Rikokseton rikollinen

Työttömyysturvan aktiivimalli hyväksyttiin eilen eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä äänin 86 – 56. Viisi edustajaa ei osannut muodostaa mielipidettään, ja peräti 52 oli poissa. Heillä oli varmaan Kätkäläisen Iitamarin sanoin kiireellistä ettonointia ja tähellistä tupakointia. Toisessa ja lopullisessa käsittelyssä malli tullaan hyväksymään suunnilleen samoin numeorin, ja laki tulee voimaan jo kolmen viikon kuluttua. Onneksi se ei tule voimaan taannehtivasti, kuten alkuperäisen esityksen mukaan oli tarkoitus. Jossain vaiheessa joku ymmärsi sen menevän liian pitkälle, vaikka samoin äänestynumeroin sekin olisi tullut hyväksytyksi.

1.1.2018 lähtien oikea, täyttä työttömyyskorvausta saava työtön on vain sellainen, joka tekee tietyn määrän palkkatyötä tai osallistuu työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Loput ovat syyllistyneet rikokseen nimeltä työttömyys, ja heitä rangaistaan tuen alentamisella. Kuten eduskunnassa on sanottu, niin laki on pohjanoteeraus jopa tämän hallituksen mittapuulla. Työministeri Jari Lindström joutui myöntämään, että kyse on työttömien pakottamisesta. Pakottamisen tekee erityisen irvokkaaksi se, että pakotetaan töihin, joita ei ole olemassakaan. Kyse on siis puhtaasti rankaisemisesta.

Ei tämä mikään uusi ajatus ole. Jo vuonna 2011 Työ- ja elinkeinoministeriö teetti selvityksen, jonka mukaan työttömyys oli rinnastettavissa rikokseen. Googlettamalla “työttömyysturvan menettäminen työvoimapoliittisesti moitittavan menettelyn takia” löytää pdf-tiedoston tutkimuksesta 31/2011. Siteerataanpa sitä vähän.

“Työttömyysturvan seuraamusjärjestelmää voidaan jossain määrin verrata korvauksettomien määräaikojen osalta rikoksista tuomittaviin sakkorangaistuksiin, sillä molemmissa järjestelmissä on kysymys henkilön menettelystä johtuvan seuraamuksen asettamisesta. Järjestelmissä on lisäksi se yhteinen piirre, että seuraamuksen euromääräinen ankaruus riippuu henkilön aiemmista tuloista. Molemmissa järjestelmissä pyritään seuraamusten uhalla ohjaamaan yksilön käyttäytymistä.”

Sitten seuraa taulukko, jossa näitä eri rikostyyppejä vertaillaan keskenään:

tem-2

Tämän mukaan työllistymissuunnitelman laatimistilaisuuteen saapumatta jäävä on verrattavissa poliisia vastaan niskoittelijaan, liikenneturvallisuuden vaarantajaan ja lievään pahoinpitelyyn, näpistykseen ja lievään vahingontekoon syyllistyneeseen.

Suora kieltäytyminen työllistymissuunnitelman laatimisesta rinnastuu veropetokseen, pahoinpitelyn yritykseen, vapaudenriistoon, yksityielämää loukkaavan tiedon levittämiseen ja vahingontekoon. Työstä tai työvoimapoliittisesta koulutuksesta tai kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyjä on yhtä paha rikollinen kuin törkeään rattijuopumukseen, kuolemantuottamukseen tai törkeään kunnianloukkaukseen syyllistynyt.

Ryöstäjän ja parittajan vertaisia ovat ne, jotka eroavat työstä ilman pätevää syytä tai aiheuttavat omalla menettelyllään työsuhteen päättymisen.

Työttömyydestä rankaiseminen ei siis ole mikään uusi keksintö, vaan ajatus on itänyt jo kauan. Rangaistukset rikoksista meillä määrää yleinen tuomioistuin, mutta työvoimapoliittiset sanktiot ovat ihan eri asia. Niistä päättävät Te-toimistot ja Kela hallinnollisessa menettelyssä. Niissä oikeudenkäynneissä syyttäjä, tuomari ja pyöveli ovat yksi ja sama. Puolustusta ei ole ollenkaan.

24909850_10214011069606916_7706217648612587386_n

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (89)
  1. Samppa Haapavaara
    12.12.2017, 10:08

    Sitä minä vaan ihmettelen, että mistä nämä edustajat luulevat löytävän hillotolpan, kun nyt ovat tällä päätöksellä koko kansan kusitolppia. Tätä päätöstä meinaa ei helpolla unohdeta. Tämä koskettaa niin monta ihmistä Suomessa, ja luottotiedottomien pikavipit sukulaisilta ja tovereilta saa uusia ulottovuuksia.

    Mutta kannattaa lohduttautua sillä, että kansamme edustajat äänistivät nämä päätökset myös koskemaan itseään, kun heidän 2 vuoden sopeuttaminen kovalla korvauksella päättyy, ovat he itse toimenpiteiden alaisena vuodesta 21 alkaen.

    1. Saku Timonen
      12.12.2017, 10:10

      Ehkä hillotolpat on jo jaettu. Sipilä miljonäärinä pärjää omillaan, ja muille löytynee jokin hyvä virkapaikka.

    2. Matti Meikäläinen
      12.12.2017, 10:49

      Taitavat nuo edustajat joutua suoraan karenssille 2021 alkaen, sillä kansanedustajuutta ei laissa luettane päteväksi syyksi olla poissa työmarkkinoilta (ellei sitä rinnasteta muuna syynä esim. laitoshoitoon tai vapausrangaistukseen 😉 ).

      1. Juho Tamminem
        12.12.2017, 11:50

        Veikkaan samaa kuin Saku, että hillotolpat on jo jaettu, niinhän edellisenkin hallituksen kohdalla. Menevät terveysfirmoihin, pankkeihin ja Brysseliin. Katainenhan hoiteli itselleen aika härskisti tuon nykyisen paikkansa – se kun taisi olla jo hallitusneuvotteluissa annettu kokoomukselle, ja paikan Jykä otti kun lähti kesken kauden. Kätevää.

        1. Samppa Haapavaara
          12.12.2017, 12:34

          Mielenkiintoista, että kukaan ei ota puheeksi, että uusi hallitus kaiken muuttaa voi?

          Työttömien kurmotus, kun sopii kaikkien pirtaan, ja yhtään paskaa lakia ei ole muutettu paremmaksi, oli ajat ja hallitukset sitten ketä ja mitä vaan.

          Mutta, jos minä sitten ehdotan, että jos seuraava hallitus, joka olkoon vähän punertavampi, peruu nämä esitykset.

    3. Markku Isometsä
      12.12.2017, 14:17

      Blogin pitäjän lainausta Väinö Linnan teoksesta Täällä pohjan tähden alla edelleen lainatakseni.
      ”Minä olen yhden asian huomannut niissä kumminkin. Ne puhuu omista asioistansa aina niin kuin ne olisivat Suomen asioita: Meidän maanviljelyksemme ei kestä sitä. Suomen talous ei ole niin vankalla pohjalla. Kansamme toimeentulo ei salli työajan lyhentämistä. Teki niitten mieli mitä hyvänsä, niin se on maan etu, kansan etu, meidän yhteiskuntamme. No, kyllä ne siinä oikeessa ovat. Niitten yhteiskunta tää onkin ja niitten Suomi tää onkin.”

      1. Samppa Haapavaara
        12.12.2017, 14:50

        Tuossa twitterissä taisi vilahtaa joku Demokraatin kirjoitus, että uutta Forssan julistusta ei tarvita.

        Kyllä, neljäpäiväinen työviikko ja kuuden tunnin päivät.

        En tiedä millä matematiikalla tuo hoidettaisiin, mutta työnjakaminen työttömien kesken, on ihan oleellista, että saadaan kulutusta, ja kysyntää. Eikä vaan tarjontaa, ja työttömyyttä.

        En ole talousteoreetikko, mutta eiköhän ole aika, että tarjonnan teoria on kuollut, ihan kuin Historian loppu.

        Ovat kuolleita sieluja, jotka näitä teorioita tarjoaa, tai muuten vaan torkkupeiton alle nukahtaneita.

        1. Samppa Haapavaara
          12.12.2017, 14:52

          Siis, kyllä tarvitaan,

          nopeat sormet, hidas ajatus, jäi sana pois.

      2. Sellaista se Markku Isometsä on aina ollut. Kun urheilija voittaa on se heti koko Suomen voitto, mutta jos hän ei pärjääkään on se heti hänen oma vikansa ei siis koko Suomen vika.

        Kun Suomi hävisi jatkosodassa Neuvostoliitolle aloittamansa sodan Natsi Saksan tukena ei se mikään häviö ollut tietenkään vaan torjuntavoitto, joka keksittiin propaganda ministeriössä pelastamaan eliitin nahkat häviön jälkeen. Vaikka kaikenlaiset miehittäjän komissiot määräilivät Suomea suomettumaan vuosikymmeniä torjuntavoitto se oli.

        Uudistus on aika pitkälle synonyymi sille, että heikennetään suurimman osan etuja entisestään ja lisätään vallassa olevien etuja.

        Tietenkin nämä tämmöiset ovat tuttuja termejä jokaisella joka joskus on jaksanut kahlata läpi alan klassikko kirjallisuutta, mutta nykyään ihmiset eivät enää kirjoja lue vaan ovat kuin sosiaalisen median karjalaumaa johon uppoaa mikä tahansa koijaus. Korkeintaan joku syrjäytynyt on syyllinen kaikkeen suomen pahaan. Globalisaatioon, veroparatiiseihin ja muuhun vaikka ei olisi mistään päättänytkään missään tai juuri edes osallitunut yhteiskunnan toimintaan. Ehkä sitä syrjäytynyttä vihataan sen takia, että jo hänen olemassaolonsakin kertoo jostain jota tietty porukka ei toiminnassaan halua nähdä eikä kuulla. Täydellisessä järjestelmässä kun ei koskaan tapahdu onnettomuuksia sano Neuvostoliitto.

  2. Kyösti Nuttukontio
    12.12.2017, 10:26

    Miten kauan Tämä saa jatkua? Ihmettelen!☹️

Kommentointi suljettu.