Palkatta töihin
On inhottavaa joutua sanomaan, että mitäs minä sanoin. Vuosikausia olen saarnannut kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytöksistä ja ennustanut touhun olevan vain esimakua tulevasta. Olen sanonut, että tämä hallitus tulee velvoittamaan työttömät tekemään palkatonta työtä myös yrityksissä. Nyt se toteutetaan uudella työelämäkokeilulla.
Maan hallitus on huomannut, että kunnat käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa väärin ohjaamalla siihen myös täysin työkykyisiä. Tätä väärinkäytöstä ei kuitenkaan aiota kieltää, vaan se laillistetaan. Uusi työelämäkokeilu korvaisi nykyisen kuntouttavan työtoiminnan Raumalla, Porissa, Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Tuusniemellä elokuun alusta vuoden 2018 loppuun saakka. Sen jälkeen se luultavasti laajenisi koskemaan koko maata.
Kunnat ohjaavat kokeilujakson aikana työelämäkokeiluun kaikki sellaiset työttömät, jotka kuuluisivat normaalisti kuntouttavan työtoiminnan piiriin. Työelämäkokeilu tarkoittaa sitä, että työttömät tekevät työtä myös yrityksissä pelkällä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Säännöt ovat samat kuin kuntouttavassa työtoiminnassa sillä erolla, että kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksissä. Työelämäkokeilu järjestetään nimenomaan yrityksissä. Matkakorvausta kokeiluun osallistuva ei saa, ja työttömällä on velvollisuus osallistua kokeiluun karenssin eli työttömyysetuuden menettämisen uhalla.
Kokeilua voisi järjestää myös kunta, mutta se on suunnattu selvästi yrityksille. Kunnan järjestämä työelämäkokeilu saisi kestää 12 kuukautta ja yrityksessä 6 kuukautta. Muodon vuoksi kokeiluun sisältyisi kunnan järjestämä ohjaus ja valmennus. Käytännössä työtön ohjattaisiin palkattomaan työhön yritykseen. Kunnille on lakiesityksessä varattu orjien työhön ohjaamisen rooli.
Hallituksen esityksen mukaan kokeilu liittyy tulevaan maakuntauudistukseen, jossa työvoimapalvelujen järjestäminen siirtyy maakuntien vastuulle ja niiden toteuttaminen kilpailutetaan. Hallitus pyrkii kokeiluillaan löytämään uusia toimintatapoja te-toimistojen jälkeiseen aikaan. Perusteluissa on paljon krumeluuria, jonka voitte halutessanne lukea. Voin ihan lyhyesti kertoa sisällöstä sen verran, että työttömänä olemisesta tulee likipitäen rikos, johon puututaan ankaralla kädellä. Tämä kaikki on tietenkin työttömän parasta ajattelevaa monialaista palvelua.
Perusteluissaan hallitus kertoo myös tosiallisen syyn kokeiluun. Se on työttömyystilastojen siivoaminen ja halvan työvoiman tarpeen tyydyttäminen:
“Kokeilun yhteiskunnallisena tavoitteena on vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä ja vaikuttaa työllisyysasteen nostamiseen esimerkiksi luomalla palvelujen tarjoamiseen toimintamalleja, joiden avulla työttömien osaamista ja ammatillisia valmiuksia voitaisiin nykyistä paremmin parantaa vastaamaan työmarkkinoiden tarpeisiin. Näin voitaisiin myös vastata mahdollisiin työvoiman kysyntätarpeisiin kokeilualueilla.”
Ikävä kyllä kaikki pahimmat ennustukseni ovat osuneet oikeaan. Työttömistä ollaan hyvää vauhtia tekemässä laillistettuja orjia, ja palkkatyö tulee katomaan sitä mukaa kuin orjien käyttäminen yleistyy. Palkkatyössä vielä toistaiseksi olevien tulevaisuus näyttää tosi pahalta. Ei heitä enää tarvita varsinkaan suorittavaan työhön, kun heidät voidaan korvata palkattomilla orjilla.
Kuva: Facebook/Teppo Palmroos
Pardon my french. Voi jättää julkaisematta jos katsoo tarpeelliseksi, mut nyt on pakko sanoa suoraan mitä ajattele:
Voi VITTU.
“Työelämäkokeilu” on taas kerran papukaijamerkin arvoista uuskieltä. Siinä missä kuntouttava työtoiminta loi mielikuvan alkoholi- tai mielenterveysongelmaisesta, työelämäkokeilu sanana vihjaa työttömän olevan sängynpohjalla koko elämänsä viettänyt asenneongelmainen.
Niin, vaikka reilu kolmannes kaikista työttömistä on yli 50-vuotiaita. Juujuu, ei heistä kukaan ole koskaan töissä ollut. 😀 Satuilu, valehtelu ja demonisointi on väkevää, erityisesti perussuomalaisilla ja kokoomuslaisilla.