Pisteitä noukkien

Kyllä se vaan niin oli, että Perussuomalaisia tarvittiin tämän ratkaisun synnyttämiseen. Erityiskiitoksen ansaitsee ministeri Hanna Mäntylä. Hän on puskenut asiaa sitkeästi eteenpäin.

Näin selitti sote-ratkaisun sovun  löytymisen omaksi ja puolueensa ansioksi Timo Soini plokissaan. Samalla rehvakkuudella hän puhui myös tv:n uutislähetyksissä haastateltuna. Ilman Perussuomalaisia ei sopua olisi syntynyt.

Ymmärränhän minä, että pisteitä täytyy yrittää noukkia sieltäkin, missä niitä ei ole. Ymmärrän myös sen, että puheenjohtajan tuki on tarpeen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle. Koskaan en muista nähneeni tai kuulleeni Mäntylän sanovan yhtään mitään sotesta, mutta hänellä on edessään hankala tilanne. Hän joutuu selittämään poliisille ja mahdollisesti myös oikeudelle miten hän on voinut kahdessa eri oikeudenkäynnissä kertoa olleensa samaan aikaan sekä lapsensa yksinhuoltaja että avoliitossa varakkaan miehen kanssa.

Minulle on muodostunut sellainen käsitys, että Perussuomalaisissa ei kukaan ole perehtynyt sote-asiaan. Koko ajan puolue on vain sanonut, että julkisen terveydenhuollon tulee toimia ja yksityissektorille pitää antaa mahdollisuus täydentää sitä. Nyt puolueelle kelpasi mainiosti malli, jonka sanelivat hallituskumppanit. Mitä ilmeisimmin olisi kelvannut mikä tahansa muukin malli.

Ainoa asiasta jotain ymmärtävä saattaa olla eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho. Ilmeisesti häneltä ei kuitenkaan kysytty mitään, sillä hän kirjoitti vuonna 2013  talousraportissaan yksityisiä lääkäriasemia vastaan mm. näin:

Yksityiset lääkäriasemat ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä, jotka vieläpä ovat osin sijoittaneet konttorinsa muodollisesti veroparatiiseihin. Kela-korvaus voidaankin nähdä ennen kaikkea hiljaisena subventiona näille palvelun tuottajille, siis tarpeettomana elinkeinotukena muutenkin tuottoisalle liiketoiminnalle. Kela-korvausten poisto yksityisen sektorin lääkäripalveluilta sekä tutkimukselta tuottaisivat noin 250 miljoonan säästöt. 

Se oli silloin ja nyt on nyt. Sote-ratkaisu on tehty Perussuomalaisten toimiessa riidan ratkaisijana. Koska Soini tykkää kirjallisuussitaateista ja erityisesti Väinö Linnan tuotannosta, niin pysytään sillä linjalla. Minulle Soinin rehvastelu tuo  mieleen Leppäsen Preetin nolon yrityksen taltuttaa pärekattotalkoissa sahdista riehaantunut Laurilan Anttoo teoksessa Täällä Pohjantähden alla:

Preeti meni myös joukkoon. Ikään kuin joltakin korkeammalta arvovallan tasolta suhtautuen hän sanoi Laurilan käteen tarttuen:

– Kuules ny Anttoo…Oles ny rauhassa ja lähdetään yhdessä kotio. Minä saatan sua.

Preeti esiintyi niin kuin olisi antanut toisten aikansa yrittää, mutta nähtyään sen toivottomaksi tarttunut asiaan selvittääkseen sen parilla sanalla. Mutta Laurila sai sen verran kättään irti että sai sysätyksi Preetin kauemmaksi:

– Häälä…inä…Saatanan vaivanen siinä…

Preetiltä putosi lakki, hän otti sen maasta ja vetäytyi kauemmaksi. Alma säikähti ja sanoi Preetille:

– Älä sinä mene siihen…Pysy erossa.

Se ero Soinilla ja Preetillä on, että Preeti ei jälkikäteen yrittänytkään kehua ratkaisseensa tilanteen.

Kommentit (20)
  1. Patterihaan mumma
    8.11.2015, 10:31

    Sitä minäkin ihmettelin, että Perussuomalaisilla oli tärkeä osansa Sote-kiistan sovussa. Soini ilmoittti jo alussa, että olemme Kepun kanssa samaa mieltä. Sen jälkeen Soini ja muut persut olivat hiljaa. Soinin omaa sanomaa mukaellen, että hän kehtaa ja kyllä hän kehtaa.

  2. Soini saattaa kyllä tällä kertaa olla oikeassa. Tosin mikään sankarillinen ei Soinin teko ollut, vaan pelkurimainen.
    Sen sijaan, että PS olisi ollut jotain mieltä aiheesta, Soini valitsi puolensa omaa etuaan ajaen. Mikäli kokoomus ei olisi antanut periksi, ja hallitus olisi hajonnut, perussuomalaiset olisivat saattaneet olla kepun hallituskumppani uudessa hallituksessa. Mikäli kepu olisi jäänyt yksin, olisi uuden hallituksen muodostaminen ollut mahdotonta, ja tällöin uusien vaalien myötä ps olisi palannut pikkupuolueeksi. No sote olisi silloin siirtynyt myöhemmäksi, joten keplottelun sivuvaikutuksena syntyi sopu sotesta.

Kommentointi suljettu.