Pisteitä noukkien

Kyllä se vaan niin oli, että Perussuomalaisia tarvittiin tämän ratkaisun synnyttämiseen. Erityiskiitoksen ansaitsee ministeri Hanna Mäntylä. Hän on puskenut asiaa sitkeästi eteenpäin.

Näin selitti sote-ratkaisun sovun  löytymisen omaksi ja puolueensa ansioksi Timo Soini plokissaan. Samalla rehvakkuudella hän puhui myös tv:n uutislähetyksissä haastateltuna. Ilman Perussuomalaisia ei sopua olisi syntynyt.

Ymmärränhän minä, että pisteitä täytyy yrittää noukkia sieltäkin, missä niitä ei ole. Ymmärrän myös sen, että puheenjohtajan tuki on tarpeen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle. Koskaan en muista nähneeni tai kuulleeni Mäntylän sanovan yhtään mitään sotesta, mutta hänellä on edessään hankala tilanne. Hän joutuu selittämään poliisille ja mahdollisesti myös oikeudelle miten hän on voinut kahdessa eri oikeudenkäynnissä kertoa olleensa samaan aikaan sekä lapsensa yksinhuoltaja että avoliitossa varakkaan miehen kanssa.

Minulle on muodostunut sellainen käsitys, että Perussuomalaisissa ei kukaan ole perehtynyt sote-asiaan. Koko ajan puolue on vain sanonut, että julkisen terveydenhuollon tulee toimia ja yksityissektorille pitää antaa mahdollisuus täydentää sitä. Nyt puolueelle kelpasi mainiosti malli, jonka sanelivat hallituskumppanit. Mitä ilmeisimmin olisi kelvannut mikä tahansa muukin malli.

Ainoa asiasta jotain ymmärtävä saattaa olla eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho. Ilmeisesti häneltä ei kuitenkaan kysytty mitään, sillä hän kirjoitti vuonna 2013  talousraportissaan yksityisiä lääkäriasemia vastaan mm. näin:

Yksityiset lääkäriasemat ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä, jotka vieläpä ovat osin sijoittaneet konttorinsa muodollisesti veroparatiiseihin. Kela-korvaus voidaankin nähdä ennen kaikkea hiljaisena subventiona näille palvelun tuottajille, siis tarpeettomana elinkeinotukena muutenkin tuottoisalle liiketoiminnalle. Kela-korvausten poisto yksityisen sektorin lääkäripalveluilta sekä tutkimukselta tuottaisivat noin 250 miljoonan säästöt. 

Se oli silloin ja nyt on nyt. Sote-ratkaisu on tehty Perussuomalaisten toimiessa riidan ratkaisijana. Koska Soini tykkää kirjallisuussitaateista ja erityisesti Väinö Linnan tuotannosta, niin pysytään sillä linjalla. Minulle Soinin rehvastelu tuo  mieleen Leppäsen Preetin nolon yrityksen taltuttaa pärekattotalkoissa sahdista riehaantunut Laurilan Anttoo teoksessa Täällä Pohjantähden alla:

Preeti meni myös joukkoon. Ikään kuin joltakin korkeammalta arvovallan tasolta suhtautuen hän sanoi Laurilan käteen tarttuen:

– Kuules ny Anttoo…Oles ny rauhassa ja lähdetään yhdessä kotio. Minä saatan sua.

Preeti esiintyi niin kuin olisi antanut toisten aikansa yrittää, mutta nähtyään sen toivottomaksi tarttunut asiaan selvittääkseen sen parilla sanalla. Mutta Laurila sai sen verran kättään irti että sai sysätyksi Preetin kauemmaksi:

– Häälä…inä…Saatanan vaivanen siinä…

Preetiltä putosi lakki, hän otti sen maasta ja vetäytyi kauemmaksi. Alma säikähti ja sanoi Preetille:

– Älä sinä mene siihen…Pysy erossa.

Se ero Soinilla ja Preetillä on, että Preeti ei jälkikäteen yrittänytkään kehua ratkaisseensa tilanteen.

