Selitys ontuu

Toissapäivänä kerroin, että Lohja toimii kuntouttavassa työtoiminnassa vastoin lakia. Eilen kerroin tarkemmin miksi menettely on vastoin lakia. Nyt Lohjan kaupunginjohtaja ihan odotetusti kiistää lainvastaisuudet.  Länsi-Uusimaan artikkeli aukeaa vain tilaajille, mutta referoin sitä taas kuvien kanssa.

l-u

lohja vielä

 

Kyseessä on siis työ, joka muuten jäisi tekemättä. Jos näin on, niin siinä tapauksessa haluaisin tietää mitä tarkoitti tämä aiemmassa artikkelissa kerrottu kaupungin omien resurssien vapauttaminen muihin töihin ja kiinteistönhuoltohenkilöstön vapauttaminen bulkkityöstä. Näyttää siltä, että nyt ruvettiin puhumaan tarkoituksellisesti uutena alkavasta vanhusten auttamisesta unohtaen kokonaan aiemmin kerrottu henkilöstön vapauttaminen tärkeämpiin töihin.

lohja-1

Kuten eilen kerroin, niin laki ei edellytä vakinaisen henkilökunnan irtisanomista tai lomauttamista, vaan riittää, että kuntouttavaa työtoimintaa käytetään korvaamaan yleensä mitään palkkatyötä. Jos työtoiminnassa olevien käyttäminen vapauttaa henkilöstöä muihin töihin, niin silloin kuntouttavalla työtoiminnalla korvataan palkkatyötä vastoin lakia.

Kaupunginjohtaja sanoo, että työhön ei käytetä täysin työkykyisiä ja että sillä ei kilpailla markkinoilla.

lohjaa

Jos näin on, niin hyvä juttu. En minä voi tietää mitä mieltä työtoiminnassa olevat ovat itse, mutta selitys tuntuu tutulta. Työttömät haluavat tehdä tätä työtä, ja jos haluavat, niin kyllä se minulle sopii. Heiltä voisi kuitenkin kysyä haluaisivatko he tehdä sitä työtä mieluummin palkalla vai nykyiseen tapaan ilman palkkaa.

Tapaus Lohjan minitalkkarit on minun osaltani toistaiseksi loppuun käsitelty. Palataan asiaan sitten, kun saadaan päätös kanteluun.

 

Kommentit (49)
  1. Italiassa noita hommia tekevàt lievemmàn tuomion saaneet rikolliset. Onko Suomessa tyòttòmyys jo rikoksen asteella?

    1. Anssi Keskiväli
      10.11.2017, 11:32

      Ainakin jos vertaa karenssipäiviä päiväsakkoihin.

    2. Kyllä on. Monihan haluaisi jo laittaa työttömät vankilaan tai työleireille. Aika kalliiks vaan tulis 500 000 uutta vankia.

  2. Anssi Keskiväli
    10.11.2017, 11:19

    Mika Sivula valehtelee väitteessään, ettei tpiminta ole laitonta.
    Aiemmassa blogissasi, Harvinaisen laitonta, Teija Ristiniemi kehuu kuinka sakkomaksuilta on säästytty. Toimintaa on siis järjestetty, ainakin yhtenä tarkoituksenaan, kaupungin budjetissa säästämiseksi.

    1. Onko yllätys että tämä herra valehtelee? Ei ainakaan minulle. Odotin tällaista vastausta, vaikka pieni osa minusta toivoi että kerrankin tulisi sellainen eroa joka myöntäisi lähteä lakirikkomuksen ja väärinkäytön. Turhaan. Olen pohjimmiltani optimisti, mutta nämä kohta kymmenen vuotta tässä kirjassa kotimaassani ovat tehneet minusta melkein pessimistin. Paska maa ja paska kansa.

    2. Juuri näin. Nuo tuoreet selitykset on selvästi tahallista kiertelyä ja piilottelua. Ainakin kahdessa kohtaa selvästi sanottiin aiemmissa puheissa, että laitonta toimintaa harrastetaan, eli juuri tuo mainitsemasi maksujen välttely ja palkkatöissä olevien työn korvaaminen. Kommentit oli täysin yksiselitteisiä.
      Lisäksi olen aivan varma, että kyseessä ei ole oikean kuntoutuksen tarpeessa olevat, ainakaan pelkästään, vaan joukossa on myös normaaleja työkykyisiä työttömiä. Lisäksi olen aivan varma, että heidät on painostettu työhön karenssien uhalla. Siitä ei ole epäilystäkään, koska se on nykyään normaali käytäntö kaikkialla.
      Puheista voi myös lukea rivien välistä, että pitkäaikaistyötön on heidän mielestään kuntoutuksen tarpeessa olevan henkilö. Sehän on täysin käsittämätöntä ja törkeää ajattelua. Eihän työttömyys tee ihmisestä millään tavalla työkyvytöntä.

      Koko kuntouttava työtoiminta on muutenkin jotenkin irvokas ja järjetön jo ajatuksenakin ja terminäkin aivan väärä ja älytön. Miten työnteko voi muka kuntouttaa ketään? Millä tavalla se kuntouttaa ja mihin? Ja minkälainen henkilö muka tarvitsisi “kuntouttavaa” työtä? Jos on alkoholisti, tai huumeriippuvainen, ketkä on suunnilleen ainoita ketkä tulee mieleen, keihin jokin tämäntyyppinen toiminta voisi oikeasti aiheellisesti kohdistua, niin sellainen henkilöhän tarvitsee päihdehoitoa, eikä mitään “kuntouttavaa” työtä. Jos taas on jotain fyysisiä ongelmia, niin silloinhan tarvitsee sairaanhoitoa. Kuka tahansa muu taas on normaali työkykyinen työnhakija ketä ei minkäänlaiset sosiaalitoimet voi koskea. Koko touhu tuntuu olevan täysin tarkoituksellisesti hatusta vedetty kiusaamis- ja hyväksikäyttömuoto tosiasiassa, eikä mitään muuta. Ehkä ainoa järkevä kohde voisi olla juuri mainitsemani päihderiippuvaiset, ketkä voisivat jossain vaiheessa tehdä jotain tuonkaltaista jonkin aikaa päästäkseen niinsanotusti mukaan normaaliin elämään esim. riippuvuutensa hoidon loppuvaiheessa. Mutta silloinkin heille pitäisi tehdä työsopimus jolloin kertyisi eläkkeet jne. ja maksaa kunnon palkkaa työstään.

      1. Työkokeiluissa ollut työtön
        11.11.2017, 16:41

        Olin työkokeilussa, jossa pääsin sivustakatsojana näkemään tämän ns. “kuntouttavan työtoiminnan” irvokkuuden. Siellä oli ihmisraunioita, jotka olisivat ehdottomasti kuuluneet työkyvyttömyyseläkkeelle tai johonkin laitokseen, oli pesunkestäviä alkoholisteja jotka olivat päissään jopa työaikana, oli myös täysin “kädestä pidettäviä”, todennäköisesti huumeidenkäytön seurauksena lähes zombeiksi muuttuneita nuoria ihmisiä (eräskin oli korvaushoidossa eli käytännössä siis jossain mömmöissä työaikana). En jaksa uskoa, että he kuntoutuvat yhtään mihinkään askartelemalla linnunpönttöjä tai lajittelemalla rättejä.

        Nähtyäni tuon kaiken tulin siihen lopputulokseen, että kyllä minulla on sentään asiat hyvin.

Kommentointi suljettu.