Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Näin meitä hämätään

-Kaikkien työpanoksen tulee olla käytettävissä, kun sosiaaliturvaa uudistetaan. Mitä pienempi määrä antaa työpanoksen, sitä enemmän muut maksavat veroja. Siksi työpanoksen pitää olla käytettävissä.

Tällaisen viisauden on sanomalehden mukaan lausunut valtiovaraininisteri Petteri Orpo eilen Suomi-areenan keskustelussa. Suomi-areenahan on se jokakesäinen Porissa pidettävä kokoontuminen, jossa kaikki silmäätekevät ja sellaisena itseään pitävät lätisevät asioita, joita kukaan ei enää syksyllä muista.

Kannattaisi kyllä muistaa, sillä nämä Orpon sanat paljastavat perustavaa laatua olevan vian hallituspuolueiden ajattelussa. Se vika on pelkästä työstä puhuminen. Palkka unohdetaan kokonaan. Erityisen oireellista on, että ministeri sanoo tällaista puhuessaan sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta.

Jos Orpo tarkoittaa kaikkien päättäjien ja asiantuntijoiden osallistumista uudistustyön suunnitteluun, niin hyvä. Ei hän kuitenkaan tarkoita sitä, sen paljastaa toinen lause. Hän tarkoittaa sitä, että sosiaaliturvaa saavien on tehtävä työtä sosiaaliturvan vastineeksi. Palkkaa heille ei anneta, joten palkkatyössä olevien verorasitus ei laske yhtään. Sosiaaliturva maksetaan edelleen heidän maksamistaan veroista. Kaikkien työpanos on käytettävissä, mutta vain osa saa työstään palkkaa.

Orpo siis puhuu työpanoksen antamisesta, mutta unohtaa palkan maksamisen. Tässä ei ole mitään uutta, sillä näillä puheilla halutaan miellyttää niitä vielä toistaiseksi työstään palkkaa saavia, jotka eivät ymmärrä sahaavansa omaa oksaansa vaatimalla työn tekemistä sosiaaliturvan vastineeksi. Kun samaan lauseeseen sotketaan työpanos ja veronmaksu, niin ajatus tuntuu järkevältä. Se on järkevä kuitenkin vai silloin, kun puhutaan vain palkkatyötä vastaan annettavasta työpanoksesta.

Vielä kerran: Jos kaikki antavat työpanoksen, mutta vain osa saa palkkaa, niin sosiaaliturva on kyllä uudistettu, mutta se maksetaan edelleen palkkaa saavien maksamilla veroilla. Loput ovat orjia, joiden työstään samaa korvausta sanotaan sosiaaliturvaksi. Sosiaaliturva ei ole palkkaa, eikä siitä kerry eläkettä eikä lomaoikeutta. Se on tarkoitettu vain hengissä pysymiseen, ei elämiseen.

Näin meitä hämätään uskomaan, että hallitus olisi oikeasti uudistamassa sosiaaliturvaa parempaan suuntaan. Tosiasiassa kyse on vain vastikkeellisesta tai osallistavasta sosiaaliturvasta tai osallisuustulosta. Nimike näkyy vaihtuvan sitä mukaa, kun entinen suunnitelma paljastetaan palkattomaksi orjatyöksi. Siinä halutaan pelkkä työpanos, mutta unohdetaan palkka ja siitä maksettavat verot kokonaan.

Tämä hallitus on taatusti huonoin mahdollinen uudistamaan sosiaaliturvaa. Sillä ei ole mielessään mikään muu kuin palkattoman työn teettäminen.

Kommentit (46)

 1. töytön

  Juhis taas hymyilee taustalla ja Soinin naamakin näkyy. Näin se viimen on saatu palkaton työ hyväksytyksi, kuminuket senku nyökkäilee hyväksyvästi ”varmoissa” työpaikoissaan.

 2. Virva Itäranta

  Uusliberalistinen politiikkapuhe laiskoista, sohvalla loisivista työttömistä, joiden pitää tehdä palkatonta orjatyötä yhteiskunnan hyväksi, kuulostaa samalta kuin kansallissosialistien propaganda juutalaisista. Koska työttömiä aletaan merkitä hihamerkein ja sulkea työleireille?

  Totuus on, että demokratiassa valtio vastaa työllisyydestä politiikalla, joka luo työpaikkoja. Valtio myös huolehtii heikommista verovaroin. Näitä tehtäviään hallitus ei enää toteuta Suomessa.

  • Juha Saari

   Hyvin argumentoitu!

  • stunned

   Hallinnon oikeudenmukaisuutta ja terveyttä voi mainiosti mitata sillä, kuinka se suhtautuu heikoimpiin alamaisiinsa.

   Natsi-Saksassa oli juutalaisten ohella monia muitakin ryhmiä, joita valtio järjestelmällisesti vainosi. Syntipukeiksi kelpasivat kommunistit, vammaiset, työttömät, ammattiyhdistysaktiivit ja homoseksuaalit. Nämä ryhmät ja ammattirikolliset luettiin yhtä lailla haitallisiksi. Myös prostituutio, juoppous ja kuuluminen romaneihin oli rangaistavaa.

   Valtakunnassa työttömyys luokiteltiin väljästi irtolaisuudeksi. Termi oli ”arbeitsscheu”, ’työujous’, tai ’”asozial”, ’epäsosiaalisuus’. Usein rikolliset ympättiin samaan kastiin ja teljettiin Buchenwaldiin tai Dachauhun.

   Palkattomasta työstä kahdesti kieltäytyvä tai toistuvasti työttömäksi ”heittäytyvä” voitiin vangita. Huhti-, touko- ja kesäkuussa 1938 tehtiin massiivisia joukkopidätyksiä kampanjanimikkeellä ”Aktion Arbeitsscheu” (’operaatio työujo’), jolloin useassa aallossa vangittiin 12 000 ihmistä ja lähetettiin leireille. Vuonna 1945 Himmlerin mukaan työleireillä oli 70 000 työtöntä, johon ei lasketa miljoonia vallattujen alueiden vierastyöläisiä (Arbeitseinsatz). Hitlerin viisikymmentävuotispäivien kunniaksi julistettiin suuri armahdus, joka koski tuhansia leireille työttöminä pakkotyöhön tuomittuja.

   Se siitä natsi-Saksan talousihmeestä ja työttömyyden kitkemisestä. Yhtäläisyyksiä meidän aikaamme on paljon — ihmisoikeuksien polkeminen, palkattomuus, työn käsitteen uudelleen määrittely ja erityistoimenpiteet tilastojen kaunistamiseksi. En odota mitään hyvää tulevaisuudelta.

   • Sonofhades

    Aika moni keskustelupalstojen kommentoijista toivoo jo työleirejä työttömille. Myös sanaa ”loinen” on nähty käytettävän.

    Itse koen, että mediassa on jo aloitettu progandaministeriön (EK) toivoma kampanja.

    On juttuja tyyliin:
    1) ”muka köyhä”. Esitellään köyhää, jonka tulot ylittävät normityöntekijän tulot koska perheessä on paljon lapsia ja hyväksyttävät elinkustannukset ovat kovat. Toinen tapaus on köyhä, joka on itse aiheuttanut köyhyytensä velkaantumalla, irtisanoutumalla työstään (karenssi) tai vastaavalla tavalla, eli köyhyys on ihmisen oma vika (”mitä tekee lapsia jos ei pysty elättämään niitä”, ”kuka on käskenyt ottamaan velkaa” ovat yleisiä kommentteja näiden juttujen alla kommenteissa).
    2) ”työn sankari”. Tämä on usein Ville viistoista vee, joka on alkanut yrittäjäksi. Hieno homma. Kun rivien välistä luetaan, työ tapahtuu vanhempien kustantamilla työvälineillä, vanhempien kuskatessa työpaikoille ja tehdessä ison osan töistä.
    3) ”miljonääri”. Tämä on oikeastaan työn sankari – juttujen alalaji. Siinä otetaan esimerkiksi joku henkilö, joka on menestynyt ”omalla työllään” ja annetaan ymmärtää, että kuka tahansa voi saavuttaa saman.

    Ei ole ihme, että monen työtätekevän henkilön katsoessa tilinauhaa, hän katkeroituu siitä kuinka ison osan palkasta verot vievät (muut verot alv ja vastaavat vievät yhtä paljon tai enemmän) ja miettii syytä siihen. Kun samaan aikaan syyttävä sormi vihjailee joko maahanmuuttajien tai työttömien (ne loiset) olevan syypäitä tilanteeseen, niin propaganda uppoaa suotuisaan maaperään.

    • työtöntyötön

     ”2) ”työn sankari”. Tämä on usein Ville viistoista vee”

     Kun itse olin yläasteiässä meillä oli taksvärkkipäivä. Ja ellen ihan väärin muista niin kerran hyväntekeväisyyskohteena oli Afrikan lapset. Jotta heille mahdollistettaisiin koulun käynti eikä heidän tarvisisi käydä töissä. Mutta niin ne ajat muuttuvat. Toki ymmärrän että nämä ovat ihan eri asioita mutta joka kerran särähtää pahasti korvaan kun lapsityövoimankäyttöä näin ihannoidaan.

     Tässä yksi ylen uutinen ilmaistöistä.
     https://yle.fi/uutiset/3-9461565

     ”– Tiedän, että se ei jokaisen kohdalla sovi. Yhdeksän euroa päivässä, asunnot, autot, menot, laskut… Niistä on mahdoton selvitä, Stefanoff ymmärtää.
     – Minulla on ollut se onni, että perhe on auttanut ja tukenut. Olen saanut asua perheeni kanssa näin pitkään, siksi raha on riittänyt, Stefanoff kertoo.”

     Eli joku kustantaa edelleen työttömän ilmaistyössäkäyntiä vaikka se ei ole yhteiskunta olekkaan.

     Joku näppärämpi ja osaavampi voisi laskea kuinka paljon vähemmän veroja keskimääräinen kokoaikatyössä käyvä palkansaaja maksaa siinä tapauksessa että kaikki toimeentulotuki, työmarkkinatuki ja asumistuki lakkautettaisiin. Epäilen ettei montaa euroa enemmän kuukaudessa jäisi käteen.

  • Esa J.

   Hei Virva! Olen totuudesta hieman eri mieltä, sillä ihmistyön tarve työpaikoilla tulee vähenemään tulevaisuudessa aina katkeraan loppuun saakka. Syy: robotit ja automaatio tekevät työt nopeammin, paremmin ja halvemmalla. Viitteitä tästä on jo nähtävillä. Tuo Orpon puhe ei ratkaise ongelmaa, vaan perustuu siihen, mitä hänen puolueensa taustalla vaikuttavat rahamiehet sallivat hänen puhua…

   Ajatus siitä, että ihmiset menisivät töihin tienaamaan jotta veroja voitaisiin kerätä heikompien auttamiseksi on tältä pohjalta tulossa tiensä päähän, eikä mikään ”toimenpide” tai Orpon sanomiset estä tätä. (Kehitykselle ei oikeastaan KUKAAN mahda mitään!)

   Tuosta robotiikan yms. mahdollistamien yritysten tuloista sitten pitäisi minun mielestäni keskustella, päästetäänkö rahat valumaan Cayman-saarille tai ruvetaanko ottamaan robottiveroa yhteiskunnan toimintojen rahoittamiseksi. Vielä kerran: ihmistyö tulee vähenemään!

   Poliitikot eivät nähtyjen esimerkkien valossa yksinkertaisesti kykene näkemään tulevaisuuteen! Näyttää siltä, etteivät he edes halua! Kokoomus: täynnä vanhoja jääriä, jotka harrastavat ”järkevää verosuunnittelua”, kepun kökkötraktorit: talonjussit kaiken edellä, ns. soinilaiset: heitettäköön heidät impotentteina historian roskatynnyriin, puhumattakaan sitten muista…

   Ennustankin, että ellei poliitikoilla tyyli muutu, niin verta tulee kaduille! Muutos tulee, kysymys onkin, kyetäänkö se ottamaan vastaan hallitusti vaiko ei.

  • Jyrki


   Koska työttömiä aletaan merkitä hihamerkein ja sulkea työleireille?

   Ei ihan hihamerkkejä ole vielä itse havainnut työttömillä. Mutta keltaiset huomioliivit joissa lukee isoilla kirjaimilla työharjoittelija. Olen kyllä jo nähnyt mediassa. Ehkä suomessa ei mennä hihamerkkeihin. Mutta kirkkaan keltaiset huomiliivit pitää olla päällä, joissa lukee huomiliivien kantajan kastiluokitus kerrottuna jollain hienolla työvoimapoliittisella nimikkeellä. Aina sen mukaan mitä keksitäänkään tässä nyt tulevaisuudessa.

   Liivit toki saa ottaa pois päältä, kun orjatyö ohi siltä päivältä vielä tänä päivänä. Tai ainakin näin menetellään varmaan jokunen vuosi. Sitten voi ollakin jossain vaiheesa niinkin, että pitää ehkä kantaa rintapielessä pientä kirkaasti näkyvää kylttiä, jossa lukee työtön tai jotain vastaavaa, kun liikkuu julkisilla paikoilla. Kuullostaa ehkä uskomattomalta, mutta varmaan voi hyvinkin olla tylyä tulevaisuutta. Vaikka nyt ehkä naurattaa…

   • töytön

    9€ bussi hakisi porukkaa aina torilta ja toisi takaisin iltamyöhällä. Mitäpä nämä herrat ja rouvat keksineetkään. Vois olla semmone kisa missä keksittäs seuraava nimike työttömälle työssä kävijälle, palkintona vois olla jokin jänskä juttu, vaikkapa reissu tyhjään eduskunnan istuntoon.

 3. Työtön akateemikko

  Se on tismalleen noin, ikävä kyllä. Tällä hallituksella on realiteetit hyvin tukevasti hukassa ja prioriteetit vinksallaan. Se hämää meitä hyväksymään järjettömiä huononnuksia niiden elämään, jotka eniten apua ja tukea tarvitsisivat.

  Tukea sensijaan eivät tarvitse ne kymmenet tai sadat muutenkin tuottavat yhtiöt, joille miljarditukia koko ajan jaetaan.

  Yhtään älykkäämpää ei ole tuottavien, jopa luonnollisten monopolien!, myyminen muille maille vierahille. Näin on tehty, jotta saataisiin muutama orpo ropo kassaan nyt heti, tajuamatta että se joudutaan maksamaan heille takaisin käyttömaksuina – moninkertaisesti. Ei järjen häivää sellaisessa toiminnassa, hyvä oikeisto.

  Ja sitten kaikki tämä kiky-sotku ja muu maamme jakaminen osiin, jotta erään hieman keskemmällä olevan puolueen valta kasvaisi…

  Tämä on huonoin ja pelottavin hallitus ikinä! Tai ainakin sen 40 vuoden aikana kun minä olen näitä asioita seurannut. Sitä ennen ajattelin lähinnä viereisessä pulpetissa istuvan Outin ihania muotoja.

 4. Toni Korhonen

  Sitten on vielä yksi vaihtoehto, jota suositaan monessa liberaalissa länsimaassa.

  Ajetaan koko sosiaaliturva alas, työttömyyskorvausta pari kuukautta potkuista ja siinä kaikki – no ehkä jotain ruokakuponkeja voidaan jakaa. Ei tartte tehdä palkatonta työtä, ei tartte tehdä työtäkään jos ei tykkää.
  Kokonaisveroaste saadaan huomattavan alas, myös yritysverotusta voidaan leikata. Arvonlisävero jonkin 10% huitteille.

  • stunned

   Mikäs siinä, mutta samalla pitää uudelleenmääritellä ”työ”.

   Minun kirjoissani kaikkien pitäisi tehdä työtä, mutta työksi ei lueta pörssikeinottelua, koroilla elämistä, perityllä omaisuudella spekulointia tai maanomistamista. Ainoastaan toiminta, joka tuottaa lisäarvoa eli kasvattaa kansakunnan varallisuutta ja hyvinvointia lasketaan työksi.

   Samalla pitää tietysti kaikki yritystuet lakkauttaa.

  • Rintsu

   Ruokakuponkiliberalismissahan ihmiset vasta töitä tekevätkin.
   Työtä nimittäin se on prostituutio ja huumekauppakin.
   Milloin valtiovalta on sitä mieltä, että työstä ei tarvitse maksaa palkkaa eikä ole sosiaaliturvaakaan, niin ihmiset ovat hyviä keksimään töitä joista ei tarvitse maksaa veroja, eikä edes sakkoja, kunhan ei jää kiinni.

   Suomessahan kiinnijäämisriskiä ei kauaa enää ole kun valtiovalta siirtää poliisit keräämään liikennevirhemaksuja niiltä joilla vielä on auto.
   Köyhiä ei kannata edes sakottaa kun ei niillä kuitenkaan ole rahaa.

   • Toni Korhonen

    Kun verotus saadaan riittävän alas niin riittää, että perheestä toinen on työssä. Toinen voi hoitaa lapsia kotona. Työvoiman tarjonta puolittuu ja työttömyys helpottaa kummasti. Esimerkiksi Saksassa työttömyysluvut olisi ihan erinäköiset jos siellä mahdollistettaisiin päivähoidolla kaikkien työssä käyminen.

    Ei se vanha aika kaikilta osiltaan niin kamalaa ollut.

  • Iiro Laiho

   Länsimaista tulee mieleen ainoastaan Yhdysvallat, joissa on tuo käytäntö. Yhdysvallat ei ole vähimmissäkään määrin liberaali, vaan kansan pitämiseksi kurissa on rakennettu kaikkien aikojen valvontakoneisto. Verot menevät turhaan sotimiseen, valtavan suuren vankipopulaation ylläpitoon ja infrastruktuuri rappeutuu. Tapa kai se sekin on työttömyyden vähentämiseksi: palkataan työttömät pommittamaan savimajoja ja kuolemaan sodissa.

   • Matti Meikäläinen

    Yhdysvallathan on mitä mainioin esimerkki siitä mihin kaaokseen hallitsematon maahanmuutto johtaa 😉 .

    • Kimmo Paaso

     Tuossahan oet IHAN oikeassa . . .:)

 5. Teemu Heino

  Ja kukahan niitä veroja maksaa jos ei saa palkkaa? Ne rahat menevät yrityksiltä omistajien taskuun sen sijaan että tulisivat työntekijöiden kautta verotuloiksi

 6. Sauli

  Hei herätys siellä ns. kansallismielisissä piireissä. Ettekö näe, vai ettekö välitä että Suomea ollaan tuhoamassa. Sitä eivät tee maahanmuuttajat, sen tekevät itseään isänmaallisiksi kutsuvat päättäjät.

  Jos Suomella ja pohjoismailla on mitään erityistä, se on vuosikymmenet hienosti toiminut hyvinvointivaltiomalli. Siis se, että jokainen voi öyhöttää omien kykyjensä ja halujensa mukaan pelkäämättä, että sosiaaliekonominen asema syntyessä määrää tulevaisuuden. Että paskan iskiessä tuulettimeen, valtio ojentaa auttavan käden, jotta öyhötys voi jatkua. En nyt millään jaksa uskoa, että Sipilän, Orpon ja mitä niitä onkaan, malli soisi paremmat mahdollisuudet meille toistaitoisille, ikääntyville, penaalin vähemmän teräville kynille.

  Juuri nyt on helppo valehdella, että taloudessa menee hyvin ja että se on nykyisen hallituksen toimenpiteiden ansiota. Paskat, se on edellisten vuosikymmenten ja eriväristen kuin sinisten hallitusten työn tulos, että duunarilla menee niinkin hyvin kuin vielä nyt menee. Jos ette minua usko, katsokaa miten niissä maissa menee, joidenka lippujen kuvia nykyhallituksemme kumartaa. USA:ssa on lähes 16 000 000 työssäkäyvää köyhää, jolle yksi tai kaksikaan työtä ei riitä toimeentuloon. Saksassa heitä on 8 000 000.

  The American dream is Swedish reality, sanovat jenkit jotka ovat huomanneet mitä piilotellaan nationalistisen älämölön taakse. Olen elänyt siinä harhassa, että kouluja käyneet suomalaiset olisivat niin viisaita eivätkä lähtisi korjaamaan sitä mikä ei pelkästään toimi, vaan on maailman parasta. Kyllä, tämä vuodatus oli teille jotka mietitte sinistä tulevaisuutta…

  • Anne Keronen

   Hyvä kirjoitus! Olen täysin samaa mieltä!

 7. Pertti Ikonen

  Arkistoidaanpa Sakun sivulle linkki Kierrätyskeskuksen tavasta kierrättää myös työntekijöitään liiketoimessaan :

  https://yle.fi/uutiset/3-9709763

 8. Jukka Vellonen

  Sikäli kuin tästä halpatyöstä tulee suurelle ihmisjoukolle pysyvä olotila, pitäisi ryhtyä perustamaan ammattiliittoa ajamaan heidän etujansa.

 9. työtöntyötön

  ”Mitä pienempi määrä antaa työpanoksen, sitä enemmän muut maksavat veroja.”

  No eikö tässä osallistuvassa nimenomaan pidä korottaa veroja? Jo pelkkä kulukorvaus 9 euroa päivässä ja n. 190e/kk tekee aika paljon lisää menoja. Sanotaan vaikka 200 tuhatta työvelvollista kuukaudessa ja summa on 1 800 000/kk eli vuodessa 216 milj. Mistä tämä raha revitään kun kaikesta muusta jo kiristetään? Tässäkin mallissa kaikkein halvin työtön on se kuvitteelllinen sohvalla makaava pizzaa ja kaljaa kiskova loin.

  Vai oletetaanko että ihmiset siirtyvät työvelvoitepisteelleen ilman kuluja? Muutenkaan mitään säästöjä ei tule jos jonkun palkallisen työpanosta ei korvata. Eli tarkoituksena on juurikin niiden ”hyödyttömien töiden” joita vielä palkallisena tehdään korvaaminen. Esim. puistotyöt, lumityöt ja kaikenlaiset avustavat työt.

  Näiltä osallistuvan kannattajilta pitäisi kysyä kuinka paljon he ovat valmiita henkilökohtaisesti maksamaan lisää jotta jokainen pentti ja pirkko varmasti kantaa kortensa kekoon?

  • työtöntyötön

   Ja lisäisin vielä että eikö tulojen verotusta jo nykyiselläänkin ole kautta linjan alennettu myös tämän laman/taantuman aikana? Eli vaikka työttömien määrä on lisääntynyt tai vähintään pysynyt samana niin verohuojennuksia on voitu tehdä. Eli työllisten määrä on vähentynyt ja silti he eivät ole joutuneet maksamaan veroja enemmän vaan vähemmän. Pitääkö paikkaansa?

 10. Mats Nyman

  Nimenomaan työssä olevien, työntekijöiden, palkansaajien pitäisi reagoida siihen, että jos työttömät kerran laitetaan tekemään työtä ilman palkkaa, he veronmaksajat maksavat sen, että joku toinen tekee työt ilmaiseksi. Kaksinkertainen vedätys! Sekä ”joku toinen vie työpaikan”, että ”minun verorahat…” Hassua, että näin yksinkertaisella tempulla nämä kaksi ikään kuin sulkevat toisensa pois – olevinaan. Tyyppi on vaan tyytyväinen, että työtönkin tekee jotain elämisensä oikeuttaakseen, vaikka tosiasiassa tyypille olisi parempi sekin, että työtön vaan saisi sen tukensa ja sentään käyttäisi sen kotimaisille markkinoille.

 11. tympääntynyt

  Aikoinaan orjatyövoimaa jahdattiin viidakoista ja kylistä, ympäri Afrikkaa. Nykyään tulevat vapaaehtoisesti kumiveneillä vastaan, ettei tarvi kuin poimia kyytiin.

 12. ”kaiken maailman dosentti”

  Joskus alkaa ihan oikeasti pohtia, että mitä mieltä on Suomessa olla korkeasti koulutettu, esimerkiksi tutkija. Kun kaikkein perustelluinkaan fakta-argumentointi (varsinkaan humanistien) ja mitkään gigamäärät dataa eivät näy eivätkä kuulu lähes missään yhteiskunnallisissa, poliitikkojen tekemissä päätöksissä. Tämä Orpon lausahdus on tyyppiesimerkki siitä, miten mielestäni ihan tietoisesti lähinnä palkansaajakansalaisia härnätään toisiaan vastaan tällä ikuisella ”kuka maksaa veroja” -taisteluvieheellä. Enpä ole kuullut Orpon enkä kyllä muidenkaan kokoomuspoliitikkojen ikinä lausuvan mitään kriittistä esim näistä Portugaliin muuttaneista entisistä ex-suomalaisista huippujohtajista, jotka lehdistöä ja Youtubea myöten kehuskelevat, miten eivät maksa senttiäkään veroja usean sadan tuhannen euron vuosittaisista eläke- ja osinkotuloistaan. Luultavasti suomalainen, kansalaisten verovaroilla ylläpitämä pohjoismainen hyvinvointivaltio on kuitenkin aikanaan maksanut heille koulutuksen, terveydenhuollon, firmojensa infran, kenties myös tukia bisneksen pyörittämiseen jne. Suurennuslasin alla on aina tavallinen kansalainen ja palkansaaja – työllinen tai työtön – sekä hänen minimaalinen perusturvansa. Linkkinä parin professorin lausunto Hesarissa pakolla osallistavasta perusturvasta. Orpon & kummp. päätöksissä nämä heidänkin tutkimukselliset perustelunsa kaikuvat tyhjyyteen.
  http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005122721.html

  • Jyrki


   Tämä Orpon lausahdus on tyyppiesimerkki siitä, miten mielestäni ihan tietoisesti lähinnä palkansaajakansalaisia härnätään toisiaan vastaan tällä ikuisella ”kuka maksaa veroja” -taisteluvieheellä.

   Tämä oli kyllä oikein hyvin sanottu minun mielestä. Kertoo aika selkeästi kuinka kansa saadaan toisiansa vastaan mahdollisimman tehokkaasti. Mistä tuleekin jostain kumman syystä mieleeni yksi kalan pyydystysmenetelmä, missä pienempi ja heikompi kala oli isomman kalan elävänä syöttinä. Ja lopulta molemmat päätyi pataan kun isompi iski kiinni heikompaansa.

   Joskushan tosiaan käytettiin elävää pienempää kalaa syöttinä koukussa, jotta siihen nappaisi vielä isompi kala. Tämä kalastusmuotohan on nyttemmin tietääkseni kielletty eläinsuojelusyistä mikä tietysti aivan oikein. Toteutettiinhan tämä pienemmän kalan elävänä syöttinä oleminen niin, että koukku läpäisi elävän kalan. Jonka jälkeen kala ui koukku läpilyötynä vedessä houkutellen isoja kaloja käymään kimppuun jne.

  • Seppo Tossavainen

   Orpon lause muotoutuu sellaiseksi, miksi se halutaan lukea. Minä luen lauseen niin, että se on myönteinen kaikkien sosiaaliturvaa saavien kannalta katsottuna.

   Työn sekä sosiaaliturvan ja sosiaalipalvelujen suhde voidaan laskea myös seuraavasti: Mitä paremmin ja tehokkaamin sosiaalipalvelutyö on järjestetty ja mitä enemmän kynnelle kykeneviä on mukana tarjoamassa sosiaalipalvelua (työtä), niin sitä paremman ja laajemman sosiaaliturvan ja sosiaalipalvelut pystymme järjestämään kaikille.

   • Anssi A.

    Minustakin tuo kuulostaisi kivalta ja myönteiseltä. Harmi vaan ettei siinä ole päätä eikä häntää.

 13. Jari Kähkönen

  Politiikka on mahdollisen taidetta, jossa voi sujuvasti ajatella yhtä, puhua toista, tehdä kolmatta ja esittää tämän kaiken eheän iriidattomana kokonaisuutena. Ei palkaton pakkotyö ole mitään uutta. Ainahan sitä on teetetty, kun maailmassa on ollut valtamonopoliin perustuvia itsenäisiä hallintoalueita oikeudenhoito- ja täytäntöönpanokoneistoineen. Mikähän mahtoikaan olla fasististen tai sosialistis-kommunististen diktatuurien ”työihmeiden” ja työvelvollisuuden todellinen perusta? Kyllä siellä ihan sumeilematta kriminalisoitiin sekä muuten tärveltiin suurten ihmisjoukkojen ihmiskäsitys ennen heidän sortamistaan. On siis menty raha, omistus ja lisäarvo edellä. Siksi ei pidä kummastella Sakarin bloggaamia Petteri Orpon puheitakaan.

  Ei Orpo paremmin ymmärrä. Ei hän ole ihmisen puolella. Ei, vaikka etenkin vaaliaikaan sujuvasti liikkuu kaiken kansan keskuudessa vaikuttaen niin helposti lähestyttävältä ja tavalliselta. Keskiluokkaisen ns. tavallisen ihmisen esittäminen ei ole mitään muuta kuin yleispuolueajan viime kouristus. No, muistelkaa Jyrki Kataista ja Juha Sipilää, hyvin meni läpi vaikka eliittien älykköosastossa kernaasti oltiinkin jo sitä mieltä, että on toinen aika. Petteri Orpo tekee vain sen mitä osaa ja satsaa siihen hevoseen minkä voi oman rajallisen mielensä mukaan kuvitella voittavan. Ei ihmisen vaan rahan. Siinä hän saarnaa kuin mikäkin 1940-luvun työn hullu maalaisliittolaistyrkky. Helppoako oli senkään oman työn siunauksesta vosuta, kun kerran joka ainoa kuulija joko oli talollinen tai halusi sellaiseksi tulla(mökkiläinen, yksi duunarin esiaste). Kesällä 2017 Orpo puhui pääomalle tai pääoman rengeille vaikka tällä kertaa mikki/dattitallennin kuuluikin jollekin perinnejournalistiselle organisaatiolle eikä mediatoimistolle tai ajatuspajalle.

  Niinkuin todettiin, politiikka on mahdollisen taidetta. Se johtaa helposti vallan hullutukseen, jossa kuvitellaan saatavan kaikki edut eikä mitään haittoja. Kivitalon kerrosylipamppu, autoritäärinen persoona sadistisella kierteellä, haikaa sotaa kuvitellen pakon ja kurin olevan ratkaisu kaikkeen. Ressukka ei ymmärrä, että olot raaistavat väestön aivan hänen sukupolvelleen käsittämättömällä tavalla. Siinä on sen jälkeen vielä vuosikymmeniä henki höllässä, kun kanssaihmisen erehtyy laittamaan fight or flight -valintatilanteeseen, niin virassa kuin huvikseenkin. Orpon utopia on kuvitelma hyvinvointivaltion peruja olevasta järjestelmällisyydestä, yhteiskuntarauhasta ja toimivuudesta, mutta nollalla kasvatuksella, huolenpidolla sekä tulonsiirroilla. Että kaiken saa kuntoon pelkällä puheella.

  Joopajoo. Epäilemättä kokkareissa on nekin, jotka pystyvät huijaamaan itseään, että Orpo seuraajineen alkaa verottaa robotteja tai arvon lisäystä, kun palkaton pakkotyö vähän kerrallaan etenemällä tuhoaa palkkatyön käsitteenä. Että sen jälkeen ollaan kaikki yrittäjiä. Niin varmaan. Sakarilla on kuitenkin bloggauksessaan hyvä pointti. Ei se raha edelleenkään seinästä tule eikä sähkö töpselistä. Siitä sitten puhumattakaan, että minkälaiseksi maan kuva muuttuu, kun ollaan päästy kokeilemaan vapautta mikä SILLOIN todellakin tarkoittaa ihan sitä ettei enää ole mitään menetettävää. Väkivaltakoneiston haikaajille huomautan, että se tulee jakautumaan todella rumalla tavalla osasiin. Osa sortuu tullen niiden köyhien kaltaiseksi, jota muka pitää kurissa. Osa pakenee päättäen oikein olevan pitää ennemmin huolta vain omasta perheestä eikä kenestäkään muusta. Ja se ”luotettava” eli yhä käskettävissä, toimintakykyisenä sekä riittävästi varustettuna oleva osa…Se se vasta silloin helteessä tulee olemaankin.

  Miksi sen plus 70 vuotta sitten valittiin julkinen asuntotuotanto, varhaiskasvatus, maksuton koulutus, etuudet, työvoima- sekä työmarkkinapolitiikka ja vaikka sun mikä? No, tietysti ne tapahtuivat vasta yksi kerrallaan työn ja tuskan kautta vuosien ellei vuosikymmenten mittaan. Pointti oli antikommunismi ja yhteiskunnan vakaus. Kuka on sanonut, että 25 vuotta vanha reaalisosialismin loppu on kestävä todistus niiden lopettamisesta vrt. Orpon utopian kapeneva veropohja? Tuskin kukaan kovin viisas ainakaan. Ei sitä voi oikeasti tietää. Kuvitella ja uneksua korkeintaan. Paras toki olisi, ettei edes kuviteltaisi ja uneksuttasi. Koska ei pääomakaan uneksu. Sille hönttien kuvitelma on pelkkä tsäänssi tienata enemmän, jos työvoima on ilmaista. Ei se mitään neuvotella tai hahahaha ”työllistää” halua, penteleenmoinen svetisismi tuokin. Kulunkia se on ja aikakin on rahaa.

 14. Rintsu

  Orpo- parka ja koko hallitus elää kummallisessa kuplassa jossa ilmaistyötä teettämällä verotulot nousisivat ja sosiaalimenot vähenisivät.
  Mutta eihän kukaan oikeasti pysty ajattelemaan noin, eihän?
  Koska jos työstä ei saa palkkaa niin verotulot eivät nouse lanttiakaan.
  Jo henkilö saa sosiaaliturvaa niin sosiaalimenot eivät laske lanttiakaan.

  Tapahtuu vain kaksi asiaa:
  – saadaan teetätettyä ilmaista työtä (mikä vähentää palkkatöiden tarvetta)
  – saadaan karenssein potkittua väkeä leikatulle toimeentulotuelle jolloin voidaan luulla, että sosiaalimenot jotenkin pienenevät. Vaan eivät ne pitkällä tähtäimellä pienene.

  Hallituksessa ei ole vuosikausiin vaadittu matematiikan osaamista, alkeellisintakaan laintuntemusta, eikä edes tervettä järkeä.
  Sinne on menty ihan vaan iskulauseiden ja hassunhauskojen sloganeiden turvin.
  Tulokset alkavat nyt näkyä niillekin jotka iskulauseita ovat tosina kuunnellet.

  Naiset baarissa eivät tahdo uskoa ensimmäistäkään iskulausetta. Mutta kansa, ml. naiset ovat helposti höynäytettävissä poliitikkojen tyhjillä puheilla.

 15. Servitus

  Töitä kaikille, palkka vain osalle. Suomi nousuun!

  • Markku T Koivisto

   Otetaan kaksi naapurusta, Pentti ja Erkki. Pentti on työtön, jota duunari Erkki kadehtii suunnattomasti, ”hemmetin sohvalla kaljaa kittaava ja mielettömiä rahoja nostava loinen”. Seuraavalla viikolla pomo sanoo:”Nyt on Erkki niin, että joudumme sinut irtisanomaan, taloudellisista ja tuotannollisista syistä”.

   Nyt sitten Erkki makaa sohvalla ja näkee kun Pentti lähtee duuniin. Pena tekee Erkin duunin, niin arvatkaa missä ja millä ”palkalla”.

   Tässä teille kaikille työttömiä kadehteville.

 16. Marjo Hannele Kaasinen

  Asiaa puhut. Ihmettelen aina kun ihmiset puhuvat laiskoista ja työtä karttavista, toisten verorahoilla loisivista sosiaalietuuksista nauttivista työttömistä. Suomessahan on järjestetty niin, että otetaan 20% veroa normaalista työttömyyskorvauksesta. Se on paljon suurempi määrä kuin saman suuruisesta palkasta. (tämähän on kehitetty ulosottoa varten, sillä tuo 20 % vero työttömyyspäivärahoista tuo aina veronpalautuksen ja se jolla jotain ulosmitattavaa on ei pääse velkojaan koskaan karkuun). Tämä nyt ei kuitenkaan ollut itse asia, vaan se jos työttömyysraha , tai sosiaalinen toimeentuloraha, mikä nimi sille nyt sitten loppujen lopuksi keksitäänkään jatkuu samanlaisena 20 % verotuksella , niin ei se mitään ”avustusrahaa” työttömälle ole ja juuri sen takia voitaisiinkin puhua aivan rehellisesti siitä, että palkat menevät työnantajan taskuun ja työn tekee tämä sosiaalietuuksista nauttiva työtön joka myös maksaa verot siitä, että saa olla sosiaalipummi.

  • ”kaiken maailman dosentti”

   Se, että toiset kansalaiset (todennäköisesti he itse vielä toistaiseksi luulevat olevansa turvatussa työpaikassa) puhuvat ikävään sävyyn toisista ilman työtä jääneistä kansalaisista ei ole oikeastaan kummallista, kun miettii esim näitä Orpon ja monen muunkin establishmentin edustajan heittoja milloin milläkin julkisuuden areenalla. Lisäksi tätä työttömiin kanssakansalaisiin kohdistuvaa asennekasvatusta antaa valtamedia lukuisten toimittajien, kolumnistien, kommentaattoreiden ym massiivisella arsenaalilla. Ennen kuin totaalisesti menetämme lähimmäisempatiamme olisi ehkä hyväksi tutustua seuraavaan teokseen, jonka A Ojapelto linkissä esittelee.
   http://blogit.kansanuutiset.fi/maailmanparantajan-madonluvut/20-kohta-olemme-kaikki-paaoman-palkkatappajien-armoilla/

  • työtöntyötön

   Oikeampi veroprosentti kirkkoon kuulumattomalla koko vuoden työttömänä kelan peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella olleella on n. 16.5%. Ei kovin kummoisia veronpalautuksia tule. 8400 päivärahoja vuodessa ja näistä veroa 1383. Laskin veroprosenttilaskurilla ja valitsin Forssan kotikunnaksi. Vielä paremmin veroja maksaa ansiosidonnaisella koko vuoden oleva.

   Samaan pääsee työtätekevä 18 000-19 000e vuosituloilla. Eli työtön saattaakin olla parempi kunnallisveronmaksaja kuin pienipalkkaisessa työssä oleva, ainakin siihen asti kunnes ns. sakkomaksut alkavat juosta. Tällöinkin työtön kannattaa laittaa kuntouttavaan ja 10 euroa per osallistumispäivä tulee lisätuloa kunnalle. Parasta on jos työtön on tarpeeksi työkykyinen ja hänet voidaan sijoittaa vaikka päiväkotiapulaiseksi jolloin lisäkustannuksiakaan ei tule toisin kuin pönttöpajoissa ja halailukerhoissa joihin on palkattava työnohjaaja. Lyhytnäköistä toimintaa mutta ilmeisen suosittua kunnissa.

   Onko tässä siis kyse vaan epäsuorista valtion tuista kunnille? Tuon sakkomaksun saisivat jokatapauksessa poistaa ja myöntää vaikka samanverran palkkatukena.

 17. töytön

  Elli Aaltoselta saa vissii allekirjoituksineen työsuoritukset wchen seinälle ripustettavaks?

 18. orpollekenkää

  Minun puolestani Kela saa ryhtyä maamme suurimmaksi työnantajaksi, mutta silloin pitää tietysti soveltaa jonkin sortin työehtosopimusta, joka on sovittava kunkin työnhakijan kanssa erikseen, koska alalla ei varmaankaan ole vielä yleistä työehtosopimusta. Tästäkin pitänee ensin käydä oikeutta, koska orpoille ei liene selvää, että pakkotyötä ei saa teettää millään nimikkeellä.

  • Venla Bevan

   Kyse ei ole pakkotyöstä, sillä siitä saa vastikkeen – eli sosiaaliturvan. Siihen ei siis ole pakko ryhtyä. Ryhtymättä jättäminen vain jättää toimeentulottomaksi. Kuitenkaan itse työhön ei voi pakottaa.

   • Jyrki

    Jos totta puhutaan kaikesta vastikkeella teetätetystä työstä voi periaatteessa kyllä ”kieltäytyä” jos oikein olen käsittänyt. Koska laki taitaa mennä niin, että silloin millään taholla ei ole työnjohdollisia oikeuksia henkilöön/henkilöihin. Jotka tekee niin sanottuja orjatöitä, joita hienosti vastikkeelliseksi sosiaaliturvaksi jota nimitystä itsekin käytät.

    Ja kun työnjohdollisia oikeuksia ei ole kuin PALKALLA töitä tekeviin, niin työtön voi laillisesti kieltäytyä kaikista töistä ja olla tekemättä niitä vaikka on itse työmaalla. Oikeastaan se on suorastaan kansalaisvelvollisuus työttömälle orjalle, jotta joku halu maksaa PALKKAA säilyy niille, jotka samaa työtä vielä toistaiseksi PALKALLA tekee.

    Näin siis mentäisi lain perusteella, mutta orjia ei lakipykälät suojaakaan se on kirjoittamaton laki. Kuten me kaikki jotka perillä asioista olemme tiedämme. Sen sijaan näin menettelevälle työttömälle voidaan määrätä mielivaltaisesti karenssi ja PALKKAA saavistakin löytyy asialle kyllä ymmärtäjiä pää sääntöisesti aina. Eihän se ole heiltä pois kun yksi työtön saatiin taas karenssiin pois tekemästä töitä joista pitää maksaa oikeaa PALKKAA…

 19. Matti Luomansuu

  Noin vuonna 2098….
  Nämä ovat tärkeitä, meitä jokaista koskettavia asioita mitä täällä blogissa käsitellään. Mutta, valitettavasti kuitenkin vähäpätöisen pikkuasioita. Nimittäin nyt kun Afrikan väkiluku huitelee siinä miljardin tietämillä, niin otsikkoon viitaten tämän vuosisadan luppupuolella se on n. 4 miljardia. Se väkimäärä mikä tulee vyörymään eurooppaan lienee laskettavissa sadoissa miljoonissa. Näinkö tulee tapahtumaa..? En minä sitä tiedä, mutta ennusmerkit ovat varsin hyvin tämän kehityksen suuntaa näyttäviä. Katsokaa youtube: Immigration Gumballs and White Genoeide Best explanation ever. Suomalainen sietää ja hyväksyy kaiken globaalitalouden kuristusohjelman, tai vaikka vieressä hakattaisiin puolustuskyvytön. Suomalainen vetää silloin päänsä hartioiden väliin ja kyyristyy ”näkymättömäksi”, uppoutuen kännykkänsä ihmeelliseen chattimaailmaan.

  • Rintsu

   Niin. Väestörähähdyksen katastrofaalisuutta ei voi kiistää.
   Mutta se on asia jolle suomen hallitus ei voi mitään.
   Enkä suosittele ainakaan tältä hallitukselta kenenkään väestöräjähdysasiassa neuvoa kysymäänkään. Tän hallituksen opeilla kun väestö räjähtäisi vielä nopeammin.

   Mutta hyvä esimerkki tuo afrikka. Mannerhan on täynnä maita jotka ovat juuri tämän hallituksen oppien mukaisia maita:
   – maassa on luonnonvaroja mutta ne on myyty (annettu)
   – maassa on hirmuisesti halpaa työvoimaa, mutta ei töitä
   – maassa ei ole sosiaaliturvasta tietoakaan joten henkensä pitimiksi on pakko jollain konstilla tehdä jotain
   – ja entiset johtajat ovat pistäneet valtionkassan omiin taskuihinsa ja häipyneet muualle

   Ja kun ei ole työtä, toimeentuloa, toivoa eikä tulevaisuutta niin ei siinä just jää muuta kuin juominen ja naiminen. Vähemmästäkin väestö räjähtää.

  • Jari Kähkönen

   Ainahan sitä saa unta nähdä. Ovat nähneet führer ihan poliittiseen testamenttiinsa asti, Turnerin päiväkirjat -nimisen fiktion tuotantotiimi aikanaan ja nyt vuorostaan te ”maahanmuuttokriitikot” väestötieteellisine tai edes sille kuulostavine satuinenne.

  • Esa J.

   Tämä on toinen kommenttini tähän asiaan, mutta haluaisin tehdä ehdotuksen: mikäli sinä työtön joudut/pääset ”osallistavaan” niin muista yksi asia: sinun ei suinkaan ole pakko antaa kaikkeasi tehdessäsi tuota ”työtä”! Ei ole myöskään pakko tehdä hyvää laatua. Tämä ehdotukseni pohjautuu erään toisen keskustelupalstan kommenttiin, jonka mukaan eräs mies ”osallistavassa” ollessaan teki viimeisenä ”työ”päivänään tahallaan 10 000 euron vahingon työnantajalleen. Ja kiitti lähtiessään.

   Ehdotankin seuraavia toimenpiteitä:
   -jos sinulle annetaan ensimmäisenä päivänä työpaikkakohtainen työsääntökirjanen, älä lue sitä vaan hukkaa se.
   – viiden-kuuden tunnin kahvitauko auttaa aina.
   – naiset voivat vedota kuukautiskipuihin ja/tai migreeniin. Miehet taas selkä/vatsa ym. kipuihin tai äkilliseen ripuliin.
   -jos näet työpöydällä tärkeän paperin, niin syötä se heti silppuriin. Jos joku kysyy sitä, niin kohauta olkapäitäsi ja sano: ”nitshevoo”.
   -jos sinut istutetaan tietokoneen ääreen syöttämään tietoja, siirry heti pornosivuja katselemaan. Jos saat asiasta moitteita niin sano, että katselet mieluummin suuhunottoa kuin tylsiä numeroita. Pasianssin peluu on myös loistavaa ajan kulua.
   -jos joudut puhelinmyyntityöhön, niin voit tehdä seuraavasti: jos puhelimeen vastaa nainen, niin kysy häneltä että minkäväriset silkkipöksyt hänellä on ja läähätä. Jos taas mies vastaa, niin sano olevasi homo ja kysy paljonko maksaa saada persettä.
   -jos saat käyttöösi kännykän, niin vaihda PIN-koodi ja unohda se. Jos sinut istutetaan lankapuhelimen ääreen, sinulla on loistava tilaisuus soitella kaikille sukulaisillesi ja tuttavillesi tuntikausien puheluita.
   -jos joudut metallityöpajaan porakoneen tms. ääreen, unohda mitä työnopastaja sanoi ja tee ilomielin sutta ja sekundaa.
   -aina voi myös tulla humalassa ”työhön”.
   -voit aivan mainiosti myös sulkeutua vessaan tuntikausiksi harrastamaan itsetyydytystä.
   -varma konsti on myös tulla myöhässä työpaikalle ja selittää että lapsi/kissa/koira valvotti yöllä.
   -toinen varma konsti: pissi housuun ja kulje ympäri työmaata märissä housuissa.
   -jos joudut tekemään jotain tarkkaa työtä, tee se pieleen. Jos saat moitteita, niin ota uunon ilme kasvoillesi ja sano: ”en mä silleen niinku osannu/muistanu/tienny”.
   -jos sinulle annetaan tyhjä paperi ja kynä ja käsketään kirjoittamaan jotain ”tärkeää”, niin piirtele paperi täyteen Kittilän kirkkoveneitä, sojottavia siittimiä tai pentagrammeja ja sano: ”paholainen/beelsebub/lusifer/baal/perkele voittaa ja hallitsee”. Tämä viimeksi mainittu toimii erikoisen hyvin uskonnollisissa
   järjestöissä. Viime mainittua voi myös tehdä silloin, kun määrätään hautausmaalle työhön. Riskinä tosin on, että sinut viedään kesken työpäivän pikakyydillä mielisairaalaan.
   -jos taas joudut pakkaamaan ruuveja muovipussiin, niin jätä yksi ruuvi pois.
   -jos pystyt tahdonvoiman avulla oksentamaan niin tee se. Naisia suosittelen tekemään tämän aamuisin. Päivän trendi: aamupahoinvointi!
   -jos joudut varastoon tms. ajamaan trukkia, niin nosta kuorma korkealle ja pudota se lattialle. Sano: ”oho!” Jos joku rupeaa puhumaan korvausvaatimuksesta, niin sinullehan ei makseta palkkaa, joten tyhjästä ei voi nyhjästä.
   -jos joku vaatii hyvää laatua, niin aina voi sanoa pomolle: ”jos mä saan liksaa, niin laatu paranee. Muuten turha toivoakaan.”
   -jos pidät alkoholista, niin maalaustyössä juo ohenteet parempiin suihin.
   -jos sinulla on teknillinen koulutus, niin unohda aivan kaikki, mitä sinulle on opetettu.
   -jos ”osallistut” pesulassa, niin jätä pesuaine lisäämättä. Jos taas suurkeittiössä, niin pissi keittoastiaan ja sano: ”siinä oli liian vähän suolaa”.

   Moraalitonta, eikö vain? Ainakin täyttää sabotaasin/tuholaistoiminnan/tuhtaan tuntomerkit. Mutta: kannattaa miettiä päättäjien enemmän tai vähemmän venyvää moraalia. Miksi me sitten osoittaisimme korkeaa moraalia, kun sitä ei yksinkertaisesti löydy ylätasoltakaan? Jos sinua uhataan karenssilla, niin voit vedota huonoon muistiin/näköön/kuuloon/terveyteen/tuuriin/tähtien asentoon/ufoihin jne.

   Jos uskot, että ”osallistava” johtaa oikeaan palkkatyöhön, niin sitten unohda ylle kirjoitettu. Kuitenkin, tämä on äärimmäisen epätodennäköistä…

   Jos päädyt edellä lueteltuja temppuja tekemään, ja tarpeeksi moni tekee samoin, niin eiköhän orjapiiskurityönantajat ala vähitellen ulvoa päättäjien suuntaan: ”näin ei voi jatkua”.
   Orjatyön pitäisi minun mielestäni tulla kalliiksi työnantajille saatuun tuottoon/voittoon verrattuna. Muutakaan keinoa ei ole asian tilan muuttamiseksi. Mikäli asia saa julkisuutta, niin aina parempi.

 20. Päivi Korpiola

  Tähän työvelvoitettujen joukkoon ei varmaan lueta kansanedustajia ja heidän sopeutumisrahaansa. Tai ehkä Orpo lukee oikeaksi työnteoksi Lindenin golfinpeluun, Karpelan koiraleikit ja Bryggaren tyhmyyden, ynnä näiden muiden ex-kansanedustajien rahat, jotka eivät ole lähelläkään esim. työmarkkinatukea tai toimeentulotukea vaan suorastaan kymmenkertaiset niihin verrattuna.

Kommentoi »

Comments are closed