Kieliopin panettelu eli miksi opetella säännöt ja miksi hylätä ne

Suomen lippu hulmahtelee salossa Snellmanin ja suomalaisuuden päivän kunniaksi. Eilen tuli vielä lunta, mutta tänään taivas on kirkas ja puut nuputtavat sinnikkäästi sitä kohti, the darling buds of May.

Kaadan teevettä, ajattelen suomen kieltä, omaa kieltäni. Missä kulkee raja intohimon ja dogmatiikan välillä?

Mitä enemmän kirjoitan, sitä pidemmäksi venyy kieliopin talutusnuora. Se antaa minun huikennella, jättää lauseesta verbin ja virkkeestä pilkun ja sekoittaa joukkoon vieraskielisiä aineksia.

Vaikka kuulun Facebookissa ryhmään Yhdyssana on yhdyssana ja jätän tekstin lukematta, jos sitä ei ole osattu kirjoittaa, en ole koskaan ollut erityisen virkaintoinen kielipoliisi. Kielellisen valinnan voi perustella monella tavalla, ja mitä omaperäisemmin sen onnistuu tekemään, sen parempi.

Arvostan valtavasti heitä, jotka työkseen rakentavat, ylläpitävät ja huoltavat rakasta kieltäni, ja olen ylpeästi Kotimaisten kielten keskuksen neuvontapuhelimen superkantis, terveisiä vaan Kotukselle. Suurin asiantuntija on usein myös kaikkein maltillisin ja suvaitsevin kielenkäyttäjä. Kun puut ovat hallussa, uskaltaa katsoa jo metsääkin.

Usein kuitenkin tuntuu, että ihminen takertuu mihin tahansa tekosyyhyn saadakseen olla olematta vapaa. Ja kirjoittaminen on ihan vihonviimeinen paikka, jossa sellaista asennetta elämään kannattaa soveltaa. Intuition edessä kaikesta opitusta on pystyttävä irrottautumaan.

Mielen vapaus – kielen vapaus. Siinäpä kampanjaa suomalaisuuden päiväksi 2018, how about? Luulen, että Snellmankin hyväksyisi.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

Pohjoinen

Palasin haastattelumatkalta pohjoisesta.

Matkasta voisi kirjoittaa Ultra Bra -henkisen, yksityiskohtien taidetta tavoittelevan kappaleen, jos osaisi:

Olen ollut jänkhällä mutaliirrossa,

olen kuunnellut hotellissa yöllä seniorien tanssitapahtumaa,

olen seissyt suojamyssyssä hiljaa

ja savustushuone on nielaissut mun…

Kaupungit vaihtuivat, kylät ja lumen saartamat hoikat männyt vilistivät silmissä. Bussin takapenkillä teinit hokivat jotakin, joka minun aikanani olisi voinut olla Vintiöistä, mutta jäi nyt tunnistamatta.

Iltojen valo oli maaginen, se ei sammunut lumisateeseen eikä yöhönkään vaan lävisti koko maiseman ja tuli pimennysverhon läpi kysymättä hotellihuoneeseen. Verkkaisen, auringossa taikapölyltä näyttävän lumipyryn näennäisessä rauhassa talvi ja kesä kamppailivat Pohjolan herruudesta.

“Jotkut käyvät yhä talvinuotilla”, sanoi haastateltava. “Mutta aurinko on armoton. Kun lumi on sulanut jäältä, UV-säteily hävittää kohta myös jään.” Nyökkäsin ja siristin silmiäni toukokuun lumessa ja auringossa.

Matkasta ei jäänyt johtopäätöstä, vain hitaita, jäsentymättömiä kuvia.

Sanotaan, että jos matkustaa paljon ja siirtyy nopeasti paikasta toiseen, sielu ei pysy matkalaisen perässä. En tiedä, missä sielu nyt on, mutta ehkä se sittenkin löytää takaisin, erämaista saakka.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *