Analoginen Aivokylpy
Analoginen Aivokylpy

Kaikki ideologiat haluavat murhata

Jokaisessa ideologiassa on perustavalaatuinen valuvika. Ne lähtevät olettamuksesta, että on olemassa joku taho, joka olisi löytänyt totuuden.

Hyveellinenkin ideologia voi sortua pahoihin asioihin vain siksi, että sitä kannattavat saisivat vallan päättää mikä on oikein ja mikä on väärin. Jokaisesta ideologiasta löytyy sisään rakennettu murhamekanismi. Ne haluavat tuhota vääryyden muissa ihmisissä tai jos se ei onnistu, tuhota ne ihmiset.

Maailmaa ei saa hallita ideologioilla

Kaikilla ryhmillä on tapana betonoida saamaansa valtaa. Vallan kasvaessa ne myös pyrkivät ottamaan itselleen lisää valtaa niin kauan kuin se on mahdollista. Tätä kautta ideologioista tulee uskontoja, elleivät ne ole niitä valmiiksi.

Idelogiat ovat hyviä herättämään ajattelua, mutta huonoja käyttäessään valtaa. Jokainen ideologia korruptoituu matkan varrella, koska ideologioista vastaavat ihmiset. Korruptoitunut ideologia puolestaan ei hae yhteistä, vaan rajoitetun ryhmän hyvää.

Ihminen ei ole rationaalinen olento. Ei ole ollut eikä tule olemaan. Ihmisen päätöksenteko voi parhaimmillaan olla lähes rationaalista, mutta järkevimmänkin ihmisen päätöksenteossa on aina mukana tunne. Jos tunne perustellaan ideologialla, ollaan usein jo hehtaarikaupalla metsässä.

Maailmaa ei saa antaa minkään ideologian haltuun, vaan ideologioiden pitää sen sijaan käydä jatkuvaa vuoropuhelua. On itsekästä ajatella, että miljardi samalla tavalla ajattelevaa ihmistä olisi absoluuttisesti oikeassa, jos maailmassa on 7,6 miljardia ihmistä.

Ideologia on eri asia kuin syvä tiede. Tiede pyrkii aina kyseenalaistamaan löytämänsä totuuden ja korjaa väärät uskomukset, jos uusi tieto osoittaa ne vääräksi.

Ideologia pyrkii jarruttamaan muiden näkemysten esittämistä, koska se saattaisi tehdä ideologian turhaksi.

Ei. En hyväksy ainuttakaan ideologiaa absoluuttisesti oikeaksi, mutta hyväksyn ideologiat sinänsä. Ne ovat hyviä kehystämään ajattelua.

Mutta surkeita saatuaan kaiken vallan.

Kommentit (2)

  1. Mika Sarivaara-Satta

    Mikäli ideologia ei sisällä in-group käsitettä, niin ei siinä ole mitään vikaa, mutta jos ideologia sisältää in-group käsitteen, niin mikään ko. ideologiassa ei ole oikein.

  2. amaootta

    Et anna ideologian määritelmää, mutta jostain syytä haluat väittää, että tiede ei ole ideologia. Olet tehnyt sekä huonosti että väärin. Tieteellinen maailmankatsomus on aivan kelpo ideologia (minäkään en anna määritelmää). Se on pohjimmiltaan arvausten tekoa ja kritiikkiin kannustamista. Se ei oleta, että joku on löytänyt totuuden ja se on immuuni sisäänrakennetulle murhamekanismille.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *