Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Palkatta töihin

On inhottavaa joutua sanomaan, että mitäs minä sanoin. Vuosikausia olen saarnannut kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytöksistä ja ennustanut touhun olevan vain esimakua tulevasta. Olen sanonut, että tämä hallitus tulee velvoittamaan työttömät tekemään palkatonta työtä myös yrityksissä. Nyt se toteutetaan uudella työelämäkokeilulla.

Maan hallitus on huomannut, että kunnat käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa väärin ohjaamalla siihen myös täysin työkykyisiä. Tätä väärinkäytöstä ei kuitenkaan aiota kieltää, vaan se laillistetaan. Uusi työelämäkokeilu korvaisi nykyisen kuntouttavan työtoiminnan Raumalla, Porissa, Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Tuusniemellä elokuun alusta vuoden 2018 loppuun saakka. Sen jälkeen se luultavasti laajenisi koskemaan koko maata.

Kunnat ohjaavat kokeilujakson aikana työelämäkokeiluun kaikki sellaiset työttömät, jotka kuuluisivat normaalisti kuntouttavan työtoiminnan piiriin. Työelämäkokeilu tarkoittaa sitä, että työttömät tekevät työtä myös yrityksissä pelkällä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Säännöt ovat samat kuin kuntouttavassa työtoiminnassa sillä erolla, että kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksissä. Työelämäkokeilu järjestetään nimenomaan yrityksissä. Matkakorvausta kokeiluun osallistuva ei saa, ja työttömällä on velvollisuus osallistua kokeiluun karenssin eli työttömyysetuuden menettämisen uhalla.

Kokeilua voisi järjestää myös kunta, mutta se on suunnattu selvästi yrityksille. Kunnan järjestämä työelämäkokeilu saisi kestää 12 kuukautta ja yrityksessä 6 kuukautta. Muodon vuoksi kokeiluun sisältyisi kunnan järjestämä ohjaus ja valmennus. Käytännössä työtön ohjattaisiin palkattomaan työhön yritykseen. Kunnille on lakiesityksessä varattu orjien työhön ohjaamisen rooli.

Hallituksen esityksen mukaan kokeilu liittyy tulevaan maakuntauudistukseen, jossa työvoimapalvelujen järjestäminen siirtyy  maakuntien vastuulle ja niiden toteuttaminen kilpailutetaan. Hallitus pyrkii kokeiluillaan löytämään uusia toimintatapoja te-toimistojen jälkeiseen aikaan. Perusteluissa on paljon krumeluuria, jonka voitte halutessanne lukea. Voin ihan lyhyesti kertoa sisällöstä sen verran, että työttömänä olemisesta tulee likipitäen rikos, johon puututaan ankaralla kädellä. Tämä kaikki on tietenkin työttömän parasta ajattelevaa monialaista palvelua.

Perusteluissaan hallitus kertoo myös tosiallisen syyn kokeiluun. Se on työttömyystilastojen siivoaminen ja halvan työvoiman tarpeen tyydyttäminen:

”Kokeilun yhteiskunnallisena tavoitteena on vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä ja vaikuttaa työllisyysasteen nostamiseen esimerkiksi luomalla palvelujen tarjoamiseen toimintamalleja, joiden avulla työttömien osaamista ja ammatillisia valmiuksia voitaisiin nykyistä paremmin parantaa vastaamaan työmarkkinoiden tarpeisiin. Näin voitaisiin myös vastata mahdollisiin työvoiman kysyntätarpeisiin kokeilualueilla.”

Ikävä kyllä kaikki pahimmat ennustukseni ovat osuneet oikeaan. Työttömistä ollaan hyvää vauhtia tekemässä laillistettuja orjia, ja palkkatyö tulee katomaan sitä mukaa kuin orjien käyttäminen yleistyy. Palkkatyössä vielä toistaiseksi olevien tulevaisuus näyttää tosi pahalta. Ei heitä enää tarvita varsinkaan suorittavaan työhön, kun heidät voidaan korvata palkattomilla orjilla.

13907178_1092684570777121_5646527981893679591_n

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (60)

 1. Suvi Ekholm

  Pardon my french. Voi jättää julkaisematta jos katsoo tarpeelliseksi, mut nyt on pakko sanoa suoraan mitä ajattele:

  Voi VITTU.

 2. Tim Junell

  ”Työelämäkokeilu” on taas kerran papukaijamerkin arvoista uuskieltä. Siinä missä kuntouttava työtoiminta loi mielikuvan alkoholi- tai mielenterveysongelmaisesta, työelämäkokeilu sanana vihjaa työttömän olevan sängynpohjalla koko elämänsä viettänyt asenneongelmainen.

  • liisa hirvonen

   Niin, vaikka reilu kolmannes kaikista työttömistä on yli 50-vuotiaita. Juujuu, ei heistä kukaan ole koskaan töissä ollut. 😀 Satuilu, valehtelu ja demonisointi on väkevää, erityisesti perussuomalaisilla ja kokoomuslaisilla.

 3. Sanna Lankinen

  Ei voi muuta kuin ihmetellä, minkälainen yritys haluaa kattonsa alle vastentahtoisen työntekijän. Tavallisessa PK-yrityksessä yksi ihminen saa niin paljon pahaa aikaan viidessä minuutissa, ettei sitä mikään vakuutus täysin korvaa. Serveristä sähköt irti ja kahvit päälle – oho, liukastuin. Vesihana jäi auki vessassa – kas, vesivahinko.

  Tai ihan vaan pelkkä työilmapiiri. Yksi orja palkallisten joukossa, alkaa puhuteltaessa herroittelemaan kaikkia muita. Muistuttaa aina, että toki hän tehdä annettavat työtehtävät, koska sinä olet palkallinen, niin ei viitsitä vaivata sinua. Aika kivisydän saa se palkollinen olla, ettei koe tuota kiusalliseksi.

  Työpaikan tärkein tekijä on tyytyväiset työntekijät. Sinne kun yksi vastahankainen menee pilaamaan ilmapiiriä, niin se on hyvin nopsaa koko työpaikan työilmapiiri pilalla. CIA oli tehnyt tästä ihan oppaan joskus 1960-luvulla, miten ulkomaisiin työpaikkoihin soluttautuneet agentit voivat romuttaa tuotantolinjastoja ihan vaan kylvämällä jäätävää epäsopua työntekijöiden kesken. ”Kuulitko, että pakkaamon pojat saavat ylityölisät tuplana. Ei saa puhua eteenpäin, mutta näin roskiksessa palkkakuitin.”

  Mutta eihän tällaista toki kukaan ollut ajatellut tapahtuvan. Lakki kourassa orjat kulkevat, pää painuksissa, palkallisten työssäkäyvien seassa.

  Työntantajana en IKINÄ ottaisi ketään ilman palkkaa meille töihin.

  • Simo-Pekka Patrikainen

   Eiköhän tuohonkin keksitä jonkinlainen ratkaisu, esim.: työelämäkokeiluun osallistuva työnantaja voisi ilmoittaa tyytymättömyytensä työttömän panokseen ja asenteeseen. Tästä paukahtaisi karenssia tai jonkinlaista muuta sanktiota. Kun ”orjat” on saatu tässä asiassa ruotuun voidaan heille asettaa kiintiöitä yms., joista jälkeen jääminen tai luistaminen aiheuttaisi taas sanktiota jne. jne…

  • Viktor Paile

   Hyvin kirjoitit, Sanna. Lisäisin vielä, että tässä poliittisessa ilmapiirissä ”työkokeiluun” joutuneella on suorastaan velvollisuus haitata orjia käyttävän yrityksen toimintaa juuri kuvaamillasi keinoilla. Mitään muuta mahdollisuutta vastarintaan ei ole – ellei sorruta fysiseen väkivaltaan.

  • a m

   Mieleeni tuli, kuka korvaa ilmaistyön vahingot? Onko ilmaistyöntekijä vakuutettu? Työkokeilijat vakuuttaa ministeriö ja kuntouttavassa työtoiminnassa kunta ottaa tapaturmavakuutuksen (vastuuvakuutus näyttäisi olevan auki nettisivujen mukaan)

 4. Risto Pukari

  Työttömyys on rikoksista kovemmalla päässä jo nyt. Mistään rikoksesta tai edes rikossarjasta ei voi saada yli 240 päiväsakkoa. 60 päivän karenssi työmarkkinatuella elävälle vastaa 255 päiväsakkoa.

  • Risto Pukari

   #$@## autovääristäjä. No kai tuosta selvää saa.

 5. Rintsu

  Eipä taida kokeilukuntiin montaa työtöntä jäädä. Jokainen kynnelle kykenevä vaihtaa maisemaa ennen elokuuta.

  • liisa hirvonen

   Maansisäiset turvapaikanhakijamme: Tervetuloa!

 6. Rosa Warski

  Uskomatonta.

  Terveydenhuollon yksityistäminen, veronkierron helpottaminen, koulutusrahojen leikkaaminen samantien vaalilupausten vastaisesti, toimittajien uhkailu ja päätoimittajan poliittinen hallinta, palkaton pakkotyö yritysvoittojen edistämiseksi, valtion rahojen suhmuroiminen perheelle, mitä vielä ?

  Ainiin, lukukausimaksut yliopistoihin. Ja kun tunnettu professori vastustaa tätä, vedoten tutkimustietoon, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA syyttää häntä ”ideologisesta sokeudesta”:

  http://yle.fi/uutiset/3-9538404
  http://www.hs.fi/talous/art-2000005215252.html?share=5d700759b2880208891e7cb108b258be

  Nyt sitten vain orjatyötä odottelemaan. Kun kerta yrityksiin pääsee kuntouttavan kautta, pääsevät sinne sairaatkin. Ja koska työ tekee vapaaksi, nämä sairaat epäilemättä paranevat tuossa tuokiossa.

  • Rosa Warski

   Niin tosiaan, unohtui tuosta listasta ensimmäisen sairauspoissaolopäivän muutto palkattomaksi. Samalla jatkumolla siis mennään.

 7. Lasse Sipilä

  Huvittavaa. Miten tämmöinen menee kansainvälisellä tasolla läpi, toimitaanko muissa maissa samalla tavalla vai onko tämä Suomalaista edelläkäymistä?

 8. Anna
  • ”Aina Marina”

   Kyllä ne oikeasti isot sosiaaliavustukset kelpaa näemmä ihan kokkareille ja kepuleillekin. Ehkä tästä sopeutumisrahasamposta johtuen heillä onkin täysin vääristynyt käsitys työttömien sohvalle saapuvista tuista… Tuon summan jos sohvalle saisi, niin ei duunarin paljon hommiin kannattaisi lähteäkään ja jos lähtisikin, niin sopeutumisrahasta saisi kivat lisät.

 9. Milaja Rantanen

  Tämä on kyllä järjettömyyden ennätys tällä saralla. Ja koska kokeillaan soveltuvuutta työelämään, ei siis työhön, niin työtön voidaan määrätä ihan minkä alan yritykseen tahansa, viis koulutuksesta ja työkokemuksesta. Ja kun ei sovi (ts. yritys ei palkkaa, vaan ottaa uuden kokeilijan), laitetaan uuteen paikkaan; josko se ”elämä” siellä olisi toisenlaista! Ja jos uskaltaa sanoa, että kokeilin jo tuota ja tuota ja aika montaa paikkaa, mutta yhteenkään en kelvannut palkkatöihin, niin karenssihan siitä tulee.

  Entä jos työtön ei kelpaa yritykseen edes työelämäkokeiluun? Onko otettu huomioon, että tämäkin on mahdollista? Työtön saa toki karenssin siitäkin, mutta kuinka pitkän? Loppuuko se vasta, kun on itse löytänyt sen kokeilupaikan? Äh, olisihan näitä kysymyksiä loputtomasti…

  Työelämäkokeilua saa myös teettää 5 pv/vko, kun kuntouttavaa vain 4 pv…

 10. töytön

  Uskon ihmemiehet Sipilä, Soini ja miksei Orpo oppipoikakin voisivat kierrellä Suomen hautausmaita ja herätellä vainajia henkiin, saisivat valtavat orjareservit käyttöön.

 11. Jouni Ahto

  Saku, ehkä haluaisit myös tietää että ainakin Helsingin (en tiedä muista kunnista) TE-toimiston Oma Palvelu -sivut ovat muuttuneet siihen suuntaan, että lähes mihinkään on mahdotonta vastata milläin tavoin järjellisesti, koska kaikissa on aikaraja, 4 kuukautta, ja päivämäärä, johon mennessä täytyy ilmoittaa tehneensä kyseisen asia. Otan esimerkkinä nyt TE-keskuksen monisteeseen vielä muutamat mahtuneet tapaukset.

  ”Omatoiminen työnhaku”. Ai siis että en ole? No mihinkö päivään mennessä aion?

  ”Julkaisen CV:ni CV-netissä”. No taidan käydä vaihtamassa yhden duunin löytäneen ja suosittelijan entisen työkaverin statuksen CV:ssä. Se on sillä kuitattu. Päivämääräkin saadaan.

  ”Osallistun työkokeiluun työpaikalla”. No se on aika hankalaa arvioida milloin pääsee työkokeiluun, mutta omalta osaltani arvioisin että en en koskaan, koska palkattomaan työhön en suostu.

