Treffit – kohtaaminen, ei projektipalaveri

Ystävälläni oli eilen treffit. Olin niistä niin innoissani, että ystävä joutui antamaan whatsappissa vakavan varoituksen: vielä sanakin käsi kädessä kävelystä lumisateen poikki…

Kiitos ystävä, ja anteeksi, mutta kai jonkun on tässä maailmassa koetettava pitää ihmisten välisen kohtaamisen puolia!

Yöllä pyörin ja ajattelin kohtaamisia.

Tasan kaikki mediat ovat viimeisen vuoden aikana kuukausittain kertoneet, miten mahdotonta a) naisen on treffailla ja b) miehen on treffailla. Naiset ovat nirsoja, miehet ovat pinnallisia, kaikki valehtelevat ja koko juttu on karmeaa ajan haaskausta.

Mutta miten toisen ihmisen kohtaaminen voisi koskaan olla ajan haaskausta? Jos on treffien jälkeen pettynyt, kun ei tästäkään jutusta tullut mitään, ei ole ymmärtänyt treffailun alkeitakaan.

Treffeille mennään nimenomaan kohtaamaan. Vaikka hommasta jäisi käteen vain ratikkalippu, jonkun kohtasit joka tapauksessa ja jokainen kunnioittava kohtaaminen on vaivan arvoinen. Jos sattuu olemaan niin onnekas, että sitten tapaakin jonkun, josta tulee elämänkumppani, sen pitäisi olla suunnaton yllätys ja mieletön bonus, ei mikään itsestään selvä lopputulos.

Ajattelin tätä paljon jo silloin, kun itse pyörin vinhasti Helsingin deittiskenessä.

Jos treffailussa pitäisi jotakin tuunata, niin odotuksia. Ihmissuhde ei ole projekti eivätkä treffit sen aloituspalaveri. Kukaan ei ole kellekään velkaa muuta kuin sen kunnioittavan kohtaamisen. Kukaan ei ole toisen onnesta, siviilisäädystä tai fyysillisistä turhaumista vastuussa, eikä kukaan todellakaan haaskaa kenenkään aikaa. Silloinhan olisi annettu lupaus lopputuloksesta, ja missä sellainen lupaus annetaan? Ei löytynyt ainakaan tinderin käyttäjäehdoista.

Seuraavan kerran kun joku viimeisiksi jäävien treffien päätteeksi pukeutuu marttyyrinviittaansa, sanokaa että hä, sun pitäis olla helvetin kiitollinen kohtaamisesta, mä ainakin olen. Jokainen kohtaaminen on uusi pieni ikkuna maailmaan ja sellaisena arvokkainta mitä on.

Siispä tiedoksi jokaiselle, jonka kanssa olen joskus ollut kupposella, lasillisella, kävelyllä tai museossa, ja etenkin niille, jotka ovat tehneet mulle sienirisottoa: olen kiitollinen kohtaamisestamme. Toivon, että sinäkin olet.

treffit

Kommentit (2)
  1. Jos pahottaa toisen mielen, niin voihan sekin tietysti olla, ihan sen toisen oma syy.

    1. Pitäisi pyrkiä olemaan pahoittamatta kenenkään mieltä, siinä kunnioittavan kohtaamisen ydin. Mutta kuten sanottua, muuta kukaan ei ole toiselle treffeillä velkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *