Antiaikalainen
Antiaikalainen

Aikamme lyhyt historia

”Siis oikeesti, se kundi on Suomen paras myyjä”, miehestä sanottiin, eikä, kumma kyllä, lainkaan sarkastisesti. Ennen kuin heidät esiteltiin toisilleen, hän ajatteli pitää naamansa peruslukemilla näyttääkseen olevansa viileä ja lahjomaton. Mutta kätellessään hän huomasi vetävänsä suupieliä alistuneeseen, lammasmaiseen hymyyn. Se on tämä tilanne, nämä ihmiset, hän selitteli itselleen, vaikka tiesi pelkäävänsä, ettei tekisi hyvää vaikutusta, ettei mies pitäisi häntä tyyppinä, joka on syytä ottaa lukuun. Mies hymyili hänelle takaisin, leveästi ja julkeasti. Nauttien siitä, että saattoi hymyillä juuri sillä tavalla. Loppuillan hän nieleskeli nöyryytystään, mutta yritti kovasti näyttää iloiselta ja pirteältä.
Hän muisti veljensä, nukkavierun kulttuuripessimistin. Veli oli joskus sanonut, että sivilisaatiokritiikki on yhtä toivoton yritys kuin vastata jokaiseen Viagraa kaupittelevaan roskapostiviestiin: ”Kiitos tarjouksesta, mutta potenssini on kunnossa.”
P.S.
(Myöhempi lisäys:)
Kuten tämän merkinnän kommenttiosiosta ilmenee, tästä tuli eräänlainen ennalta tarkoittamaton muistoteksti traagisesti viime perjantaina päivänsä päättäneelle David Foster Wallacelle, aikamme tärkeimpiin, kekseliäimpiin ja tinkimättömimpiin kuuluvalle prosaistille.

Kommentit (29)

 1. Samuli K.

  Lyhyt loppukaneetti Wallace vs Hesari -debattiin. Eräs ystäväni, paatunut DFW-fani hänkin, ja myös Hesariin yhteyksiä omaava henkilö, lähetti eilen postia kolmelle kulttuuritoimituksen kirjallisuusekspertille ja kyseli Wallacen uutisoinnin perään. Runsaat 24 tuntia myöhemmin kukaan heistä ei ole vastannut hänelle yhtään mitään. Sellaista. Kuulemma sentään Parnassoon on joku tekemässä aukeamanmittaisen tribuutin.

 2. Tommi Melender

  Onneksi on Parnasso.

  Minä meilasin Papinniemelle maanantaina, että olisi kiva lukea DFW:stä seuraavassa numerossa.

  Tokkopa minun meilini tähän asiaan mitenkään vaikutti, mutta todella hienoa, jos Parnasso on ajan ja kirjallisuuden hermolla. Papinniemi on ammattimies.

 3. Golgatan Olga

  Niin siinä kävi, että vasta kuolema toi tämän kirjailijan lopullisesti minunkin höttöiseen tietoisuuteeni. Nimen olen joskus pannut myöhemmin luettavien listaan ja unohtanut sinne monien muiden sekaan. Luettavaa ja seurattavaa on niin paljon, suuri osa vanhoista klassikoistakin lukematta, uudemmista puhumattakaan; ajan hermo sykkii jossain kaukana, yhä kauempana.

  Jos olisi suomennettu ja täällä julki saatettu, niin toisin varmaan olisi. Ymmärrän toisaalta, etteivät täkäläiset kustantajat ole rohjenneet tarttua alkajaisiksi siihen tuhatsivuiseen Infinite Jestiin.
  Tero sanoi: ”Kuka maksaisi pelkästään tämän kirjan kääntämisestä esim. 50 400 euroa, mikä olisi suht keskimääräinen palkkio ammatti-ihmisen puolentoista vuoden työstä?” Ei kukaan, niin kuin ei ole ennenkään maksanut, vaikka mikä mestarijärkäle olisi työstettävänä. Totuushan on (kuten Tero kääntäjänä tietää), että ammatti*suomentajien* keskivuositulot ovat *huomattavasti* alle sen reilun 33 000 euron, joka tuon arvion perusteella olisi vuositulo. Vaikka siis sorvaisi koko Infinite Jestin edestä liuskoja vuodessa.

  Mutta se likaisista raha-asioista. Ehkäpä kuolema, tuo mainio markkinamies, siivittää jonkun kustantajan julkaisemaan suomeksi vaikkapa DFW:n novelleja tai esseitä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *