Härskiä säästämistä 2

Pesula on osa Vantaan kaupungin työllisyyspalveluiden toimintaa. Koivukylässä sijaitsevan pesulan kanssa samoissa tiloissa on myös kuljetusalan työpaja. Pienimuotoista pesulatoimintaa on lisäksi Korsossa sijaitsevassa Valon työvalmennusyksikössä.

Tärkein syy pesulatoiminnalle on pitkäaikaistyöttömien vantaalaisten työllistäminen. Toinen tärkeä syy on kaupungin pesulakulujen vähentäminen.

Näin kertoo Vantaan Sanomat uudesta suurpesulasta, joka siis ”työllistää pitkäaikaistyöttömiä”.

Ei työllistä sanan varsinaisessa merkityksessä. Jutussa sanotaan selvästi, että palkkaa saavia työntekijöitä on vain kolme vakituista ja yksi palkkatuettu. Työllisyyspalveluiden asiakkaiden tarkkaa määrää ei edes kerrota, mutta heitä sanotaan olevan kymmenkunta.

Juuri nämä kymmenkunta työllisyyspalvelun asiakasta tekevät työt, mutta he eivät saa siitä palkkaa. He ovat kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa. He saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Palkkaa saavat vain heidän esimiehensä.

Koko pesulan perimmäinen tarkoitus on selvästi kaupungin menojen säästäminen, vaikka asia virallisesti käännetäänkin työttömien auttamiseksi takaisin työelämään. Puhtausalveluiden kustannukset ovat haastatellun esimiehen mukaan olleet muihin pääkaupunkiseudun kuntiin verrattuna suuret.

Eivät ole enää. Palkaton työntekijä saa Kelan työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Kaupunki säästää osuutensa työmarkkinatuesta ja saa lisäksi 10,09 euroa/palkaton työntekijä/päivä työllistämiskorvausta.

Kerroin tästä pesulasta viime marraskuussa, kun asia oli kaupunginhallituksen esityslistalla.

Asia tuntui silloin tulevan yllätyksenä kaupungin päättäjille, mutta kukaan ei puuttunut siihen. Suunnitelmat olivat edenneet liian pitkälle, koko asiaan perehtyminen olisi ollut liian vaikeaa ja ennen kaikkea kyse oli kuulemma työllistämisestä eli työttömien omasta edusta. Virallinen liturgia oli opittu hyvin.

Vantaan kaupunki rikkoo nyt lakia neljällä eri tavalla.

Kuntouttava työtoiminta on lain mukaan sosiaalipalvelua ja viimeisijainen toimenpide niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Työkykyistä ei saa sijoittaa kuntouttavaan työtoimintaan. Jos Vantaan toiminta nyt on lain mukaista, niin siinä tapauksessa vaativaa pesulatyötä tekevät työhön kykenemättömät henkilöt. Selittäkööt Vantaan päättäjät miten tämä on mahdollista.

Laki kieltäää kuntouttavan työtoiminnan käyttämisen säästötarkoituksessa. Kaupunki kertoo ihan avoimesti toiminnan tarkoituksena olevan säästöjen saamisen, joten lainvastaisuus on ihan itse todettu.

Työvoimapoliittisilla toimenpiteillä ei lain mukaan saa korvata palkkatyönä tehtävää työtä. Mitä muuta säätötarkoituksessa tehtävä palkaton pesulatyö on kuin palkkatyön korvaamista?

Laki kieltää myös  kilpailun vääristämisen. Muilla pesuloilla ei ole enää mitään asiaa näille markkinoille, koska kukaan ei voi kilpailla sellaisen kanssa, joka käyttää palkatonta työvoimaa ja jolle jokainen palkaton työntekijä vieläpä tuo tullessaan 10,09 euroa päivässä rahaa valtiolta.

Onneksi olkoon, Vantaan kuntapäättäjät. Teitte eräänlaisen ennätyksen lain rikkomisessa ja vielä rehvastelette sillä julkisesti.

 

 

Kommentit
 1. 1

  stunned sanoo

  Voisi kuvitella, että maahanmuuttajat perustaisivat pesuloita. Monissa maissa he nimen omaan pyörittävät tällaista bisnestä. Ei vaan meillä, eivät ainakaan Vantaan ilmaistyöpesulan kilpailijana. Tai sitten maahanmuuttajat alkavat itse esimiehiksi (kapoiksi) perustamassaan yrityksessä ja ottavat työvoiman ilmaiseksi. Niin tai näin, aina väärinpäin.

  • 1.1

   LL sanoo

   Stunned, tiedän yhden pesulapalveluyrittäjän joka on maahanmuuttaja. Lähiomaisten lakanapyykit pestään siellä. Heitä mahdollisesti on enemmänkin, ravintola-alalta löytyy jo enemmän.

   • 1.1.1

    stunned sanoo

    Orjatyöpajojen ilmaistyövoima taitaa meillä koitua pesulayrittäjälle kuolemaksi. Kumma kun hallitus tai kunnat tekevät kaikkensa, jotta ei syntyisi tervettä yritystoimintaa. Lyhytnäköistä ja älytöntä. Kuuden euron pitsat vai ilmaiset pyykit?

 2. 2

  Foliot hattuun jo kohdussa sanoo

  Nyt ei kyllä tullut yhtään hyvä mieli heti aamusta. Mistähän saisi esim. Amnestyn tutkimaan näitä, että kuinka selvästi täytetään YK:n orjuusmääritelmä, joka taitaa olla että orjuutta on kaikki työ, josta ei voi vapaaehtoisesti poistua. Onko orjuuteen oltava fyysinen pakko vai riittääkö elämiseen riittävän toimeentulon riistäminen?

  • 2.1

   Hannu Siivonen sanoo

   Orjuus ei ole määritelmällisesti työtä vaan omistussuhde. Pakkotyö on oikea sana. Se lienee Suomessa sallittua vain maanpuolustuksessa

   • 2.1.1

    Siltojen Jack Norris sanoo

    Pakkotyö vastoin yksilön omaa tahtoa on aina ollut sallittua Suomen lainsäädännössä kunhan sitä nimitetään kansalaisvelvollisuudeksi.

    • 2.1.1.1

     pp_81 sanoo

     Teknisesti ottaen yhteiskunta ei pakota ketään ilmoittautumaan työttömäksi, monet vain kokevat työllistämistoimet ”pakkona”, koska työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuminen on edellytys työttömyystukien saamiselle, eli siis saadakseen rahaa henkilö kokee häneen kohdistuvan ”pakkoja”.

     Jokainen saa kuitenkin vapaasti myös olla ilmoittautumatta työttömäksi, jolloin yhteiskunta ei kohdista häneen mitään sosiaali- ja työllistämistoimia. Saa olla vapaa vapaassa maassa, mutta yhteiskunta ei osallistu tämän elämäntavan rahoittamiseen.

     Mutta olen kyllä sitä mieltä, että tälläinen palkattoman työn väärinkäytökset pitäisi kitkeä tehokkaammin pois.

     Kuntouttavalla työtoiminnalla pitäisi olla tavoitteita: jos henkilö ei itse kykene huolehtimaan työllistymisestään ja viranomainen häntä näin holhoaa, niin viranomaisten on myös oltava vastuussa, että kuntouttavalla toiminnalla todella syntyy tuloksia.

     • 2.1.1.1.1

      Siltojen Jack Norris sanoo

      ”Teknisesti ottaen yhteiskunta ei pakota ketään ilmoittautumaan työttömäksi, monet vain kokevat työllistämistoimet ”pakkona””

      Tämä nyt ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Yhteiskunta myy ja useissa tapauksissa on jopa lahjoittanut täysin ilmaiseksi miljardiluokan omaisuuden rikkaille rajallisiin resursseihin kuten luonnonvaroihin ja antanut jopa mopoleja luonnonvaroihin. Tämä taas estää köyhimpiä kansalaisiaan hankkimasta elantoaan muuta reittiä pitkin kuin hakemalla sosiaaliturvaa.

      Kannattaisi sinunkin perehtyä enemmän vaikkapa Venäjän tsaarinlahjoittamiin perintötiloihin se oli sitä aikaa kun suomessa sijaitsevat nykyrahassa satojenmiljardien eurojen arvoiset luonnonvarat lahjoitettiin vastikkeetta muutamille varakkaille suvuille.

      Et taida tietää Suomen etkä maailman historiasta tai yhteiskunnista yhtään mitään kun noin höpöjä täällä puhut.

    • 2.1.1.2

     LL sanoo

     Työttömyys ei ole elämäntapa se on ihan todellisuudessa ihan muuta. Jos olet sattunut, edes joskus, vilkaisemaan uutisia tai lukemaan sanomalehtiä olet ehkä saattanut huomata, että aika paljon niitä YT-neuvotteluja on ollut ja aika monia tuhansia ihmisiä on irtisanottu viime vuosina.

     Jos on mennnyt ohi silmien, niin voin kertoa: suurin osa yli puolesta miljoonasta suomalaisesta työttömästä ei ole valinnut työttömyyttä vaan tullut irtisanotuksi.

     Avoimia työpaikkoja on ilmoitettu olevan (klo 20.50) yhteensä 11.619 Te-palvelujen verkkosivuilla.

 3. 3

  Vantaalainen sanoo

  Käsittääkseni tuonne on työllistetty nimenomaan vammaisia ihmisiä, jotka ovat eri asemassa ja työllistyvät eri mekanismein kuin ei-vammaiset pitkäaikaistyöttömät. He saavat esimerkiksi eläkettä, minkä lisäksi voi tienata tietyn määrän rahaa kuussa eläkettään menettämättä (tulot eivät kuitenkaan nouse päätähuimaaviksi, kuten arvata saattaa). MTV teki tästä jutun, josta saa hieman eri kuvan kuin kirjoituksestasi (linkki: http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vantaa-erottuu-joukosta-maksaa-palkkaa-kehitysvammaisille-ei-tata-parempaa-tyoyhteisoa-voi-olla/5366448#.ViXl-jvExUd.facebook). Vammaisten työllistäminen on monella tavalla erilainen kysymys kuin muiden työttömien – vammaisten työllistymistä harva kun pitää edes tarpeellisena- , ja siihen kannattaa tutustua ihan erikseen.

  • 3.1

   LL sanoo

   Eläkeläinen ei ole työtön. Eläkkeen päälle saa tienata verottomanakin jonkun verran, sellainen käsitys minulla on (korjatkoon joku jos olen väärässä).

   Työtön saa työttömyysturvaetuutta, joka on aivan tuki ei eläke. Vain työtön voidaan tukien leikkaamisen uhalla painostaa palkattomaan työhön, eläkkeeseen ei kukaan voi koskea.

   • 3.1.2

    Siltojen Jack Norris sanoo

    Omasta mielestäni eläke nostaa veroprosenttia ihan vastaavasti kun palkkatulo. Jos eläkeläinen saa eläkettä 1000€ kuukaudessa ja palkkaa 2000€ hän joutuu maksamaan saman määrän veroja kuin työntekijä, joka saa bruttona 3000€ kuukaudessa palkkaa. Jotkut palkan sivukulut ovat eläkeläisellä tai työuran loppupäässä olevalla hieman suuremmat kuin muilla.

    Molemmat eläke ja palkka lasketaan verotuksessa ansiotuloksi.

 4. 4

  HT sanoo

  Myös Seinäjoella tällaista toimintaa. Kirjaston kahvilan yrittäjä kilpailutettiin ulos, kun eihän kukaan voi voittaa tarjousta, jossa ilmaiset työntekijät eli työpajan asiakkaat hoitavat kahvilan toiminnan. Kahvila on auki aina kun kirjastokin (myös la-su ja iltaisin). No onhan se mukavaa, että ”työkyvyttömät” saavat työkokemusta ja kahvikupposen saa 1,5€:lla…

 5. 5

  Muumu L sanoo

  Mä en käsitä miten hemmetissä joku tähänkin juttuun onnistui saamaan maahanmuuttajat messiin ???
  Kuinka kujalla te jengi oikein ootte, meneekö teillä tosiaan 24/7 miettiessä maahanmuuttajia/maahanmuuttoa ?
  Ja aivan kaikki mitä luette netistä niin aina pitää ottaa messiin tämä entä jos mamu…

  Tajuatteko te edes kuinka säälittävää ja naurettavaa toi on? Eilen ihmettelin kun joku oli avautunut teurastamovideoista, niin eiköhän ensimmäinen kommentti mennyt tyyliin ”no sit varmaan myös vastustat halal-lihaa koska ölömölälämämä öyhöti öyhöti”

  Vuosi 2015, koulutettu suomi, hyvin sä vedät

  • 5.1

   stunned sanoo

   Puhuttiin pesuloista. Maailmalla kaikki räätälit ja pyykkärit ovat mamuja — yleensä pakeja tai Intiasta.

  • 5.2

   LL sanoo

   Kujalla? Silloin kun haluaa ettei heikommassa asemassa olevia käytetä hyväksi. Hyvin monet maahanmuuttajat eivät tiedä ja tunne omia oikeuksiaan. Eivät niitä tunne edes aina tarkalleen kovin monet muutkaan.

   Jos olet seurannut täällä käytyä keskustelua, niin olet varmaan huomannut ettei kaikille yrittäjillekään ole päivän selvää, että työntekijöille on maksettava palkkaa työnteosta.

  • 5.3

   samaa mieltä sanoo

   Kerrankin samaa mieltä. Vaikka en olekaan mikään mamu-rakastaja, niin on alkanut tympiä toi jatkuva ja kaikkeen mahdolliseen yhdistetty mamutus.

  • 5.4

   Saku Timonen sanoo

   Olen ihmetellyt samaa. Vaikka kirjoittaisin heinäseipäistä, niin joku keksisi siihenkin maahanmuuttovastaisen näkökulman.

   • 5.4.1

    stunned sanoo

    Hetkinen. Minun viestissäni ei ole maahanmuuttovastaista näkökulmaa. Taisin muotoilla huonosti. Mikä osa siitä oli mielestäsi sellaista?

    • 5.4.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Ei sinun kommentissasi ollut maahanmuuttovastaista näkökulmaa. Pahoitelen, jos annoin sellaisen kuvan. Oma kommenttini oli tarkoitettu enemmänkin yleisellä tasolla kommentoijalle, joka otti puheeksi maahanmuuttovastaisen näkökulman ilmestymisen aiheeseen kuin aiheeseen.

  • 5.5

   Mirja sanoo

   Luin Vantaan sanomien jutun aiheessa. Siinä haastateltiin pesulassa työskentelevää naista, joka oli maahanmuuttaja.

 6. 6

  Kalle sanoo

  Tässähän on siirretty pesutyö päiväkotien henkilökunnalta kuntouttavaan työtoimintaan. Voisin kuvitella, että Vantaa ei ostaisi pesulapalvelua käypään hintaan yritykseltä, vaan siirtäisi sen sitten takaisin päiväkoteihin. Tietääkseni päiväkodeissa ei myöskään ole erikseen palkattua henkilökuntaa pesutyöhön, joten kaupunki ei vähennä palkkatyötä tekeviä sieltäkään päästä.

  En kyllä ymmärrä mistä tässä aiheutuisi säästöjä, mutta on toki mahdollista, että pesulapalvelua on tarkoitus laajentaa jatkossa laittomasti. Tässä muodossaan se minusta kuitenkin vaikuttaa lailliselta tavalta järjestää kuntouttavaa työtoimintaa.

 7. 7

  9eorja sanoo

  Mitenkä tämä ja kaikki vastaavakin toiminta sitten saataisi sellaiseen tarkasteluun. Jossa oikeusasiamies perkaisi kaikki nämä jutut läpi ympäri suomen niitähän on varmasti lähestulkoon joka kunnassa ja kaupungissa? Ja sen jälkeen luonnollisesti kaikkia rikoksiin syyllistyneitä tullaan rankaisemaan armotta ja säälittä kovimman mukaan. Ja aloitetaan tulevaisuudessa toimet, millä kaikki tämä orjatyö estetään. No taitaa olla melkoista unelmahöttö ajattelua moinen. Sillä kun miettii, niin miksi korppi korpin silmää nokkisi jne.

  Itse olen ihmetellyt eduskuntaan asti tuollaista toimintaa. Ja ainoa ohje oli ottaa asiasta yhteyttä oikeusasiamieheen. Sillä ei ole olemassa mitään muuta tahoa joka puuttuisi ennalta ehkäisevästi ja valvoisi koko ajan, että jutussa olevaa toimintaa ei tapahtuisi. Mikä kyllä ihme, koska valvotaanhan tieliikennettä, verottaja valvoo, että verot maksetaan, työviranomaiset valvoo, että työttömät pysyy nöyrinä kyykytystoimenpiteillä ja mielivallalla jne.

  Mutta kukaan ei siis kukaan valvo, miten työttömien heikompaa asemaa käytetään törkeästi ja härskisti hyväksi. Tai ”valvoo”, mutta se on minusta viimeinen oljenkorsi, eli oikeusasiamies, jolle tehdään viimeisenä kantelu. Jos esim noiden orjatöiden estävä valvonta ei toimi. Ja jota ei nyt näytä olevan olemassa. Miksei ole? Siinäpä mielenkiintoinen kysymys…

  Lähtisikö oikeusasiamies tutkimaan esimerkiksi tätä juttua tämän Sakun kirjoittaman jutun perusteella? Tuskin, koska kuulemma jonkun pitää omalla nimellä ja kasvoilla tehdä kantelu, koska kantelun kohde luonnollisesti pitää saada tietää kuka kantelun on tehnyt. Ja sen nyt tietää miten käy, kun alemmassa asemassa oleva ihmiselle, kun tekee ylemmässä asemassa olevista ihmisistä kantelun ja on oikeassa tai ihan sama vaikka olisi väärässä….

  • 7.1

   9eorja sanoo

   Jatketaan vielä vähän. Eli jos oletetaankin, että oikeusasiamiehelle ryöppyäisi noita tutkintapyyntö ilmoituksia laittomasta orjatyön teettämisestä kuntouttavassa ja milloin milläkin nimikkeellä keksityssä työssä.

   Niin voisiko moinen jatkuva syötteinen ja vuodesta toiseenkaan kestävä kanteluryöppy oikeusasiamiehelle aiheuttaa mitään toimia toiminnan valvomiseen, että lain kirjain täyttyy. Minun mielipide on ei aiheuta toimenpiteitä. Koska kirjoittamaton sääntö korppi ei korpin silmää noki toimii kaikissa tilanteissa.

  • 7.2

   Angie sanoo

   Kertokaa joku mulle, että miksi ihminen on kyvykäs tekemään töitä, mutta ei kyvykäs saamaan palkkaa?

   • 7.2.1

    9eorja sanoo

    Suosittelen kysymään asiaa eduskunnasta myös. Niillä luulisi olevan asian vastaus. Ja kun riittävän moni kysyy niin ne hioo niin timanttisen kestovastauksen, että palkaton orjakin vakuuttuu asiasta.

  • 7.3

   Tuleva orja sanoo

   Aikani kuluksi selailin Vantaan kaupunginhallituksen menneitä kokouksia ja 8.6.2015 käydyn kokouksen perusteella kuntouttavan työtoiminnan laillisuutta tutkitaan parhaillaan Huittisten, Sastamalan ja Vantaan osalta:

   Työllisyyspalveluiden selvitys Etelä-Suomen aluehallintovirastolle: Henri Auteron lisäselvityspyyntö Vantaan kaupungin kuntouttavasta työtoiminnasta
   http://paatokset.vantaa.fi/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype=3&docid=661647

   Työllisyyspalveluiden selvitys Etelä-Suomen aluehallintovirastolle: Henri Auteron lisäselvityspyyntö Vantaan kaupungin kuntouttavasta työtoiminnasta
   Liitteet (mukana mm timosen ”härskiä säästämistä”)
   http://paatokset.vantaa.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epjattn_tweb.htm?661647

 8. 8

  ketjukolaaja sanoo

  Jännä homma, että juuri tänään kirjoitin omassa blogissani siitä miten olen ollut kuukauden kuntouttavassa työtoiminnassa Siilinjärvellä. Minulle tuli kirjoitustasi lukiessani semmoinen tunne, että saatamme perustaltaan olla aika samaa mieltä siitä, että työntekijän olisi hyvä saada palkkaa tekemästään työstä. Kuitenkin itse painotan kuntouttavassa työtoiminnassa juuri niitä kahta sanaa, jotka kyseisen työvoimapoliittisen toimenpiteen nimessäkin mainitaan eli kuntouttavuutta ja työtoimintaa.

  En pidä itseäni työkyvyttömänä, mutta haluan silti osallistua kuntouttavaan työtoimintaan. Ensisijainen syy on raha. Saan työtoimintapäiviltä sen yhdeksän euroa verottomana ja lisäksi työmarkkinatukeni maksetaan korotettuna 4,80 eurolla. Pähkinäpussien hinnat ovat kyllä nousemaan päin, mutta en silti katso tekeväni työtä for peanuts. Reilu satku lisää kuussa on kova sana. Lisäksi saan sitä kuntoutusta, kun en jää tänne kotiin lihomaan lisää päivisin vaan käyn jossakin säännöllisesti – vaikkapa vain kolmesti viikossa. Kolmanneksi: työnteko on parasta kuntoutusta. Olen koettanut häärätä jotakin siellä työtyötoimintapaikassa mieluiten koko ajan kun siellä olen. Aluksi vähän hävetti lakaista pihaa, kun tutut kulkivat ohi, mutta ajattelin sitten, että minulla on nyt tällainen työ. Ensi viikolla menen toiseen työtoimintapaikkaan, jossa työtä on toivon mukaan vähän enemmän.

  Kuvaamastasi Vantaan tilanteesta tekee mieli sanoa kahdenlaista. Ensinnäkin jos kyseessä olisi töitten ulkoistaminen tällaista keinoa käyttämällä kuulostaisi se minustakin kilpailua vääristävältä. Minusta kuitenkin vaikutti lehtijutun perusteella siltä, että osa päiväkotien avustavista töistä, siis vaatehuolto, on vain siirretty erillisen yksikön hoidettavaksi. Toiseksi – jos kuntouttavan työtoiminnan järjestäjäksi pitäisi keksiä mahdollisimman puolueeton taho, olisi se mielestäni juuri kunta, Vantaan tapauksessa siis Vantaan kaupunki itse.

  • 8.1

   Saku Timonen sanoo

   Et sinä saa palkkaa ollenkaan, vaan teet työtä korotetuilla tuilla. Enemmän tienaisit, jos sinulle maksettaisiin työstäsi TES:n mukaista palkkaa.

   • 8.1.1

    ketjukolaaja sanoo

    En tuossa väittänytkään saavani palkkaa. Koska en saa työtä palkkatuellakaan (te-toimistolla on kuulemma sellainen linja, että on oltava 300 päivää työmarkkinatuella ennen kuin on oikeus palkkatukiin vai mitä ne nykyään lienevätkään nimeltään), halusin päästä edes tähän kuntouttavaan työtoimintaan, jotta saan ansiotasoni nousemaan. Ansiot eivät tässä siis tarkoita palkkaa. Jokainen ymmärtää, että palkkatyöstä saisi enemmän palkkaa, mutta ensin pitäisi saada se palkkatyö ja vielä sitä ennen jostakin pitäisi löytyä rahat siihen palkkatyöhön.

    • 8.1.1.1

     Heikki Sinsemilla sanoo

     Nythän kun löytyy heitä jotka suostuvat palkattomaan työtoimintaan, on saatu aikaan tilanne jossa ei ole tarpeen avata työpaikkoja. Olet osaltasi mukana siinä puhalluksessa, voisi sanoa että myyt sielusi satasella kuussa.

     Jos kieltäytyisit tekemästä palkatta, olisi pakko palkata joku. Ehkä juuri sinut.

   • 8.1.2

    LL sanoo

    No niin. Alat tulla tositodellisuuden äärelle. Ensin on sinniteltävä vähintään 300 päivää työmarkkinatuella ja sitten saattaa (jos oikein hyvin käy) päästä palkkatuettuun määräaikaiseen työhön. Se on määräaikainen, kuten on muuten myös sinun saamasi pari sataa kuukaudessa. Se ei jatku ikuisesti.

    Vapaaehtoistyötä voi tehdä. Te-toimisto voi puuttua siihen ja kieltää tekemästä vapaaehtoistyötä, jos se Te-toimiston mielestä estää työnhakua ja silloin Te-toimisto kirjoittaa lausunnon, että työtön esteellinen saamasta työttömyysetuutta.

  • 8.2

   LL sanoo

   Ketjukolaaja, kukaan ei kiellä tai estä sinua tekemästä palkatonta työtä. Jos se kerran maittaa ja tuntuu hyvältä, niin saat tehdä sitä koko sielusi kyllyydestä niin paljon kuin huvittaa. Tämä on hyvä ymmärtää ymmärtää: kuntouttava työtoiminta on sosiaalista kuntoutusta ei työllistämistä. Kuntouttava työtoiminta on siis aivan eriasia kuin palkkatyö tai työttömän työllistäminen.

   Sinä et saa palkkaa, ketjukolaaja, vaan korotettua tukea. Se tarkoittaa, että et ole työsuhteessa joten: 1. sinulla ei ole normaaleja työsuhteeseen liittyviä oikeuksia (esim. eläke ei kerry) 2. työtapaturman sattuessa on myös mahdollista, että sinulla ei mitään turvaa 3. sairaslomia, vuosilomia et voi pitää.

   Kuntouttavaa työtoimintaa käytetään myös, laittomasti, pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen. Sitä pidetään työllistämisenä, vaikka se on sosiaalityön eräs muoto.

   • 8.2.1

    ketjukolaaja sanoo

    Jokainen tajuaa, että kuntouttava työtoiminta ei tarkoita palkkatyötä. Mutta saan siitä silti enemmän tuloja kuin pelkällä työmarkkinatuella! Tämä se vasta onkin hyvä ymmärtää.

    Joskus tulevaisuudessa ehkä maksettavaa eläkettä minulle on kertynyt alle 400 euroa/kk.

    Uskon, että vakuutukset ovat kunnossa, sillä minulle on korostettu, etten vakuutusten vuoksi saa tehdä niitä hommia sovittujen toimintapäivien ja sovittujen toimintatuntien ulkopuolella. Eli en esimerkiksi voi tehdä tunteja ”sisään”.

    Vuosilomista en ilkiäisi olla huolissani, sillä käyn kuntouttavassa työtoiminnassa kolmena päivänä viikossa neljä tuntia/päivä. Olen ollut työttömänä niin pitkään, että ”lomia” on tullut vietettyä useamman työuran edestä.

    Totta kai haluaisin palkkatyötä. Mutta kun en sitä saa, on kuntouttava työtoiminta ihan kelpo vaihtoehto minulle.Wällärimäinen sovituista eduista kiinnipitäminen ei luultavasti onnistu länsimaissa enää tulevaisuudessa. Länsimainen työ on ylihinnoiteltua.

    • 8.2.1.1

     PeelsePuupi sanoo

     Tuntuu vähän siltä kuin olisit alistunut siihen, ettet saa työtä. Kun sinulle tarjotaan kuntouttavaa sillä perusteella, että oikeaa palkkatyötä ei ole tarjolla, kysytkö edes, miksi sitä työtä ei ole tarjolla? Työttömien, sosiaalituella työskentelevien ihmisten armeija kasvaa aina sitä mukaa, kun löytyy ihmisiä, jotka ovat tyytyväisiä tähän vallitsevaan tilanteeseen. Lopulta kaikki työntekijät ovat yhteiskunnan maksuilla töitä tekeviä. Jos ajattelet, että tilanteesi on parempi, koska saat pari sataa kuussa enemmän, kysyt yksinkertaisesti väärää kysymystä. Oikea kysymys on: miksei työstä makseta palkkaa, jolla elää.

     • 8.2.1.1.1

      ketjukolaaja sanoo

      Viimeisten 22:n vuoden aikana olen ollut työssä noin kuusi vuotta yhteenlaskettuna. Nämä työt ovat olleet valtion työllisyysmäärärahoin synnytettyjä apuhommia. Muutaman vuoden olen ollut kursseilla, loput, eli yli kymmenen vuotta, työttömänä.

      Viime kesänä kokeilin viikon ajan puhelinmyyntityötä. Tienasin 70 euroa. Lopetin työn, en saanut karenssia, syynä tulojen vähyys. Nähdäkseni tulin siinä testanneeksi arvoni vapailla työmarkkinoilla.

      Olen tässä kommentissa kuvaamieni perusteitten kautta tullut siihen tulokseen, että työn saanti on mulle mahdollista lähinnä työllisyysmäärärahoilla. Kun niitä nyt en voi saada, menen sitten kuntouttavaan työtoimintaan. Suosittelen sitä muillekin!

     • 8.2.1.1.2

      PeelsePuupi sanoo

      Mene vaan kuntouttavaan, ja rummuta mennessäsi, kuinka hyvä on systeemi, joka ei sinulle sitä palkkatukityöllistymismahdollisuutta tarjoa.

    • 8.2.1.2

     123 sanoo

     Te ketjukolaajat olette syy, miksei täällä enää saa palkkatyötä tai jos saa, niin huonommalla palkalla kuin tuilla. Koska te tyydytte riistoon ja teitä on riittävästi, niin kaikki saavat kärsiä.

    • 8.2.1.3

     LL sanoo

     Blogikirjoituksesi perusteella sinulta on jokunen aika sitten päättynyt ansiosidonnainen työttömyysturva. Sinusta tuntuu kivalta olla ihmisten ilmoilla, kun et ole 500 päivään tehnyt mitään muuta kuin lukenut (tämä siis vain blogitekstisi perusteella). Ilmeisesti ansiosidonnaisesi on ollut riittävän suuri, että olet voinut ”lomailla” – kuten työttömyysaikaasi kutsut. Sinun kannattaa muistaa, että likikään kaikilla työttömillä tilanne ei ole yhtä hyvä.
     Ansiosidonnainen on noin 60% työttömyyttä edeltävistä bruttoansioista. Mitä suomalaisten ansiotasoon tulee, niin tässä fakta: tulonsaajista 60-70% tienaa kuukaudessa alle 2500 euroa. Ei se minusta ole paljon tai liikaa.

     Sinulle tuntuu riittävän työmarkkinatuki + pari sataa kuussa. Ihan hyvin. Olet onnekas, ilmeisesti sinulla on ilmainen asunto eikä muita perusmenoja ole? Ehkä olisi kuitenkin hyvä muistaa, että kaikilla työttömillä ei ole niin hyvin asiat. Että joku muu maksaa arjen menot.

     • 8.2.1.3.1

      ketjukolaaja sanoo

      En ole koskaan saanut palkkaa, joka olisi ylittänyt 1800 euroa. Asuntoni ei ole ilmainen. Vaimoni käy tällä hetkellä työssä.

  • 8.3

   9eorja sanoo

   Asia on nyt vaan niin, että tämä 4,80 euron lisä mainitsemaasi palkkaan loppuu 200 päivän jälkeen ja ne päivät menee nopeasti. Niin kuin minullakin meni.

   Ja jos näin toimittaisi oikean palkan kanssa. Niin se ei kävisi alkuunkaan päinsä. Sillä palkka ei saa laskea se voi vain nousta. Ja vastaava pudotus oikeassa palkkatyössä olevien palkkaan johtaisi aika varmasti yleislakkoon. Tästä saatiin jo esimakua.

   Niin ja tähän täytyy lisätä aikaisempi palkan tiputus, että työttömien orjien palkkaa tiputettiin myös tiputtamalla 9e/pvä korvaus maksettavaksi vain 4 päivältä. Eli tästä seurasi heti 4*9e=36e tiputus muutenkin vähään kuukausipalkkaan mistä menee vielä törkeä 20% vero päältä pois. Joka varmasti myös on iso raha työttömälle orjalle. Niin ja työtön orja ei nyt pääse enää 5 päivänä harjoittamaan orjatöitä ja kuntoutumaan samalla. Vaan täytyy tyytyä 4 päivään mikä varmaan ikävää. Ja voi luonnollisesti tietysti lisätä työttömien syrjäytymistä…

   Ja nyt täytyy kumminkin muistaa, että kaikki tämä on mahdollista vain siksi. Että orja ei ole työsuhteessa kuntouttavassa työssä eikä missään muussakaan hienolla nimellä kulkevassa työvoimapoliittisessa toimenpiteessä. Vaan se kielletään varmasti kaikkien kuntouttavassa työsopimuksessa lauseella. Kuntoutuva henkilö ei ole työsuhteessa. Tämä lause takaa sen ettei myöskään nauti palkkaa. Eikä muitakaan etuja, mitä palkkatyösuhteessa tulee. Vaikka niin jotkut luulee.

   Paitsi lukuunottamatta velvollisuutta tehdä normaalia työtä siinä missä oikeaa palkkaa saavatkin. Ja jos ei kiinnosta niin karenssi järjestyy pika pikaa.

   • 8.3.1

    ketjukolaaja sanoo

    Keskustelun tason kannalta on hyvä, että sinulla, 9eorja, on omakohtaista kokemusta asiasta.

    Sitten kun sen korotusosan maksaminen loppuu voin varmaan harkita haluanko jatkaa. Ei minua kukaan ole pakottanut tähän työtoimintaan vaan olen itse halunnut sitä. Minulla on muuten vain kolme työtoimintapäivää viikossa, mikä on minusta ihan ok. Mieluummin tätä kuin mainosten jakamista.

    • 8.3.1.1

     9eorja sanoo

     Olisipa näin muidenkin kohdalla, että kuntouttavatyö olisi vapaaehtoista tai edes oikeasti kuunneltaisi mikä olisi kuntoutettavan näkemys siitä mikä häntä eniten auttaisi. Näin tuskin tapahtuu kovin monen kohdalla muuta kuin muodon vuoksi. Ei ainakaan minun kohdalla ole tapahtunut kuntelu kuin muodon vuoksi. Todettiin vain lopuksi, että sinulle on orjatyöpaikka varattu siellä ja siellä maksimimäärällä orjatyöpäiviä. Ja jonne on mentävä karenssin uhalla.

     Eli toisin kuin sinä päivien määrä ei ollut edes neuvoteltavissa. Josta voin myös vetää johtopäätöksen. Eli sinulla on ”syvemmän” tason suhteet orjatöitä järjestäviin tahoihin, koska olet voinut mitä ilmeisemmin määritellä myös orjatyöhön menevät työpäivät per viikko. Minulta ei moista kysytty ja tuskin monelta muultakaan.

     Ja tästä syystä johtuen myös parempi kuva orjatöistä. Voi toki olla niinkin, että siellä missä käyt kuntouttavissa töissä homma oikeasti toimii.

     • 8.3.1.1.1

      Pete sanoo

      Ainahan sinulla on mahdollisuus mennä ihan oikeisiin palkkatöihin? Että siinä mielessä tuo kuntouttava on kyllä sinunkin kohdallasi täysin vapaaehtoista.

     • 8.3.1.1.2

      9eorja sanoo


      Ainahan sinulla on mahdollisuus mennä ihan oikeisiin palkkatöihin? Että siinä mielessä tuo kuntouttava on kyllä sinunkin kohdallasi täysin vapaaehtoista.

      Toki voi aina mennä palkalla töihin. Ja jopa noita orjatöitä on tehty palkalla aikaisemmin, silloin kun oli tapana maksaa palkkaa tehdystä työst. Vaan nöin ei tehdä enää kun pätevän orjan saa nekin työt tekemään 9e/pvä.

  • 8.4

   keke sanoo

   ”Ensisijainen syy on raha. Saan työtoimintapäiviltä sen yhdeksän euroa verottomana ja lisäksi työmarkkinatukeni maksetaan korotettuna 4,80 eurolla.”

   Ketjukolaajaa ei voi kyllä ainakaan liiasta ahneudesta paheksua

   • 8.4.1

    LL sanoo

    Raha on tietenkin asennekysymys. Vaikea on vain löytää sellaista todellisuutta, jossa voisi maksaa mm asumiskulunsa vain sillä asenteella.

   • 8.4.2

    ketjukolaaja sanoo

    Keke, kiitokset siitä, ettet pidä minua ahneena!

    Kun tätä keskustelua globaalilta kannalta ajattelee, niin eikö ole aika härskiä sekin, ettei Suomessa pienen lisäansion vuoksi katsota olevan oikein lähteä kodosta työtoimintaan, kun sitten nk. kehittyvissä maissa paahdetaan urakkatahtiin ansiotasolla, joka saattaa olla euro/päivä?

    • 8.4.2.1

     stunned sanoo

     Ei ole oikein lähteä ilmaistöihin, koska viet muilta palkkatyön.

     Kehitysmaita on kaikenlaisia. Monissa niistä kansalaisen ostovoima voi olla parempi kuin toimeentulotuella tai työmarkkinatuella elävän Suomessa.

    • 8.4.2.2

     keke sanoo

     ”Keke, kiitokset siitä, ettet pidä minua ahneena!”
     En todellakaan pidä. Tosin íhmettelen sitä että etkö sinä haaveile että saavuttaisit jotain työlläsi siis muutakin kuin työniloa? Esmes sinua ei kiinnostaisi matkustella muutamia viikkoja maailmaalla esimerkiksi palkkiona siitä että teet töitä kokonaisen vuoden? Tai vaikka kiinnosta erilainen harrastustoiminta joka vaatii rahaa vapaa-aikanasi? Muutenkin eräällä tavalla kohtalonjtoverina että eikö todellakaan sinua vituta se että työkuukauden jälkeen joudut ronkuamaan saataviasi sossusta?

     ”kehittyvissä maissa paahdetaan urakkatahtiin ansiotasolla, joka saattaa olla euro/päivä?”

     Vissiin olisi aika päivittää näitä tietojasi. Esmes Kiinassa hikipajassa pääsee paremmille ansioille kuin kuntouttavassa työtoiminnassa Suomessa. Jos tähän vielä otetaan huomioon se että Kiinassa se yleinen kustannustaso on alhaisempi kuin Suomessa niin alkaa olla että kunhan ne vaaralliset työolot saadaan kuntoon siellä niin alkaa kuulostaa työorjalle houkuttelevalta vaihtoehdolta muuttaa sinne paremman elintason perään.

     • 8.4.2.2.1

      ketjukolaaja sanoo

      Hyvää matkaa Kiinaan, sitten kun aika on kypsä. Näet maailmaa ja käsityksesi avartuvat. Minun ei tarvitse joka vuosi(kymmen) käydä ulkomailla tuulettumassa. Voin myös valmistaa ruokani itse ja säästän sillä tavoin. Aika vähällä sitä tulee toimeen ilman soskua.

      Käsitykseni kehittyvien maitten työoloista perustuu tositv-sarjaan, jossa englantilaiset nuoret kokeilivat työntekoa ja asumista kehittyvissä maissa sikäläisillä palkoilla ja vuokrilla. Itku tuli heille ja tulisi minullekin noin tunnissa. Meillä on Suomessa tosi helppoa.

 9. 9

  tiukunen sanoo

  Mietityttää se, minkä verran nuo erilaiset työpajat ym. oikeasti lisäävät työelämävalmiuksia. Eräs ihminen kertoi, että hän oli joutunut sellaiseen kuntouttavaan työtoimintaan, jossa vanhentuneisiin tietokoneisiin oli asennettu uusia käyttöjärjestelmiä. (Ei ihan auta tietotekniikan kehityksessa mukana pysymisessä tuollainen vanhentuneiden laitteiden kanssa touhuaminen.) Kuntoutuksen vetäjä oli kuulemma suhtautunut ”kuntoutettaviin” ylimielisesti ja pyrkinyt koko ajan puuttumaan näiden tekemisiin, vaikka oli itse ymmärtänyt käyttöjärjestelmän asentamisesta vähemmän kuin nämä hänen asiakkaansa.

  Joskus satuin bussissa kuulemaan, kuinka työtön nainen kertoi, että hänelle oli yritetty tarjota pestiä jostain työpajasta ym., jonka esittelijä oli todennut että ”ei sun ole pakko tulla tänne joka päivä, jos ei huvita”. Kuulosti vähän siltä, ettei ko. paikassa edes yritetty tsempata ihmisiä avoimien työmarkkinoiden toimintakulttuuriin.

  • 9.1

   ketjukolaaja sanoo

   Tiukunen kirjoittaa mielestäni ihan asiaa, kun toivoo kuntouttavan työtoiminnan tarjoavan mielekästä tekemistä siihen osallistuville. Nähdäkseni Uuninpankkopojan kirjoituksessaan kuvaamassa pesulassa tehtävä työ täyttää puhtaasti tämän kriteerin.

   Olen myös sitä mieltä, että kuntouttavan työtoiminnan pitäisi kasvattaa siihen osallistuvaa toimimaan työtoimintapaikalla työelämän vaatimusten mukaisesti. Työtoiminnassa pitää käydä sovittuina päivinä ja siellä tulee tehdä työtä eikä opetella lusmuilua. Tässäkin olen Tiukusen kanssa samaa mieltä.

   • 9.1.1

    mistä halvalla? :) sanoo

    Enpä itse kyllä erityisemmin arvosta näitä lausuntoja, että palkaton työ olisi hyvä asia. Korotettu työmarkkinatuki voi tietysti jollakin tuntua ”palkalta” jollekin, jolla ei ole esim. asumismenoja sen kummemmin. Käteen jäävä raha ylipäätään ratkaisee monasti sen elämänlaadun. Satasellakin saa hankittua aika monta mikropitsaa/kotimaan matkaa nettitarjouslipuilla, mutta toisaalta vihannekset ja hedelmät, sekä hotellit on edelleen aika kalliita.
    Palkkatöistä luopuminen helpoilla aloilla on kuitenkin korruption merkki. Ja sillä voi olla todella ikäviä seurannaisvaikutuksia jos samanaikaisesti ruvetaan esim. purkamaan ilmaista koulutusverkkoa.
    Varsinaiset vapaaehtoistyöt ovat kuitenkin ihan erikseen. Pienellä pesämunalla voi perustaa myös kahvila-aitan jonnekin sivutien varteen. Sen ei tarvitse tuottaa sen kummemmin, jos lähtökohtana on pelkkä palvelu, hyväntekeväisyys ja se, että saa olla töissä jossakin. Mutta onko se oikeasti niin tärkeää?
    Ns. kehittävän pakkotyön puolustaminen on musta vähän sama kun jos alettaisiin ehdotella, että kaupasta saisi näpistää alle 5 eurolla/vrk mitä tahansa. Lakataan vaan kutsumasta sitä näpistyksen sijaan vaikka hävikin ehkäisemiseksi.
    Voisin jopa hyväksyä, että kirjastokahvilat toimii ilmaistyöllä edellyttäen, että siellä olisi muutakin harrastusaktiviteettia, kuin se kahvin kittaaminen…

   • 9.1.2

    töytön sanoo

    Mites pitkään itse aiot ”kuntoutua” ketjukolaaja? Yks tuttuni jo 4 vuotta ollut ”kuntoutumassa” ja uutta jatkoa vaan pukkaa vissii eläkeikään asti. Eipä siinä valinnanvaraa paljon ole, jos ei satu palkkatöihin pääsemään.

    Haluaisitko myös, että yritykset saisivat työttömät ja ”kuntoutettavatkin” käyttöönsä ihan laillisesti? Varmasti sais oikeita töitä tehdä ja ihastella Kelalta tulevaa tilinauhaa kerran kuussa.

    • 9.1.2.1

     ketjukolaaja sanoo

     Olen jo niin iso poika, että osaan sanoa sitten, kun homma alkaa maistua puulta.

     • 9.1.2.1.1

      töytön sanoo

      Mutta voikos siitä enää kieltäytyä? Tuttavani ainakin ois karenssin saanu, jos ei suostunu taas puoleksi vuodeksi kuntouttavaan. 4 ja puoli vuotta risusavottaa ym.. huhhei, jokohan ois mies sitte kuntoutunut..

     • 9.1.2.1.2

      keke sanoo

      ”Olen jo niin iso poika, että osaan sanoa sitten, kun homma alkaa maistua puulta.”

      Siis hetkinen olet jo iso poika mutta vaadit muita järjestämään sinulle mielekästä tekemistä?

     • 9.1.2.1.3

      LL sanoo

      Työllistämis- tai kuntotussunnitelman laiminlyönnistä (työtön ei noudata sovittua, jättää tulematta jne.) seuraa useimmiten tai yleensä karenssi tai etuuksien leikkaus. Lopettamispäätöstä kannattaa siis harkita kaksi kertaa, vaikka olisikin itse halunnut kuntouttavaan työtoimintaan. Keskeyttämisestä yleensä seuraa sanktio. Työttömän itsemääräämisoikeus on rajoitettua.

   • 9.1.3

    LL sanoo

    Miksi Ketjukolaaja ei kerro totuutta. Omasta toimeentulostaan.

    • 9.1.3.1

     ketjukolaaja sanoo

     Tulen kohtalaisesti toimeen. Vaimokin on nyt saanut olla työssä elokuusta lähtien.

     • 9.1.3.1.1

      LL sanoo

      Ihan hyvä, jos tulosi riittävät. Kuten tuolla aiemmin sanoin, palkaton työnteko on ihan ookoo, jos se perustuu omaan vapaaseen tahtoon. Aina se ei ole niin.

      Ei ole väärin haluta palkkaa työnteosta. Olen myös tehnyt palkatonta työtä, mutta enää en tee. Vapaaehtoistyössä mukana oleminen on ihan toinen juttu.

     • 9.1.3.1.2

      ketjukolaaja sanoo

      Ei olekaan väärin haluta palkkaa työnteosta. Siihen viittasin tämän keskustelun ensimmäisessä viestissäni, mutta viestiini vastanneet käsittivät sen ehkä tahallaan väärin siten, että kuvittelisin saavani palkkaa kuntouttavasta työtoiminnasta.

      Kyllä työmies palkkansa ansaitsee. Nyt vain niitä palkanmaksajia ei oikein löydy.

     • 9.1.3.1.3

      LL sanoo

      Ellei työnantajat haluta/voi/kykene maksamaan palkkaa, niin tehkööt sitten itse ne työt. Vaikka ilman palkkaa.

 10. 10

  syritty suomalainen orja sanoo

  tämä maa missä elämme on yritys nimeltä suomi oy.ja tulosta on tehtävä.köyhällistöä on aina helpoin kiristää töihin.lain kirjalla silloin ei ole väliä pätkääkään. kumpi on parempi nappi otsaan vai hidas nälkäkuolema.valitettavasti tämä nykyinen orja/ pakkotyömalli tulee lisäämään itsemurhia ja rikollisuutta ihan varmasti. mutta orjat on helppo aina korvata uusilla. eräänlaista diktatuuriahan tämmöinen on, vaikka täällä ei kieltäytymisestä suoraan ammutakkaan. ilmeistäpäätellen virastotantat,,suurinosa,,,ei kyllä epäröisi edes ampua. orjien onneksi kuntouttavantyötoiminnan käsikirjassa.ei mainita sanallakaan mistään aseesta.koska edellä jo mainitsin lain kirjalla ei ole enää väliä. uskotellaan vaan kansalle että tämä on hyvä asia. mutta kenelle kenen mielestä.

 11. 11

  stm sanoo

  tiedoksi timoselle STM ei nämä asiat hirveesti paina

  eivätkä he näihin puutu
  yritetty on

  eli kuntoutavan lain säätäjä vähät välitää mitä nykyään tapahtuu
  kunnissa
  jos niitä kiinostaisi
  vantaalla ei pestäisi
  säästö pyykkiä

 12. 13

  Ei Syytä Toimenpiteisiin sanoo

  voisiko STM kohtaan tehdä kantelun niiden välinpitämätömyydestä kuntoutavan työtoimminan
  suhteen

  eli tehdä valitus siitä että niitä ei kiinosta niiden laatimat omat lakipykälät

  ja niiden omien laki pykälien noudattaminen

  kuntoutavassa työtoiminassa
  kuulostaa aika hullulta

  miten yksittäinen kansalainen muka voisi omaa asemaansa parantaa
  kun lainsäätäjääkään asia ei hetkauta eikä ne tee mitään

 13. 14

  Child.Of.The.Oil sanoo

  Sitä tapeltiin tästä orjuusasiasta vuonna 1918 täällä Suomessa. Ja olis tietysti toivottavaa ettei tarviis rähistä uudestaan. Jotta muistaisimme ja osaisimme elää ihmisiksi, toinen toisiamme kunnioittaen. Kun ei se sota lahtarillekaan kai herkkua oo, vaikka kuinka on hyvät pyssyt? Tietysti historia opettaa koko ajan ettei historia opeta ihmiskuntaa. Sääli. Ihmisen muisti on lyhyt, ihmiskunnan muisti on vielä lyhempi.

 14. 17

  Matelot sanoo

  Niin kauan kuin tuollaisia ”Kolaajia” löytyy, on turha edes haaveilla tilanteen
  paranemisesta. Siis, jos kykenee työntekoon, ei tarvitse kuntoutusta vaan oikean työpaikan. Jollei kykene, ei työnteko ole se keino, jolla kuntoutetaan työhön kykeneväksi. Elämänhallinta ja jämäköityminen taas vaativat kenties hieman erilaisia toimenpiteitä. Joskus entiseen maailmanaikaan tuollaisia olisi saatettu kutsua jopa rikkuriksi (tässä tapauksessa vie joltakulta oikean työpaikan, jollei vie niin työnsähän siinä tapauksessa on turhaa näpertelyä), ja kaikkihan tietävät, mistä rikkurit on tehty (tietämättömille suosittelen ”Pohjantähti”-trilogiaan tutustumista).

 15. 18

  karvinen sanoo

  ”Kolaajien” syyllistäminen on naurettavaa. He vain yrittävät maksimoida tulonsa nykyjärjestelmän puittessa ja oikeiden työpaikkojen puuttuessa.

  Olkaa ennemmin vihaisia poliitikoilla jotka ovat syyllisiä tilanteeseen. Ongelma ei ole vain työpaikkojen puute vaan myös tapa jolla sosiaaliturva rankaisee pieniä tai satunnaisia tuloja. Kulukorvauksilla tehtävien leikkitöiden houkuttelevuus johtuu puhtaasti siitä että niitä ei lasketa työmarkkinatuessa tai toimeentulotuessa tuloksi.

  • 18.1

   stunned sanoo

   Ei kuntouttavassa voi maksimoida tulojaan. Kaikki menee, eikä 9 euroa riitä edes matkakustannuksiin ja ruokaan.

   • 18.1.1

    karvinen sanoo

    Ainakin Vantaalla matkakorttiin saa erillisen korvauksen joten matkakuluja ei tule. Lounas omilla eväillä maksaa noin 1 – 2 euroa. Eli kyllä siitä käteen jää kuukaudessa enemmän kuin jos ei kuntouttavassa olisi.

 16. 19

  sauhuttelija sanoo

  Tossa ihan kaupungin papereista käy ilmi, että ajatuksena on nimenomaan säästää pyykkikuluja.
  Vammaispalveluilla tai kuntoutuksella ratsastaminen on tossa tapauksessa harvinaisen vastenmielistä.
  Kas kun ne pyykit pitää saada pestyä tai päiväkodeista loppuu lakanat. Se on ihan oikeeta duunia. Ex- vaimoni oli 18- kesäisenä Lindströmin pesulassa duunissa ja vielä 80- luvulla pesulatyöstä oli tapana maksaa palkkaa.

  Toivottavasti tuolla kuntoutuvat ymmärtävät olevansa niin avuttomia, että tekevät vahingossa tarpeensa puhtaiden pyykkien koreihin.

  • 19.1

   Pete sanoo

   Mitä nyt noita keskiverto kuntouttavassa työtoiminnassa olevia pitkäaikaistyöttömiä olen nähnyt, niin tämä säästö tulee todellakin näkymään laadussa.

   • 19.1.1

    mistä halvalla? :) sanoo

    Pitäisiköhän jonkun koota nettisivu näistä työläisten kuntoutusyrityksistä ja antaa ihmisten sekä kunkin paikan ex-työntekijöiden laittaa lisätietoja asiasta viivan alle.
    Keskitetystä sivustosta tulisi nimittäin suosittu ja firmat saisivat boikotoijia.
    Pieni vinkki: mainostuloista sivuston ylläpitäjä saisi palkan.

    • 19.1.1.1

     child.of.the.oil sanoo

     Niin. On käytävä taistoon orjuutta vastaan. Kyllä tämä maailmanmeno huolestuttaa, ei niinkään omalta kannalta, mutta lasten puolesta. Sillä vastapuoli varustautuu jo. Puolustusvoimat varustautuvat kotimaisten uhkien torjuntaan. Sotilaille puuhataan aseenkanto-oikeutta ja puolustautumisoikeutta turvatessaan asekuljetuksia ja kenraaleitaan. Poliiseille ostellaan mörköautoja ja mellakkavarusteita. Toisin sanoen valtiomme suvaitsee tuloerojen kasvun ja siitä seuraavat lieveilmiöt ja jopa kannustaa ja kiihdyttää niitä varustautumalla ”kotimaisia uhkia” vastaan. Maamme, jonka aikaisemmin lapsuudessa ja nuoruudessa näimme vapaana ja suvaitsevana ja mahdollisuuksia tarjoavana pohjoismaisena hyvinvointivaltiona, onkin äärikonservatiivien temmellyskenttää jossa voittajat valitaan omien ja omanmielisten joukosta. Maamme on pelottavalla tiellä menossa kohti harvojen johtamaa totalitarismia. On siis perustetta nettisivuja, on alettava kerätä tietoa, rohkeutta ja ”materiaalia”. Perustankin tässä ja nyt maanalaisen yhdistyksen nimeltä, PVR (Pääoman Vastainen Rintama). Ilmoittautumisia yhdistyksen jäseneksi otan vastaan joka vuoden viimeinen päivä Tampereen Keskustorilla peitetyn suihkulähteen luona.

     Lopuksi tarina. Hain tytärtäni päikystä ja huomasin päikyn aitaa kontillaan korjaavan miehen. Miehellä ei ollut kunnon työkaluja eikä firman vaatetusta. Ymmärsin mistä oli kysymys. Tämä mies oli orja. Menin hänen luokseen ja sanoin. ”Nouse ja käy, sillä sinä et orjuuta vain itseäsi. Sinä orjuutat minun tyttäreni! Kysyin mieheltä, miksi tuo viereinen lukio näyttää kuin linnoitukselta? Miksi sitä vartioi joka puolelta valvontakamera ja miksi sen ovet ovat aina lukitut? Siksikö että tulevaa eliittiä opetetaan ettei ole kansaa, on eliitti ja orjat?

 17. 20

  Eriarvoisutta lisääviä loisia sanoo

  mun mielestä yritäjät jotka käyttävät ilmais työntekijöitä surutta järjestelmän puitteissa hyväkseen eivätkä palkaa ketään lupauksista huolimatta
  esim työharjoitelu – kokeilu – aikuiskoulutus ammattikoulut ymm ymm

  eivät ole mitään oikeita yrittäjiä
  vaan yhteiskunan eriarvoisutta lisääviä loisia
  varsinkin jos toiminta lopetetaan heti kun
  yhteiskunnan tuet ja orjat lakkautetaan kyseiseltä firmalta pätevin perustein
  kun katsotaan että se vääristää kilpailua ja yrityksellä olisi varaa palkata ihmisiä oikealla työsopimuksella palkalla firman liikevaihdon ja kannatavuuden takia

 18. 21

  Matelot sanoo

  Niinkö ”Kolaajia” ei voi syyllistää? Jos joku tekee , reippain mielin ja iloiten,
  työtä, josta joku saattaisi saada palkkaa niin… Jos jokainen kieltäytyisi tekemästä työtä,
  jota pystyisi tekemään palkattuna, ehkä asiat muutuisivat. Ja ellei pysty palkallista työtä tekemään, voisi ajatella annettavan fyysistä tai psyykkistä kuntoutusta tarpeen mukaan. Käsittääkseni kuntoutus kun kuitenkin on jotakin muuta kuin ”elämäntilanteen saattaminen hallintaan” tai ”jämäköittäminen” ilmaistyötä teettämällä. Kai se on jokaisen oma asia, viihtyykö sohvalla vai ei. Jos yleensä edes sohvaa omistaa.

  • 22.1

   LL sanoo

   Hyvät on kommentit siellä 🙂 AVI tutkii asiaa, jännä seurata miten käy. Joutuuko Vantaa lopettamaan ”säästämisen” työttömiä orjuuttamalla?

 19. 23

  syritty suomalainen orja sanoo

  kaikille kuntouttavasstyössä oleville on lain mukaan maksettava matkakorvaus.tai jos on perusteltua kulkea omalla kulkuneuvolla niin tuo menee kilometrikorvaukseksi, joka on 0.21e.km. eli jos julkinen liikenne pelaa,niin saa kuukausi korttiin rahan, jonka maksaa kaupunki.esim linja-auto lippu on 77e/kk..savonlinnassa ei makseta senttiäkään vaikka laki velvoittaa..ainakaan minun kohdalla.työkaverit kyllä saa. mielestäni syrjintää..poliisin mielestä ei.. olen 100 varma että olen oikeutettu sen saamaan..mutta oikeutta suomessa ei saa kun on kyse ns valtion raha. ja vastassa virkaveli armeija ja byrogratia joka on ihan tahallisesti suomeen rakennettu. jos suoraan sanotaan niin suomessa melkeimpä kaikki julkiset laitokset on rasisteja omaa kansalaista kohtaan..sairasta sanon minä. hävettää välillä olla suomalainen…raha tekee ihmisistä sitten kummallisia.,.,.,.mielelläni muuttasin vaikka nigeriaan jos siellä olisi asiat paremmin..