Analoginen Aivokylpy
Analoginen Aivokylpy

Bunga bunga sovinismi

Bunga bunga sovinismi on mahdollista niin kauan kuin naisille uskotellaan, että sovinistista käytöstä on pakko vain sietää.

Muistan kun olimme erään kerran illallispöydässä, juhlimme firman pyöreitä vuosia ja johtaja piti puheensa: ”Halusimme kutsua tänne myös työntekijöiden vaimot, jotta he näkevät kerrankin raskasta työtä tekevien miestensä kollegat ja heidän puolisonsa.”

Tosielämän bunga bunga -sovinistin illallisilla akateemisen koulutuksen saaneet ja isoissa yrityksissä, vastuullisissa tehtävissä työskentelevät vaimot ovat vain iltapuvuissa keikisteleviä aveceja.

Illalliset eivät ehkä ole se ensimmäinen paikka lähteä korjaamaan typerää kielenkäyttöä, mutta säännöllisesti kuulemieni esimerkkien perusteella korjaaminen on juuri sitä, mitä pitää tehdä. Toisin kuin jotkut puuttuvat yksittäisten sanojen käyttöön, näen että pikkujuttuihin puuttumisen sijaan pitää katse siirtää isompiin asioihin.

Arkipäivässä esiintyvän sovinismin poistaminen aloitetaan siitä, että isät kiinnittävät huomiota tyttäriensä itsetuntoon. Isän ja tyttären suhde on naisen itsetunnon kannalta yksi tärkeimmistä suhteista. Jos tytär saa tervettä kannustusta isältään ja uskoo omiin kykyihinsä, hänen ei ole pakko hakea hyväksyntää hyväksynnän vuoksi aikuisena ja hän uskaltaa myös pitää puolensa.

Pojat opetetaan pitämään puolensa ja se kyllä näkyy myös työelämässä. Eräs naisjohtaja kertoi minulle vastikään, että hänen tehtävänsä on noin kymmenen vuoden aikana kiinnostanut lukuisia miehiä. He ovat kysyneet useita kertoja suoraan, koska hänen paikkansa mahdollisesti vapautuu. Yksikään nainen ei ole niin tehnyt.

Naiset kertovat usein siitä, että heidät ohitetaan urakierrossa, he eivät saavuta heidän kykyjään vastaavia tehtäviä eivätkä saa kykyjään vastaavaa palkkaa ja korkeasta koulutuksestaan huolimatta heitä pidetään usein kahvinkeittäjinä. Yleensä siitä syytetään miehiä, jotka estävät tämän.

Paljon on myös kiinni naisten itsetunnosta ja suun avaamisesta oikeassa paikassa

Eräs miesjohtaja kertoi minulle normaalista illastaan töiden jälkeen. Kotiin tultuaan hän ei osallistu kotitöihin, vaan lähtee lenkille tai ottaa oluen. Samaa kertoi eräs naisjohtaja, joka totesi, että heillä kodin siivoaa mies.

Bunga bunga sovinismi jatkuu tasan niin kauan kuin naisille annetaan ymmärtää, että heidän tulee uhrautua muita varten. Naisten perinteinen kotirooli on tiukassa ja jo se estää heitä usein ottamasta työssä vastuuta kuten miehet. Kunnianhimoisen naisen on aina osattava olla myös kodinhengetär, äiti ja puoliso. Uraa tekevä mies voi paljon huolettomammin jäädä töihin vielä kahdeksi – kolmeksi tunniksi ja rakentaa uraa. Naisen on otettava huomioon myös koti ja hommasta ei tahdo tulla mitään.

Tasa-arvoa on vuosien kuluessa tullut parisuhteisiin ja työhön, mutta se todellinen läpimurto vaatii uudenlaista asennetta.

Yksittäisten typerien ilmaisujen korjaaminen puhekielestä ei ole ratkaisun avain

Siinä kun räikeimmät sovinismin ilmiöt ovat hiljalleen vähentyneet, on naisten aseman kohentamiseksi vaadittu vaikkapa puhekielen siistimistä. Puhekieli vaikuttaa osaltaan siihen, miten me suhtaudumme toisiimme, mutta vielä isommassa asemassa ovat syvemmällä olevat asenteemme.

Se kuinka hyväksymme asemamme, ratkaisee muutoksen.

Bunga bunga sovinistinaiset, jotka vaativat uraa tekeviltä ”siskoiltaan” samanlaista asennetta kotitöitä kohtaan kuin perinteisiltä naisilta ovat aivan yhtä paha este naisten etenemiselle kuin sovinistimiehet. Naisten keskuudessa syyllistetään hyvin helposti toisen naisen valintaa. Nainen saa vähintäänkin lukea lehdestä erilaisia syytöksiä valinnoistaan. Surkuhupaisinta tässä kaikessa on se, että samalla tavalla myös syyllistetään naisia, jotka haluavat jatkaa perinteistä kotiin panostavan naisen elämää. Toisin kuin miehen kohdalla, nainen ei voi valita kodinhoitamisen ja uran väliltä. Hänen on kaikissa tilanteissa huolehdittava myös kodista.

Kymmenen vuotta sitten istuin erään suuren asianajotoimiston henkilöstöjohtajan kanssa palaverissa. Kysyin mikä heillä oli suurin rekrytointiongelma. Hän totesi, että he eivät enää saa riittävästi työntekijöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan työhön kuten siihen on ennen suhtauduttu. Eli panostettu siihen kaikki, jopa niin voimakkaasti, että usein menestyneen juristin kodin on hoitanut vähintään tasaveroisesti ellei peräti kokonaan hänen puolisonsa.

Mitä useammin nainen jättää tulevaisuudessa kodinhoidon miehelleen, sitä enemmän me näemme urakierrossa olevia naisia.

Sanonta Bunga bunga muuten tunnetaan yleensä Berlusconin järjestämistä seksijuhlista, mutta sen alkuperä juontuu jo vuoteen 1910, jossa brittilaivastoa höynäytettiin oikein kunnolla. Eräs seurue, johon kuului myös kirjailija Virginia Woolf, teki ”valtiovierailun” HMS Dreadnoughille, jossa he esiintyivät afrikkalaisina ylimyksinä. He vastasivat vierailunsa aikana kaikkeen sanomalla bunga bunga, jotta huijaus ei paljastuisi.

Kommentit (2)

  1. Henri K.

    Ihan yleisenä kommenttina vaan sanon, että tämän blogin kirjoitukset ovat kyllä Imagen parasta antia. Harkittuja, oivaltavia, tasapainoisia ja hauskoja.

    Eipä ihme, ettei niiden alapuolelle paljoa kommentteja tule – kun ei ole mitään mistä tapella. 😀 Mutta keep up the good work, luulen että lukijoita on kuitenkin paljon.

  2. Siggan

    Eksyin paikalle Twitterin kautta. Taidanpa lukea Pasin blogia myöhemminkin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *