Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Terrafamen uusi ihme

Eilen hehkutettiin uutisissa Terrafamen Talvivaaran kaivoksen uutta aluevaltausta ja lisärahoitusta. Terrafame saattaa rakentaa akkukemikaalitehtaan, ja siihen se saa 172 miljoonaa euroa yksityistä rahoitusta. Tästä uutisesta ovat Terrafamen lisäksi iloinneet sekä poliitikot  että media. Sipilä oli oikeassa ja Talvivaarassa on tapahtunut ihme. Jätevesiongelmat on saatu kuriin, rahaa tulee kuin suokuokalla ja kohta kaivokseen rakennetaan jättimäinen akkutehdas.

Höpö höpö. Ihmeeseen ei usko ainakaan pörssianalyytikko ja osakestrategi Jukka Oksaharju, joka näkee tämän ihmeen läpi. Hänen mukaansa kannattavasta liiketoiminnasta ollaan vielä hyvin kaukana, koska raha liikkuu väärään suuntaan eli omistajilta yritykselle, ei yritykseltä omistajille. Lisärahan pumppaaminen yhtiöön viestii siitä, että yhtiön oma kassavirta ei riitä investointeihin. Terrafame on ilmoittanut tavoitteekseen, että kassavirta olisi positiivinen nyt vuodenvaihteessa.  Lisärahoitus antaa signaalin siitä, että yritys ei tule tätä tavoitetta kunnialla saavuttamaan.

Ihmeisiin uskovien ongelmana on, että tosiasioita ei tunnusteta. Talvivaara-Terrafame ei ole koskaan ollut eikä tule olemaan kestavällä tai laillisella pohjalla. Ympäristövaikutusselvityksen mukaan jokaista malmitonnia kohden louhitaan 2-2,5 tonnia sivukiveä, josta 1-1,5 tonnia on käytännössä ikuista jätettä. Jätteet on tarkoitus kapseloida bentoniittimattoon ja kaatopaikkamuoviin, jotka virallisen tiedon mukaan vuotavat ennemin tai myöhemmin. Jätemäärä edellyttää jatkuvaa vedenpuhdistusta vuosisatojen ajan. Kun resurssit vedenpuhdistukseen loppuisivat, kasvaisi ongelma happamana kaivosvuotona Savon ja Kainuun vedenjakajalla. Tästä voitte lukea lisää täältä.

Terrafame ei todennäköisesti tule saavuttamaan nikkelin ja sinkin tuotantotavoitteitaan tänäkään vuonna. Yhtiö ei raportoi kassavirtaansa, mutta ilmeisesti kassa on kuivumassa. Voitot ovat kasoissa olevia ”puolituotteita”, joita vanha Talvivaara alaskirjasi lopulta 600 miljoonaa. Muutama kuukausi sitten Terrafame oli mukamas tekemässä pasuttoa ja metallisulattoa terästuotantoa varten. Nyt on valittu ilmeisesti halvempi tehdas, koska kassa tyhjeni oletettua nopeammin ja uuden rahan saaminen edellytti uutta satua. Tällä nyt hätäratkaisuksi viritellyllä tehtaalla ei ole ympäristövaikutusselvitystä eikä ympäristölupaa.

Edellä oleva tarkoittaa suomeksi sitä, että Terrafame on ja pysyy ihan peeaa. Se tuottaa edelleen vain tappiota ja jätevettä, joka saostuu altaisiin ja valuu luontoon. Se valuu joko omia aikojaan tai sitten poikkeusjouksutuksina pelkän ilmoituksen nojalla. Lupaa juoksutuksiin ei ole.

Ainoa ihme on se, että yhä löytyy ihmeisiin uskovia.

Kommentit (18)

 1. Jukka Tujula

  Talvivaaran kaivostoimintaa on perusteltu Kainuun (lausutaan kaenuu) työpaikkojen lisääntymisellä. Ympäristöä ja rahaa säästyisi, jos porukalle maksettaisiin siitä että ovat kotona. Usein nauretaan sille, että Espoossa tehdään reikää maahan miljardilla. Mutta metrosta on oikeasti hyötyä ihmisille. Saman verran on käytetty reikään myös Kainuussa, mutta pelkkää haittaa siitä on.

 2. Teemu Heino

  Kenenköhän piikkiin iltalehden Mika Koskisen kirjoitus on tehty. Kuulostaa ihan puheelta miksi nyt kannattaisi ostaa firman osakkeita. Eli käytännössä Suomi on jo sähköautojen maailmanlaajuisessa akkubisneksessä mukana? Ympäristö-ongelmiakaan tuskin tulisi, kovin ympäristöystävällisiähän nuo akkujen kemikaalit ovat

 3. Anonymous

  Odotappa vaan. Todellinen ihme tapahtuu siinä vaiheessa, kun Talvivaaran pien- ja suurosakkaat (kepulaiset), nyt arvottomilla osakkeillaan, siirtyvät Terrafamen omistajiksi ja Terrafame listataan pörssiin.

  Nyt on joku veivaus menossa liittyen Talvivaaraan eli Ahtiumiin.

  http://www.talvivaara.com/media/Talvivaara_tiedotteet/porssitiedotteet/porssitiedote

 4. Martin Glantz

  Järkyttävää skeidauutisointia. Kehuvat mahdollisilla 100 pysyvällä työpaikalla Kainuussa, jos saadaan akkutehdas.
  Laskin jo aikaa sitten, että jos Talvivaaran eri vaiheisiin laitetut rahat olisi vain jaettu Nälkämaan kansalle, jokainen saisi pari tonnia kuussa. Ja vesistöt ois kunnossa.
  Naurattais jos ei kyse ois meidän yhteisistä rahoista ja kainuulaisten elinympäristöstä. Stadilaisena mä olen tavallaan turvassa, mutta kyllä ..tuttaa toi meininki.
  Kepu pettää. Aina.

 5. -e-

  Surkealta näyttää, mutta yksityistä lisärahaa kuitenkin on saatu. Tämä panee vahvasti epäilemään, että kaikkea tästä kuviosta ei ole kerrottu julkisuuteen. Itse epäilen, että valtion on taannut sijoitusten takaisinmaksun tälle Trafiguralle ja lainan takaisinmaksun Sampolle. Nämä toimijat eivät ole tyhmiä, eivätkä varmasti sijoita noin epävarmaan hankkeeseen ilman takeita sijoitusten kannattavuudesta. Kepun taas on pakko pelata aikaa vaalikauden loppuun. Lintilähän lupasi alkuvuodesta, että valtion rahaa ei Terrafameen enää tarvitse käyttää. Jos ja kun joku tällainen kuvio on taustalla, huijataan veromaksajaa oikein kunnolla. Röyhkeä huijari on taas kerran Keskustapuolue ja Juha Sipilä. Wait and see.

 6. Anna-Katriina Lius

  Iltalehti on muutenkin alkanut ihmeellisellä tavalla peesailemaan Sipilää ja hallitusta. Viimeksi sen pääkirjoitus löi ällikällä; oppositiolla ei mukamas ole nyt tarpeeksi sanottavaa, kun Suomen taloudessa menee niin hyvin. Lahjakkaasti vain unohtui pääkirjoituksesta kaikki hallituksen negatiiviset teot ja muut mokat, joita on pitkä lista.

  Mistäköhän Iltalehdessä nyt tuulee?

  Muuten en jaksaisi välittää, mutta lehteä luetaan paljon ja monet ihmiset valitettavasti eivät arvioi lukemaansa kovin kriittisesti.

 7. Rintsu

  Juurihan uutisoitiin siitä, että kyseinen kaivos hakee uraanin rikastuslupia.
  Ja nyt ollaan perustamassa akkukemikaalitehdasta.

  Noin normaalisti jos tehdään malmilöytö niin tehdään koekaivaukset ja katsotaan kannattaako alkaa kaivostyöhön. On ikäänkuin tiedossa etukäteen, että onko tämä kulta-, kupari- vai kromikaivos.

  Tuossa nyt on vuosia kaivettu reikää eikä vieläkään tiedetä onko tämä nikkelikaivos vai uraanikaivos vai kemikaalitehdas.
  Ihan vertailun vuoksi mulla oli mökki jokseenkin näköetäisyydellä Pyhäsalmen kaivoksesta. Sieltä ei koskaan kuulunut melua, ei tullut pölyä ja järven vesi on sellaisenaan juomakelpoista. Eikä sinne ole valtion tarvinnut ajaa puskutraktorilla rahaa kuopan täytteeksi.

  • Toni

   Ihan vaan pakko huomauttaa että pysäsalmen kaivos on maanalainen kaivos, joten ei ihme jos ei ilmene pöly- tai meluhaittoja.

 8. Teppo virtanen

  Timosen olisi syytä pysyä lakijutuissa… kompetenssi ei riitä talouspuolelle!
  Lienee kohtuullisen selvää ettei pitkään tappiota tehneellä yrityksellä ole kymmeniä miljoonia uuden tehtaan perustamiseen vaan siihen tarvitaan ulkopuolista rahaa. Jotenkin ymmärtäisin Timosen rutkutuksen jos rahat tulisivat veronmaksajilta muuta kun ei tule.
  Joka ikinen euro jonka sijoittaa yksityinen taho päätyy Suomen talouden pyörittämiseen. Kaikki investoinnit kaivokseen tuottaa verotuloja vaikka kaivosyhtiö pyörisikin tappiolla.

  • Saku Timonen

   Terrafameen on kaadettu luonnon pilaamiseen yli miljardi veronmaksajien rahaa ja kaadetaan koko ajan. Jos sinnen nyt joku muukin on erehtynyt satsaamaan, niin hyvä asiahan se on. Ihmeisiin en kuitenkaan usko, yritetääntäänpä niitä tehdä kenen rahoilla tahansa.

  • Kimmo Paaso

   Luehan mitä – e- kirjoittaa. Epäilen ihan samaa, valtio on taannut nuo yksityisrahoitukset, mutta koska nyt on luvattu että lisärahaa ei rahareikään työnnetään tänä vuonna, niin tehdään se ensi vuonna. Yksityiset sijoittajat saavat rahansa takaisin silloin, ja maksajina ollaan me tavalliset pulliaiset. Näin se menee, usko pois.

 9. AMK

  Kummasti sitä rahaa löytyy ihmeiden tekemisiin,ei vaan löydy palkan maksamiseen.Ihmeitten tekemiseen löytyy rahaa kunhan se vain menee oikeisiin taskuihin.Kiitos veronmaksajat pääministeri kiittää.Ihmeitten aika ei ole ohi,joka ilta pyydän anteeksi ja anteeksi saan on omatuntoni puhdas niinkuin vastasyntyneen vauvan pylly,se että kuka sen ihmeen maailmaan toi on eri asia minullehan kaikki kunnia kuuluu fanfaaria suomi 100 ja orjatyöt kunniaan.

 10. AMK

  Syylliset löytyy sohvalla maakamisista kaljan littaajista.???Jos oikeuden mukaisesti mentäisiin mutta politiikka ei tunne sanaa oikeudenmukaisuus,heille se on sanan helinää kansanedustajat ottavat älykääpiöiden ehdotuksista kopin.esim.työtön tekee työtä saadakseen työttömyyskorvauksen.Haloo????

 11. Make

  Talvivaaraan on liittynyt niin kovin paljon yksittäisiä ongelmia ja virheellistä päätöksentekoa.

  Itseäni askarruttaa nämä kaksi asiaa, joihin liittyvä keskustelu on käsittääkseni tapettu:

  1. Bioliuotusprosessi. Nytkö se siis toimii Kainuun olosuhteissa? Aiemmin toiminut labrassa ja lämpimissä maissa.

  2. Nuasjärven jätevesiputki. Yhdellä nuijankopautuksella vedenottoputkeksi luvitettu putki muuttuikin viemäriputkeksi! Mitä tapahtuisi, jos tällaista harrastettaisiin teollisuudessa ja vesitaloudessa enemmän? Mitä sieltä putkesta tulee, rikkihappoako? Sitähän on kaivosalueella kuulemma todella paljon ongelmana. Valvooko kukaan mitään?

 12. kmr

  Sipilään nyt ei ole luottamista, onhan se nähty.
  Kuka se Talvivaaran uusi ulkopuolinen rahottaja oikein on? Nykyään kun kaikki junaillaan Paratiisin kautta niin vois olettaa, että rahottaja on esimerkiksi ´singaporelainen´ taho, jota oikeasti rahottaa Putin, joka ensinnäkin haluaa vaikuttaa Suomen seuraavien vaalien tulokseen, ja toisekseen sitten päätyy lopulta monimutkaisten vaiheiden jälkeen Talvivaaran pääomistajaksi.

 13. Tavallinen Tallaaja

  Tämä katastrofi ylittää tavallisen tallaajan käsityskyvyn. Eli siis hyvä bisnes. Pääministerin agenda suoritettu?

 14. Mikko

  ”Höpö höpö. Ihmeeseen ei usko ainakaan pörssianalyytikko ja osakestrategi Jukka Oksaharju, joka näkee tämän ihmeen läpi. Hänen mukaansa kannattavasta liiketoiminnasta ollaan vielä hyvin kaukana, koska raha liikkuu väärään suuntaan eli omistajilta yritykselle, ei yritykseltä omistajille. Lisärahan pumppaaminen yhtiöön viestii siitä, että yhtiön oma kassavirta ei riitä investointeihin. Terrafame on ilmoittanut tavoitteekseen, että kassavirta olisi positiivinen nyt vuodenvaihteessa.  Lisärahoitus antaa signaalin siitä, että yritys ei tule tätä tavoitetta kunnialla saavuttamaan.”

  Väärin ymmärretty asia. Ensinnäkin linkissäsi Lintilä ei puhunut ihmeestä, ennemminkin nyt on kyse keskeneräisestä työstä, kun kaivoksen ylösajo on vielä kesken. Se, ja nikkelin normaalia alempi hinta, kertovat myös suoraan sen, mitä Oksaharju toi esiin: kannattavasta liiketoiminnasta ollaan kaukana. Lisärahan pumppaaminen ei vain ”viesti” salaperäisesti vaan kertoo yksinkertaisesti, ettei rahaa ole tarpeeksi. Se ei kuitenkaan ole mikään uutinen. Me kaikki olemme kokoajan (kai) tienneet sen. Se, että onko kassavirta positiivinen joulukuussa vai kenties maaliskuussa, on melko vähäpätöistä pitkässä juoksussa.

  Lisärahoitus yksityisiltä kertoo uskottavuudesta ja positiivisesta halusta kehittää ja investoida.

  ”Voitot ovat kasoissa olevia ”puolituotteita”, joita vanha Talvivaara alaskirjasi lopulta 600 miljoonaa. Muutama kuukausi sitten Terrafame oli mukamas tekemässä pasuttoa ja metallisulattoa terästuotantoa varten. Nyt on valittu ilmeisesti halvempi tehdas, koska kassa tyhjeni oletettua nopeammin ja uuden rahan saaminen edellytti uutta satua. Tällä nyt hätäratkaisuksi viritellyllä tehtaalla ei ole ympäristövaikutusselvitystä eikä ympäristölupaa.”

  Puolituote on yleinen termi, joten sitä ei tarvitse laittaa lainausmerkkeihin. Puolituotteet ovat materiaalin (malmin) ja valmiin myytävän tuotteen välissä. Talvivaaran alaskirjaus on vain kirjanpidollinen juttu. Kun nikkelin hinta on laskenut, ei läjien arvo ole se mitä ennen oli. Sillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä sille, millä hinnalla nikkeli myydään ulos. Se ei ole pois hinnasta, eikä toisaalta ennusta hintaa, vaikka osaltaan arvioi sitä. Hintaa on ilmeisen hankala ennustaa.

  Hyvä, että yrittävät keksiä uutta tuotantoa (ja hankkivat tietenkin aikanaan YVA:t ja luvat). Toivoisi, että kaikki toteuttamiskelpoinen toteutuisi, eikä kariutuisi rahan puutteen takia.

Kommentoi »

Comments are closed