Kapina kansanliikkeessä

Mikä on sellainen puolue, jossa puolueesta erotettu jatkaa puolueen paikallisosaston puheenjohtajana paikallisosaston hallituksen tekemällä päätöksellä, joka on tehty vastoin puolueen ja paikallisosaston omia sääntöjä?

Oikein, se on Perussuomalaiset. Puoluehallitus erotti Tampereen Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Terhi Kiemungin puolueesta. Syynä oli Kiemungin jo pitkään jatkunut puoluetta haittaava toiminta, mutta lopulliseksi syyksi kerrottiin matkan kaksoislaskutus.

Perussuomalaiset on siinäkin mielessä poikkeuksellinen puolue, että siihen liitytään suoraan henkilöjäseneksi. Muissa puolueissa liitytään paikallisosastoon, joka on puolueen yhteisöjäsen. Perussuomalaisten henkilöjäsenet hyväksyy suoraan puoluehallitus, ja se voi jäsenen myös erottaa. Se sanotaan puolueen sääntöjen  4 ja 7 §:ssä.

Kiemungin erottaminen sujui puolueen sääntöjen mukaan. Tampereen Perussuomalaiset ry. ei kuitenkaan tätä päätöstä hyväksynyt, vaan ilmoitti Kiemungin jatkavan puheenjohtajana. Tästä päätöksestä ilmoitti Tampereen Perussuomalaiset ry:n hallitus:

 

tre

Tosiasiassa yhdistyksen hallitus ei ole voinut päättää Kiemungin jatkamisesta puheenjohtajana, sillä yhdistyksen puheenjohtajan valitsee yhdistyksen yleiskokous, johon kaikilla jäsenillä on oltava mahdollisuus osallistua. Korkeintaan hallitus on voinut päättää olla kutsumatta yleiskokousta koolle, jotta ikävää asiaa ei tarvitsisi käsitellä ja Kiemunki voisi jatkaa puheenjohtajana. Hallitus kaappasi itselleen yhdistyksen yleiskokouksen päätösvallan.

Kiemunki ei kuitenkaan voi jatkaa puheenjohtajana, sillä Tampereen Perussuomalaiset ry:n omien sääntöjen mukaan sen jäsenen on oltava myös puolueen jäsen.

“Yhdistyksen varsinaisen jäsenen on oltava Perussuomalaiset rp:n jäsen ja jonka kotikuntalain (11.3.1994/201) 2 §:n mukainen asuinpaikka on yhdistyksen toimialueella.”

Nyt Tampereella on sellainen tilanne, että Tampereen Perussuomalaiset ry:n puheenjohtajana toimii henkilö, joka ei ole puolueen jäsen. Tuskinpa maasta löytyy toista rekisteröityä yhdistystä, jonka puheenjohtajuutta hoitaa yhdistyksen ulkopuolinen konsultti.

Sääntöjen lukeminen on tuottanut puolueelle ennenkin ongelmia. Kun puolueen nuorten edellinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen erotettiin puolueesta, niin hän jatkoi silti puheenjohtajuutensa perusteella puoluehallituksen jäsenenä. Kun tämä selvisi puoluejohdolle, niin Tynkkynen otettiin vaivihkaa takaisin jäseneksi.

Tampereen Perussuomalaiset ry. on noussut avoimeen kapinaan omaa puoluejohtoaan vastaan, vieläpä sekä puolueen että omia sääntöjään rikkoen. Kapina näyttäisi olevan kohdistettu ennen kaikkea Timo Soiniin, sillä Kiemunki mainostaa näkyvästi mestariksi sanomaansa Jussi Halla-ahoa puolueen ensi kesänä valittavaksi puheenjohtajaksi.

16864758_4140299110501_3756437267543894954_n

Saapa nähdä mitä tekevät Timo Soini ja puoluetoimisto. Tampereen osaston toiminta ei ole enää järjestäytyneen puolueen eikä edes rekisteröidyn yhdistyksen toimintaa, vaan se on järjestäytymättömän kansanliikkeen touhua. Omista säännöistä ei piitata, vaan liikettä johtaa röyhkein ja kovaäänisin. Jos olisin ilkeä, niin puhuisin anarkiasta.

Jos hallituspuolue sallii sisällään tällaisen toiminnan, niin miten kukaan voi uskoa sen pystyvän hoitamaan valtakunnan asioita?

Kommentit (12)
  1. Tero Sivula
    28.2.2017, 12:13

    Onneksi näin, ei edes populistit osaa toimia kuin populistin kuuluisi, vaan oma napa on populismia tärkeämpää. Voisin kutsua Perussuomalaisia siis Napuolueeksi. Toivottavasti fiksut ihmiset jotka ovat äänestäneet Napuja aikaisemmin pikkuhiljaa alkavat tajuta millaisesta vailla mitään periaatteita olevasta puolueesta on kysymys ja viimeinkin äänestävät hmm. no, vaikeaa se on, ei mikään muukaan puolue ole juuri selkärankaa osoittanut viimevuosina :). Mutta ehkä pari puoluetta vielä on millä on jotain agendaa jäljellä.

    Ps. Viitaten Sakun edelliseen kirjoitukseen, en ole tolkku ihminen, vihaan yli kaiken MV-Paskaporukkaa, Suomi ensin ja vastaavia liikkeitä ja siinä mukana olevia ihmisiä. Uskon emaptiaan, tasa-arvoon sekä suomen perustuslakiin, johon kannattaisi kaikkien tutustua. Suosittelen myös tutustumaan aluksi vaikka viimeiseen 100 vuoden historiaan maailmassa, aikaa teillä tuntuu olevan. Pss. Vaivan säästämiseksi, asun Helsingissä, lehtisaaressa ja ihan nimikin on esillä, joten olkaa hyvä. Muistutan että jokaiseen uhkaukseen reagoin tekemällä rikosimoituksen. Psss. Tämä on myös haaste kaikille tolkuille ihmisille.

    Tero Sivula

  2. Kummallista ja huonoa toimintaahan tämä on, mutta yhdistyslain mukaan yhdistyksen puheenjohtajan ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen. Yhdistyksen puheenjohtajuus ja hallitusjäsenyys muutenkin on luottamustehtävä, jos yhdistyksen jäsenet (siis juuri yhdistyksen kokous ei missään tapauksessa hallitus) luottavat kyseiseen henkilöön tehtävässä, jäsenyyttä ei vaadita. Siksi siis puheenjohtajana voi jatkaa vaikka jäsenyys päättyisikin, mutta hallitus ei tosiaan voi päättää muuta kuin yleiskokouksen koolle kutsumisesta ja jäsenet voivat vaatia kokouksen koolle jos haluavat hallituksen tai puheenjohtajan vaihtaa.

    1. Virva Itäranta
      28.2.2017, 14:03

      “Hallitus on päättänyt kokouksessaan”, sanotaan Tampereen Perussuomalaiset ry:n hallituksen tiedotteessa. Jäsenistä ei puhuta mitään. Tarkennus olisi paikallaan, jos laillisuutta halutaan.

      Olisi myös hyvä tietää, meneekö yhdistyslaki puolueen sääntöjen yli. Itse uskoisin, että menee. Mutta mitä sanoo Saku?

      1. Yhdistyslaki menee siinä mielessä puolueen sääntöjen yli, että yhdistyksen sääntöjen on oltava lainmukaiset.
        Mutta laki ei sanele yhdistyksen sääntöjä, muutenhan yhdistykset eivät niitä tarvitsisi.
        On ihan lainmukainen sääntö, että puheenjohtajan on oltava puolueen jäsen.
        Omia sääntöjään yhdistys tossa jättää noudattamatta.

Kommentointi suljettu.