Näin meitä hämätään

-Kaikkien työpanoksen tulee olla käytettävissä, kun sosiaaliturvaa uudistetaan. Mitä pienempi määrä antaa työpanoksen, sitä enemmän muut maksavat veroja. Siksi työpanoksen pitää olla käytettävissä.

Tällaisen viisauden on sanomalehden mukaan lausunut valtiovaraininisteri Petteri Orpo eilen Suomi-areenan keskustelussa. Suomi-areenahan on se jokakesäinen Porissa pidettävä kokoontuminen, jossa kaikki silmäätekevät ja sellaisena itseään pitävät lätisevät asioita, joita kukaan ei enää syksyllä muista.

Kannattaisi kyllä muistaa, sillä nämä Orpon sanat paljastavat perustavaa laatua olevan vian hallituspuolueiden ajattelussa. Se vika on pelkästä työstä puhuminen. Palkka unohdetaan kokonaan. Erityisen oireellista on, että ministeri sanoo tällaista puhuessaan sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta.

Jos Orpo tarkoittaa kaikkien päättäjien ja asiantuntijoiden osallistumista uudistustyön suunnitteluun, niin hyvä. Ei hän kuitenkaan tarkoita sitä, sen paljastaa toinen lause. Hän tarkoittaa sitä, että sosiaaliturvaa saavien on tehtävä työtä sosiaaliturvan vastineeksi. Palkkaa heille ei anneta, joten palkkatyössä olevien verorasitus ei laske yhtään. Sosiaaliturva maksetaan edelleen heidän maksamistaan veroista. Kaikkien työpanos on käytettävissä, mutta vain osa saa työstään palkkaa.

Orpo siis puhuu työpanoksen antamisesta, mutta unohtaa palkan maksamisen. Tässä ei ole mitään uutta, sillä näillä puheilla halutaan miellyttää niitä vielä toistaiseksi työstään palkkaa saavia, jotka eivät ymmärrä sahaavansa omaa oksaansa vaatimalla työn tekemistä sosiaaliturvan vastineeksi. Kun samaan lauseeseen sotketaan työpanos ja veronmaksu, niin ajatus tuntuu järkevältä. Se on järkevä kuitenkin vai silloin, kun puhutaan vain palkkatyötä vastaan annettavasta työpanoksesta.

Vielä kerran: Jos kaikki antavat työpanoksen, mutta vain osa saa palkkaa, niin sosiaaliturva on kyllä uudistettu, mutta se maksetaan edelleen palkkaa saavien maksamilla veroilla. Loput ovat orjia, joiden työstään samaa korvausta sanotaan sosiaaliturvaksi. Sosiaaliturva ei ole palkkaa, eikä siitä kerry eläkettä eikä lomaoikeutta. Se on tarkoitettu vain hengissä pysymiseen, ei elämiseen.

Näin meitä hämätään uskomaan, että hallitus olisi oikeasti uudistamassa sosiaaliturvaa parempaan suuntaan. Tosiasiassa kyse on vain vastikkeellisesta tai osallistavasta sosiaaliturvasta tai osallisuustulosta. Nimike näkyy vaihtuvan sitä mukaa, kun entinen suunnitelma paljastetaan palkattomaksi orjatyöksi. Siinä halutaan pelkkä työpanos, mutta unohdetaan palkka ja siitä maksettavat verot kokonaan.

Tämä hallitus on taatusti huonoin mahdollinen uudistamaan sosiaaliturvaa. Sillä ei ole mielessään mikään muu kuin palkattoman työn teettäminen.

Kommentit (46)
  1. Juhis taas hymyilee taustalla ja Soinin naamakin näkyy. Näin se viimen on saatu palkaton työ hyväksytyksi, kuminuket senku nyökkäilee hyväksyvästi “varmoissa” työpaikoissaan.

  2. Virva Itäranta
    14.7.2017, 09:29

    Uusliberalistinen politiikkapuhe laiskoista, sohvalla loisivista työttömistä, joiden pitää tehdä palkatonta orjatyötä yhteiskunnan hyväksi, kuulostaa samalta kuin kansallissosialistien propaganda juutalaisista. Koska työttömiä aletaan merkitä hihamerkein ja sulkea työleireille?

    Totuus on, että demokratiassa valtio vastaa työllisyydestä politiikalla, joka luo työpaikkoja. Valtio myös huolehtii heikommista verovaroin. Näitä tehtäviään hallitus ei enää toteuta Suomessa.

    1. Hyvin argumentoitu!

    2. Hallinnon oikeudenmukaisuutta ja terveyttä voi mainiosti mitata sillä, kuinka se suhtautuu heikoimpiin alamaisiinsa.

      Natsi-Saksassa oli juutalaisten ohella monia muitakin ryhmiä, joita valtio järjestelmällisesti vainosi. Syntipukeiksi kelpasivat kommunistit, vammaiset, työttömät, ammattiyhdistysaktiivit ja homoseksuaalit. Nämä ryhmät ja ammattirikolliset luettiin yhtä lailla haitallisiksi. Myös prostituutio, juoppous ja kuuluminen romaneihin oli rangaistavaa.

      Valtakunnassa työttömyys luokiteltiin väljästi irtolaisuudeksi. Termi oli “arbeitsscheu”, ‘työujous’, tai ‘”asozial”, ‘epäsosiaalisuus’. Usein rikolliset ympättiin samaan kastiin ja teljettiin Buchenwaldiin tai Dachauhun.

      Palkattomasta työstä kahdesti kieltäytyvä tai toistuvasti työttömäksi “heittäytyvä” voitiin vangita. Huhti-, touko- ja kesäkuussa 1938 tehtiin massiivisia joukkopidätyksiä kampanjanimikkeellä “Aktion Arbeitsscheu” (‘operaatio työujo’), jolloin useassa aallossa vangittiin 12 000 ihmistä ja lähetettiin leireille. Vuonna 1945 Himmlerin mukaan työleireillä oli 70 000 työtöntä, johon ei lasketa miljoonia vallattujen alueiden vierastyöläisiä (Arbeitseinsatz). Hitlerin viisikymmentävuotispäivien kunniaksi julistettiin suuri armahdus, joka koski tuhansia leireille työttöminä pakkotyöhön tuomittuja.

      Se siitä natsi-Saksan talousihmeestä ja työttömyyden kitkemisestä. Yhtäläisyyksiä meidän aikaamme on paljon — ihmisoikeuksien polkeminen, palkattomuus, työn käsitteen uudelleen määrittely ja erityistoimenpiteet tilastojen kaunistamiseksi. En odota mitään hyvää tulevaisuudelta.

      1. Aika moni keskustelupalstojen kommentoijista toivoo jo työleirejä työttömille. Myös sanaa “loinen” on nähty käytettävän.

        Itse koen, että mediassa on jo aloitettu progandaministeriön (EK) toivoma kampanja.

        On juttuja tyyliin:
        1) “muka köyhä”. Esitellään köyhää, jonka tulot ylittävät normityöntekijän tulot koska perheessä on paljon lapsia ja hyväksyttävät elinkustannukset ovat kovat. Toinen tapaus on köyhä, joka on itse aiheuttanut köyhyytensä velkaantumalla, irtisanoutumalla työstään (karenssi) tai vastaavalla tavalla, eli köyhyys on ihmisen oma vika (“mitä tekee lapsia jos ei pysty elättämään niitä”, “kuka on käskenyt ottamaan velkaa” ovat yleisiä kommentteja näiden juttujen alla kommenteissa).
        2) “työn sankari”. Tämä on usein Ville viistoista vee, joka on alkanut yrittäjäksi. Hieno homma. Kun rivien välistä luetaan, työ tapahtuu vanhempien kustantamilla työvälineillä, vanhempien kuskatessa työpaikoille ja tehdessä ison osan töistä.
        3) “miljonääri”. Tämä on oikeastaan työn sankari – juttujen alalaji. Siinä otetaan esimerkiksi joku henkilö, joka on menestynyt “omalla työllään” ja annetaan ymmärtää, että kuka tahansa voi saavuttaa saman.

        Ei ole ihme, että monen työtätekevän henkilön katsoessa tilinauhaa, hän katkeroituu siitä kuinka ison osan palkasta verot vievät (muut verot alv ja vastaavat vievät yhtä paljon tai enemmän) ja miettii syytä siihen. Kun samaan aikaan syyttävä sormi vihjailee joko maahanmuuttajien tai työttömien (ne loiset) olevan syypäitä tilanteeseen, niin propaganda uppoaa suotuisaan maaperään.

        1. työtöntyötön
          14.7.2017, 15:47

          “2) ”työn sankari”. Tämä on usein Ville viistoista vee”

          Kun itse olin yläasteiässä meillä oli taksvärkkipäivä. Ja ellen ihan väärin muista niin kerran hyväntekeväisyyskohteena oli Afrikan lapset. Jotta heille mahdollistettaisiin koulun käynti eikä heidän tarvisisi käydä töissä. Mutta niin ne ajat muuttuvat. Toki ymmärrän että nämä ovat ihan eri asioita mutta joka kerran särähtää pahasti korvaan kun lapsityövoimankäyttöä näin ihannoidaan.

          Tässä yksi ylen uutinen ilmaistöistä.
          https://yle.fi/uutiset/3-9461565

          “– Tiedän, että se ei jokaisen kohdalla sovi. Yhdeksän euroa päivässä, asunnot, autot, menot, laskut… Niistä on mahdoton selvitä, Stefanoff ymmärtää.
          – Minulla on ollut se onni, että perhe on auttanut ja tukenut. Olen saanut asua perheeni kanssa näin pitkään, siksi raha on riittänyt, Stefanoff kertoo.”

          Eli joku kustantaa edelleen työttömän ilmaistyössäkäyntiä vaikka se ei ole yhteiskunta olekkaan.

          Joku näppärämpi ja osaavampi voisi laskea kuinka paljon vähemmän veroja keskimääräinen kokoaikatyössä käyvä palkansaaja maksaa siinä tapauksessa että kaikki toimeentulotuki, työmarkkinatuki ja asumistuki lakkautettaisiin. Epäilen ettei montaa euroa enemmän kuukaudessa jäisi käteen.

    3. Hei Virva! Olen totuudesta hieman eri mieltä, sillä ihmistyön tarve työpaikoilla tulee vähenemään tulevaisuudessa aina katkeraan loppuun saakka. Syy: robotit ja automaatio tekevät työt nopeammin, paremmin ja halvemmalla. Viitteitä tästä on jo nähtävillä. Tuo Orpon puhe ei ratkaise ongelmaa, vaan perustuu siihen, mitä hänen puolueensa taustalla vaikuttavat rahamiehet sallivat hänen puhua…

      Ajatus siitä, että ihmiset menisivät töihin tienaamaan jotta veroja voitaisiin kerätä heikompien auttamiseksi on tältä pohjalta tulossa tiensä päähän, eikä mikään “toimenpide” tai Orpon sanomiset estä tätä. (Kehitykselle ei oikeastaan KUKAAN mahda mitään!)

      Tuosta robotiikan yms. mahdollistamien yritysten tuloista sitten pitäisi minun mielestäni keskustella, päästetäänkö rahat valumaan Cayman-saarille tai ruvetaanko ottamaan robottiveroa yhteiskunnan toimintojen rahoittamiseksi. Vielä kerran: ihmistyö tulee vähenemään!

      Poliitikot eivät nähtyjen esimerkkien valossa yksinkertaisesti kykene näkemään tulevaisuuteen! Näyttää siltä, etteivät he edes halua! Kokoomus: täynnä vanhoja jääriä, jotka harrastavat “järkevää verosuunnittelua”, kepun kökkötraktorit: talonjussit kaiken edellä, ns. soinilaiset: heitettäköön heidät impotentteina historian roskatynnyriin, puhumattakaan sitten muista…

      Ennustankin, että ellei poliitikoilla tyyli muutu, niin verta tulee kaduille! Muutos tulee, kysymys onkin, kyetäänkö se ottamaan vastaan hallitusti vaiko ei.


    4. Koska työttömiä aletaan merkitä hihamerkein ja sulkea työleireille?

      Ei ihan hihamerkkejä ole vielä itse havainnut työttömillä. Mutta keltaiset huomioliivit joissa lukee isoilla kirjaimilla työharjoittelija. Olen kyllä jo nähnyt mediassa. Ehkä suomessa ei mennä hihamerkkeihin. Mutta kirkkaan keltaiset huomiliivit pitää olla päällä, joissa lukee huomiliivien kantajan kastiluokitus kerrottuna jollain hienolla työvoimapoliittisella nimikkeellä. Aina sen mukaan mitä keksitäänkään tässä nyt tulevaisuudessa.

      Liivit toki saa ottaa pois päältä, kun orjatyö ohi siltä päivältä vielä tänä päivänä. Tai ainakin näin menetellään varmaan jokunen vuosi. Sitten voi ollakin jossain vaiheesa niinkin, että pitää ehkä kantaa rintapielessä pientä kirkaasti näkyvää kylttiä, jossa lukee työtön tai jotain vastaavaa, kun liikkuu julkisilla paikoilla. Kuullostaa ehkä uskomattomalta, mutta varmaan voi hyvinkin olla tylyä tulevaisuutta. Vaikka nyt ehkä naurattaa…

      1. 9€ bussi hakisi porukkaa aina torilta ja toisi takaisin iltamyöhällä. Mitäpä nämä herrat ja rouvat keksineetkään. Vois olla semmone kisa missä keksittäs seuraava nimike työttömälle työssä kävijälle, palkintona vois olla jokin jänskä juttu, vaikkapa reissu tyhjään eduskunnan istuntoon.

Kommentointi suljettu.