luettava kuten se on?
  Eihäön kukaan järjellinen ihminen voi erdes kuvitella että luetellut edut maksetaan samanaikaisesti?
  Siis Toimeentulotuki, työttömyyspäiväraha, sairauspäiväraha j.n.e.

  Vai syylllistyykö Saku tässä juuri siihen vääristelyyn jota väittää muiden tekevän?

  Herää myös kysymys siitä mitä taloudellisia etuja Sakulla on tämän blokin lisäksi maahanmuutosta? Tuski tekee tällaista ihan vain huvikseen?

  • 33.1

   Saku Timonen sanoo

   Maahanmuuttoviraston sivuilla on kerrottu mahdollisuudesta täydentävään vastaanottorahaan, ei se ole mikään salaisuus. Käytännössä sitä on yhtä vaikea saada kuin täydentävää toimeentulotukea ja jos et tiedä kuinka vaikeaa se on, niin kokelie.

   En hyödy maahanmuutosta mitenkään. En yhtään mitenkään. Älä edes yritä ”herättää sellaisia epäilyjä” ilman näyttöä. Tuo on juuri se MV:n tapa tehdä ”uutisia”.

   • 33.1.1

    Epäilevä sanoo

    Totuuteen pitäisi kaikkien pyrkiä tässä asiassa eikä kaivamaan poteroita ja huutelemaan. Arvostan Sakun työtä tässä, vaikka itse suhtaudunkin skeptisesti koko maahanmuuttoon. Omaa skeptisyyttä poistaisi tosiaan objektiivinen asioista tiedottaminen. Vähän ikävää, kun objektiivisin media tämän suhteen on tasoa iltapäivälehdet/uusisuomi. Olen esim. hesarin suhteen luovuttanut ihan täysin. Mv-lehteäkään ei tee mieli avata ihan samasta syystä. Samoin vauvafoorumit ja vastaavat ovat hörhöjä täynnä, homma-foorumi ja ylilauta keräävät sionismiin uskovaisia ja kellariradikaaleja. Ehkä murobbs:n rikastusketju on siedettävimpiä paikkoja mitään asiaan liittyvää, vaikka sekään ei pyri kunnon objektiiviseen tarkasteluun. Todella harmillista, että päättäjät tuntuvat vaikuttavan norsunluutorneistaan käsin ja kansa lähinnä keskittyy tappelemaan keskenään. Koko homma on yhtä kaaosta.