  Muutamia muitakin hiukan arveluttavia vaihtoehtoja löytyi, en vain muista niiden sanamuotoja tarkalleen. Mikäli Saku kaipaa niistä lisätietoja (ilmoita jos haluat), lähetän mielelläni muutaman kuvakaappauksen sunnuntai-iltana, kun käyn päivittämässä yhden asian tehdyksi. No sen verran kyllä vielä muistan, että jotain ”Osallistun ulkomaalaisille suunniltuun peruskoulutukseen” tai sinnepäin. Sinnehän voisi tietysti hakea, vaikka supisuomalainen olenkin. Oikein hyvin suunniteltu tietojärjestelmä.

  Ainoa seuraus TE-keskuksen informointi- ja neuvontatilaisuudesta, sekä sen jälkeisistä toimenpiteistä, oli että haluan vetää lärvit, jota juuri nyt aloittelenkin. Ehkäpä pääsen vielä kuntouttavaan työtoimintaankin, jos mieliala ei muutu?

  • Jarkko

   ”Ainoa seuraus TE-keskuksen informointi- ja neuvontatilaisuudesta, sekä sen jälkeisistä toimenpiteistä, oli että haluan vetää lärvit, jota juuri nyt aloittelenkin. Ehkäpä pääsen vielä kuntouttavaan työtoimintaankin, jos mieliala ei muutu?”

   Tämä on tätä uusliberaalia talouspolitiikkaa, jossa annetaan ymmärtää, että palkatontyö on väylä työelämään. Vaikka todellisuudessa on mahdotonta kilpailla kehitysmainen orjia vastaan joutumatta itsekin orjaksi. Oikeastaan mitään orjia vastaan ei pysty kilpailemaan joutumatta itsekin orjaksi.

   Taisin syntyä väärään aikaan tänne maapallolle niin kohtaloni on sitten orjan kohtalo kun kaikki pelimerkit oli jo ennen syntymääni jaettu muille. Tämä on se todellinen syy orjuuteen täällä eikä hallitus aio tehdä tälle todelliselle syylle yhtään mitään vaan rangaista sen uhreja jopa kovemmin kuin mitä suurimmasta osasta rikoksista rangaistaan. Edessä ei voi olla muu kuin vielä suurempi eriarvoisuus ja ongelmat, koska epäilen, että kun köyhiä rangaistaan ongelmista mitä he eivät ole aiheuttaneet seurauksena ei voi olla muuta kuin entistä suurempi joukko rutiköyhiä. Hetken päästä ongelmat ovat vain suuremmat.

 12. sirkkuli

  Hallituspuolueet voivat ihan itse kokeilla tätä ja kokeilu alkaa heti!

 13. Tanja Takalo

  Non niin, kun vielä saadaan kansalaispalkka kaikille alkaa kovalla rahalla olemaan hyvin pullat uunissa. Vielä voidaan valittaa palkattomasta työn teettämisestä, mutta kun kansalaispalkka tulee, loppuu sekin urputus. Valtiovallan propakanda koneisto suoltaa ulos urakalla lukuja, käyriä ja asiantuntia lausuntoja, joilla todistetaan yritysten maksavan todellisuudessa kansalaispalkan. Sen jälkeen on helppo vaatia että kansa tekee osansa palkan eteen. Hei,ette kai te kuvitelleet että Sipilän hallitus olisi suostunut kokeiluun muusta syystä??

 14. a m

  Palkkaduunari on jo nyt Suomessa uhanalainen eläin ja tuon työelämäkokeilun myötä jonkin ajan päästä viimeisiä Suomen palkkaduunareita seurataan norppalivessä kuin islantilaisia kissanpentuja.

  Työnantajat säästävät työelämäkokeilijoita käyttämällä palkkakulujen lisäksi myös sivukulut, mutta tuolle kokeilijalle itselleen ei kartu lomia, ei eläkettä, ei työterveyshuoltoa, ei lounasetua, ei täyty työssäoloehto ansiosidonnaista varten.

 15. Rikollista

  Mitä merkitystä näillä liitoilla on, jos tämmöistä suunnitellaan. Hallitus alas ja nopeasti.
  Ei muuta kuin yleislakko, kuten kreikassa. Hallitus vaihtoon ja inhimilliset opposition edustajat hallitukseen. Eikö tämä ole perustuslain vastaista teettää työtä tällä hinnalla.
  Nyt lakimiehet asialle ja ilmoitus euroopan ihmisoikeuksia hallitsevalle istuimeen.
  Tämä menee jo nöyryytyksen puolelle. Miksi ei makseta minimipalkkaa, jos työntekijöitä tarvitaan? Vai eikö työttömille ole ketään, joka puolustaa oikeuksia. Kyllä on karmivaa.
  Olisiko kirveellä nyt töitä, meinaan hallitukselta valta pois. Menee ihan överiksi niitten touhu.
  Rikkaat rikastuu ja köyhät tekee ilmaista työtä toimeentulotuesta. Voi hyvää päivää.
  Johtuukohan tää perussuomalaisten häikäilemättömyydestä.

  • Sofia

   Ei yleislakko kreikkalaisiakaan auttanut.

 16. Erkki Gråsten

  Teet Saku upeaa Suomalaista tarinaa! Miten yhdistäisit maahanmuuttoon ei maahanmuuttajiin kohdisuvan vihamielisyyden ja eduskunnan päätökset? Kuinka pelon ja oman toimeentulon voisi yhdistää nykyiseen politiikkaan, saako kaikki lisää vai onko se kaikilta pois ja missä aikaperspektiivissä, onko se avustuskuukausi?

 17. Janne Peltola

  Eiköhän useimmilla työttömillä ole jo kokemusta työelämästä. Mihin ihmeeseen he tarvitsevat työelämäkokeilua?
  Töitä he tarvitsevat!

 18. AMK

  Sipilän kärkihanke joo-joo työllisyyden nosto ilman palkkaa,nyt se on todistettu sipilä on luvannut kavereilleen halpatyövoimaa palkkioksi kun kannattivat eduskuntaan,mitä muuta voi odottaa yrittäjältä.Ja niinkuin joskus kirjoitin,kohta palkkaa (optioita bonuksia) saavat vain johtajat ja nekin varmaan verottamasti .Ei p….le. Mitäs sipilän perustama tasa-arvo ajatushautomo tästä sanoo?Eduskuntahan tälläisenkin ehdotuksen hyväksyy ryhmäkurilla.
  Kuinka alas hallitus menee, tuleeko laki työttömät eivät ole ihmisiä heille ei kuulu ihmisoikeudet,vaan he ovat orjia???Kuntouttavassa työtoiminnassakin työttömiä käytetään palkkatyön korvaajina.Heidän tekemistään laista löytyy aina se porsaanreikä, kun kuntouttavaa käytetään väärin ei rangaistusta,jos työtön kieltäytyy tekemästä lain vastaista kuntoutusta rangaistus on ihan taattu.Missäs ammattiliitot, työtönkin maksaa ansiosidonnaisesta liiton maksun,ammattiliitot ajetaan alas kohta ei ole jäsenmaksun maksajia-työmarkkinatuesta ei ainakaan vielä niitä ei makseta.

 19. Eeva Vainio

  Mihin voisi lähettää oksennusta? Ei riitä sanat kuvailemaan tätä kuvottavuutta. Narrien laiva koko hallitus, saisi upota (tulppineen) ja kadota jälkiä jättämättä.

  • Servitus

   Sovinnaisena ihmisenä en koskaan olisi uskonut kirjoittavani näin, mutta jotain tässä pitää alkaa tapahtumaan, ei työttömien vainoaminen voi jatkua loputtomiin. Jos keinoja työttömyyden hoitamiseen ei ole, niin sitten on astuttava alas vallankahvasta. Tulos tai ulos, eikös se niin pitänyt mennä?

   Hallitus vaihtoon!

 20. mikko

  tämä hallitus kaivaa verta nenästään ja on uhka yhteiskunta rauhalle
  oliko se koko kansa persu joka näitä esityksiä tehtailee puole joka on pettänyt äänestäjänsä
  koko suomen historian törkeimällä tavalla lindström haista vittu + kokoomuksen keskustan mulkut
  miten käy tässä 6kk ilmais työ orja kierätys automatissa oikeasti nille oikeissa töissä oleville
  yhtäkään uutta palkkatyö mahdolisutta tämä ei tuota
  päin vastoin se tappaa nekin
  kun ne avoimet paikat muutetaan ilmaistyöksi yrityksien hakuilmoituksissa
  hei työtön meillä on 10 kusitolpaksi meidän yritäjien koirille paikaa
  kesähelteisille päiviille tekemistä työtön rikkolinen
  ota yhteyttä viikon sisään tai saat karenssin
  ja vielä
  meidän yrittäjien koirien kusitolppana oleminen ilman palkaa on parasta sosiaali turvaa hei
  voit ehkä joskus käydä kaljakaupassa ja kiiloitaa kenkäni jos tykäät miehistä
  yritäjän molo voi livahtaa suuhusi myös vaihteluna kusitolppana olemiselle
  työttömällä molo suussa yrittäjä avautuu
  älkää meitä yrittäjiä syytäkö kyllä jari linström tietää kaiken työttömyydesä
  olihan hän vuonna 1980- 2 kk itse työtön henki hieverissa sohvalla känissä ansiosidonaisella
  joka oli 10 000 tonni kussa eli enemmän kuin hänen oikea palkansa työstä koska paperomiehillä oli aika hyvät liitön rahat siihen aikaan
  eli keinot joita käytetään tulevat vankasta tietämyksestä työttömän arkeen
  ja ne ovat loistavat

 21. Markku Pyttynen

  Kolme vuosikymmentä kokemusta työllistämisestä, suojatyöstä, työkokeiluista, kuntouttavasta työtoiminnasta jne ja lähes kaikki myönteistä. Satoja ihmisiä, joiden kanssa olen työskennellyt ja nähnyt onnistumisia hyvin paljon. Kysyisin Sakulta miten hän hoitaisi tämän asian, kun kerran näkemystä näyttää löytyvän ainakin oletetuista ongelmista.

  • a m

   En ole Saku Timonen, mutta kiinnostaisi tietää, mitä tarkoitat ’onnistumisella’ ja ’myönteisillä kokemuksilla’?

   • Hupu

    Vähän samaan tapaan kuin toista ihmistä pieksevä kysyisi, saitko jo tarpeeksi vai jatketaanko?

    Kuten hyvin tiedetään, niin onnistumiset ja myönteiset kokemukset eivät tarkoita työllistymistä.

   • Jarkko

    Itse en ole ollut kuntouttavassa koskaan luojan kiitos, mutta olen käynyt läpi kaksi TE-toimiston koulutusta, joissa molemmissa suurimmaksi osaksi tehtiin ilman palkkaa töitä jossain firmassa. Se firmakin minne menee, ilman palkkaa hommiin piti itse etsiä. Itse esim. kiersin omaan laskuuni 30 eri firmassa kunnes löysin paikan minne pääsin muutamaksi kuukaudeksi ilmaiseksi hommiin. Molemmissa koulutuksissa oli noin 20 henkilöä, joista muutamia lukuun ottamatta kaikki läpäisivät sen hyväksyttävästi ja harjoittelut (siis ilmaiseksi työskentely) menivät ihan mukavasti suurimmalla osalla. Toisessa koulutuksessa kukaan ei saanut sen aikana töitä ja toisesta kahdestakymmenestä yksi työllistyi, mutta työllistymisellä ei ollut mitään tekemistä koulutuksen kanssa. Työllistyminen oli vieläpä ihan eri alalta kuin koulutus.

    Eli jos 40 koulutetusta yksi työllistyy ilman, että koko koulutuksella on sen kanssa mitään tekemistä, on se ilmeisesti onnistuminen. Olisi varmaan ollut onnistuminen vaikka ei olisi kukaan työllistynytkään, koska kehumalla kurssiaan voi sitä myydä TE-toimistolle jatkossakin ja kaikki pääsivät muutamaksi kuukaudeksi tekemään töitä ilman palkkaa.

    Yksi muuten menetti henkensä koulutuksen ilmaistöissä, sekin on jossakin näkövinkkelissä onnistuminen, koska kuollut ei enää tule valittamaan kohtalostaan eikä työttömyysrahojakaan kulu jatkossa. Eli jos 40 yksi kuolee ja yksi saa työpaikan on noilla kursseilla henkensä menettämisen todennäköisyys yhtä suuri kuin työpaikan saaminen jos todennäköisyyksiä laskee. Molemmat kohtalot laskevat työttömyyttä.

  • Servitus

   Joku voi kokeakin työllistämistoimenpiteet toimiviksi. Ei siinä mitään, hieno juttu. Itsekin olin lukion jälkeen työharjoittelussa ja se oli siinä elämäntilanteessa eli vielä vanhempien luona asuvana ja vain vähän työkokemusta omaavana hyvä juttu. Tosin ihan saman kokemuksen olisin saanut palkkatyöläisenäkin.

   Mutta miksi ihmisiä pitää karenssin uhalla pakottaa näihin toimenpiteisiin? Jos ne kerran ovat niin onnistuneita ja myönteisiä kokemuksia, niin luulisi niihin olevan suorastaan tunkua. Opiskelun eteenpäin vievä merkitys ymmärretään ja kouluun pääsystä kilpaillaan, mutta etenkin kuntouttavaan työtoimintaan joudutaan.

   Vai ovatko työttömät niin työttömyytensä sairastuttamia/saastuttamia etteivät edes tajua omaa parastaan, joten on ihan perusteltua kiristää heidät palkattomiin pakkotöihin? Jos tämäkin hallituksen aivopieru menee läpi, niin työttömiä ilman palkkaa työllistävät yritykset sitten ovat varmaan suuria hyväntekijöitä ja yhteiskunnan sankareita? Ja työssäkäyvyt työttömät ovat kaikki liikuttuneen kiitollisia hyväksikäyttäjilleen, koska pääsevät toteuttamaan ihmiselämän ainoaa itseisarvoa eli työtä. Hitot sellaisista asioista kuin toimeentulo, itsemääräämisoikeus tai ihmisarvoinen elämä!

   Olisi kiinnostavaa nähdä tutkimus tai tilasto, jossa työttömät itse arvioivat työllistämistoimenpiteiden annin. Tulisiko niissä esille myönteisiä kokemuksia vai jotain ihan muuta?

 22. Ari Vehkanen

  Terve Saku,
  Kaikki aivot omistavat tietää että halutaan vain että toisille maksetaan palkkaa ja toisille ei.
  Tätä vatvottu jo vuosia ja vuosia.

  ”””Tämä systeemi on sairas, mutta suurin osa kuntapäättäjistä ei sitä tajua. Yleensä he eivät edes ymmärrä koko asiaa. Heille on puhuttu työllistämisestä, jolla vältetään kunnan sakkomaksu. Se riittää heille, joten he voivat rauhassa kuvitella kunnan työllistäneen väkeä ihan oikeasti.”””

  Tämä koko systeemi on niin sairas että ei näitä voi suunnitella kuin sairaat ihmiset joita kyllä Suomesta löytyy :-/

 23. J-P

  Kyllä minä sen ymmärrän, että joidenkin mielistä kaikki nämä kuntouttavaan työtoimintaan ym. pistettävät ”eivät oikeasti ole kovin työkykyisiä” (ja joissain tapauksissa näin varmaan onkin, vaikkei sinne käsittääkseni suorastaan sairaita henkilöitä saisi pistääkään)

  Mutta miksei kukaan edes ehdota mitään vähemmän epäreilua ”välimallia”, että maksetaan jotain 9e/päivä ja normaalin päiväpalkan väliltä? Tuo 9e/päivä hädin tuskin riittää palkattoman työn myötä kasvaneisiin elinkustannuksiin…

  Jos kunto on niin huono, että työpanos vastaa vain 9 euroa päivässä, niin ehkä henkilö on pidemmän sairasloman tarpeessa…

  En sano, että tämäkään olisi välttämättä ”oikein”, mutta selvästi vähemmän huono vaihtoehto…

  • Saku Timonen

   Johtuu varmaan siitä, että alle TES:n palkkojen ei voi mennä, mutta kun työ nimetään työllistämistoimepiteeksi, niin sen voi teettää kokonaan palkatta.

 24. Lea

  Sekä työntekijän että työantajan näkökulmasta aivan kestämätöntä. Työntekijä ansaitsee korvauksen työstä ja työnantaja tarvitsee motivoituneen työntekijän. Onko tämä liian vaikea yhtälö?

  Samalla kytätään talkoo- ja vapaaehtoistyöntekijöitä, marjanpoimijoita (ja kohta varmaan hoitomummoja, kissavahteja jne) että olisiko siellä joku verotettava tai jolle antaa karenssia.

 25. Pekka Stark

  Luin juuri juttua Filippiniläisistä kokeista heille ” 50% ” palkka on hyvä ja siitä on vara lähettää kotiin 75% Suomessa on 5600 työtöntä kokkia homma toimii.

  en epäile etteikö isot firmat voi ottaa esim kauppaan ostosten kantajia joita nyt ei siis ole

  eli työpaikat jopa lisääntyy.

 26. VIM

  Veronkierron ja veroparatiisien laillistaminen, koulutusrahojen leikkaaminen, lukukausimaksut yliopistoihin, median ja toimittajien uhkailu ja painostus, palkaton pakkotyö, valtion rahojen ohjaaminen perheille ja klaaneille.

  Tätä on ollut yleensä banaanitasavalloissa tai kenties jossain Venäjällä ja Turkissa. Nyt sitä on Suomessa kiitos Sipilän ja kumppaneiden.

  http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/05/18/palkatta-toihin/#comments

 27. Eeva Koiranen

  Täällä on jo niin hyvin kommentoitu tästä hallituksen uudesta ideasta, etten enää sitä kommentoi.

  Tietenkin ryhdyin taas visualisoimaan. Mitäpä jos te työttömät ryhtyisitte vastaiskuun. Eläkeläisenä voisin omalla panoksellani tulla hankkeeseen mukaan. Jos ja kun hallituksen tarkoituksena on siivota työttömyystilastoja ja samalla järjestää halpaa työvoimaa isoille yrityksille, niin ryhdytään yrittäjiksi. Perustetaan pieni palveluyritys ja sinne sitten alkuun esim. viisi työtöntä työelämäkokeiluun. Näin teemme hallitukselle palveluksen ja työttömyystilastot kaunistuvat. No, entäs sitten jatko? Kyllä Suomessa työtä löytyy, ei vaan löydy työpaikkoja. Perustetaan niitä tai onhan niitä työpaikkoja yrityksissä. Jos me yrittäjäjinä maksamme työelämäkokeilusta 9 euroa päivä, viisi työelämäkokeilijaa jo korvaa yhden työssäkäyvän pelkällä yhden tunnin työpanoksella. Aika tylyä. Ei oo, kun tuolta työttömien rivistöstä löytyy mieletöntä kokemusta ja ammattitaitoa. Joten kun meillä on palvelualan yritys, me tietenkin tarjoamme palveluamme yrityksille, jotka haluavat halpaa työvoimaa. Myymme palveluamme huomattavan edulliseen hintaan ja ihme tapahtuu, yritykset kilpailevat palvelustamme ja pieniä kaltaisiamme yrityksiä syntyy lisää ja lisää. No, yritykset päätyvät ehkä nykyisten työntekijöiden irtisanomisiin, ei mitään hätää, me palkkaamme heidät sitten taas työelämäkokeiluun, josta heille on sitten tulevaisuudessa hyötyä. Voittavatko nuo isot yritykset, no ei tietenkään, kun ainoa työvoimareservi kulkee vain meidän kautta. Pieni ongelma on tietenkin tuo 9 euron päiväkorvaus, solidaarisina yrittäjinä me tietenkin jeesaamme kavereita tavalla tai toisella. Ei sitten muuta kuin hommiin.

 28. Oraakkeli

  Kohta ollaan siinä tilanteessa, että työttömän kannattaa lähteä rikolliselle polulle. Jos on taitava, saa koko hyödyn itselleen….luonnollisesti verottomana. Ja jos jää kiinni, vankilan päivärahat, ilmainen tervervetdenhoito ja majoitus sekä ateriapalvekut ovat työttömälle pelkkää luksusta. Ja silloin ainakin tietää mistä ihmistä rankaistaan. Tällä ’orjatyö’ mallilla kun monelle rangaistus tulee ihan muista syistä.

 29. ani

  Aikuisten työelämäkokeilu on jo sanana niin halventava, ettei sitä järjissään oleva ihminen voi tämän enempää kommentoida.
  Onnea nimistö/termistölautakunnalle, olette tehneet työtä käskettyä.

 30. ”Aina Marina”

  ”Pääministeri Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelman Työllisyys ja kilpailukyky -painopistealueen tavoitteena on turvata hyvinvointipalvelujen ja tulonsiirtojen rahoitus toteuttamalla uudistuksia, joilla parannetaan työn kannustavuutta, työllistämisen houkuttelevuutta, työvoimahallinnon toimivuutta ja kilpailukykyä. Uudistusten tavoitteena on lisätä työn tarjontaa, yrittäjyyttä ja elinkeinorakenteen monipuolistumista sekä vahvistaa julkista taloutta.”

  Vai että työn kannustavuutta parannetaan… Ja oliko niin, että toimeentulotuensaajalla on jonkinlainen mahdollisuus hakea korvausta matkakuluihin, mutta ellei ole oikeutettu toimeentulotukeen (puoliso PALKKAtyössä ja/tai asunto, mökki tai muuta kovalla työllä ja verotuksella hankittua omaisuutta, joka pitäisi ensin myydä näiden kulujen katteeksi) niin ihan maksat ne tästä aiheutuvat yhdeksän euroa ylittävät kulut työttömyyskorvauksistasi tai puolisosi maksaa ne..?

  Kun tätä sontaa sataa koko ajan niskaan, niin eipä ehdi eikä jaksa kukaan taistella sitä yksityistämis- ja veronkiertotouhua vastaan.

 31. työtöntyötön

  Itse mietin asiaa siltä kannalta että pitkäaikaistyöttömän tulot ovat sen työmarkkinatuen/toimeentulotuen suuruiset eli noin 500 euroa. Ennen pääsi palkkatuettuun työhön viimeistään kahden vuoden työttömyyden jälkeen jolloin edes hetkeksi pystyi parantamaan taloudellista tilannettaan. Nyt ”pääset” mahdollisesti kolmen vuoden työttömyyden jälkeen vielä vuodeksi tekemään töitä tuolla 500 kuussa eikä parannusta ole lähimaillakaan. Palkkatuki ilmeisesti haudataan näissä kokeilukunnissa kun siitä ei puhuta sanallakaan.

  Ei tämä työllistä palkkatöihin sen paremmin kuin tavallinen työkokeilukaan josta muistaakseni työllistyi n. 20%. Ilmaista työvoimaa kunnille ja yrityksille joissa on sellaisia työtehtäviä että kuka tahansa oppii ne hetkessä. Turha edes puhua tuosta 9 eurosta jonain lisänä, se menee monella jo liikkumiseen, puhumattakaan siitä jos joudut hankkimaan vaikka työkengät tai käymään lääkärillä hakemassa sairaslomaa tms.

  Mikä on pitkäaikaistyöttömän määritelmä? Tässä kokeilussa se ilmeisesti on noin 300 päivää työmarkkinatukea. Tuskin menee pitkään että se on esim. puolivuotta/vuosi työttömyyttä ja sitten ilmaistyöt odottavat.

  Käsitykseni mukaan myöskään työllisyysaste ei näillä nouse, työttömyysaste toki putoaa. Pitkäaikaistyöttömyyskään ei vähene. Kun olet tuon vuoden ilmaistyösi suorittanut ja jäät työttömäksi, olet edelleen kunnan sakkolistalla ja pitkäaikaistyötön. Eli tilastot pomppaavat vähän ajan päästä.

  Mikään ei myöskään tällä hetkellä estä pitkäaikaistyötöntä menemään työkokeiluun. Ovat vaan keksineet työryhmässä kovilla palkoilla olevat pyörän uudestaan. Tässä on tarkoituksena vain sakkomaksuilta välttyminen. Jonkin kunnan johtohenkilö sanoi kerran ettei tuossa sakkomaksussa ole mitään järkeä, ehdotti jotenkin niin että valtio antaisi mieluummin korvamerkittyä palkkatukea.

  • Jyrki


   Käsitykseni mukaan myöskään työllisyysaste ei näillä nouse, työttömyysaste toki putoaa. Pitkäaikaistyöttömyyskään ei vähene. Kun olet tuon vuoden ilmaistyösi suorittanut ja jäät työttömäksi, olet edelleen kunnan sakkolistalla ja pitkäaikaistyötön. Eli tilastot pomppaavat vähän ajan päästä.

   No varmaan tätä hommaa pyöritetään yhtä luovasti kuin nyt jo kuntouttavaa orjatyötä. Eli kierros alkaa alusta ja alusta jne. Eli kävelet 6-12kk jälkeen uudestaan ja uudestaan samaan firmaan ja tai kunnan järjestämän orjatyöpaikkaan kokeilemaan työntekoa. Vailla oikeutta kokeilla oikean asian mukaisen palkan saamista omalle tilille tekemästäsi työstä.

   • Jarkko

    Ei missään ole kielletty ketjuttamasta työkokeiluja vaikka seuraavat 20 vuotta putkeen ehkä sieltä joku voi tuurilla saada töitä jos sieltä sattuu yksikin 50 000 saamaan töitä, niin se voidaan julistaa onnistumiseksi jolloin kokeilua kannattaa jatkaa.

    Siitä vain reippain mielin ilman palkkaa hyppimään työstä toiseen ilman oikeutta lakkoilla, ilman oikeutta kerryttää eläkettä, ilman oikeutta työterveyshuoltoon tai muihinkaan normaaleihin työsuhteisiin liittyviin etuihin. Siitä vain osallistumaan toimintaan jossa aikuinen ihminen on kokoelämänsä ajan työkokeilija.

 32. työtöntyötön

  ”Hanna Liski-Wallentowitzin mukaan lainsäädännöllä pyritään estämään se, että työelämäkokeiluun osallistuva ei koskaan korvaisi palkkatyöntekijää.”

  Aivan varmasti korvaa, sitä ei mikään lainsäädäntö estä. Jos firmassa on 10 palkattua ja työelämäkokeilija ja näistä kymmenestä nyt sattuu joku sairastumaan niin ei siihen ketään tilalle oteta kun entisilläkin pärjätään.

  ”Nopeasti yleistyneeseen kuntouttavaan työtoimintaan on ohjattu kunnissa myös sellaisia työkykyisiä ihmisiä, joille palvelu ei välttämättä ole soveltunut, Rahkonen sanoo.”

  No miksipä tuolle asialle ei ole tehty mitään? Pitäisi olla erityinen kuntouttavantyötoiminnanasiamies jolle työttömät voisivat reklamoida jo heidät laitetaan kuntouttavaan työkykyisinä. Ja kunnon sakko kunnalle jos on sinne työkykyisen laittanut.

 33. Jyrki

  Heräämisiä eduskunnassa:
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/221228-kansanedustaja-lahetti-tyrmistyneen-tiedotteen-hallitus-laillistaa-orjatyon

  Odotan, että SDP entiset työministeritkin heräisi, aivan kuin sillä nyt oikeastaan mitään merkitystä?!? Joten tuskinpa heräävät miksi heräisivät? Ja kun seuraavat eduskuntavaalit on käyty ja SDP jälleen vallassa. Niin mitä he aikovat asialle tehdä? No vastaan jo valmiiksi eivät mitään, kuin korkeintaan hioa systeemiä entistä enemmän työttömiä syrjäyttäväksi ja tuhoavaksi. Vai?

  Ja lopulta aivan sama ketä seuraavien vaalien jälkeen vallankahvassa. Perussuomalaiset tämän jo osoitti pettämällä äänestäjänsä ja muut puolueet seuraa perästä. Olen valmis lyömään tästä vetoakin. Aika pieni voittokerroin taitaa olla siinä vedossa.

  Nyt jos todella luodaan tulevaisuuden suomeen syvä ja pahaa verta aiheuttava kastijako ja orjatyöluokka, vailla oikeutta opiskeluun ja yhtään mihin muuhunkaan joka nostaisi ylös suosta. Orjatöistä 9e/pvä kun ei enää nousta ylös kun sinne joutuu se on nähty. Nyt se vain sinetöidään ja virallistetaan lailla lopullisesti ja varmasti monien kohdalla.

  Ja se sinetti rikotaan 1918 vuoden uusinnalla tulevaisuudessa jos sittenkään. Ehkä sen jälkeen 100 vuoden päästä julkaistaan taas uudet teloituskolikot, jotka tyrmätään päättäjien toimesta. Jonka jälkeen kaikki alkaa taas alusta.

 34. Jyrki

  Itse näkisin tässä kokeilussa ideaa jos tehtävät työtunnitkin määräytyy saadun ”palkan” mukaan. Puhun palkasta, koska niin kovin monet parempiosaiset uskoo, että työttömyyskorvaus on työttömän palkka orjatöistä vaikka ei se ole. Mutta leikitään nyt tällä kertaa että on.

  Eli jos edes vähän mentäisi reilun pelin mukaan. Niin työtunnit määräytyy kaavalla: työttömyyskorvaukset jaettuna asianmukaisen tuntipalkan mukaan. Josta sitten tulee työtunnit. Silloin työtunteja voi olla vaikka hihasta ravistettuna lukuna 2-4 tuntia viikossa riippuen työn vaativuudesta ja sen mukaan määräytyvästä tuntipalkasta jne. Jonka perusteet luonnollisesti otetaan normaalissa PALKKAtyössä olevien tuntipalkoista, jotka tekee samaa työtä sen 8h/pvä oikeassa PALKKAtyösuhteessa. Ja nythän työtehtävien pitää olla myös oikeita työtehtäviä. Ei mitään maleksi täällä varastossa/kellarissa jne. Ja keittele kahvia oikeaa palkkaa saaville ja tyhjää samalla tuhkakupit jne. Jos se on sitä niin moiseen ei tarvitse mennä jos ei halua.

  Tämäkään ei ole mikään reilu peli oikeasti, koska työtön ei kumminkaan saa esimerkiksi eläkekertymää, lomarahoja, lomia, työterveyshuoltoa, pienempää veroprosentia, oikeutta opiskella samalla jne jne. Nämäkin oikeudet pitäisi kuulua orjalle minusta ehdottomasti.

  Mutta kumminkin pelin henki olisi se, että jos työnantaja haluaa enemmänkin nauttia sen hetkisen työttömän orjatyön tekijän työpanoksesta. Niin aina voi alkaa kokeilla itse vaihteeksi ihka oikean PALKANmaksua orjalle kaikilla työsuhteeseen kuuluvilla eduilla. Ja kas syntyisi jotain pakotteita alkaa maksaa PALKKAA nyt orjatyönantajilla halussaan olevilleen orjille. Varsinkin jos havaitsevat, että orja osaa hommat niin kuin tuppaa olemaan yleensä.

  Vai mitä muita ehdotuksia olisi, jotta tämä tulevaisuuden uljas, ylväs ja korskea orjatyöidea voitaisi nähdä edes jotenkin fiksuna ideana? Nythän se ei sitä ole.

 35. Jesse

  Mitä jos tämmöiset perustuisivatkin vapaaehtoisuuteen ilman pelkoa sanktioista. Annettaisiin velvoitteen sijasta mahdollisuus niille työttömille ketkä kokee että järjestelystä saattaisi olla hyötyä.

  • töytön

   Vois toimii, jos vapaaehtoisuus ja kokeilu se 1kk, sen jälkeen palkattava edes pariksi kuukaudeksi kun hommat toimii puolin ja toisin. Olisi tosin aivan älytön vaatimus näiden hallituksen ökyvalopäiden mielestä. Haistakaa pitkä keväinen pellon tuoksu arvoisat hallituksen herrat ja rouvat!

 36. Liiketoimintainnovaattori

  Taidankin perustaa yrityksen joka ottaa kaikki halukkaat työelämäkokeilijat vastaan. Työtehtävänä on valinnaisesti a)ei mitään tai b) voi tehdä mitä haluaa itseään kehittävää. Etätyöskentely on myös mahdollista. Tervetuloa – mikään ei tältä osin muutu.

 37. Eeva

  Orjillekin sentään on annettu katto pään päälle ja ruokaa hengenpitimiksi, koska heiveröisestä orjasta ei paljon iloa ole. Eli siinä mielessä Suomen orjamarkkinat ovat astetta raa’emmat, sillä palkaton työntekijä joutuu palkattoman päivänsä päätteeksi itse keksimään, mistä asunto, mistä ruokaa.
  En panisi pahakseni, jos yrityksissä, jotka himoitsevat ilmaista orjatyövoimaa, tuotanto alkaisi takellella. Mitäpä pitkäaikaistyötön osaisi tehdä, tai viitsisi, laiska luuseri kun on. Itse jos olisin pitkäaikaistyötön, joka komennettaisiin vuodeksi orjatyöhön, niin saattaisin seistä tumput suorina. Kömpelökin voisin olla. Heti kun työstä alettaisiin maksaa säädyllistä palkkaa, alkaisin tehdä sitä intomielin.

  • Jarkko

   Mitenhän muuten näissä Sipilän ilmaistöissä jos työtön laitetaan kelakorvauksella ja 9€ päivärahalla jonnekin rakennustyömaalle puoleksi vuodeksi, jonne liikkuminen on hankalaa ja edellyttää oman auton käyttöä eikä ruokailuakaan ole järjestetty. Normaalisti palkatuille työntekijöille maksetaan päivärahat ja kilometrikorvaukset palkan lisäksi kelan listoilla olevalle työkokeilijalle ei. Tuossa voi helposti käydä niin, että se kelan korvaus ei riitä edes työstä johtuviin polttoaine ja ruokailukuluihin.

   Lisäksi erinäköisillä rakennustyömailla on iso riski rikkoa autonrenkaansa soran / lumen joukossa piilossa olevaan naulaan, ruuviin tai muuhun terävään esineeseen, koska niitä sinne tipahtelee aika ajoin purku ja rakennusjätteestä. Jos palkattoman työntekijän auto rikkoutuu työstä johtuvasta syystä jääkö sekin sitten vain hänen vastuulleen? (Itselleni näet on kerran käynyt niin, että autoni rengas hajosi TE-toimiston ilmaistöissä työstä johtuvasta syystä työmaalta renkaaseen osuneesta ruuvista)

   Autoiluhan on hyvin rankasti verotettua ja valtio verottaa myös ilmaistyöntekijää autonsa käytöstä hyvin ankarasti. Ilmeisesti valtion virastossa ajatellaan, että makselkoon vain satojen eurojen verot, että pääsee sinne ilmaistyöhönsä ja kaikki on ihan oikein kunhan ei osu omalle kohdalle tällainen pakko.

   Suosittelen muuten, että työtön ei missään tapauksessa ilmoita TE-toimistoon jos omistaa auton tai saa sellaisen käyttöönsä oikeastaan ei kannata ilmoittaa edes omistavansa ajokorttia, koska jos ihmisiä aletaan pakottaa jonnekin hevon kuuseen ilman palkkaa töihin saa työnantaja tai valtio maksaa kyydit sinne ja takaisin.

 38. AMK

  Nyt kolahti-mitä tarkoittaa piilotyöpaikka-työpaikka mistä ei haluta maksaa palkkaa,mutta työtä on ja sipin hallitus on ajatellut täyttää nämä piilotyöpaikat.Hurraa ,onkahan saanut hyviltä veljiltä vinkin????

 39. Asennekysymys – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] ovat toissapäiväiseen työelämäkokeilua käsittelevään juttuuni tulleita kommentteja. Työelämäkokeiluhan on hallituksen uusin innovaatio, jonka tarkoituksena […]

 40. Kelan kuntoutuja

  Osataan palkaton työn teettäminen myös muuallakin. Olin Kelan työkokeilussa. Kyse oli työkyvyn aleneman vuoksi järjestetystä ammatillisesta kuntoutuksesta. Se ei siis ollut sosiaalipalveluna järjestettävää kuntouttavaa työtoimintaa tai TE-keskuksen työkokeilu.

  Minulla on korkeakoulutus, mutta olin ollut pitkään poissa työelämästä. Hain itse työkokeilupaikan, suoriuduin hyvin työtehtävistä ja minulle luvattiin jatkossa töitä samassa paikassa. Mahdollisuus palkkatyöhön oli hieno asia erityisesti siksi, että kyseisellä alalla on ollut paljon yt-neuvotteluja ja irtisanomisia.

  Puolivälipalaverissa työkokeilua koordinoiva Kelan palveluntuottajan edustaja alkoi mainostaa minulle ja esimiehelleni uutta työhönvalmennusta. Palveluntuottajan edustajan mukaan se tukisi merkittävästi työllistymismahdollisuuksiani. Työpaikan edustajan mukaan työhönvalmennus olisi hyvää aikaa kouluttaa minua tehtäviini. Palveluntuottajan edustaja nyökytteli ajatukselle.

  Laskin mielessäni, että omassa tapauksessani työhönvalmennus kestäisi kuukausia. Mietin asiaa joitain päiviä ja kävin lukemassa Kelan sivuilta kriteerit tälle kuntoutukselle. Tajusin, että en täytä ainuttakaan kriteeriä, koska työhönvalmennuksen saadakseen kuntoutujan tulee mm. tarvita paljon ohjaajan apua ja tukea. Minä en ollut tarvinnut kumpaakaan edes työkokeilun aikana sekä olin jo aiemmin joutunut itse ohjaamaan palveluntuottajaa mm. kertomalla, että Kela tekee päätöksensä lakeihin perustuen.

  Hyvin nopeasti syntyi sellainen vaikutelma, että Kelan palveluntuottaja olisi halunnut rahastaa Kelaa minulle tarpeettomalla kuntoutuksella. Hyötyjiä olisivat olleet sekä palveluntuottaja että välillisesti myös se taho, jossa olin jo ollut työkokeilussa. Kuntoutuksen tarkoitus ei näyttänyt suuremmin kiinnostavan kumpaakaan osapuolta.

  Päätin kysyä kuntoutuksen tarpeellisuudesta kirjallisesti palveluntuottajan edustajalta. Hän vastasi auliisti, ettei se oikeastaan edes ole minulle tarpeellinen, mutta kuntoutuksen avulla työkokeilupaikka voisi valmentaa minua tuleviin tehtäviini. Kysyin uudessa sähköpostissa, miksi hän silti suosittelee minulle tätä kuntoutusta, vaikka en tarvitse kriteerien edellyttämää tukea tai ohjausta. Vastaus oli ”et sinä sitä tarvitse — mutta haetaanko silti kuntoutusta”. Kysyin asiaa yhteensä kolme-neljä kertaa, ja vastaus oli joka kerta saman henkinen.

  Lopulta ilmoitin, että eiköhän asia ole selvä – en hae kuntoutusta. Sen jälkeen printtasin sähköpostit, skannasin ne ja lähetin tiedoksi Kelaan. Kela sitten tutkii veronmaksajien rahoilla sitä, mitä tulikaan tehtyä ja miksi. Palautteeni käsittely on silti varmasti edullisempaa kuin kuukausia kestänyt uusi kuntoutus.

Kommentoi »

Comments are closed