Terrafamen uusi ihme

Eilen hehkutettiin uutisissa Terrafamen Talvivaaran kaivoksen uutta aluevaltausta ja lisärahoitusta. Terrafame saattaa rakentaa akkukemikaalitehtaan, ja siihen se saa 172 miljoonaa euroa yksityistä rahoitusta. Tästä uutisesta ovat Terrafamen lisäksi iloinneet sekä poliitikot  että media. Sipilä oli oikeassa ja Talvivaarassa on tapahtunut ihme. Jätevesiongelmat on saatu kuriin, rahaa tulee kuin suokuokalla ja kohta kaivokseen rakennetaan jättimäinen akkutehdas.

Höpö höpö. Ihmeeseen ei usko ainakaan pörssianalyytikko ja osakestrategi Jukka Oksaharju, joka näkee tämän ihmeen läpi. Hänen mukaansa kannattavasta liiketoiminnasta ollaan vielä hyvin kaukana, koska raha liikkuu väärään suuntaan eli omistajilta yritykselle, ei yritykseltä omistajille. Lisärahan pumppaaminen yhtiöön viestii siitä, että yhtiön oma kassavirta ei riitä investointeihin. Terrafame on ilmoittanut tavoitteekseen, että kassavirta olisi positiivinen nyt vuodenvaihteessa.  Lisärahoitus antaa signaalin siitä, että yritys ei tule tätä tavoitetta kunnialla saavuttamaan.

Ihmeisiin uskovien ongelmana on, että tosiasioita ei tunnusteta. Talvivaara-Terrafame ei ole koskaan ollut eikä tule olemaan kestavällä tai laillisella pohjalla. Ympäristövaikutusselvityksen mukaan jokaista malmitonnia kohden louhitaan 2-2,5 tonnia sivukiveä, josta 1-1,5 tonnia on käytännössä ikuista jätettä. Jätteet on tarkoitus kapseloida bentoniittimattoon ja kaatopaikkamuoviin, jotka virallisen tiedon mukaan vuotavat ennemin tai myöhemmin. Jätemäärä edellyttää jatkuvaa vedenpuhdistusta vuosisatojen ajan. Kun resurssit vedenpuhdistukseen loppuisivat, kasvaisi ongelma happamana kaivosvuotona Savon ja Kainuun vedenjakajalla. Tästä voitte lukea lisää täältä.

Terrafame ei todennäköisesti tule saavuttamaan nikkelin ja sinkin tuotantotavoitteitaan tänäkään vuonna. Yhtiö ei raportoi kassavirtaansa, mutta ilmeisesti kassa on kuivumassa. Voitot ovat kasoissa olevia “puolituotteita”, joita vanha Talvivaara alaskirjasi lopulta 600 miljoonaa. Muutama kuukausi sitten Terrafame oli mukamas tekemässä pasuttoa ja metallisulattoa terästuotantoa varten. Nyt on valittu ilmeisesti halvempi tehdas, koska kassa tyhjeni oletettua nopeammin ja uuden rahan saaminen edellytti uutta satua. Tällä nyt hätäratkaisuksi viritellyllä tehtaalla ei ole ympäristövaikutusselvitystä eikä ympäristölupaa.

Edellä oleva tarkoittaa suomeksi sitä, että Terrafame on ja pysyy ihan peeaa. Se tuottaa edelleen vain tappiota ja jätevettä, joka saostuu altaisiin ja valuu luontoon. Se valuu joko omia aikojaan tai sitten poikkeusjouksutuksina pelkän ilmoituksen nojalla. Lupaa juoksutuksiin ei ole.

Ainoa ihme on se, että yhä löytyy ihmeisiin uskovia.

 

Kommentit (18)
  1. Jukka Tujula
    11.11.2017, 18:37

    Talvivaaran kaivostoimintaa on perusteltu Kainuun (lausutaan kaenuu) työpaikkojen lisääntymisellä. Ympäristöä ja rahaa säästyisi, jos porukalle maksettaisiin siitä että ovat kotona. Usein nauretaan sille, että Espoossa tehdään reikää maahan miljardilla. Mutta metrosta on oikeasti hyötyä ihmisille. Saman verran on käytetty reikään myös Kainuussa, mutta pelkkää haittaa siitä on.

  2. Kenenköhän piikkiin iltalehden Mika Koskisen kirjoitus on tehty. Kuulostaa ihan puheelta miksi nyt kannattaisi ostaa firman osakkeita. Eli käytännössä Suomi on jo sähköautojen maailmanlaajuisessa akkubisneksessä mukana? Ympäristö-ongelmiakaan tuskin tulisi, kovin ympäristöystävällisiähän nuo akkujen kemikaalit ovat

    1. Minä olen miettinyt jo jonkin aikaa, kenen piikkiin se Koskinen kirjottelee. Mutta kun kattoo kirjotusten sisältöä, vastaus kysymykseen alkaa kirkastua ihan kummasti.

      https://potuntervaaja.wordpress.com/2017/04/30/iltalehden-vihapuhe-tyottomista-jatkuu/

Kommentointi suljettu.