Antiaikalainen
Antiaikalainen

60 vuotta myöhemmin

Lokakuussa 1946 Albert Camus debatoi Sartren, Malraux´n ja muutaman muun aikalaisensa kanssa korkealentoisista aiheista.

Hän heitti keskustelukumppaneilleen haasteen kysymällä, eivätkö he, filosofit ole omalta osaltaan syypäitä arvojen kuolemaan. Entäpä jos he, nietzscheläisyyden ja nihilismin elähdyttämät filosofit, tunnustaisivat olleensa väärässä ja myöntäisivät että on olemassa moraalisia arvoja, joita täytyy vahvistaa ja kirkastaa.

”Olisiko tässä uudenlaisen toivon alku?” Camus kysyi. Yli 60 vuotta sitten.

Kommentit (13)

 1. Tommi Melender

  Camus siis istui 29. lokakuuta 1946 iltaa Sartren, Malraux´n, Koestlerin ja Sperberin kanssa.

  Koestler ajoi missiotaan intellektuellien muodostamasta ei-kommunistisesta ihmisoikeusliikkeestä.

  Kerrotaan, että Camus yritti pitää keskustelun filosofisella tasolla. Malraux korosti, ettei liike saavuttaisi proletariaattia ja että proletariaatti ilmentää historian suuntaa ja tarkoitusta. Sartre puolestaan totesi, ettei voi toimia arvopohjalta, joka suuntautuu Neuvostoliittoa vastaan.

 2. Tuima

  Tarkoitin, että mitä Camus’lle vastattiin noissa korkealentoisissa debateissa, eli miten aikalaiset kommentoivat. Vai oliko Camus’n – joka muuten noista mainituista on kiinnostavin – kymys vain retorinen heitto?

 3. Tommi Melender

  Vastauksena taisi olla pelkkää kakofoniaa. En tosin ole löytänyt asiasta tarkkaa selvitystä niistä kirjoista, jotka minulla on käytössäni.

  Tuon ryhmän kokoonpano oli poliittisesti niin hankala sekoitus, että tuskin siinä kauhean jäsentyneeseen keskusteluun päästiin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *