Antiaikalainen
Antiaikalainen

Äänenkäyttöä

Kun ihmiset eivät enää jaksa, viitsi tai halua äänestää vaaleissa, he äänestävät sitäkin innokkaammin kaikenlaisissa suosikki- ja tähtiskaboissa. (En halua moralisoida; vaaleissa äänestäminen ei ole kansalaisvelvollisuus vaan kansalaisoikeus).

YLE on pannut pystyyn äänestyksen suomalaisten rakkaimmista kirjoista. En kommentoi tuloksia, koska en keksi niistä järkevää sanottavaa, mutta iloisessa ja leikkisässä vappuhengessä esitän oman varjolistani:

Suosikit-sarja: Joel Lehtonen: Putkinotko
Satu ja seikkailu -sarja: Jouko Turkka: Aiheita
Rakkaus ja taide -sarja: Jouko Turkka: Aiheita
Rikos ja kuolema -sarja: Jouko Turkka: Aiheita
Historia ja yhteiskunta -sarja: Joel Lehtonen: Putkinotko
Luonto ja maaseutu -sarja: Joel Lehtonen: Putkinotko
Runot-sarja: Jouko Turkka, runot, joita hän ei koskaan julkaissut ja Joel Lehtonen, runot, jotka hän olisi voinut julkaista

Kommentit (5)

 1. Karo Hämäläinen

  Yritin tutustua Ylen sivuun, mutta katso:

  Suosikitsarja
  Runotsarja

  Ensimmäisestä sanasta tuli mieleen skitsi, toisesta otsa. Eikö Ylen nettisivuilla voi / saa käyttää pikkuviivaa (”-”)?

  ”Rakkain suomalainen kirja äänestyksen”

  ”Satu ja seikkailu sarja”

  Vappunipotushengessä.

 2. Tommi Melender

  Ihan oikein nipottaa moisesta. Äänestyksen kun kaiketi pitäisi ylevöittää suomalaisen kirjallisuuden, suomen kielen henkeä. Pönäkän populistisesti, mutta kumminkin.

 3. Etappisika

  Tarkoitus pyhittää keinot.
  On kaivettava taas esiin vanhan maestron Hannu Salaman kertoma juttu siitä, kuinka hän nuornamiesnä oli voittanut jonkin palkinnon ”kunnan [Teisko tai Ylöjärvi?] hengisissä kilpailuissa”.

  Se palkinto tiesi paikkansa – mies on edelleen hengissä ja henginen.

 4. Tommi Melender

  Taisi olla tuo Salaman juttu (myös) Minä, Olli ja Orvokki -kirjassa.

  Palkinnon saaja kieltämättä on sen jälkeenkin merkittävällä tavalla rikastuttanut – sanan kaikissa mahdollisissa merkityksissä – maamme hengistä elämää.

  Mitä palkintoihin, palkitsimisiin ynnä muihin arvonannon osoituksiin tulee, en malta olla taas kerran siteeraamatta Flaubertia: ”Kunniavirka vie kunnian, arvonimi arvon ja asema arvostelukyvyn”.

  Salama on varmaan Flaubertinsa, ellei lukenut niin ainakin asian sisäistänyt. Hänhän suvaitsi lähettää Pro Finlandia -mitalin paluupostissa myöntäjälle. (Ellen nyt ihan väärin muistele).

 5. Susanna Iivonen-Pekesen

  Äänestän Turkkaa. Ja listan ulkopuolelta: ulkomaalaisista mieskirjailijoista Amos Ozia. Naisista ääneni saa Pirkko Saisio ja Orvokki Autio.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *