Hyvät veljet

“Kilpailutuksen voittavien yritysten tehtävänä on järjestää työttömille kuuden kuukauden palvelujaksoja, joiden sisältöä ei ole ennalta määritelty tarkasti.”

Näin tarkasti on suunniteltu käytettäväksi viisi miljoonaa euroa, joilla hallituksen alkujaan piti ostaa työttömien kolmen kuukauden välein tapahtuvia haastatteluja. Kun hallitus viimein ymmärsi haastattelun olevan viranomaistoimintaa, jota ei voi ulkoistaa, niin raha käytetään silti ostopalveluihin. Tuli luvatuksi kavereille.

Asiasta kertoi Taloussanomat. Ministeri Jari Lindström selvittelee nyt sotkua, joka syntyi hänen alaistensa tekemästä tarjouspyynnöstä. Siinä pyydettiin tarjouksia juuri näistä haastatteluista, joita ei siis voida yrityksillä teettää.

Mitä nämä yritykset sitten tekevät? Kukaan ei tiedä, sillä tehtäviä ei ole määritelty. Yritys voi tehdä mitä haluaa tai olla tekemättä mitään. Se voi ”sparrata” työtöntä parhaaksi katsomallaan tavalla, järjestää tapaamisia työnantajien kanssa ja vaikkapa haastatella häntä itse. TE-toimistojen on silti haastateltava työttömät uudelleen viran puolesta. Siihen ne eivät ole varautuneet. Ne olivat varautuneet myymään työttömät näiden yritysten rahantekovälineeksi.

Nyt näyttää pahasti siltä, että yritysten ainoa tehtävä on kirjoittaa laskuja toiminnasta, jonka ne saavat järjestää ihan miten haluavat. Tällainen kilpailutus on turhaa, ihan yhtä hyvin rahat voitaisiin antaa konsulttikavereille vastikkeetta. Mitään oikeaa vastinettahan niille ei kuitenkaan saada.

Tässä meillä on pienimuotoinen hallituksen kaivama Kankkulan kaivo, jonne uppoaa vain viisi miljoonaa. Paljon syvempi kaivo on sitten Maakuntien Tilakeskus Osakeyhtiö. Sinne siirretään koko tulevassa sote-uudistuksessa kunnilta ilmaiseksi saatu miljardiomaisuus. Osakeyhtiö on perustettu tammikuussa, vaikka omaisuus siirtyy vasta vuoden 2019 alussa. Nyt täytetään jo johtajien paikkoja ilman hakua, kertoo Aamulehti.

Asiakkuus-, rakennuttamis- ja ylläpitojohtajat valittiin Maakuntien Tilakeskuksen projektiryhmän sisältä. Parhaat asiantuntijat löytyvät tietenkin porukasta, joka valmistelee asiaa. Jos olisin hävytön, niin sanoisin heidän järjestelevän itselleen ja toisilleen johtajanpestejä.

Tietenkin johtajaehdokkaat on haastateltu ja tietenkään he eivät itse ole osallistuneet itsensä valintaan. Tässä maassa ollaan jääviyssäännöistä tarkkoja, joten kaikki on kunnossa.

Sote-uudistuksen koko kuva alkaa hahmottua. Sairaanhoitopiirien miljardien arvoinen kiinteistöomaisuus luovutetaan vastikkeetta Tilakeskukselle. Sen kiinteistöomaisuuden ovat kunnat rakentaneet omilla rahoillaan, usein vielä velaksi. Kiinteistöt annetaan ilmaiseksi, mutta velat jäävät kuntiin. Projektiryhmä jakaa jo johtajien paikkoja itselleen, vaikka sote-uudistus toteutuu vasta lähes kahden vuoden kuluttua. Tulevaisuudessa osakeyhtiö voi halutessaan myydä koko höskän eniten tarjoavalle, eikä kunnilla ole siihen mitään sanomista. Osakeyhtiö toimii osakeyhtiölain mukaan.

Sipilän hallituksella on valtava kiire toteuttaa visiotaan. Se visio näyttää olevan rahan, johtajanpestien ja omaisuuden hallinnoinnin jakaminen hyville veljille. Lopullinen tavoite on koko julkisen sektorin yhtiöittäminen ja sen jälkeen yksityistäminen.

Kommentit (19)
  1. Riitta Silen
    24.3.2017, 08:04

    Juurikin meinasi Aamulehti pudota käsistä, kun tuota uutista luin. Ei ole röyhkeydellä mitään rajaa Sipilän hallituksen veljeskunnalla. Kiitos, Saku. Kiitos, että jaksat. Vaikka oksettaa lukea tästä nykymenosta, niin tarvitsen päivittäisen annokseni sinun blogitekstejäsi.

  2. Ei hyvää päivää sentään! Asunko Mä Turkmenistanissa? Kiitos Uuninpankkopojalle hyvästä blogista, vaikka se pilasikin aamuni.

Kommentointi suljettu.