Kommentit
 1. 1

  Patterihaan mumma sanoo

  Sitä minäkin ihmettelin, että Perussuomalaisilla oli tärkeä osansa Sote-kiistan sovussa. Soini ilmoittti jo alussa, että olemme Kepun kanssa samaa mieltä. Sen jälkeen Soini ja muut persut olivat hiljaa. Soinin omaa sanomaa mukaellen, että hän kehtaa ja kyllä hän kehtaa.

 2. 2

  Väinö sanoo

  Soini saattaa kyllä tällä kertaa olla oikeassa. Tosin mikään sankarillinen ei Soinin teko ollut, vaan pelkurimainen.
  Sen sijaan, että PS olisi ollut jotain mieltä aiheesta, Soini valitsi puolensa omaa etuaan ajaen. Mikäli kokoomus ei olisi antanut periksi, ja hallitus olisi hajonnut, perussuomalaiset olisivat saattaneet olla kepun hallituskumppani uudessa hallituksessa. Mikäli kepu olisi jäänyt yksin, olisi uuden hallituksen muodostaminen ollut mahdotonta, ja tällöin uusien vaalien myötä ps olisi palannut pikkupuolueeksi. No sote olisi silloin siirtynyt myöhemmäksi, joten keplottelun sivuvaikutuksena syntyi sopu sotesta.

 3. 3

  PeelsePuupi sanoo

  Katsoin Soinin kommentoinnin asiaan uutislähetyksestä. Ensimmäisenä tuli mieleen, että noinkohan päivänselvä valhe meneen kansaan läpi. Nimittäin nykyaikana suoraan kameraan katsominen itserakas hymy kasvoillaan ei välttämättä ole se paras tapa herättää luottamusta.

 4. 4

  tari palmroth sanoo

  Jos ja kun Soiniska ryhtuu presidenttiehdokkaaksi, niin vaaleissa tasantarkkaan äänestän häntä, että pääsee siitä eroon. Soittakoon sitten suutansa ”arvojenpuolustajapresidenttinä” sen 6 vuotta. Kyllä tähän maahan ääntä ja mölinää mahtuu, sen hän on jo kokeillutkin…

 5. 5

  AK sanoo

  Aika väsynyttä läpyskää alkaa olemaan. Määrä ei itseasiassa korvaa määrää vaikka joku niin ehkä sanoisikin, toisaalta kai se on pakko takoa kun rauta on kuumaa ja joku näitä jaksaa vielä lukea?

  Jos nyt kuitenkin haluat edes jotain tasoa yrittää säilyttää niin tartu nyt niihin oikeisiin asioihin jooko? Olihan se jo alunperin selvää että persut on soteshowssa mitätön sivujuonne.

   • 5.1.1

    AK sanoo

    Voisinkin mutku näitä postataan aina ”tonne toisaalle” ja on tultava katsomaan josko vihdoin ois jotain oikeaa asiaa. Useimmiten oon joutunut pettymään viimeaikoina.

 6. 6

  KT sanoo

  ”Hän joutuu selittämään poliisille ja mahdollisesti myös oikeudelle miten hän on voinut kahdessa eri oikeudenkäynnissä kertoa olleensa samaan aikaan sekä lapsensa yksinhuoltaja että avoliitossa varakkaan miehen kanssa.”

  Kerro Saku minkä lakipykälän mukaan Hanna Mäntylän avomies oli Mäntylän lapsen HUOLTAJA. Avoliitto ei anna avopuolisolle huoltajan oikeuksia, eikä myöskään velvollisuuksia.

  • 6.1

   PeelsePuupi sanoo

   Avoliittohan tarkoittaa, että henkilö asuu yhdessä taloudessa toisen henkilön kanssa, so. he eivät vain seurustele. Talouden yhteiset tulot otetaan monessa asiassa huomioon tukia haettaessa, näin esim. asumistuen kohdalla. En tiedä, mitä laki sanoo oikeusavun hakemisesta, lasketaanko siinä yhteistuloja vai tulot erikseen, mutta eihän kyseessä mikään huoltajuuteen liittyvä kulu ole.

  • 6.2

   LL sanoo

   Opettelemaan lukemaan KT. Se on tärkeä taito. Ei Saku ole väittänyt sellaista mistä häntä syytät.

  • 6.3

   TL sanoo

   Kyse ei ole huoltajuudesta vaan siitä, että hänellä ei ollut varaa maksaa oikeudenkäntikuluja 2010 ja tarvitsi siihen oikeusapua valtiolta. Väitetään, että hän asui avoliitossa jo vuodesta 2006 lähtien, eikä hän olisi ollut oikeutettu tukeen, eli huijasi valtiota väärillä tiedoilla.

   • 6.3.1

    KT sanoo

    Mäntylän petosepäily koskee sitä, että hän oli ilmoittanut olevansa yksinasuva yksinhuoltaja ja sai sillä perusteella oikeusapua valtiolta. Toisessa oikeudenkäynnissä taas ilmoitti olleensa avoliitossa vuodesta 2006 alkaen.

    Siinä, että on yksinhuoltaja ja asuu avoliitossa toisen ihmisen kanssa (joka ei ole juridisesti lapsen huoltaja) ei ole mitään ristiriitaa. Saku Timonen taas piti juuri tätä mahdottomuutena.

    ”Hän joutuu selittämään poliisille ja mahdollisesti myös oikeudelle miten hän on voinut kahdessa eri oikeudenkäynnissä kertoa olleensa samaan aikaan sekä lapsensa yksinhuoltaja että avoliitossa varakkaan miehen kanssa.”

    Siksi pyysin esittämään lakipykälän, kun Timosella tapana on niitä esitellä.

    Iltasanomat: ”Mäntylä ilmoitti oikeudenkäynnissä olevansa yksinasuva yksinhuoltajaäiti ja tarvitsevansa oikeusapua valtiolta.”

    • 6.3.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Ei minun tarvitse esittää mitään lakipykälää, koska en ole Mantylää mistään epäillytkään. Poliisi tutkii häntä epäiltynä petoksesta, joten voit vilkaista rikoslakia sen kohdalta.

    • 6.3.1.2

     stunned sanoo

     Mäntylän omien sanojen perusteella häntä voidaan epäillä petoksesta. Hän on kahdessa eri oikeudenkäynnissä antanut päinvastaisen lausuman suhteestaan merikapteeniin.

     ”Mäntylä ilmoitti [ensimmäisessä] oikeudenkäynnissä olevansa yksinasuva yksinhuoltajaäiti ja tarvitsevansa oikeusapua valtiolta.”

     ”Tässä [toisessa] oikeudenkäynnissä Mäntylä itse kertoi asuneensa merikapteenin kanssa avoliitossa vuodesta 2006 asti ja että molemmat huolehtivat perheen menoista.”

     Niin persua, niin persua…

     http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015110520616502_uu.shtml

    • 6.3.1.3

     Patterihaan mumma sanoo

     Nyt sinä KT olet juuttunut omiin ajatuksiisi niin vahvasti, ettet näe asioita niiden oikeassa valossa.

     Tässä on huijattu valtiolta ilmaista oikeusapua varattomuuden perusteella. Mäntylä on valehdellut oikeudelle ja saanut siitä perusteetonta etua itselleen.

     Stunned tämän hyvin selittää:
     ”Mäntylä ilmoitti [ensimmäisessä] oikeudenkäynnissä olevansa yksinasuva yksinhuoltajaäiti ja tarvitsevansa oikeusapua valtiolta.”

     ”Tässä [toisessa] oikeudenkäynnissä Mäntylä itse kertoi asuneensa merikapteenin kanssa avoliitossa vuodesta 2006 asti ja että molemmat huolehtivat perheen menoista.”

    • 6.3.1.4

     Cicero sanoo

     Oikeusapulaki
     3 § (19.12.2008/927)

     Oikeusavun taloudelliset edellytykset

     Oikeusapua annetaan hakemuksesta korvauksetta tai omavastuuosuutta vastaan hakijan taloudellisen aseman perusteella. Hakijan taloudellinen asema arvioidaan hänen kuukausittain käytettävissään olevien varojen (käyttövara) ja varallisuuden perusteella. Käyttövara lasketaan hakijan ja hänen aviopuolisonsa taikka hänen kanssaan avioliitonomaisissa olosuhteissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa elävän kuukausittaisten tulojen, välttämättömien menojen ja elatusvelvollisuuden perusteella. Jos hakija on epäiltynä tai vastaajana rikosasiassa taikka jos puolisot ovat toistensa vastapuolina tai asuvat pysyvästi välien rikkoutumisen vuoksi erillään, oikeusapu määräytyy vain hakijan taloudellisen aseman perusteella.

 7. 7

  Huijjaus sanoo

  voisitko tutkia tälläistä ilmiötä kunnissa vaikka ei nyt tähän otsikoon sovikaan *aika tärkeetä*
  noin periaateessa

  eli kunta ilmoitaa palkkatukipaikan sen jälkeen kun sut houkuteltu työhastateluun* kuntaan *

  se paikka muutuu lenossa yhtäkkiä työkokeiluksi ilman palkaa
  kävi juuri äsken niin tampereella
  eli hieman on kusetettu olo
  täähän on ihan puhdasta huijjausta jolla houkutelaan hakemaan palkkatukupaikaa
  jota ei edes ole
  ja loppu peleissä teet sitä työtä palkatta mitä hait palkkatuettuna

  onks tää laillista touhua puhdas harhautus vale tää on
  jolla taas saagaabn yksi ihminen ilmaiseksi kunnan hommiin ja säästetään sakkomaksut kiitos
  sano mieli pide tästä kieroilusta
  se oli vielä *osoitus* palkkatukipaikaan* te-toimiston kautta
  josta ei voi kieltäytyä ilman sanktioita

 8. 8

  Selvä tapaus sanoo

  Poliisi tutkii ministeri Hanna Mäntylän saamia avustuksia
  Poliisi kertoo Yle Uutisille saaneensa tutkintapyynnön heinäkuussa. Seiska-lehden mukaan sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä hankki perusteetta oikeusapua tuhansilla euroilla.

  Poliisi tutkii perussuomalaisesta sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylästä jätettyä rikosilmoitusta petoksesta, kertoo Seiska-lehti. Poliisi vahvistaa Yle Uutisille saaneensa tutkintailmoituksen heinäkuussa.

  Epäilty rikos olisi kuitenkin tapahtunut jo vuonna 2010.

  Lehden mukaan Mäntylä oli lastenhuoltoon liittyvässä oikeudenkäynnissä sanonut olevansa yksinhuoltajaäiti ja tarvitsevansa valtion oikeusapua. Mäntylä oli kuitenkin asunut avoliitossa merikapteenin kanssa. Oikeusapua korvattiin Mäntylälle noin 5 100 eurolla.

  Oikeusapulaki
  3 § (19.12.2008/927)
  Oikeusavun taloudelliset edellytykset
  Oikeusapua annetaan hakemuksesta korvauksetta tai omavastuuosuutta vastaan hakijan taloudellisen aseman perusteella. Hakijan taloudellinen asema arvioidaan hänen kuukausittain käytettävissään olevien varojen (käyttövara) ja varallisuuden perusteella. Käyttövara lasketaan hakijan ja hänen aviopuolisonsa taikka hänen kanssaan avioliitonomaisissa olosuhteissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa elävän kuukausittaisten tulojen, välttämättömien menojen ja elatusvelvollisuuden perusteella. Jos hakija on epäiltynä tai vastaajana rikosasiassa taikka jos puolisot ovat toistensa vastapuolina tai asuvat pysyvästi välien rikkoutumisen vuoksi erillään, oikeusapu määräytyy vain hakijan taloudellisen aseman perusteella.

  • 8.1

   Jorma sanoo

   Turhaa ajan hukkaa tämmöistä on täällä vielä spekuloida. Odotellaan nyt mitä siellä viranomaiset sanoo ja mitä heidän asiakirjat todistaa. Ei taida täällä kirjoittelijoilla olla virallista tietoa, siis siihen ei kuulu iltalehti, eikä bloggarit. Ilman ottamatta kantaa rouvan touhuihin, jotenkin häiritsee tämä nykyisin suosituksi tullut villin lännen lynkkausmeinki. Faktat ensin, ja sitten vasta saunan taa.

 9. 9

  Petri S sanoo

  Se se vaan on sillä lailla että tässäki maassa on sitä on paljon mälsää. Kaiken maailman persutkin ne luulee olevansa vaikka mitä, mutta ei ne oo kuin hemmetin
  moisia sössöjä vaan!