Metsämiesten hallitukseen ei kuulu naisia

Maaseudun Tulevaisuus -lehden pikku-uutinen 13.3.2017 meni minulta ohi ilmestyessään. Edullisia asuntoja metsäalan opiskelijoille (myös naisille) tarjoavan Metsämiesten säätiön hallituksessa ei ole koskaan toimintahistoriansa aikana ollut naista hallituksessa.

Maaseudun Tulevaisuus kirjoittaa:

“Olemme kyllä olleet tietoisia siitä seikasta. Asiasta on keskusteltu hallituksessa. Tämä kuulostaa selittelyltä kääntää asiaa nyt miten päin tahansa”, naurahtaa säätiön hallituksen puheenjohtaja Ilpo Tikkanen puhelimessa.”

Tällä viikolla Suomen hallitus nimitti kolme uutta ministeriä, jotka kaikki ovat miehiä. YLE:n aamu TV:ssä pääpuolueiden edustajat olivat haastateltavana ja heiltä kysyttiin sitä, miksi tällä kertaa nimitettiin vain miehiä?

Uusi maatalousministeri mainitsi, että tehtävään valittiin pätevimmät. Siksi tällä kertaa valinta osui miehiin.

On aika keskustella siitä, mitä on pätevyys

Pätevyyden puute ei ollut ongelma, kun hallitusta muodostettiin. Oikeus- ja työministeriksi nimitettiin Jari Lindström, jolla ei ollut oikeustieteellistä koulutusta (se vaatimus poistettiin laista 2000 -luvun alussa), eikä aiempaa ministerikokemusta (no toki ei kenelläkään muullakaan perussuomalaisministerillä).

Miesten kesken pätevyys on usein subjektiivinen juttu ja siksi siitä pitää keskustella enemmän.

Silloin kun miehet valitsevat miehiä eri tehtäviin, päätöksentekoon tulevat mukaan yleensä sellaiset sanomattomat valintakriteerit kuin lojaalius, jämäkkyys, saman mielisyys ja samankaltainen ajattelutapa.

Katso tyypillistä suomalaista yritystä ja huomaat, että siellä on hyvin usein jees jees kulttuuri. Se tarkoittaa sitä, että pärjäät jos sinulla on kyky käyttää kieltäsi, eli hivellä johtajan heikkoa itsetuntoa. Jos ajattelet eri tavalla, et olekaan sen jälkeen samaa mieltä ja et ole valmis junttaamaan kaikkia päätöksiä läpi, olet heikko ja sinun tulee vaihtaa ympäristöä.

Ihan kokemuksen perusteella voi todeta, että niissä paikoissa, joissa toinen sukupuoli on yliedustettuna (naiset ovat välillä ihan yhtä pahoja tässä asiassa kuin miehet), ajattelusta tulee väkisinkin vajavaista.

Metsämiesten hallitukseen ei kuulu naisia.

Kommentit (2)
  1. Viitsitkö mainita 10 suomalaista yritystä, jossa on mainitsemasi jees jees kulttuuri?

  2. Valitettavasti en voi sanoa. Olen liikkeenjohdon konsultti ja ammattietiikkaan kuuluu, että asiakkaiden asioista ei puhuta nimillä ilman heidän lupaansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *