Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Selitys ontuu

Toissapäivänä kerroin, että Lohja toimii kuntouttavassa työtoiminnassa vastoin lakia. Eilen kerroin tarkemmin miksi menettely on vastoin lakia. Nyt Lohjan kaupunginjohtaja ihan odotetusti kiistää lainvastaisuudet.  Länsi-Uusimaan artikkeli aukeaa vain tilaajille, mutta referoin sitä taas kuvien kanssa.

l-u

lohja vielä

Kyseessä on siis työ, joka muuten jäisi tekemättä. Jos näin on, niin siinä tapauksessa haluaisin tietää mitä tarkoitti tämä aiemmassa artikkelissa kerrottu kaupungin omien resurssien vapauttaminen muihin töihin ja kiinteistönhuoltohenkilöstön vapauttaminen bulkkityöstä. Näyttää siltä, että nyt ruvettiin puhumaan tarkoituksellisesti uutena alkavasta vanhusten auttamisesta unohtaen kokonaan aiemmin kerrottu henkilöstön vapauttaminen tärkeämpiin töihin.

lohja-1

Kuten eilen kerroin, niin laki ei edellytä vakinaisen henkilökunnan irtisanomista tai lomauttamista, vaan riittää, että kuntouttavaa työtoimintaa käytetään korvaamaan yleensä mitään palkkatyötä. Jos työtoiminnassa olevien käyttäminen vapauttaa henkilöstöä muihin töihin, niin silloin kuntouttavalla työtoiminnalla korvataan palkkatyötä vastoin lakia.

Kaupunginjohtaja sanoo, että työhön ei käytetä täysin työkykyisiä ja että sillä ei kilpailla markkinoilla.

lohjaa

Jos näin on, niin hyvä juttu. En minä voi tietää mitä mieltä työtoiminnassa olevat ovat itse, mutta selitys tuntuu tutulta. Työttömät haluavat tehdä tätä työtä, ja jos haluavat, niin kyllä se minulle sopii. Heiltä voisi kuitenkin kysyä haluaisivatko he tehdä sitä työtä mieluummin palkalla vai nykyiseen tapaan ilman palkkaa.

Tapaus Lohjan minitalkkarit on minun osaltani toistaiseksi loppuun käsitelty. Palataan asiaan sitten, kun saadaan päätös kanteluun.

Kommentit (49)

 1. Pirkko Aura

  Italiassa noita hommia tekevàt lievemmàn tuomion saaneet rikolliset. Onko Suomessa tyòttòmyys jo rikoksen asteella?

  • Anssi Keskiväli

   Ainakin jos vertaa karenssipäiviä päiväsakkoihin.

  • töytön

   Kyllä on. Monihan haluaisi jo laittaa työttömät vankilaan tai työleireille. Aika kalliiks vaan tulis 500 000 uutta vankia.

 2. Anssi Keskiväli

  Mika Sivula valehtelee väitteessään, ettei tpiminta ole laitonta.
  Aiemmassa blogissasi, Harvinaisen laitonta, Teija Ristiniemi kehuu kuinka sakkomaksuilta on säästytty. Toimintaa on siis järjestetty, ainakin yhtenä tarkoituksenaan, kaupungin budjetissa säästämiseksi.

  • Kimmo Paaso

   Onko yllätys että tämä herra valehtelee? Ei ainakaan minulle. Odotin tällaista vastausta, vaikka pieni osa minusta toivoi että kerrankin tulisi sellainen eroa joka myöntäisi lähteä lakirikkomuksen ja väärinkäytön. Turhaan. Olen pohjimmiltani optimisti, mutta nämä kohta kymmenen vuotta tässä kirjassa kotimaassani ovat tehneet minusta melkein pessimistin. Paska maa ja paska kansa.

  • Epäilevä

   Juuri näin. Nuo tuoreet selitykset on selvästi tahallista kiertelyä ja piilottelua. Ainakin kahdessa kohtaa selvästi sanottiin aiemmissa puheissa, että laitonta toimintaa harrastetaan, eli juuri tuo mainitsemasi maksujen välttely ja palkkatöissä olevien työn korvaaminen. Kommentit oli täysin yksiselitteisiä.
   Lisäksi olen aivan varma, että kyseessä ei ole oikean kuntoutuksen tarpeessa olevat, ainakaan pelkästään, vaan joukossa on myös normaaleja työkykyisiä työttömiä. Lisäksi olen aivan varma, että heidät on painostettu työhön karenssien uhalla. Siitä ei ole epäilystäkään, koska se on nykyään normaali käytäntö kaikkialla.
   Puheista voi myös lukea rivien välistä, että pitkäaikaistyötön on heidän mielestään kuntoutuksen tarpeessa olevan henkilö. Sehän on täysin käsittämätöntä ja törkeää ajattelua. Eihän työttömyys tee ihmisestä millään tavalla työkyvytöntä.

   Koko kuntouttava työtoiminta on muutenkin jotenkin irvokas ja järjetön jo ajatuksenakin ja terminäkin aivan väärä ja älytön. Miten työnteko voi muka kuntouttaa ketään? Millä tavalla se kuntouttaa ja mihin? Ja minkälainen henkilö muka tarvitsisi ”kuntouttavaa” työtä? Jos on alkoholisti, tai huumeriippuvainen, ketkä on suunnilleen ainoita ketkä tulee mieleen, keihin jokin tämäntyyppinen toiminta voisi oikeasti aiheellisesti kohdistua, niin sellainen henkilöhän tarvitsee päihdehoitoa, eikä mitään ”kuntouttavaa” työtä. Jos taas on jotain fyysisiä ongelmia, niin silloinhan tarvitsee sairaanhoitoa. Kuka tahansa muu taas on normaali työkykyinen työnhakija ketä ei minkäänlaiset sosiaalitoimet voi koskea. Koko touhu tuntuu olevan täysin tarkoituksellisesti hatusta vedetty kiusaamis- ja hyväksikäyttömuoto tosiasiassa, eikä mitään muuta. Ehkä ainoa järkevä kohde voisi olla juuri mainitsemani päihderiippuvaiset, ketkä voisivat jossain vaiheessa tehdä jotain tuonkaltaista jonkin aikaa päästäkseen niinsanotusti mukaan normaaliin elämään esim. riippuvuutensa hoidon loppuvaiheessa. Mutta silloinkin heille pitäisi tehdä työsopimus jolloin kertyisi eläkkeet jne. ja maksaa kunnon palkkaa työstään.

   • Työkokeiluissa ollut työtön

    Olin työkokeilussa, jossa pääsin sivustakatsojana näkemään tämän ns. ”kuntouttavan työtoiminnan” irvokkuuden. Siellä oli ihmisraunioita, jotka olisivat ehdottomasti kuuluneet työkyvyttömyyseläkkeelle tai johonkin laitokseen, oli pesunkestäviä alkoholisteja jotka olivat päissään jopa työaikana, oli myös täysin ”kädestä pidettäviä”, todennäköisesti huumeidenkäytön seurauksena lähes zombeiksi muuttuneita nuoria ihmisiä (eräskin oli korvaushoidossa eli käytännössä siis jossain mömmöissä työaikana). En jaksa uskoa, että he kuntoutuvat yhtään mihinkään askartelemalla linnunpönttöjä tai lajittelemalla rättejä.

    Nähtyäni tuon kaiken tulin siihen lopputulokseen, että kyllä minulla on sentään asiat hyvin.

 3. Sauli

  Minua nyt jäi hiukan vaivaamaan bulkkityön käsite. Ilmeisesti kyseessä on työ, joka on tarpeeksi yksinkertaista, aikaa vievää ja pois varsinaisesta tuottavasta työstä. Jos laajennetaan bulkkityön käsitettä, mikä tahansa työ sisältää kyseistä valmistelevaa, mutta lopputuloksen kannalta merkittävää tekemistä.

  Bulkkityöhön voi törmätä vaikkapa raksalla. Kun kallispalkkainen remonttireiska jättää roskansa huolettomasti muiden kerättäväksi, kuvaan astuu tai pitäisi astua bulkkityöntekijä, siivooja. Eli siivooja muuttuu bulkkityöntekijäksi siinä kohtaa kun työstä pitäisi maksaa palkkaa. Samalla ontuvalla logiikalla voimme löytää bulkkityötä lähes miltä yhteiskunnan tasolta ja taholta.

  Hassu juttu muuten, minusta hyvinkin monen virkamiehen työ on luonteeltaan bulkkityötä jonka milloin tahansa voisi ulkoistaa huoletta vaikka apinoille pientä banaanikorvausta vastaan. Ei millään pahalla, apinat.

  • töytön

   Aika samat mietteet.

  • Jyrki

   No minun mielestä kaupungin/kuntien laitosmiesten/naisten jne. Työhön kuuluu myös se lumien luominen porttikongeista. Ja jos on kerran niin, että ei meinaa keretä sitä työtä tekemään. Niin se tarkoittaa vain sitä, että työhön täytyy sitten PALKATA henkilöitä lisää kunnon PALKALLA. Itse en näe tässä yhtään mitään muuta ratkaisua. Koska nyt jos kerran BULKKITYÖ on tehty vielä toistaiseksi PALKALLA. On syytä pitää huoli, että se tehdään myös tulevaisuudessa myös PALKALLA.

   Meinaan sitä, että tulevaisuudessa jos uusi orjatyön nimike BULKKITYÖ toteutetaan 9e/pvä orjilla ilman PALKKAA. Niin ei ole enää mikään ongelma palastella lisää töitä BULKKITÖIKSI ja palkattomiksi töiksi. Nyt on lähdetty kokeilemaan miten tämä uppoo. Ja hyvin näyttää uppoavan jopa PALKANsaajiin, jotka ei taida kovin hyvin käsittää mitä on tapahtumassa…

   • Epäilevä

    Juuri näin. Ja tässä tuleekin hyvin esiin se arvostuksen taso mikä monista töistä on ihmisillä yleisesti. Ja myös työttömiin nykyään kohdistuva ajatusmaailma. Juuri samasta syystä esim. siivoojat ovat perinteisesti pienipalkkaisia jne. Ylimielisyys, itsekkyys, vallanhalu, narsismi, ahneus…. ihmiskunnan pahimmat vitsaukset.

 4. Aina Marina

  Taas kerran tuli esille, syystäkin, onko työttömyys meillä jo yhtä kuin rikos. Niinpä.

  Ei ketään toki tarvitse irtisanoa, mutta voidaan toki tarjota lyhyempää työpäivää ja jättää palkkaamatta uusia PALKKAtyöntekijöitä, kun olemassa olevat eläköityvät tai vaihtavat työtä..

 5. potslojo

  Kyllä nyt on saatava Lohjan Keskusaukiolle kaupunginjohtaja Sivulan patsas. On meinaan sen verran lipevä tuo käynti lärven, että graniittiinhan tuollainen työttömien etuja uupumatta puolustava sankari on ikuistettava.

  Mitenköhan kauan paikalliset, lukuisat kotipalvelu-/kotitalkkariyritykset pysyvät pystyssä, kun vastakkain on maksullinen tai ilmaiseksi saatava palvelu? Ei liene vaikea arvata.
  Jos yritys kaatuu ilmaistyön takia, ainahan entinen yrittäjä voi jatkaa palkatta minitalkkarina rakkaudesta lajiin.
  Hänhän voi joskus tulevaisuudessa ”kuntoutua” takaisin kunnon ihmiseksi ja jopa yrittäjäksi, jos jaksaa painaa samaa duunia ilman palkkaa, ajatellen samalla lämpöisiä ja kiitollisia ajatuksia Lohjan virkamieskunnan luovasta laintulkinnasta.

 6. Naapurin Reiska

  Ossi Nyman meni kertomaan, ettei kelpuuta mitä nälkäpalkkatyötä tahansa, mikä toimittajan pienellä semanttisella avustuksella saatiin kuulostamaan ideologiselta työttömyydeltä. Nymanista tehtiin tuloton alle vuorokaudessa.

  Jotenkin minusta tuntuu, että Lohjan kaupunginjohtaja selviää tästä järjestelmällisestä laittomuuksien tehtailusta pienellä sormenheristyksellä ja vannotuksella olla jäämättä jatkossa kiinni.

  • Anssi Keskiväli

   Näinhän se käy, sillä ei noiden lakien ja asetusten rikkomisesta ole säädetty rangaistusta esimerkiksi rikoslakiin.

   Tulee vain huomautus ja soosoo.

   • mara

    Tietääkö kukaan miten se kantelu aluehallintovirastoon siitä Vantaan pesulasta meni?
    Olisi kiva nähdä se dokumentti, varsinkin perustelut 😉

 7. Jukka Tujula

  Hyvin tuntuu Lohjalla riittävän näitä ”vajaatyökykyisiä” työttömiä. Nimittäin kun lumitöitä teetetään, niin tuki- ja liikuntaelinten puolesta sairaita ei tietenkään voi käyttää. Henkisen puolen vajaatyökykyisiä näiden siis täytyy olla.

 8. Jyrki

  Ongelma tässä tuntuu olevan, että mielipiteitä kysellään ja ääneen julkisesti pääsee vain henkilöiltä. Jotka on sitä mieltä, että mitään ongelmaa ei ole nähtävissä vain upeita juttuja. Eli yleensä juuri näitä johtajia ja sen sellasia.

  Sitten seuravaksi ääneen pääsee tietysti henkilöt, joiden tekemää bulkkityötä nyt vähennetään 9e/pvä orjilla. Näistäkin pääsee varmasti helpoiten ääneen henkilöt antamaan mielipiteitä, jotka myötämieleisiä sille, että hänen ei tarvitse lähteä kolaamaan niitä porttikongeja lumesta kun on tuo tärkeämpääkin tekemistä PALKALLA. Kun se nyt kerran voidaan tehdä kätevästi 9e/pvä orjilla BULKKITYÖNÄ. Ja jotka pahoina työttöminä syö palkkaa saavien veroja. Joita taas nyt vielä bulkkityötä ja sen päälle sitä paremman ja tärkeämmän työn tekevät maksavat toistaiseksi PALKKAtyöstään.

  Lopuksi tietysti löydetään nämä tulevaisuuden bulkkityöorja/orjat kertomaan, että hieno suorastaan upeaa, mahtavaa, FANTASTISTA!!! Tämä uusi orjatyö nimeltään BULKKITYÖ.
  Niitäkin löytyy se on varma.

  Ja siihen ei todellakaan sen jälkeen oteta julkisesti keskusteluun pilaamaan mitään asioihin kriittisesti suhtautuvia. Niitä varmasti löytyy kaikilta noilta kolmelta tasolta mitä äsken luettelin. Toki tässä tilanteessa missä voimakkaasti ajetaan orjatyöluokan syntyä sisään hallituksen toimesta eduskunnassa. Ja nyt keksityllä aivan uunituoreella ja uutuutta hohkaavalla nimikkeellä BULKKITYÖ. Joka pitää sisällään palkattomuuden, näköalattomuuden synnyn ja paljon muuta. En lähde sitä enempää edes ruotii mitä se tarkoittaa tulevaisuudessa. Niin kukaan PALKKAA toistaiseksi työstään saava ei lähde välttämättä mielellään kritisoimaan asiaa vaikka ehkä mieli tekisi. Voihan silloin käydä, että itse on tekemässä BULKKITYÖORJANA hommia tulevaisuudessa.

  Ja nyt laitetaan lopuksi kello käymään, koska ensinmäisen kerran kuulemma eduskunnassa sanan BULKKITYÖ ja sen tekeminen orjatyöllä sekä sen tuoman autuuden ongelman nimeltä työttömyys ratkaisemiseen. Kello on nyt 13:55 ja päivänmäärä 10.11.2017.

  Ja uskon, että joku/jotkut saa Lohjalla muuten uuden BULKKITYÖ orja käsitteen luomisesta vielä kutsun linnaankin joku vuosi. Nimittäin Presidentinlinnaan, on tuo minusta jotain aivan uudenlaista ajattelua, missä sumennetaan PALKKATYÖ käsite pois lopullisesti tulevaisuudessa.

 9. on thin ice

  Toimintaa perustellaan työnhakijoiden kuntouttavana auttamisena takaisin työmarkkinoille. Kilpailu työmarkkinoiden kunnon työpaikoista – sellaisista joiden palkalla tulee oikeasti toimeen – on kovaa. Mennäänpä real worldiin: auttaako työpaikan hakemisessa cv-merkinnät avustavana henkilönä toimimisesta kunnan risusavotoissa, katujen putsaamisessa tai lumitöissä?
  Kuten lukuissa Sakunkin blogin kommenteissa henkilöt, joilla on omakohtaista kokemusta 9 euron työkuntoutuksesta, ovat kokeneet toiminnan varsinkin pitkään jatkuneena toimeentulon niukkuuden lisäksi masentavana, jopa nöyryyttävänä.
  Heidän kannaltaan ei vaikuta kovin kuntouttavalta – ainakaan taloudellisen toimeentulon sekä mielialan osalta.
  Tilanne on kokonaan eri, jos työtön, myös pitkäaikaistyötön, voi omasta halustaan ilman karenssi- ym uhkia vapaaehtoisesti valita kuntouttavan työtoiminnan.

 10. Rosa Warski

  Jösses mitä kiemurtelua.

  Voi vaan kuvitella, millä touhulla on nyt alettu peittämään jälkiä. Ensimmäiset puhelut on soitettu, ”Muistakaa papereihin kirjata, että tällä ei korvata oikeaa työtä. Jos toimittajat kysyvät, painottakaa että alkuperäinen lausunto meni vahingossa metsään. Oikeasti teemme täysin lainmukaista kuntoutusta. Työttömille ohjeistakaa, että pitävät työstään tai itkevät ja pitävät työstään.”

  Kaupunginjohtaja Sivula on muuten keskustalainen, nuoresta asti, sekä teologian maisteri. Taitanee olla näitä paavalilaisia? Johtava sosiaalityöntekijä Ristaniemi on puolestaan demari. Palvelualuejohtaja Perämäeltä ei löydy suoraan puoluekantaa, mutta armeijan majuri näyttää olevan. Näköjään työttömiin on otettu samat keinot, mitä alokkaisiin. Eikö upseerille kuuluisi rehti, reilu ja rehellinen käytös ?

  https://yle.fi/uutiset/3-7993562
  https://vaalikone.yle.fi/kuntavaalit2017/lohja/ehdokkaat/10455
  https://www.yle.fi/tvuutiset/uutiset/upics/liitetiedostot/ylennykset.pdf

 11. Hupu

  Tätähän se suomalainen laillisuusvalvonta aiheuttaa.

  Viranhaltija saa rikkoa lakia mielin määrin ja asiasta voi olla todisteet, mutta kun laillisuutta lähdetään arvioimaan, niin mitkä tahansa virkamiehen ”satua ihmeellisemmät tarinat” -väittämät menevät läpi.

  Spede esitti aikoinaan sketsin, jossa vaimo löysi kotiin tultuaan ukkonsa ja tämän salarakkaan sänkypuuhista. Vaimo ryhtyi tietenkin raivoamaan ukolleen, mutta mies vain ihmetteli vaimon täysin käsittämätöntä hiiltymistä. Mies kiisti vaimon esittämät syytökset ja siivosi vaimon katsoessa kaikki todisteet pois. Takavasemmalla salarakas pukeutui ja poistui asunnosta. Miehen kiistäminen oli niin sinnikästä ja vakuuttavaa, että lopulta vaimokin alkoi epäilemään tapahtuiko kyseistä tilannetta lainkaan, vaikka sai ukkonsa rysän päältä kiinni.

  Aikoinaan tuo oli huumoria, mutta nykyään viranhaltijat käyttävät tuota temppua erittäin onnistuneesti – siis kun on kyse laillisuusvalvonnasta.

 12. Jari Kähkönen

  Eräänkin kerran muka säännellyn toiminnan tarkoitushakuisia väärinkäytöksiä selvittäneenä on pakko arvailla, että kun Lohjalla ensin retosteltiin säästöllä ja bs -työn pois siirtymisellä, niin nyt selitellään työn jäävän muuten tekemättä…Joten jos kolmanneksi jäädäänkin jostain kiinni/sanomista tuli, niin sitten väistellään vastuuta esiintymällä ettei muka tiedetty kysytyn olleen laitonta. Suositeltavia repliikkejä on esim. olla kiittävinään tietoon tulleesta uudesta linjauksesta, jota ruvetaankin sitten oitis toimeenpanemaan. Tai sitten ollaan ihan hiljaa ja pyritään siihen, ettei kohta kukaan enää mitään muistaisikaan ja jos muistaa niin tässä tapauksessa vain sen ”työllistämisen”.

  Niinpäniin. Se on se kaikenvaltius ja itseään täynnäoleminen. Ei yksinkertaisesti pystytä näkemään sääntöjen yleistä kaikkia velvoittavaa luonnetta, ei ole kykyä ajatella asioita kenenkään muun kuin itsensä/vertaisenaan pitämien kannalta, ja tietysti, mitäs sitten kuvittelit: koskaan ei luonnollisestikaan olla mistään väärässä. Kun ankea pohjimmainen totuus vaan on, että ei ihminen ala noihin hommiin ellei se sisimmässään ole juuri tuollainen. Johtohommiin. Elämänalaan katsomatta. Niin. Toki on nekin kenet valta turmeli, rikollisesti orientoituneet ja jotkut ketkä johtajinakin ovat vain jonkun vielä pahemman sätkynukkeja. Tahdosta se tämä maailma kääntyy. Kukin voi teeskennellä, kuuromykkäillä tai olla niin aavistamaton sätkynukke kuin kykenee, mutta ei auta.

  Puheen ollessa työvoimapolitiikasta erityisesti, muistutan pitkästä linjasta. Vain joskus 1980-luvulla oli eräitä vuosia olemassa lakisääteinen velvoitetyöllistäminen, jossa ei ollut muita vaihtoehtoja kuin työ- tai virkasuhteeseen ottaminen, mikäli asianomainen ylipäätään kykeni henkilökohtaisesti Työvoimatoimistossa asioimaan. Mutta sen ne purkivat, koska poliitikot eivät tahtoneet sitä säilyttää periaatteellisesti ja byrokraatit taas eivät kyenneet sulattamaan asiakkaidensa voimauttamista. Virallinen tekosyy lienee ollut ”tehottomuus”, sillä luonnollisesti nuo työt olivat keksimällä keksittyjä ja kauden päätteeksi palattiin sinne mistä tultiinkin – kortistoon. Rahasta ne eivät puhuneet ääneen, mutta kyllä se oli oikea syy. Ei käynyt työpaikkojen luominen julkisen vallan rahoilla, ne haluttiin 1990-luvun mittaan jo johonkin aivan muuhun.

  Sitä edeltävillä vuosikymmenillä oli ollut kirjaimellisesti vastikkeellinen sosiaaliturva, irtolaislait, sodan aikana työvelvollisuus leiritysuhkineen ja siirtotyömaat. Jälkeen tuli, tädää, välityömarkkinat sekä kiduttava työtoiminta. Siis mikäli nyt joku ei tuota itse muista tai ole sitä vielä Sakarin blogiakaan lukemalla vielä oppinut. Niin, Lohjan kaupunginjohtajan selitys todellakin ontuu, siihen ei ole minullakaan mitään sanomista. Mutta siihen on, että kuinka moinen sanalla sanoen naurettava selitelmä on mahdollinen ja uskalletaan esittää julkisesti. Tämä on hyvinvointivaltion kääntöpuolella samaan aikaan tapahtuneen ”valtion onnistuneisuuden” eli vallan keskittymisen ja lujittumisen seurausta.

  Esimerkiksi ajattelua varten vaan ei kuitenkaan missään tapauksessa kehotuksena, toimintaohjeena tai uhkauksena ymmärrettäväksi. Ei Lohjan kaupunginjohtajaa huudeta keskellä virastotyöpäivää kuulonalenemaan/toimintakyvyttömyyteen. Ei häntä vainota ulkoisella väkivallalla perunakuoppaan tai julkisesti pilkata siten ettei kehtaa maan kamaralla kulkea jahka uskaltaisikin. Kun lisäksi poliisi ei piekse sekä pane putkaan, syyttäjä syytä, käräjät tuomitse eikä poliitikot erota mikäli viraltapanoa uupuu, niin mitä hän välittää pitkäaikaistyöttömien kuntalaisten ihmisarvosta tai toimeentulosta? Sen kummempi ei ole tuollaisten ukkojen motivaatio selitellä ontuvasti perinnemedialle, jonka paikallislehtisovelluksen kaikki toimituksellinen valta on sitäpaitsi ihan tasan samanlaisten persoonien käsissä.

  Kukin voi selitellä toimimattomuuttaan siten kuten tahtoo. Enin lienee asemansa menetyksen pelossa. Sitten tulevat itse itsensä tyhmentäjät ketkä eivät ole tietävinään, ja sitämyöden ymmärtävätkin yhtä vähän. No, kunnes seistään valloitusarmeijan vartioimana joukkohaudan reunalla vainaita sinne mättämässä. Hymiö. Samaistumiskyvystään vajaiden kohdalla alkaa sosiogrammi raskaasti kääntyä heikompiaan sortaviin pikkunilkkeihin päin, ja sitten tulevat ne jotka tavalla tai toisella hyötyivät. Mitähän mahtavat minitalkkaripalveluita käyttäneet sanoa, kun ajan päästä kysytään: etkö tosissasikaan tajunnut noiden onnettomien tehneen sinun töitäsi ILMAN PALKKAA ja hallintopakolla elatuksen menetyksen uhassa? Onnea Lohja, onnea! Taas syntyi yksi synkkä salaisuus lisää mistä vaieta ja selitellä.

  Te se yhteiskunta olette. Teidän häpeänne se on, jos joitakuita siinä eläviä kohdellaan huonosti. Ja teidän pitäisi älytä edes kavahtaa, koska ei ole mitään takuita etteikö epäoikeudenmukaisesti, läpinäkymättömästi ja vastuuttomasti käytetty valta kohdistaisi toimenpiteitään seuraavaksi teihinkin tai johonkuhun rakkaaseenne. Ei se ole lumityö luovaa työtä, johan tuon tiesi Viitakin aikanaan kun Moreenissa puuvillatehtaan ulkotyömies Iisakki Niemisen elämänkulusta kirjoitti! Mutta pöljäilkää te vaan, kun kerran Nenäpäivän nimissä saatte ja ostakaa kaikki herkut sekä kulutuselektroniikan kitkottimet Isänpäivän alla minkä laillisen saannon kautta kykenette. Kade en ole. Saapumisviesti tuli juuri luuriin ja päivyristä löytyy myös bileet merkattuna. Mutta tästä huolimatta ajatteluni ja myötätuntoni toimivat yhä.

 13. Rintsu

  ”Eihän kukaan tälläkään hetkellä ikäihmisten porttikongeista polanteita virkatyönä auraa”

  Niin. Mun taloyhtiössäni homman hoitaa palkattu huoltoyhtiö.
  Tietääkseni huoltoyhtiön työntekijät saavat siitä ihan oikeaa palkkaa.

  Miksi jonkun pitäisi tulla kolaamaan lumet oveni edestä ihan vaan huvin vuoksi ja urheilun kannalta?
  Vois samalla siivota kämppäni ja käydä mulle kaupassa samalla rahalla. Kyllä mä ilmaista aktivointia keksin. Mä en vaan kehtaa vaatia moista keneltäkään.

  Jotkut kehtaa eivätkä näe siinä mitään ongelmaa.

 14. Marko

  Lohja on gulak!

 15. Salsgren

  Ikävä kyllä tosiasia on sekin, että aina ei kannata tehdä palkallisena töitä, varsinkaan palkkatuettuna. Itsellä on ihan omakohtaisia kokemuksia, minulla on neljä alaikäistä lasta ja olen ulosottovelallinen sekä toimeentulotukiasiakas. Minulle kaikkein kannattavin vaihtoehto on juurikin 9€ orjahommat, silloin asumistuki säilyy ja tt-tuessa ei huomioida 9 euron päiväkorvausta. Turha minun tapauksessani on muuta väittää, olen tämän useasti laskenut ja orjatyö on kannattavinta taloudellisesti minulle. Tällä hetkellä olen tosin kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolella.

 16. Satu

  Paljon ei taida kannattaa laskea tehdyn kantelun varaan. Apulaisoikeusasiamiehen päätöksessä vuodelta 2016 ongelmia pohditaan monisanaisesti, mutta toimenpiteisiin ei nähdä aihetta.
  http://keminwww.kemi.fi/d5web/kokous/20163133-14.HTM
  Mikäli kuntouttavaan työtoimintaan pakotetaan, yhteyttä voisi ottaa myös kunnan sosiaaliasiamieheen. Yhteydenottojen määrä ja syy tulisi ainakin ilmi vuosittaisessa raportissa. Olisi asian esilläpitämistä päättäjille.

  • töytön

   Vimone vaihtoehto lienee se pieni hutilointi palkattomassa työssä ja hups vielä vahingossa pääs sattumaan. Englannissa jo vastaava ”kuntouttava ralli” ollut.

   • töytön

    Siimaleikkurilla nurtsi siistiks vimosen päälle ja parkkipaikan audien kyljet kans sorakylpynä. Yrityksissä voi kaikenlaista sattua, mitä ”työtoimintaa” jehut suunnittelee.

 17. AMK

  Entäs tämä,työtön saa orjatyöpaikasta kulukorvauksia 9 e,mitäs nämä muut immeiset jotka ovat veronmaksajien kukkarolla,he saavat jopa 1808,15 kulukorvausia sen lisäksi saavat vielä kilometrikorvauksia???yli-ihmisiä,ahneita vai vain käytetään hyväksi työttömiä?Kansanedusta saa kilometrikorvauksia 0,41e /km,työtön jotka (pakotetaan) menemään tekemään työtä ilman palkkaa omalla autolla (muistaakseni joki juttu jos omistat autot..olet sitä velvollinen käyttämään jne) he saavat enintään 0,20e…/per kilometri.Eivät ehkä tiedä työttömillä ei ole alennuksia,niikuin heillä on,työttömät maksavat ajamisensa mutta herrat maksattavat veronmaksajilla.ja se vero.mikä tyomarkkinatuesta menee..heille tietodottamille tiedoksi ,työtön ei saa pakkottimista työstä mitään verovähennyksiä…kuinka monen työpäivä menee 9 euron kulukorvauksella.No ei ainakaan kansanedustajien????Saavatko työttömät alennuksia,onko työttömillä halvempi menovesi,miksi olemme eriarvoisia??????

 18. Päivi

  Kaupunginjohtajan kommentti ”- Toiminnan lähtökohta pitää olla aina asiakasta hyödyntävä…” kertoo kaiken oleellisen. Ellei siinä sitten ole painovirhe…

 19. Topi

  Tässä työttömien päättäjien ja median aloittama kurmoottaminen muistuttaa aika paljon, joka on jo aloitettu vuodelta 2010, kun se paljon muistuttaa nykyistä meininkiä:

  Eräässä sivustossa huomasin, että voiko tämmöisella keinolla olla mahdollista saada neuvoteltua, että tekee vain 1 päivän ja muihin arkipäiviin ei tarvitse tulla lainkaan. Siis sen pajan kanssa neuvottelu, ei TE-keskus?

  Lainaus:

  ”Näihin kokeiluihin ja kuntouttaviin työtoimintoihin meneminen pitäisi olla vapaaehtoista. Minä jouduin n. 3v sitten pakotettuna työpajalle kuntouttavaan työtoimintaan ja se oli lopulta hyvä asia. Tein yhden 4h työpäivän viikossa. Oli siinäkin järkevä pakotus. Tehokasta kuntoutumista. En joutunut edes mahdottomasti neuvottelemaan, että sain tuon yhden työpäivän sopimuksen järjestettyä. Nyt kun haluaisin sinne vapaaehtoisesti niin se sopii kyllä kaikille muille paitsi TE-toimistolle ja näin ollen lojun kotona seuraavaan oikeaan työsopimukseen asti. Näitten työllistymisjuttujen ajalta saa maksimissaan 200 päivän ajan korotettua työttömyyspäivärahaa myös niiltä arkipäiviltä, kun ei ole työtoiminnassa mukana.”

  Sitten on se omituinen tilastointi, minkä törmäsin erääseen blogiin, jossa on tilastoitu taulukko: Ammattialat, joilla enemmän harjoittelijoita ja kuntsareita kuin avoimia työpaikkoja

  http://haikki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245799-kohtaanto-ongelmaa-ammattilaiset-tekevat-toita-ilmaiseksi

  • työtöntyötön

   Saattaa pystyä neuvottelemaan tai sitten ei. Itse en kyllä tykkää siitäkään että työkykyiset käyvät ”kuntoutumassa” ja siitä tulee kuluja. En itsekkään pääse vaikkapa fysioterapeutille jos mitään ongelmaa ei ole. Työkykyiset työttömät olkoot reilusti työttöminä eikä vain sakkomaksujen takia tai itselleen lisätuloja hankkiakseen jossain palvelussa.

   Tässä vielä loppu lainauksestasi:
   ”13e/arkipäivä +9e niiltä päiviltä kun oli mukana. Eli sain neljän viikon ajalta 296e lisää tienestiä yhteensä 16h ”työstä”. TE-toimiston virkailija ei varmaankaan silloin hoksannut, että saan sieltä parempaa tuntipalkkaa kun oikeista töistä 🙂 En tiedä paljonko se korotettu osuus on Kelan rahoilla ollessa, mutta varmasti ihan kelpo korvaus siitä mitä tuollakin tehdään. Täytyy sanoa, että ainakin minun kotipaikkakunnan kuntouttavaan työtoimintaan kannattaa osallistua noilla korvauksilla. Neljän tunnin päivään sisältyy 30-45min ruokatauko ja kaksi n. 20min kahvitaukoa. Ei pääse palamaan loppuun. Töihin sai osallistua halutessaan. Suurin osa sinne oli tullut omasta halustaan ja osallistua myös työntekoon. Normaali työviikko oli tosiaan neljän päivän mittainen eli työttömät nettosi pelkästään näillä 9e maksuilla 144e/4vko ja sitten se korotettu työttömyyskorvaus päälle. Kyllä tuo on Kelan rahaan ihan mukava lisä varsinkin kun työpaja sijaitsee kävelymatkan päässä.”

 20. Pentti Virtanen

  Kuka korvaa jos kuntoutavassa työtoiminnassa sattuu jotakin?
  a) tekijälle
  b) yritykselle (esmes koneita menee rikki)
  c) ulkopuoliselle (esmes ruohonleikkuri törmää parkkipaikalla bemariin)

 21. Sauli

  Erään ison pohjoissuomalaisen kaupungin työpörssistä löytyy varovasti arvioiden kymmeniä kaupungin työkokeilupaikkoja. Asioidessani TE- toimistossa minulle kerrottiin, ettei yritysten työkokeilupaikkoja enää näy kaupungin nettipalvelussa asiakkailta tulleen palautteen vuoksi!

  Yritysten työkokeilupaikkoja kuitenkin ”markkinoidaan” aktiivisesti virkailijoiden toimesta, eli kysyntää yritysten suunnalta ilmeisesti on. Pelkästään kaupungin tarjoamia työkokeiluja on jatkuvasti tarjolla kymmeniä ja uskoisin, että yritysten vastaavia huomattava määrä. Jos kaikki työharjoittelupaikat suomessa ynnättäisiin yhteen, olisi tarjolla satoja työpaikkoja, jos vain työlle löytyisi maksaja.

 22. henniina

  Minua kiinnostaisi tietää, vastustavatko ihmiset kuntouttavaa työtoimintaa sen kaikissa muodoissa (mikä on mielestäni väärä lähestymistapa), vai ilmitulleita väärinkäytöksiä (joita puolestaan pitääkin vastustaa ja protestoida).

  Kuntouttava työtoiminta on mielestäni huono termi, sillä sen ei ole tarkoitus olla tuottavaa työtä. On ihmisiä, joille kuntouttavan työtoiminnan tavoite on esim. opetella noudattamaan sovittuja aikatauluja, rohkaistua toimimaan ryhmässä, opetella elämänhallintaa tuetusti jne., ja on olemassa kohderyhmä joka pitää kuntouttavaa työtoimintaa itselleen hyvänä ja sopivan vaativana vaihtoehtona.

  Laadukasta kuntouttavaa työtoimintaa tarjoavat mm. monet kolmannen sektorin järjestöt ja yhdistykset, jotka eivät harjoita elinkeinotoimintaa eivätkä tavoittele toiminnassaan sellaisia voittoja joihin tarvittaisiin näiltä asiakkailta tuottavaa työpanosta. Silloin taas mennään metsään jos aletaan teettää töitä joita ”kukaan ei muuten tekisi”. Jos kuntouttavan työtoiminnan asiakas on työkykyinen, ei hän kuulu kuntouttavaan työtoimintaan. Työkyvyttömille, joilla tavoitteena on työelämään palaaminen, se voi olla oikea vaihtoehto. Uskon että kuntouttavan työtoiminnan toteuttaminen sellaisella toimijalla, joka tavoittelee toiminnassaan tuottavuutta ja voittoja, on riski. Mutta kuntouttava työtoiminta itsessään on tarpeellinen palvelu, kun kohderyhmä on oikea ja palvelun tarjoaja toimii kuten kuuluu.

  • Saku Timonen

   Minä vastustan vain vastoin lakia toteuttettua kuntouttavaa työtoimintaa.

  • Jyrki

   Itse en vastusta kuntouttavaa työtoimintaa jos se kestää tiukan ja armottoman moraalisen tarkastelun joka suunnalta. Kuntouttavantyön tarkastelu hallintolakipykälien mukaan on taas täyttä sontaa ja hyödytöntä. Siihen tulokseen olen päässyt Sakun blogeja lukemalla. Koska juuri niillä hallintolakipykälillä näyttäisi väärinkäytöksientekijät olevan suojattu tiukasti vastuuseen joutumiselta, vaikka toiminta täyttäisi jo moraalisesti ne rikoksenmerkit. Mutta hallintolakipykälien mukaan on tapahtunut vain pelkkää huonoa hallintoa ei rikosta…

   Ja kyllä muuten tiedän itse ainakin yhden kuntouttavantyön tahon, jossa on ymmärretty mitä se kuntouttavatyö on tai toistaiseksi se ainakin on sellaista. Se ei ole kuntouttettavien työpanoksesta hyötyminen rahallisesti myymällä heitä 9e/pvä orjiksi vaikka lunta kolaamaan porttikongeista. Vaan heidän mielenkiinnonkohteiden kohteiden huomioonottaminen. Ja esimerkiksi niiden huomioon ottaminen kuntoutuksessa ja sitä myöten ohjaamalla eteenpäin ehkä jopa opiskelemaan. Tai ainakin annetaan mahdollisuus kehittää osaamistaan siinä mikä kiinnostaa. Tietty niissä rajoissa mitä resurssit antaa myöten. Nimittäin tuollaisessa oikeanlaisessa kuntouttavassa työssä sen resurssit on vedetty tiukalle. Ja varmaan siksi, koska kukaan ei voi oikein hyötyä heistä rahallisesti.

   Ja tiedän myös tahoja ja se ei ole edes kunta/kaupunki vaan se kolmas taho, joka mielellään ottaa 9e/pvä orjia hoitamaan lumien kolauksia porttikongeista, haravointia, siivouksia jne. Ja vielä perään laskuttaa niistä asiakkaita, kun työt on tehneet palkattomat 9e/pvä orjat. Orjille luonnollisesti ei makseta palkkaa missään vaiheessa. Uhkailua karensseista voi kyllä lukea esimerkiksi kyseisen toimijan toimipaikan ilmoitustauluilta. Jonne ne on laitettu juuri 9e/pvä orjia varten että pysyvät tottelevaisina. Ja mikä hauskinta karenssilla ja muilla rangaistuksilla uhkauksien vieressä voi olla myös hinnasto, millä 9e/pvä orjia saa töihin kuka vaan joka tajuaa pyytää.

   Ja kyllä kuntouttavatyö on huono termi. Siitä pitää poistaa sana työ kokonaan ja puhua vaan kuntouttavatoiminta nimikkeellä. Se jo kertoisi, että siihen ei kuulu työnteko varsinkaan ilman asianmukaista palkkaa. Toki voisi olla myös kuntouttavaPALKKAtyö nimike. Jossa nimensä mukaisesti maksetaan asianmukaista kunnon PALKKAA tehdystä työstä. Vaikka sitten osa-aikaisesti sen mukaan mitään kuntoutettava pystyy kuntonsa mukaan tekemään.

  • työtöntyötön

   Suoraan sanottuna en ole itsekkään varma vastustanko kokonaan, luultavasti vastustan. Jos tarkoituksena on esim. opetella noudattamaan sovittuja aikatauluja eli tulemaan töihin sovittuna aikaan jne. ja tämä ei toteudu niin seuraksena on ilmeisesti jotain sanktioita. Jos vaikkapa ryyppyputki jää silloin tällöin päälle niin mitä kuntouttavaa siinä paperiruljanssissa mikä siitä seuraa on?

   Komppaan tuota kuntouttavatoiminta termiä ja tämän järjestäminen ei pitäisi kuulua mitenkään te-toimistolle. Olen itsekkin nähnyt lähietäisyydeltä miten kolmannen sektorin toimija kyseli palkkatukilaisilta ja kuntoutettavilta halukkuuta siivoustyöhön eri kohteissa. Olen melko varma että kohteet olisivat olleet niitä likaisimpia ja vastenmielisempiä. Muutama olisi ottanut homman vastaan. Tietääkseni aie ei kuitenkaan toteutunut ainakaan silloin. Uskoisin myös että kolmannellakin sekrtorilla voidaan voitot pistää menemään vakituisten palkkoihin bonuksina tms ja näin näyttää että tulosta ei juurikaan tule.

   Jos jotenkin halutaan estää vaikkapa syrjäyttämistä niin esim. jonkilaiset liikuntasetelit olisivat huomattavasti parempi vaihtoehto. Tai vaikkapa retket eri kohteisiin ja kaikki nämä täysin vapaaehtoisena. Te-toimisto tai muu sellainen voisi vaikka markkinoida näitä.

 23. AMK

  Epäily lainvastaisuudesta

  Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen on Tiitisen kanssa samoilla linjoilla ja sanoo, että lähtökohtaisesti eduskunnassa valehtelun seuraukset ovat useimmiten perusteeltaan poliittisia.

  – Mitään jämeriä oikeudellisia keinoja ei varsinaisesti ole, ellei valehteluun liity vahvoja epäilyksiä lainvastaisuuksista.

  – Jotta valehtelusta koituisi oikeudellisia seuraamuksia, pitäisi valehtelun olla sellaista totuuden vastaista puhumista, jossa muunnellun totuuden puhumisella peiteltäisiin jotain lainvastaisia tekemisiä.

  Ojasen mukaan oikeudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna ministerivastuun edellytykset ovat perustuslaissa korkealla, eli valehteluun pitää liittyä ”ilmeistä lainvastaisuutta”.

  Ojanen muistuttaa myös, että kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta, totuutta ja perustuslakia, ja että puhemiehellä on erityinen tehtävä valvoa, että täysistunnossa noudatetaan perustuslakia, eikä puhuta mitä sattuu.

  – Totuudessa pysymisen velvollisuus koskee tietysti myös ministereitä, Ojanen päättää.
  Entäs työttömien oikeus:olet rikollinen jo ennenkuin päätös tulee ja vaikka työtön on totuuden mukainen eli rehellinen karenssia pukkaa.Kansanedustajat-susia lampaiden vaatteissa,paljon luvataan (valehdellaan) itselle mammonaa kerätään,ei ihme että saavat soputumiseläkettä kun ei oman ajatusmaailman mukaan saa päättää mitä on asioista mieltä.Karitsoja ovat paimen vie omaan suuntaansa.??Politiikka maailman tuhoon vie orjatyömarkkinat tuhoaa …ns.hyvinvointivaltion.no eihän hyväosaiset sitä huomaa ainakaan vielä mutta ehkä huomenna???

 24. AMK

  ”hei mehän tienataan tällä” kielletään kukaan ei saa tehdä vapaaehtoisesti tehdä mitään,ei edes omaa vanhenpaansa,apu löytyy kunnan kaupungin järjestämistä ”sakkomaksuilta vältyittiin”Tekevätkö he ilmatteeksi periikö lohja korvauksia tekemästään työstä jotka palkattomat tekevät???Tuskin. Ennen tai vielä tänäkin päivänä (joillekin) on kunniaasia olla naapurin mummaa auttamassa-kiitoksen saa ja kahvin,nykyisin sen kiitoksen saa kunta kunhan työtöntä kyykyttää.Mahtavaa edistystä,unohtakaa naapurirakkaus..suomi 100 nousee ,tehdään auttamishalusta rikos,varsinkin jos auttavana osapuolena on työtön,koska työttömän kaikkien juttujen perusteella pitää vain maata sohvalla litata kaljaa ….

 25. AMK

  Ennen oli eri ajat,menit naapurille tekemään lumityöt hyvää hyvyyttäsi .nykyisin sitä ei saa tehdä (koska tulee rikoslakiin) ainostaan työttömät sen saa tehdä kunta tietenkin siitä laskun lähettää,ei ole kaffilla ja nisunpalasella korvattu sekään homma.bisnestä työttömillä.me tienataan tällä.

 26. AMK

  Valehtelu…se on heidän pääasiallinen työ.Kyl määkin osaan palturii puhua,en vain itse osaa sitä toisilla se menee tosnoin,eikä tule omantunnon tuskia,mutta työttömistä niitä roppakaupalla jaellaan aiheettomasti.

 27. AMK

  Aika vajaalta näyttää työttömän oikeudet.sitä vastoin aika laaja skaala on velvollisuudet.Rikollinen???
  Tuskin on kukaan tutkinut onko ihmisoikeuslakia noudatettu,ei niinkuin ei ole harmaaseen kaaliin mennyt suomessa on liian alhainen sosiaaliturva,no ei mittää hätiä veronmaksajien rahoilla kustannetaan herrojen lentotunnit.lasten påiväkotihaut,3kilometrin omalla autolla ajelut(onko muuten oma)sukkahousujen ostot…näitä löytyy..kiitokseksi saavat pippalot jotka tietenkin kustantaa mikäs muu kuin veronmaksajat nähdään 6.12.

  • Rosa Warski

   Valitse yksi:

   1) Työ kuntouttaa. Esimerkkejä kuntouttavasta työtoiminnasta ovat risusavotta, raksatyö, siivoaminen ja vanhustenhoito.

   2) ”Puutarhuri kuuluu ehkä hieman yllättäen niiden ammattien joukkoon, joissa riski joutua työkyvyttömyyseläkkeelle on suurin. Samaan ryhmään kuuluvat naissotilaat, rakennusalan työntekijät, siivoojat ja hoitoalan ammattilaiset.

   Yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeeseen ovat selkä-, tai laajemmin sanottuna tuki- ja liikuntaelinsairaudet.”

   https://yle.fi/uutiset/3-7533380

   • Rintsu

    Tuo on niin hyvin sanottu että en osaa kommentoida mitään.
    Olen kerrankin sanaton.

 28. Ari Vehkanen

  Sanon suoraan miten tämmöiset ihmiset ja monet voi toimia kunnan vaativissa töissä! Toisaalta itse tiedän miksi kun olin lähes 30v valtiolla kunnissa töissä it-tukena ja valtavasti kunnissa töissä miten perus asiat ei kiinnosta kovapalkkaisia pätkän vertaa.
  Monet kunnankin johtajat on aivan huuhaa tyyppejä on totuus ja sitten oikeat huiput kärsii tästä 🙁 Muistan kun snaoin 2001 heippa rallaa meikä lähee maailmalle valtiolla ja kunnan pelleille. Asiakkaat odotti vuoden yli koska mistä saat tekijöitä :-/ Sairasta nää touhut.

  Sairasta mutta oma palkka on kyllä tärkeä toisille, kaikille pitää maksaa palkkaa 🙁

 29. Marko

  Ihmiskauppaahan tuo on, jos kunta tienaa minitalkkareiden työllä ja he itse eivät saa mitään korvausta työstään. Kunta siis tienaa säästämällä ”sakkomaksunsa” ja saamalla 10 euroa päivässä rahaa per pakkotyöläinen. Huonojen työehtojen hikipajatyö on uutta suomalaista todellisuutta. Kunta toimii parittajan ja työllä tienaajan roolissa ja työtön on orjan asemassa. Wanhaan hyvään aikaan työntekijä sai palkkaa, nyt hänen ”työllistäjänsä” saa korvauksen.

  On tietysti upeaa auttaa ikäihmisiä, mutta sen pitää perustua vapaaehtoisuuteen ja auttamisen iloon eikä karenssilla uhkaamiseen. Missä ovatkaan ikäihmisten omat läheiset? Lähden myös siitä ajatuksesta, että omien läheisten tehtävä on huolehtia ikäihmisistä ja järjestää heille lumenluontiapua, jos heillä ei kiireiltään ole itsellä aikaa sellaiseen. Työttömät eivät ole mitään pikkuapulaisia, joille pitää kelvata ihan mikä tahansa tekeminen palkatta ja olla työläiseliitin juoksupoikia.

Kommentoi »

Comments are closed