Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kapina kansanliikkeessä

Mikä on sellainen puolue, jossa puolueesta erotettu jatkaa puolueen paikallisosaston puheenjohtajana paikallisosaston hallituksen tekemällä päätöksellä, joka on tehty vastoin puolueen ja paikallisosaston omia sääntöjä?

Oikein, se on Perussuomalaiset. Puoluehallitus erotti Tampereen Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Terhi Kiemungin puolueesta. Syynä oli Kiemungin jo pitkään jatkunut puoluetta haittaava toiminta, mutta lopulliseksi syyksi kerrottiin matkan kaksoislaskutus.

Perussuomalaiset on siinäkin mielessä poikkeuksellinen puolue, että siihen liitytään suoraan henkilöjäseneksi. Muissa puolueissa liitytään paikallisosastoon, joka on puolueen yhteisöjäsen. Perussuomalaisten henkilöjäsenet hyväksyy suoraan puoluehallitus, ja se voi jäsenen myös erottaa. Se sanotaan puolueen sääntöjen  4 ja 7 §:ssä.

Kiemungin erottaminen sujui puolueen sääntöjen mukaan. Tampereen Perussuomalaiset ry. ei kuitenkaan tätä päätöstä hyväksynyt, vaan ilmoitti Kiemungin jatkavan puheenjohtajana. Tästä päätöksestä ilmoitti Tampereen Perussuomalaiset ry:n hallitus:

tre

Tosiasiassa yhdistyksen hallitus ei ole voinut päättää Kiemungin jatkamisesta puheenjohtajana, sillä yhdistyksen puheenjohtajan valitsee yhdistyksen yleiskokous, johon kaikilla jäsenillä on oltava mahdollisuus osallistua. Korkeintaan hallitus on voinut päättää olla kutsumatta yleiskokousta koolle, jotta ikävää asiaa ei tarvitsisi käsitellä ja Kiemunki voisi jatkaa puheenjohtajana. Hallitus kaappasi itselleen yhdistyksen yleiskokouksen päätösvallan.

Kiemunki ei kuitenkaan voi jatkaa puheenjohtajana, sillä Tampereen Perussuomalaiset ry:n omien sääntöjen mukaan sen jäsenen on oltava myös puolueen jäsen.

”Yhdistyksen varsinaisen jäsenen on oltava Perussuomalaiset rp:n jäsen ja jonka kotikuntalain (11.3.1994/201) 2 §:n mukainen asuinpaikka on yhdistyksen toimialueella.”

Nyt Tampereella on sellainen tilanne, että Tampereen Perussuomalaiset ry:n puheenjohtajana toimii henkilö, joka ei ole puolueen jäsen. Tuskinpa maasta löytyy toista rekisteröityä yhdistystä, jonka puheenjohtajuutta hoitaa yhdistyksen ulkopuolinen konsultti.

Sääntöjen lukeminen on tuottanut puolueelle ennenkin ongelmia. Kun puolueen nuorten edellinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen erotettiin puolueesta, niin hän jatkoi silti puheenjohtajuutensa perusteella puoluehallituksen jäsenenä. Kun tämä selvisi puoluejohdolle, niin Tynkkynen otettiin vaivihkaa takaisin jäseneksi.

Tampereen Perussuomalaiset ry. on noussut avoimeen kapinaan omaa puoluejohtoaan vastaan, vieläpä sekä puolueen että omia sääntöjään rikkoen. Kapina näyttäisi olevan kohdistettu ennen kaikkea Timo Soiniin, sillä Kiemunki mainostaa näkyvästi mestariksi sanomaansa Jussi Halla-ahoa puolueen ensi kesänä valittavaksi puheenjohtajaksi.

16864758_4140299110501_3756437267543894954_n

Saapa nähdä mitä tekevät Timo Soini ja puoluetoimisto. Tampereen osaston toiminta ei ole enää järjestäytyneen puolueen eikä edes rekisteröidyn yhdistyksen toimintaa, vaan se on järjestäytymättömän kansanliikkeen touhua. Omista säännöistä ei piitata, vaan liikettä johtaa röyhkein ja kovaäänisin. Jos olisin ilkeä, niin puhuisin anarkiasta.

Jos hallituspuolue sallii sisällään tällaisen toiminnan, niin miten kukaan voi uskoa sen pystyvän hoitamaan valtakunnan asioita?

Kommentit (12)

 1. Tero Sivula

  Onneksi näin, ei edes populistit osaa toimia kuin populistin kuuluisi, vaan oma napa on populismia tärkeämpää. Voisin kutsua Perussuomalaisia siis Napuolueeksi. Toivottavasti fiksut ihmiset jotka ovat äänestäneet Napuja aikaisemmin pikkuhiljaa alkavat tajuta millaisesta vailla mitään periaatteita olevasta puolueesta on kysymys ja viimeinkin äänestävät hmm. no, vaikeaa se on, ei mikään muukaan puolue ole juuri selkärankaa osoittanut viimevuosina :). Mutta ehkä pari puoluetta vielä on millä on jotain agendaa jäljellä.

  Ps. Viitaten Sakun edelliseen kirjoitukseen, en ole tolkku ihminen, vihaan yli kaiken MV-Paskaporukkaa, Suomi ensin ja vastaavia liikkeitä ja siinä mukana olevia ihmisiä. Uskon emaptiaan, tasa-arvoon sekä suomen perustuslakiin, johon kannattaisi kaikkien tutustua. Suosittelen myös tutustumaan aluksi vaikka viimeiseen 100 vuoden historiaan maailmassa, aikaa teillä tuntuu olevan. Pss. Vaivan säästämiseksi, asun Helsingissä, lehtisaaressa ja ihan nimikin on esillä, joten olkaa hyvä. Muistutan että jokaiseen uhkaukseen reagoin tekemällä rikosimoituksen. Psss. Tämä on myös haaste kaikille tolkuille ihmisille.

  Tero Sivula

 2. Emma Kolu

  Kummallista ja huonoa toimintaahan tämä on, mutta yhdistyslain mukaan yhdistyksen puheenjohtajan ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen. Yhdistyksen puheenjohtajuus ja hallitusjäsenyys muutenkin on luottamustehtävä, jos yhdistyksen jäsenet (siis juuri yhdistyksen kokous ei missään tapauksessa hallitus) luottavat kyseiseen henkilöön tehtävässä, jäsenyyttä ei vaadita. Siksi siis puheenjohtajana voi jatkaa vaikka jäsenyys päättyisikin, mutta hallitus ei tosiaan voi päättää muuta kuin yleiskokouksen koolle kutsumisesta ja jäsenet voivat vaatia kokouksen koolle jos haluavat hallituksen tai puheenjohtajan vaihtaa.

  • Virva Itäranta

   ”Hallitus on päättänyt kokouksessaan”, sanotaan Tampereen Perussuomalaiset ry:n hallituksen tiedotteessa. Jäsenistä ei puhuta mitään. Tarkennus olisi paikallaan, jos laillisuutta halutaan.

   Olisi myös hyvä tietää, meneekö yhdistyslaki puolueen sääntöjen yli. Itse uskoisin, että menee. Mutta mitä sanoo Saku?

   • Rintsu

    Yhdistyslaki menee siinä mielessä puolueen sääntöjen yli, että yhdistyksen sääntöjen on oltava lainmukaiset.
    Mutta laki ei sanele yhdistyksen sääntöjä, muutenhan yhdistykset eivät niitä tarvitsisi.
    On ihan lainmukainen sääntö, että puheenjohtajan on oltava puolueen jäsen.
    Omia sääntöjään yhdistys tossa jättää noudattamatta.

 3. Esa Ruoho

  Mitähän se populismi on ja mistä se syntyy? Se syntyy petetyistä vaalilupauksista. Sos luultiin olen populismin huippu. Väärin. Seuraavissa vaaleissa jytkyn saa adolf hitlerin puolue. Ja istuvat poliitikot sen saa aikaseksi lupaamalla yhtä ja kun hallituksen ovet aukeea takki suorastaan pyörii hallituksen narikassa. Sellaista on ”populismi”

 4. Jani Heikkinen

  Todellakin – Tampereen paikallisosasto on onnistuneesti muuntautunut anarkistiryhmäksi. Mikäpä siinä, jos äänestäjät todella haluavat omia periaatteitaan ja sääntöjä ajavan sekalaisen huutosakin valtaan. Tosin turha luulla että näitä äänestäjien asiat kiinnostavat. Tuuli viuhuu kun mieli ja säännöt muuttuvat päivän mukaan.

 5. Johannes Keränen

  Reaktio tapahtunee vasta vaalien jälkeen, Slunga-Poutsalo on jo tehnyt selväksi ettei Perussuomalaisilla ole mitään ongelmaa tämän sotkun kanssa vaan ovat hyvillään että Tampereella ajatellaan vaaleja eikä tällaisia turhanpäiväisyyksiä. Kiemunki saa puoluejohdon puolesta jatkaa kuntavaaliehdokkaana ja eduskunta-avustajana ja tämän päivän haastattelussa Slunga-Poutsalo otti esiin jopa Kiemungin paluun puolueeseen.

  Ilmainen mainoskampanja, ei mitään muuta.

 6. Jari Kähkönen

  Tjaa-a. Iskulause on skyp-skyp, kun Timo Soinissa on päättämättömyys ja toimintakyvyttömyys, joka on vienyt häneltä puoluejohtajan uskottavuuden. Itse olisin lähes halukas huutamaan paikalle lähimmän terveydenhuoltohenkilöstöön kuuluvan tarkistamaan, että elääkö tuo enää ollenkaan. Ensiksi Tampere on aivan liian näkyvä ja iso kaupunki, jotta voisi syntyä ei yhtään mihinkään kuulumaton yhdistys, jonka nimessä on kuitenkin sana perussuomalaiset. Toiseksi Kiemunki on aivan liian tunnettu hahmo, joka ei marginalisoidu ja unohdu erottamisella siinä kuin toiset vastaavat saman onnettomuusluokan surulliset hahmot. Kolmanneksi, aloituspaukku meni pieleen eli aloite ja sitämyöden yliote jäi saamatta. Tampere ei ollut hallinnassa vaikka tuomioon päättyneen kirjoittelukohun olisi pitänyt varoittaa, että tässä on ongelmaa, ja myös Muori Mäenpään reaktiot olivat olleet miedosti sanottua pihallaolevat. Senkin olisi pitänyt johtaa johonkin.

  Tästä seuraa vanhavennamolaisuuden tunnetuimman(kokonaisluku lienee sen kymmenen vastaaavan luokkaa) järjestöllisen hajaannuksen aika, skyppiläisyys, mutta sillä erotuksella ettei kukaan pysty olemaan tekemisissä halla-aholaisten kanssa maksaakseen heille temppujen terävien tekemisistä. Ihmisviha ja holtiton kaiken nettiin tuuttaaminen kaiken aikaa ovat vieroksunnan pääasiallinen syy. Hetkiä ollaan vielä empivänä, koska on aivan liian paljon heitä, jotka tekevät Mestarin nimissä työtä, vaan hahmo itse ei puhu eikä bloggaa mitään. Eihän hän lähtenyt…mikä se nyt on nykyään nimeltään…Suomidemokraattien järjestöllisten jämien aluksi muodostuneeseen eurovaalien valitsijayhdistyksen touhuihinkaan mukaan. Siksi en lähtisi vielä suuremmin tietämään, että kuinka tämä päättyy.

  Voi tulla aivan yhtä hyvin kiemunkilainen….Pekonipakettilahti, kun yht’äkkiä ollaan niin omillaan kuin vain omillaan olla saattaa eli ei ole kokoavaa johtohahmoa lainkaan. Se tietää Muutosxx-Suomidemokraatit -tapaista kuihtumalla pois kuolemista. Tämä voi nopeutua sillä että nokkahenkilöksi valikoituu kunnon Stalin ilman neuvostopoliisivaltiota -tyyppinen rähinämoottori, joka jatkuvalla oman veren laskemisella erilaisten puhdistustyyppisten järjestöteknisten ällittelyiden kautta osoittaa todeksi, että ”kun sinulla on tuollaisia ystäviä, mitä enää vihamiehistä huolehdit”. Kumma kyllä, noita hahmojahan tuolla politiikan laidalla riittää. Olennainen kysymys on, että tietävätkö ne jotain sellaista Timo Soinin suunnitelmista tai toimintakyvystä mitä me muut emme vielä tiedä? Se on tämän falangin ainoa toivo johtajattomassa tai kelvottoman johtajuuden tilanteessa.

  ”Tietävätkö ne jotain sellaista Timo Soinin suunnitelmista tai toimintakyvystä mitä me muut emme vielä tiedä?” Tjaa-a. Jos on niinkuin pelätä tai toivoa saattaa, saattaa myös yleensäottaen seurata epävarmuuden aika, koska ketään täysin ilmeistä seuraajaa ei ole olemassakaan. Kaikki on yhä täysin peruspomo Soinin itsensä varassa, joka tarkoittaa sitä että hänen tämä tilanne on klaarattava, jos kenen. Taino, nythän se olisi hyvä aika seuraajan tulla näkyviin, jos sellaista ylipäätään on jossain olemassa vaikkei ympäröivä maailma vielä asiasta mitään tiedäkään. Loppuun vielä huomautus, että persut eivät enää ole vuosiin olleet mikään yhteen piilokonttorihuoneistoon mahtuva marginaalipuolue, autotallipuolue eivät kai koskaan olleetkaan kun aina ovat olleet parlamentaarisesti edustettuja. Suora- tai kaksoisjäsenyydestä niiden olisi siten tullut älytä luopua jo kauan sitten, kun osastoja on niin monta eivät nokkamiehet ja peruspomo tunne toisiaan henkilökohtaisesti. Sen edestäsi löydät, sano.

 7. Jyri Mikkola

  Mestari puheenjohtajaksi… Mestariksi nimitettiin Natsi-Saksassa Adolf Eichmannia..

  • Joonas Virta

   Homma-foorumilta termi on lähtöisin. Muistan kyllä kun se keksittiin ja vakiintui mutta en osaa sanoa viitataanko tällä Eichmanniin vai onko se vain tiettyä foorumilla esiintyvää vahvan isähahmon kaipuuta vai mistä totalitäärisyys sitten johtuukaan…

   • J K

    Mestari-termi on peräisin Pekka Siitoin -sitaatista. Samoin hommafoorumin nimen homma-termi.

 8. matti luomansuu

  Pää pensaassa/pensaasta. Mitä se tämä besservisser oikein tarkoittaa, jos tuota niin joku voisi selventää. Kun sitä kermankuorijaksikin tituleerattiin kommenttini johdosta. En siinä suotta kirjailijoiden nimiä maininnut, vaan ihan aidosti pidän lukemisesta. Sähköiset härpättimet sulki ja sohvalle pötköttelemään ja mielenkiintoisen kirjan antimia nauttimaan. Maailmalla matkaamisesta sen verran, että oli myös mainintaa jonkinlaisesta pintaliitämisestä? No joo, onhan tuota tullut reissattua ihan kauko-itää myöten 15 vuoden aikana. Viidakosta… jopa 5tähden hotelliin (tylsä paikka) aina slummeihin, jossa oli kotoisampi olo kuin em:ssa hotellissa, jossa kyllästyneet kurttuiset kalliilta aurinkovoiteilta tuoksuvat olmit viettivät aikaansa pergamentin näköisiä ihojaan grillaten. Ryöstettykin on, se johtui omasta tyhmyydestä, josta selvisin naama ruvella. Nämä pintaliitämisestä posmottavat ym:sta ovat monasti niitä jotka viettävät ns aurinkolomia vaimokkeen kanssa täyteen ahdetuilla turistirannoilla ja riidelleen palaavat kotimaahan kun vaimo on saanut hepulin, ukon katsoessa liikaa nuorten paikallisten neitojen viehättäviä muotoja. Ja ”pesäähän” ei sitten tipu kuukauteen kun mies moiseen tekoon lomalla syyllistynyt. Näin se on. Homma hoituu ja ihan foorumilla. Poliitikka rulettaa. Ma as-salaama.

Kommentoi »

Comments are closed